suszony schab - 1137 przepisów (strona:26/76)

Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej 91

Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 opakowanie suszonych moreli Marynata: 100 ml białego wina 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanego rozmarynu 1 płaska łyżka soli kilka ziaren pieprzu Wykonanie: Schab myję

Bea(u)ty kitchen
Zrazy wieprzowe z suszonymi pomidorami i pesto 132

pomidory, cebula i czosnek. Pesto i ser pleśniowy podczas duszenia przenikają przez mięso i razem z sokiem pomidorowym tworzą wspaniały, aromatyczny sos. 4 plastry schabu grubości około 1,5 cm 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju (około 8 dużych pomidorków) 4 plastry sera pleśniowego blue (wąskie, długie kawałki, patrz. foto) 2 ogórki kiszone 2 cebule szalotki (ewentualnie(...)drobiowego bulionu 200 ml soku pomidorowego 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie Plastry schabu rozbić tłuczkiem na cienkie, duże kotlety, posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć posiekanym świeżym czosnkiem. Ogórki pokroić w paski. Suszone pomidory również pokroić w paski. Szalotki przekroić wzdłuż na 4 części. Każdy kotlet posmarować pesto. Na jednym końcu ułożyć ¼ wszystkich

Trzeci talerz
Schab pieczony ze śliwką i morelą 149

Pyszny Świąteczny schab z morelami i śliwkąSchab pieczony ze śliwką i moreląSKŁADNIKI:schab b/k -1,5 kgmorele suszone - 50 gśliwki suszone- 50 gtymianek -1 łyżkaczosnek granulowany -1 łyżkasól i pieprzolej - 5 łyżekmiód -2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Schab opłukać, osączyć. Morele i śliwki opłukać w ciepłej wodzie, osączyć. W schabie długim i wąskim nożem robię dwa otwory, jeden koło drugiego

Kuchnia Danusi
"Grzyby i warzywa jesienne 3." - podsumowanie akcji 154

Woziłam arabskie księżniczki" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Kaszotto z brokułami i "Lokatorka" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów autorka: justyna9220   | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Zupa grzybowa autorka: czarrna  | blog: czarrna od kuchni Kopytka z brukselką i dynią autorka: czarrna   | blog: czarrna od kuchni(...)czarrna od kuchni Kaszotto z podrobami i grzybami autorka: czarrna   | blog: czarrna od kuchni Gulasz wołowy z pieczarkami autorka: cybog   | blog: Dad in the Kitchen Schab duszony w sosie z suszonych leśnych grzybów autorka: okawrosoleczylikafkagotuje  | blog: Oka w rosole czyli KaFk gotuje Barszcz z kiszonych opieniek i jesiennych warzyw. autor: Robert_DPZ  | blog: Dom Pachnący

Weekendy w domu i ogrodzie
Szynka w ziołach 78

śniadanie zjedliśmy prawie połowę.  Składniki: 1 kg schabu Składniki na marynatę: 1-1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka czosnku w proszku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 5 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 łyżki oliwy Ponadto: garść suszonych śliwek Marynata:  Mięso dokładnie natrzeć i wymasować(...)którym będziemy piec. Zostawić w chłodnym miejscu na ok 24godziny. W tym przypadku mięso było pieczone od razu bez wcześniejszego marynowania. Pieczenie:  W  schabie robimy nakłucie nożem. W dziurkę napychamy suszone śliwki. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120- 130 stopni C (grzanie góra - dół bez termoobiegu) pieczemy przez

Słodki Zakątek
Kopytka z sosem 223

Składniki: kopytka: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 1 szklanka mąki, szczypta soli, sos: 500 g schabu, 1 cebula,  1 kostka grzybowa, 1 garść suszonych grzybów, 2 łyżki mąki, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie:     Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto na kopytka. Następnie(...)rozgrzanym tłuszczu, aż do złotego koloru. W garnku podgrzewamy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy suszone grzyby i kostkę grzybową- gotujemy. Do garnka wkładamy usmażone kotlety. Cebulkę obieramy i kroimy w półksiężyce, podsmażamy ją na tym samym tłuszczu co schab. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy do garnka. Gotujemy ok. godziny. Następnie sos zagęszczamy mąką

Aga w kuchni
Schab faszerowany pieczarkami, papryką, groszkiem i serem 180

Składniki: 2/3 szklanki zielonego groszku pół czerwonej papryki ok. 8 średnich pieczarek 150 g sera żółtego 2 łyżki posiekanej natki oraz sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka i zioła do pizzy Schab umyć, osuszyć, ostrym nożem wyciąć w środku szeroką kieszeń. Posypać solą, ziołami do pizzy, papryką i suszonym czosnkiem. Pieczarki pokroić w kostkę, obsmażyć na niewielkiej(...)oleju. Paprykę także pokroić w kostkę, ser zetrzeć na grubej tarce. Paprykę, pieczarki, groszek i ser wymieszać z posiekaną natką, doprawić solą, pieprzem i ziołami do pizzy. Nafaszerowań farszem schab, a brzegi mięsa spiąć wykałaczkami. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5-2 godziny do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Podawać z sosem pomidorowym

Czerwień i błękit
Soczysty schab z rozmarynem 144

poszperałam i odnalazłam kilka wskazówek na to, żeby schab był soczysty.  SKŁADNIKI: 1-1,5 wysokiego schabu b/k (jeżeli schab nie jest wysoki należy obwiązać go wędliniarskim sznurkiem) 2-3 spore ząbki czosnku Sól Pieprz Rozmaryn suszony Gałązki świeżego rozmarynu Majeranek Czosnek suszony (opcjonalnie) Cebula 1/2 pomidora lub łyżeczka koncentratu Masło klarowane Bulion PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, osuszam(...)ostrego noża, nakłuwam po 15 dziurek z każdej strony mięsa-ale tak,żeby nie przebić na wylot.Czosnek obieram, kroję w małe słupki i faszeruję schab. Następnie biorę się za masowanie :) Mięso przyprawiam: solą, pieprzem, majerankiem,suszonym rozmarynem i ew. suszonym czosnkiem. Na ręce polewam kilka kropli oliwy i smaruję mięso. Odstawiam na 1-2 lub dłużej

Kopystką po garach
Nadziewane roladki schabowe duszone w kremowym sosie z warzywami 121

ulubioną surówkę . Nic więcej nie potrzeba. Choć czasochłonne to dla smaku warto. Naprawdę pycha! Składniki na 6-7 porcji: 6-7 grubszych plastrów schabu bez kości 6-7 plastrów sera żółtego 6-7 sztuk suszonych pomidorów z zalewy 2 pory 1 szklanka mrożonej mieszanki warzywnej (marchewka, pietruszka, fasolka szparagowa, groszek) 2 ząbki czosnku 10 dag pleśniowego serka(...)łyżka klarowanego masła Sól i pieprz do smaku świeży koperek do posypania Przygotowanie: Plastry schabu rozbijamy na cienkie kotlety . delikatnie solimy i posypujemy pieprzem z jednej strony. Na każdym kładziemy po plastrze sera i posypujemy cienko pokrojonym porem oraz pokrojonymi na paski   suszonymi   pomidorami , zawijamy ciasno w roladki.  Można dla pewności spiąć wykałaczkami.  Obtaczamy

Wanilia i Kardamon
Schab ze śliwką 200

wędliny są świetną przekąską podczas wszelakich domowych imprez nie tylko od święta. Składniki: 2 kawałki schabu bez kości po 1,5 kg 2 łyżki soli 1 łyżka saletry potasowej do mięsa (lub soli peklowej) 1 płaska łyżka- pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżka suszonego czosnku 2 łyżki majeranku 4 łyżki cukru 1 łyżka papryki ostrej mielonej 3 liście laurowe(...)kawałki schabu mieszanką przypraw, wkładamy do kwadratowego szklanego naczynia z pokrywką i wstawiamy do lodówki na 3-5 dni. Każdego dnia obracamy schaby, podczas trzech dni wydzieli się spora ilość płynu, a schaby się lekko skurczą. (Płynu nie odlewamy!) Ostatniego dnia schaby wyciągamy, układamy na desce i za pomocą długiego, cienkiego noża robimy w środku w schabie nacięcie przez całą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab ze śliwką 126

wędliny są świetną przekąską podczas wszelakich domowych imprez nie tylko od święta. Składniki: 2 kawałki schabu bez kości po 1,5 kg 2 łyżki soli 1 łyżka saletry potasowej do mięsa (lub soli peklowej) 1 płaska łyżka- pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżka suszonego czosnku 2 łyżki majeranku 4 łyżki cukru 1 łyżka papryki ostrej mielonej 3 liście laurowe(...)kawałki schabu mieszanką przypraw, wkładamy do kwadratowego szklanego naczynia z pokrywką i wstawiamy do lodówki na 3-5 dni. Każdego dnia obracamy schaby, podczas trzech dni wydzieli się spora ilość płynu, a schaby się lekko skurczą. (Płynu nie odlewamy!) Ostatniego dnia schaby wyciągamy, układamy na desce i za pomocą długiego, cienkiego noża robimy w środku w schabie nacięcie przez całą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Królewski schabowy w złocistych płatkach 104

składniki na 4 osoby : 4 duże , grube plastry schabu ( około 1,5 cm ) 2 jajka 2 szklanki pokruszonych płatków śniadaniowych , kukurydzianych 1 łyżeczka suszonej , mielonej cebuli , lub soli cebulowej sól , pieprz do smaku Plastry schabu, rozklepujemy tłuczkiem na wielkie ,ale niezbyt cienkie kotlety . Chodzi o to żeby było mięso , a nie sama panierka Każdy kotlet obsypujemy z obu stron

Ogrodnik w podróży
Pieczeń wieprzowa nadziewana 88

natomiast z sosem pokombinowałam. Nie dodałam pomidorów, zamiast nich dałam grzyby suszone. Mięso przygotowałam w garnku rzymskim. 1 kg mięsa wieprzowego (szynka – cienki płat, schab), 40 g słoniny, 4 anchois, 20 g grzybów suszonych, 10 g kaparów, 2 cebule, 20 g masła, 1/2 suchej kajzerki, 1 jajko, pieprz świeżo mielony, 60 g tłuszczu (masło, smalec), 1/2 marchewki(...)pieprzu, 3 owoce ziela angielskiego, 100 ml mocnego bulionu, Grzyby zalać wodą (tak aby były przykryte) i ugotować do miękkości. Ostudzić. Odcedzić, nie wylewać wywaru z grzybów. Jeżeli mamy schab oczyścić go z błon, rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do   końca, rozłożyć. Powinniśmy

królestwo garów