świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:336/611)

Uszka z grzybami do czerwonego wigilijnego barszczyku 127

Grudzień! Mój ulubiony, zagoniony miesiąc w roku :) Uwielbiam przygotowania do świąt, zapachy, miłą i czasem nerwową atmosferę. I uwielbiam wigilijne i świąteczne gotowanie :) A uszka sa według mojej Kochanej Mamy, która zawsze gotuje więcej grzybów aby część dodać do kapusty :* Składniki:    ok 30dag suszonych grzybów duża cebula sól i pieprz 0,5kg mąki 250ml+60ml gorącej wody

ChilliJemy
Jajeczne Nadziane Faszerowane 155

stół świąteczny, kiedy przyjdą goście lub po prostu jako śniadanko :) Jak już zapewne wiecie nie jadam majonezu. Z własnej woli za nim nie przepadam, także moja wersja jajeczna jest ze śmietaną, ale dla lubujących się w smaku majonezu proponuje ją po prostu zastąpić :) Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo pół papryki 3 plasterki szynki natka pietruszki pół cebuli łyżka śmietany

ChilliJemy
Żurek wielkanocny 178

Zniknął tak szybko, że nie zdążyłam nawet zrobić mu dobrego zdjęcia... Tylu pochwał pod adresem mojego żurku jeszcze nie słyszałam, tak więc chyba tegoroczna świąteczna zupa była wyjątkowo udana i mogę spokojnie podzielić się przepisem. 1kg mięsnych kości wieprzowych 1/2kg wędzonych żeberek lub boczku 1/2l zakwasu 1kg białej kiełbasy 4-5 ząbków czosnku 2 marchwie, pietruszka (korzeń i nać), kawałek

Kuchenna Kontrrewolucya
Smażone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 138

Kolejna "świąteczna" potrawa, która u nas ostatnio za moją sprawą nieco spowszedniała... Czuję się winna, ale jakże ich nie kochać? Jeszcze tak łatwo, szybko i przyjemnie się je robi... CIASTO: 300g mąki pszennej 90ml letniej wody 20g świeżych drożdży pół łyżeczki soli i cukru łyżeczka czystej wódki FARSZ: 200g kiszonej kapusty 1 cebula 2 łyżki masła spora garść suszonych grzybów

Kuchenna Kontrrewolucya
Paczka dla polskiego kombatanta na kresach - Boże Narodzenie 2013 85

drodzy! Każdego roku, w każdym właściwie supermarkecie, przed świętami pojawiają się wolontariusze wspierający świąteczne zbiórki żywności. Jeśli kiedykolwiek dorzuciliście swoją "cegiełkę" do takiego koszyka, jeśli nieobce jest Wam poczucie patriotyzmu i pamięć o ludziach walczących "za wolność Waszą i naszą" - wspomóżcie doroczną akcję Stowarzyszenia Odra-Niemen. PAMIĘTAJMY O KRESOWYCH BOHATERACH! Linki: http://www.odraniemen.org/projekt/paczka-dla-polskiego-kombatanta-na-kresach https://www.facebook.com/OdraNiemen?fref=ts

Kuchenna Kontrrewolucya
Bigos nad bigosami 129

Polska kuchnia tradycyjna zawsze była i będzie przeze mnie uwielbiana, stąd też za każdym razem, gdy przygotowuję świąteczny bigos, czy rosół wiem, że nie ma opcji, by gościom nie smakował. Sprawdzone przepisy podpatrzone u babci i mamy zawsze się sprawdzają..., ale ja również zawsze dodaję coś od siebie, by było jeszcze lepiej. I za każdym razem jestem niesamowicie dumna

Kuchenna Kontrrewolucya
Zakwas na barszcz 152

prawdziwego barszczu bez buraczanego zakwasu. Aczkolwiek nie tylko do tego, głównie świątecznego dania można go wykorzystać. Kiedyś był to po prostu napój, którym z powodzeniem gaszono pragnienie. Dobrze smakuje na zimno i na ciepło, a przede wszystkim jest bardzo zdrowy i okropnie tani. <3 1kg czerwonych buraków  3 duże ząbki polskiego czosnku 1 stołowa łyżka soli 1 płaska

Kuchenna Kontrrewolucya
Sześć makowców Babci Anielki 216

Najlepsze, mięciutkie i słodkie - świąteczne makowce. Nigdy nie jadłam lepszych i choć co roku udaję, że nie lubię tego ciasta, sama zjadam przynajmniej połowę rulonika. Choć babcia robi je bez rodzynek, ja pokusiłam się (na prośbę męża) o dodanie ich do farszu. Tak więc bożonarodzeniowy makowiec, na bogatości (bo chyba odrobinę przesadziłam z ilością farszu, ale co tam). Właściwie sześć

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapomniane ozdoby świąteczne część III - Światy 143

Zapomniane ozdoby świąteczne Część III Światy "Światy", to własnoręcznie wykonywany, w najprostszych słowach - przodek dzisiejszych bombek. Rozpowszechnione zostały na początku XIX wieku, a zawieszano je ówcześnie na podłaźniczkach. Tworzenie tych misternych dekoracji polegało na wycinaniu ornamentów z opłatka i sklejaniu ich w kulę, zazwyczaj po prostu za pomocą śliny. Nasi dziadowie wierzyli, że tak, jak i pająki, te właśnie ozdoby

Kuchenna Kontrrewolucya
Tradycyjny schab ze śliwką 185

Tradycyjne danie świąteczno-nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego schabu wieprzowego ok. 15 sztuk suszonych śliwek szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula pieprz, sól olej do smażenia Schab płuczemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Jeśli jest na nim dużo tłuszczu, warto go nieco skroić

Kuchenna Kontrrewolucya
Śledzie w kolorowym pieprzu i pomidorach 140

świąt bez ryby. Dla mnie jednak ryba świąteczna to nie tylko karp (za którym właściwie nie przepadam), ale i właśnie śledzie, bez których nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy. By w rybne przysmaki nie wkradła się rutyna, warto pomyśleć nad ich kolorową wersją. :) Wariant pierwszy - kolorowy pieprz 0,5kg śledzi  1 opakowanie kolorowego pieprzu 2 spore cebule olej rzepakowy Dzień

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasteczka cappucino z kremem czekoladowo - orzechowym 159

wykrawać ciasteczka w dowolnych kształtach. Piec około 10 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygną przekładać kremem. Ciasteczka. Stwierdziłam, że będą dobrym pomysłem na początek świątecznego miesiąca. Powoli to właśnie one i inne wypieki poprzedzające Boże Narodzenie będą gościć w nadchodzącym czasie na blogu. Mam kilka pomysłów. Reszta zależy od czasu:)  Źródło: Demotywatory

My simple kitchen
Życzenia świąteczne 179

liczy się to co znajdziemy na stole czy pod choinką. Ważne jest to, co potrafimy dać od siebie drugiemu człowiekowi - miłość, przyjaźń oraz szacunek. Niech ten świąteczny czas będzie okazją do otwarcia się na drugiego człowieka - a cała reszta - szczęście, spełnienie i pomyślność - przyjdą do nas same :) WESOŁYCH ŚWIĄT

My simple kitchen
Babka orzechowa i noworoczne refleksje 137

ciepełku :P Żeby Was dłużej nie zanudzać tym monologiem zapraszam po przepis na babeczkę. A kolejna dawka myśli pojawi się niewątpliwie następnym razem. Przepis pochodzi z czasopisma Dobre Rady - Świąteczne ciasta i ciasteczka , nr 6/2000. Składniki: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki startej skórki z cytryny

My simple kitchen
Moja pierwsza współpraca :) Ćwierćwiecze za mną.... i parę słów o mnie :) 123

przygody z testowaniem kaw.  Jakie są nasze wrażenia? Po otwarciu opakowania uderzył mnie cudowny aromat korzennego ciasteczka… :)   Natomiast po zmieleniu kawy w młynku cała kuchnia pachniała niczym świąteczne, korzenne wypieki. Smak kawy również nas bardzo pozytywnie zaskoczył. Typowo korzenny, ale nie piernikowy aromat. Kawa ma wyjątkowo wyrazistą i zarazem subtelną nutę korzenną. Delikatnie uwalnia swoją słodycz. Wszystkie nuty

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania