Witam serdecznie w piękny świąteczny dzionek. Życzę wszystkim moim czytelnikom, znajomym, przyjaciołom i rodzinie zdrowych i pogodnych świąt oraz wspaniałości na stole. I taką jedną wspaniałością pragnę się dziś z Wami podzielić. Dziś na pewno nikt nie będzie piekł ciasta, ale wierzę, że przyda się na sylwestra lub jakąś inną okoliczność. Polecam Wam wspaniałe ciasto Siostry Anastazji. Jest przepyszne
Ciasteczkowy Potwórświęta już za nami i wszyscy żyją przygotowaniami do Sylwestra. A u mnie na blogu opóźnienie i brak przepisów na moje świąteczne wypieki. Dziś przedstawiam super smaczne ciasto z musem truskawkowym. Po prostu niebo w gębie. Nie wierzycie? Spróbujcie sami, a na pewno podzielicie mój pogląd. Przepis z książki 100 nowych
Ciasteczkowy PotwórPrzyszła pora podzielić się z Wami przepisami na ciasta, które w tym roku zagościły na moim świątecznym stole:) Pierwszym z nich będzie makowiec, troszkę inny niż zwykle, ale jeszcze smaczniejszy. No, może nie pierwszy, a drugi, gdyż pierwszy był piernik dojrzewający. Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa
Ciasteczkowy PotwórKolejny bardzo absorbujący wypiek, który przepięknie prezentuje się na świątecznym stole lub na imprezach okolicznościowych. Smakuję równie dobrze jak wygląda. Polecam Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa makowa: 20 dag sparzonego i zmielonego maku
Ciasteczkowy Potwórpropozycja to "choinki" z piernika. Myślałam, że nie uda mi się ich zrobić, ale trafiłam na foremki w kształcie gwiazdki i zakupiłam sobie :) Polecam, takie pierniczki to fajna ozdoba świątecznego stołu . Składniki: 250 g miodu 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 1 szklanka mleka 2 opakowania przyprawy do pierników 4 jajka 1 kg mąki pszennej 2 łyżeczki sody Lukier
Ciasteczkowy PotwórBatony lion także rozpuszczam na parze rozcieńczając je mlekiem i wykładam na masę z czekoladek pierrot. Polewę rozpuszczam, przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję wierzch mazurka napisem świątecznym. Do reszty dekoracji używam ćwiartek moreli, kilku daktyli oraz kandyzowaną skórkę cytrynową
Ciasteczkowy PotwórBardzo ciekawa i smaczna propozycja na śniadanko, na kolację, na świąteczny stół, imprezę imieninową czy urodzinową... Zrobiłam tę roladę na imieniny do pracy i wszystkim smakowała:) I pomyśleć, że miałam jakieś obawy by ją przygotować? A tu się okazuje, że lada dzień znowu będę ten smakołyk robić:) Przepis z "Przyślij przepis" Nr 28 z 03/2010 - autorką przepisu jest Pani M.Chmielewska
In my kitchenWypiek z tzw. świątecznych. Dlaczego? A no dlatego, że ciasto jest pracochłonne, a z doświadczenia wiem, że lubimy takie piękne, dekoracyjne i ... no właśnie:) pracochłonne ciasta piec na szczególne okazje:) Poniższy sernik polecam, bo jest bardzo smaczny i dekoracyjny i ... Siostry Anastazji:) U mnie warstwy biszkoptów są ułożone odwrotnie aniżeli w książce "przepisy siostry Anastazji 100 nowych ciast
In my kitchenKolejne ciasto Siostry Anastazji, na którym się nie zawiodłam:) Pyszne, wbrew pozorom wcale nie za słodkie, świąteczne. Podbiło serca moich gości, to i może Waszych też podbije?:) Polecam. Upiec cienki jasny biszkopt. Masa makowa: 25 dkg maku mielonego; 10 dkg cukru kryształu; 3 białka; 2 łyżki miodu; 125 ml słodkiego mleka; olejek migdałowy (kilka kropli); 20 dkg bakalii (rodzynki, płatki
In my kitchenKolejne pyszne ciasto o dziwacznej nazwie:) Ciasto zawiera w sobie i orzechy i kokos i jabłka i krem... w sam raz na świąteczny stół. Polecam, bo jest pyszne! Przepis od bardzo sympatycznej znajomej:) Składniki na formę o wymiarach 22 x 33 cm: Ciasto orzechowe: 12 żółtek; 4 białka; 1 szklanka cukru kryształu; 200 g mielonych włoskich orzechów; 1 łyżka kakao
In my kitchenTort makowy, to iście świąteczne ciasto lub na tak zwane lepsze okazje, godny polecenia, lekki, znakomity w smaku, wart zachodu.... Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki krupczatki 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 400 gram maku mielonego 400 gram bakalii ( rodzynki, migdały, żurawina, morele, daktyle, figi, skórki z pomarańczy, orzechy
kgwjanczewoświątecznym obżarstwie (tak, tak, z bólem serca i ogromnym wyrzutem sumienia przyznajemy się, że nie zachowaliśmy umiaru w jedzeniu i piciu) nie pozostało nam nic innego jak powrócić do właściwego, zdrowego sposobu odżywiania. Ciasta, pasztety, sałatki, wędliny i kiełbasy na szczęście już się pokończyły, a nas naszła ochota na owoce morza. Wybór padł na krewetki, w lekkim, wiosennym, pysznym wydaniu
W kuchni KatieBiała kiełbasa pieczona w piwie to świetna propozycja nie tylko na świąteczne śniadanie ale także na zbliżającą się majówkę. Pieczona w piwie z dodatkiem cebuli i aromatycznych przypraw nabiera oryginalnego smaku, jest chrupka i soczysta. Pasuje zarówno jako danie obiadowe.. np. podana. z pieczonymi ziemniaczkami i surówką, jak i na kolację z pieczywem i innymi dodatkami. Polecam :) Składniki
Kuchnia z widokiem na ogródTort Marcepanowy to idealny pomysł na świąteczny wypiek. Słodycz marcepanu, dodatek konfitury z róży, delikatna masa śmietanową oraz polewa z gorzkiej czekolady idealnie ze sobą komponują tworząc słodki i wyjątkowy w smaku tort. Torcik idealny dla wielbicieli marcepanu i słodkich ciast. Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Ś m ietanową oraz Polewą Czekoladową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka (osobno
Słodka Stronaświętach, siłą rozpędu, ciągle mamy ochotę na coś słodkiego. Gorzej z naszym sumieniem, które nam mówi: basta, po świątecznym obżarstwie masz parę centymetrów w pasie więcej ! I na taką sytuację idealnym rozwiązaniem będą orkiszowe muffiny light z owocami. Są przygotowane na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych, a do tego oczywiście naturalny jogurt. Jeść, nie umierać ;-). Orkiszowe
Kulinarne przygody Gatity