Połączenie dwóch pysznych ciast: makowca i jabłecznika. Wspaniałe złożenie klasycznych smaków, które (przynajmniej mi) kojarzy się ze świętami i wypoczynkiem. Jeśli na waszym świątecznym stole pojawia się tradycyjny makowiec to warto wypróbować taką odmianę, dodatek jabłek sprawia że ciasto jest bardziej soczyste i lżejsze. Pamiętajcie też, że według ludowych wierzeń jedzenie maku w Wigilię przynosi szczęście i spokojny
Milion SmakówRyba w galarecie doskonale sprawdzi się zarówno jako uzupełnienie świątecznego stołu jak również jako przekąska na karnawałowe spotkanie z przyjaciółmi. Moją rybę ugotowałam na parze a galaretę przygotowałam na bazie bulionu, w którym gotowały się warzywa. Dodatek gotowanego jajka i zielonego groszku jest ciekawym urozmaiceniem dla tego dania
Milion Smakówświąteczny stół jajka podawać można na wiele różnych sposobów. Jeden z moich ulubionych, do którego często wracam i to nie tylko od święta, są jajka z wędzonym łososiem. Farsz do nich przygotowuję łącząc żółtka, łososia i parmezan, zagęszczam majonezem wymieszanym z jogurtem oraz doprawiam pieprzem i świeżym szczypiorkiem. Banalnie proste i bardzo smaczne
Milion Smakówksylitolem. Dodatek powideł do ciemnego ciasta sprawia, ze jest ono bardziej mokre i mniej sypkie niż w wersji bez nich. Murzynek jest doskonałą alternatywą dla słodkich i ciężkich ciast świątecznych, może stanowić także pełnowartościową przekąskę w ciągu dnia
Milion SmakówKolejny mój eksperyment, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Znakomicie smakuje na ciepło, ale na zimno jest równie pyszna. Sadzę, że zagości na moim świątecznym stole. Jest rewelacyjna i pięknie się prezentuje. 1 filet z kurczaka 100 g pieczarek 50 g kurek 1 cebula 60 g ziołowego sera camembert Suszone pomidory Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Olej do smażenia Kurki
VioletoweKucharzenietego są smaczne - większość osób, które znam, zgodzi się ze mną. Ja na przykład zakochana jestem w suszonych figach. Bakalie mogą być uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw - ciast świątecznych, kaszy jaglanej, chłodników, deserów, a nawet mięs. Dodajemy je do domowego muesli, a oglądając film coraz częściej zamiast paczki chipsów bierzemy spodeczek rodzynek czy mieszanki studenckiej. To oczywiście dużo lepsze wyjście
KatsuumiDzisiaj niedzielnie, świątecznie, wykwintnie. Zapraszam na pyszności z truskawkami. 125 mąki pszennej 125 g cukru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła 2 jajka 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki mleka Piekarnik rozgrzać do 170 C. Suche składniki ) mąkę, cukier, sodę, proszek) wrzucić do miski. Dodać masło i jaka, miksować ok. minuty. Dodać ekstrakt
Humanistka w kuchniZbliżają się święta, dlatego właśnie nastawiając się małymi krokami na smaki świąteczne postanowiłam przygotować to ciasto, z którego najsmaczniejsza jest dla mnie górna warstwa z orzechami i miodem. Spośród wielu odmian snickersa, przygotowywanych w moim domu, ten przepis najbardziej przypadł moim gustom. CIASTO 0,5 kg mąki 20 dag margaryny mniejsze 0,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki sody
Kuchenne aromatywszystkim co w nich tak wspaniałe, tak przepiękne. Ja też już czuję święta i to wcale nie z powodu tak pięknego widoku za oknem, czy blasku lampionu świątecznego, czuję je od kuchni... przez pieczenie pierników... przez ciastka korzenne... i przez dzisiejszą szarlotkę z cynamonem... pomimo że piekę ją z 40 razy w roku, dziś smakuje zupełnie wyjątkowo.... Ciasto
Kuchenne aromatyŚwiątecznie i sylwestrowo przejedzona słodkościami, mogę Was zapewnić, że przez kolejny tydzień nie dodam żadnego przepisu na jakiekolwiek ciasto, ciastka, babki... słodkościom mówię dość...tak więc delektujcie się przepisem, bo na następny będziecie musieli trochę poczekać;) Budyń - 0,5 l mleka (odlać pół szklanki, w której rozmieszać 1,5 paczki budyniu waniliowego wraz z 0,5 szkl. cukru) 1 kostka
Kuchenne aromatyCiasteczka te Kochani stały się u mnie obowiązkową (zaraz po piernikach) słodką świąteczną przekąską. Są proste i smaczne, uwielbiam je za ten ich orzechowy posmak i zapach roznoszący się po całym domu. Składniki 450 g mąki 250 g masła 250 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 130 g mielonych orzechów 1 jajko polewa czekoladowa (opcjonalne) Sposób Masło
Kuchenne aromatyBlueberry Corner by "jagodzianka" Od pewnego czasu zaczęłam tworzyć nalewki i likiery. Cieszą mnie zwłaszcza jesienią i zimą, gdy słota lub mróz trzymają zbyt … Przeczytaj cały artykuł Post Świąteczna nalewka z jeżyn pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Szybka, smaczna potrawa i soczyste kawałki kurczaka. Doskonale nadaje się na codzienny lub świąteczny obiad. Udka bez skóry i kości … Przeczytaj cały artykuł Post Nadziewane udka kurczaka pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" W tym roku robię nalewkę za nalewką. Zrobiłam ich już tak dużo, że chyba zrobię z nich prezenty świąteczne. Gdy … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z kukułek pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Delikatne, smaczne i wytworne danie. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole czy uroczystej kolacji. Przepis dostałam jakiś czas temu od … Przeczytaj cały artykuł Post Kacze nogi pieczone z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner