uśmiechem. Witam wszystkich po krótkiej świątecznej przerwie najlepszymi życzeniami noworocznymi (które również sobie nabożnie składam, gdyż zeszły rok nie był dla mnie najkorzystniejszy, niestety...) oraz kontrowersyjną sałatką. Powszechnie jest nazywana sałatką z zupek chińskich, jednak moim zdaniem
Kuchnia PrezydentowejPozostając jeszcze przez chwile w świątecznym nastroju, proponuję koreczki z przepiórczych jajek z sardynkami na ostro. Ja wykorzystałam kilka ostatnich sardynek w oleju, do reszty jajeczek użyłam nieco wędzonego łososia, ale myślę, że najlepsza będzie dowolna ryba wędzona lub w oleju, powinna być dość wyrazista. Smak ryby w otoczce z ostrej papryki łagodzi delikatne jajeczko przepiórcze i aromatyczny pomidor koktajlowy
Kuchnia PrezydentowejWiem że Święta już za nami, ale w tym wirze świątecznych zakupów i gotowania zabrakło mi czasu na umieszczenie przepisów na stronie. Tym razem łazanki które są moim ulubionym daniem. Trochę są czasochłonne ale za to smakują wyśmienicie. Składniki: - 1 biała kapusta (ok. 2kg) - 40 dkg pieczarek - 2 cebule czerwone - 2 łyżki masła - 2 paczki makaronu łazanki - sól i pieprz
Kuchenne Wariacjenajlepsze To jedna z potraw, która może zagościć na Waszych Wigilijnych stołach ale nie jedyna bo na stronie Święta jak w domu ( www.swietajakwdomu.pl ) możecie znaleźć wiele innych świątecznych przepisów – w tym także i na nasz postny bigos Przy okazji zapraszamy też do konkursu, który również organizowany jest na stronie Święta jak w domu – www.swietajakwdomu.pl/konkurs
Kuchenne WariacjeZanim zaczniemy nasze propozycje świąteczne to jeszcze na koniec tygodnia coś lekkiego czyli sałatka z pomelo, pomarańczą i granatem Są takie sałatki z grejpfrutem ale my wolimy jednak słodycz pomelo i jego twardszą strukturę miąższu Składniki: Sałatka: - 1/2 pomelo - 1 pomarańcza - 1 mały granat - 2 główki cykorii - 1 mała sałata rzymska Dressing: - 2 łyżki miodu - sok z 1 cytryny
Kuchenne Wariacjeduszpasterstwa i wspólnoty działające przy klasztorze oo. Dominikanów. Nie zapominajmy również o tych wypiekach, zrobionych przez krakowskich cukierników. Na kiermaszu nie zabraknie oczywiście stosów przeróżnych książek, ręcznie wykonanych ozdób świątecznych, a także kawiarenki serwującej m.in.: ciepłe napoje, gofry czy naleśniki. Przyjdźcie i pomóżcie pomagać! Miejsce: Dominikanie Kraków ul. Stolarska 12, 31-043 Kraków, Poland Termin: 14 grudnia 2014 w godzinach
Kuchenne WariacjeDzisiaj mamy propozycję świątecznej bezy z kremem orzechowym i cynamonowo-czekoladowym Najpierw składniki: Beza: - 5 jajek (białka) - 300g cukru - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu winnego - 1/3 łyżeczki soli Krem czekoladowo-cynamonowy - środek: - 65g miękkiego masła - 75g cukru pudru - 30g gorzkiej czekolady - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 2 łyżki
Kuchenne WariacjeKolejna nasza wariacja świąteczna – tym razem to co bardzo lubimy z osobna a u nas w łącznym wydaniu czyli tarta piernikowa Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 170 g masła - 70 g cukru pudru - 1 łyżka jogurtu - 1 łyżeczka przyprawy korzennej Składniki na masę piernikową: - 155g mąki pszennej - 115g drobnego cukru do wypieków - 1/3 łyżeczki soli - ½ łyżeczki sody
Kuchenne WariacjeŚwięta tuż tuż więc czas pomyśleć o świątecznych wypiekach Takim wypiekiem może być dzisiejsza propozycja czyli mazurek orzechowo – kajmakowy. Składniki: Ciasto kruche: - 260g mąki pszennej typ 450 - 40g orzechów ziemnych mielonych - 100g cukru pudru - 150g masła - 2 żółtka Masa: - 200g masy kajmakowej orzechowej (lub zwykłej) - 50g powideł śliwkowych Dekoracja: - migdały, orzechy, rozpuszczona czekolada Powyższe składniki są na blaszkę 20cm
Kuchenne Wariacjechciałby mieć na swoim świątecznym stole tradycyjną babę wielkanocną pieczoną na drożdżach, a brak mu w tej kwestii doświadczenia, może spróbować upiec ją wg poniższego przepisu, który jest bardzo prosty i zawsze się udaje. Trzeba tylko przestrzegać dwóch podstawowych zasad : drożdże muszą być naprawdę świeże, a mleko użyte do przygotowania zaczynu nie może być za gorące ( jego temperatura nie powinna
Wiem co jemTego mazurka pieczemy na końcu, zużywając na masę białka i resztki bakalii , które nam zostały od innych świątecznych wypieków. Spód do mazurka proponuję zrobić z ciasta ucieranego, a nie tak jak w klasycznych mazurkach z kruchego. Nie jest taki twardy i lepiej się komponuje z delikatną, miękką bezą bakaliową". Czytaj więcej
Wiem co jemŻurek z otrębami Jajka otulone wędzonym łososiem z musem awokado Schab w brzoskwiniach Pieczona szynka świąteczna Staroświecki pasztet z trzech mięs Pasztet z suszonymi śliwkami Kaczka faszerowana Kiełbasa parzona z golonki Teryna drobiowa Mazurek bakaliowy Mazurek makowy Mazurek kajmakowo-morelowy Makowiec Wykwintna babka pomarańczowa Babka migdałowa Drożdżowa baba szafranowa
Wiem co jemZawsze na świąteczne śniadanie przygotowuję dla mojego męża jakieś danie w galarecie, ponieważ jest ich wielkim miłośnikiem. W tym roku był to schab w brzoskwiniach. Mięso duszone w soku jabłkowym z dodatkiem cynamonu i goździków jest soczyste i aromatyczne, a galareta z soku brzoskwiniowo-cytrynowego słodko kwaśna. Kto lubi takie zestawienia niech wypróbuje ten przepis." Czytaj więcej
Wiem co jempozyskanie przypraw korzennych i środków spulchniających zamieniło je w piernik. Przygotowanie ciasta piernikowego uważane było za prawdziwą sztukę, a receptura pilnie strzeżona. Jeśli chcemy mieć taki staropolski piernik na świątecznym stole to ostatni dzwonek, aby przygotować ciasto. Musi ono bowiem dojrzewać w chłodnej piwnicy lub dolnej półce lodówki co najmniej 2 tygodnie. Jednak im dłużej tym lepiej. Pieczemy
Wiem co jemobiecałam dziś przepis na świąteczny schab ze śliwkami. Można go upiec wcześniej, a w dniu obiadu tylko podgrzać. Do tego sos na bazie białego wina i pieczone ziemniaki lub kopytka. W święta ja wybieram wersję z kopytkami, bo je też można zrobić wcześniej. Zazwyczaj podaję do tego moją sałatkę z kapusty i buraczków .” Czytaj więcej
Wiem co jem