suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:82/170)

Łódzka zalewajka 216

send', 'pageview'); Ten przepis jest przepisem podstawowym. Według zebranych przeze mnie informacji do zalewajki można wrzucić co się zapragnie: różnego rodzaju kiełbasy czy wędzonki, gotowane warzywa lub suszone grzyby.  ŁÓDZKA ZALEWAJKA Składniki: - 4 cebule - 3-4 duże ziemniaki - 500 mililitrów zakwasu na żur lub barszcz (ja miałam domowy - przepis wkrótce) - 50 - 100 gram słoniny - kwaśna śmietana

Życie zamknięte w smaku
Soljanka z ogniskowego kociołka 105

Zupa była pyszna a i zabawy przy tym było sporo. Składniki: 20 dag szpondra Ok. 600 gram kapusty kiszonej 4 kiszone ogórki 3 ogórki korniszony 1 papryka Garść suszonych grzybów 2 cebule 200 gram kiełbasy salami 2 kiełbasy śląskie ( mogą być inne ) Pomidory z puszki lub świeże bez skóry 1 marchewka 4 ząbki czosnku Małe opakowanie oliwek ( w foli

Smaki Ewy
Kotlety jagnięce z czosnkiem i rozmarynem w sosie z grzybów leśnych 90

miłośnikiem. Składniki: 4 kotlety jagnięce 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu olej Garść suszonych grzybów leśnych Woda 50 ml śmietany słodkiej Wykonanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą ok 300-400 ml, przykrywamy aby zmiękły. Do pojemnika ( np. kubek ) dodajemy 1 łyżeczkę masła, 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczką rozmarynu

Smaki Ewy
Warkocze z polędwiczki wieprzowej w sosie serowo – pieczarkowym 142

Myślę, że niektórzy z was  robili już podobne danie. Ja robiłam już je nie raz, ale wcześniej zamiast pieczarek dodawałam namoczone, suszone grzyby leśne. Niestety w tym roku grzybów już nie posiadam, więc muszę zadowolić się pieczarkami. Ale i tak potrawa jest bardzo smaczna. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ( wystarczy na dwie osoby ) marynata olej

Smaki Ewy
Makaron ryżowy z tofu i warzywami w sosie orzechowym 233

łyżeczki curry - kawałek brokuła - laska selera naciowego - kawałek pora (biała część) - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 4 suszone grzyby mung - łyżeczka masła orzechowego - kawałek awokado - sok z cytryny Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 20 minut - Makaron umieścić w garnku i zalać wrzątkiem na 5 minut   - Posiekać drobno czosnek

Wegańska kuchnia orientalna
Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż 128

łyżeczka ziaren sezamu - kilka suszonych grzybów mung     -  sok z cytryny - łyżka mrożonego groszku         - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem na 20 minut - Następnie odsączyć je i pociąć w wąskie paski - Ryż przygotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę do gotowania - Warzywa umyć, obrać, posiekać

Wegańska kuchnia orientalna
Chiński makaron smażony z tofu, warzywami i sezamem 139

łyżeczki imbiru - kilka suszonych grzybów mung             - ¼ łyżeczki cynamonu - 1 mała marchewka(...)łyżeczka miodu naturalnego - łyżka rodzynek - łyżeczka ziaren sezamu Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny - Marchewkę i pora posiekać w plasterki, brokuła posiekać na małe kawałki, czosnek w kostkę, fasolkę przeciąć na krótkie kawałki, a grzyby mung w wąskie paski - Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, imbir i chili - Po 30 sekundach dodać pora, grzyby

Wegańska kuchnia orientalna
Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym masłem rozmarynowym 150

szpinaku (jeśli jest sezon to świeży, poza sezonem można także znaleźć pakowany świeży szpinak baby) – 1 żółtko na każdego pieroga – opcjonalnie: garść suszonych grzybów – sól, pieprz masło palone: – 100 g masła – kilka listków świeżego rozmarynu – opcjonalnie tarty parmezan wg uznania Wykonanie: Z mąki i śmietany zagnieść ciasto doprawiając solą i curry. Ciasto powinno

Pociąg Do Kuchni
Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami 352

Smaczna i pożywna zupa z kalafiorem. Może stanowić jednodaniowy obiad, bo dzięki kluseczkom jest bardziej treściwa :) 1 udko z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki 2 plasterki selera 1 suszony grzyb ziarenka pieprzu sól gałązka lubczyku 1/2 małego kalafiora 1 łyżka koperku KLUSECZKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli Udko, warzywa, lubczyk grzyb

https:KKuchniaMniam
Śledzie - Przysmak gajowego 163

podniebienie. Składniki: - 50 dag solonych filetów śledziowych - około 15 dag suszonych grzybów - mały koncentrat pomidorowy - 2 czerwone cebule - 1/4 szklanki żurawiny - ziele angielskie - liść laurowy - bulion grzybowy - sól, pieprz - masło Sposób przygotowania:   Śledzie moczymy w wodzie przez 2 - 3 godziny. Odsączamy a następnie kroimy w paski. Grzyby zalewamy ciepłą wodą. Jak staną się miękkie kroimy na mniejsze

Pan i Pani Smith w kuchni
Uszka z grzybami do barszczu wigilijnego 86

Farsz na ok 40 szt. uszek: 30 g suszonych grzybów ( borowiki i podgrzybki ) cebula łyżka masła Ciasto: 1,5 szklanki mąki łyżka oleju ok szklanki gorącej wody sól Grzyby zalać zimną wodą i zostawić na noc. Rano ugotować do miękkości - ok 30 min - w tej samej wodzie. Odcedzić dokładnie na sicie, ostudzić, drobno posiekać. Cebulę bardzo drobno posiekać

Atlas Smaków
Konfitura brzoskwiniowa z galaretką. 115

genialny pomysł, bo na 6 słoiczków gotowej konfitury został tylko jeden i to tylko dla tego, że ukryłam go w spiżarni, za kilkoma rzędami słoików z ogórkami i suszonymi grzybami (taka jestem przebiegła ;D). Polecam! Składniki na konfiturę brzoskwiniową z galaretką około 1,5-2 kg brzoskwiń, najlepiej dojrzałych 1 galaretka brzoskwiniowa      Brzoskwinie myjemy, przecinamy

Rozpustne gotowanie
Kotlet drobiowy z pieczonego kurczaka z kapustą kiszoną i grzybami 144

pierogach... Składniki 250 g pieczonego kurczaka natka pietruszki maggi garść suszonych grzybów 150 g kapusty kiszonej liść laurowy jajko bułka tarta sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie   Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Grzyby gotujemy ,osączamy i kroimy w paski. Kapustę zalewamy szklanką

R'n'G Kitchen
Roladki z jelenia z kapustą i grzybami 127

Dzikie jedzenie zagościło ostatnio na naszym stole.   Składniki 4 plastry po 2 cm udźca z jelenia 200 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 8 plastrów boczku wędzonego 700 ml bulionu wołowego musztarda sarepska 3 liście laurowe jałowiec 2 szt ziele angielskie (kilka) pieprz czarny ziarnisty (kilka) słodka mielona papryka mąka 200 g śmietany 18% olej do smażenia(...)pieprz Przygotowanie   Mięso kroimy w plastry 2 cm i cienko rozbijamy. Oprószamy solą ,pieprzem i papryką. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy. Płynu nie wylewamy. Kapustę kroimy i gotujemy w wodzie po grzybach dodając liść laurowy ,jałowiec i pokrojone w paski grzyby. Lekko oprószamy solą

R'n'G Kitchen
Uszka z grzybami 149

Tradycyjne uszka idealne do barszczu. Składniki Ciasto: 500 g mąki szklanka wody jajko szczypta soli Farsz: 100 g suszonych grzybów cebula 3 łyżki masła łyżka bułki tartej sól ,pieprz Przygotowanie   Grzyby moczymy kilka godzin przed przygotowaniem farszu. Płuczemy ,zalewamy wodą w której się moczyły i gotujemy około godziny. Wyjmujemy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy

R'n'G Kitchen