suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:78/170)

Uszka z grzybami 123

Składniki: farsz 50 g suszonych grzybów 1 cebula 2-3 łyżki masła sól, pieprz ciasto 2 szklanki mąki 1 jajko ok 2/3 szklanki gorącej wody sól Wykonanie: Grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę. po tym czasie ugotować w tej wodzie co się moczyły. Cebulę oraz ugotowane grzyby drobno posiekać. Cebulę podsmażyć na masełku, dodać grzyby

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi z kapustą i grzybami 3569

wielu amatorom, więc je właśnie w ten czas polecamy... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 3/4 szklanki gorącego mleka farsz 2 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 3 cebule 3 łyżki masła 2 listki laurowe 2 -3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól, pieprz świeżo mielony 2 łyżki masła 1 cebula Wykonanie: Kapustę przepłukać(...)litrów wody  dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela, jedną obraną cebulę oraz łyżeczkę soli. Gotujemy kapustę na wolnym ogniu aż będzie miękka. W osobnym garnku gotujemy namoczone  grzyby. Ugotowaną kapustę oraz grzyby odcedzamy z wody. Na desce do krojenia siekamy przestudzoną kapustę na drobne kawałki,  grzyby pokroić  w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy

kgwjanczewo
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 285

się dopiero w poszczególnych postach. Miłego gotowania Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka

Karo in the Kitchen
Łazanki z kapustą i grzybami 203

grzybki razem tworzą bardzo sycące danie. składniki: 50 g suszonych grzybów, u mnie duże kapelusze prawdziwków i podgrzybków 600 g kiszonej kapusty 1 duża cebula woda ok 2 szklanek 2-3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego sól majeranek olej rzepakowy 250 g makaronu łazanki Grzyby namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie, u mnie moczą się zazwyczaj

Monia miesza i gotuje
gołąbki z kaszą gryczaną 102

Polecam gołabki z kaszą gryczaną i grzybami suszonymi

Ugotujmy Coś
KAPUSTA WIGILIJNA Z OLEJEM LNIANYM 227

dlatego że,  przygotowywana jest tylko raz w roku specjalnie na Wigilie. SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 15 dkg suszonych grzybów 150 ml oleju lnianego 2 cebule, pokrojone w kostkę i podsmażone Sól, pieprz do smaku łyżka mąki PRZYGOTOWANIE Grzyby umyć a następnie namoczyć i odstawić na noc, po czym drobno pokroić (wodę, w której się moczyły

RAROSSA
Zestawienie świątecznych przepisów 134

Święta już za pasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu w tym roku:) Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp

karmelowy
Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny 207

cebula (około 90 g) kawałek korzenia selera (około 60 g) 3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 1 1/2 listka laurowego na wywar grzybowy : 20 g suszonych grzybów 600 ml wody na barszcz czerwony : 800 g buraków czerwonych (przed obraniem) 3 łyżki stołowe soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta pieprzu czarnego szczypta pieprzu(...)wigilijny  https://www.youtube.com/watch?v=j8bt0h8N5S0 Link do przepisu na przygotowanie barszczu czerwonego na wigilię z kwasem buraczanym (barszczem kiszonym) : Barszcz Czerwony na Wigilię z Kwasem Buraczanym Przygotowanie : Najpierw przygotuję grzyby : Grzyby płuczę pod bieżącą zimną wodą , następnie wkładam je do miski i zalewam 600 ml zimnej wody . Namoczone grzyby odstawiam na kilka godzin – najlepiej namoczyć grzyby

Uwaga Babcia Gotuje
Barszcz Czerwony na Wigilię z Kwasem Buraczanym 213

cebula (około 80 g) kawałek korzenia selera (około 50 g) 3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 1 1/2 listka laurowego na wywar grzybowy : 20 g suszonych grzybów 600 ml wody na barszcz czerwony : około 800 ml kiszonego barszczu (kwasu buraczanego) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta pieprzu czarnego szczypta pieprzu cayenne (papryki ostrej) sól(...)kwasu buraczanego : Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny Przygotowanie : Kwas buraczany wcześniej ukisiłam i przygotowałam go według tego przepisu : Przepis na Kiszenie Barszczu . Jak zrobić kwas buraczany Najpierw przygotuję grzyby : Grzyby płuczę pod bieżącą zimną wodą , następnie wkładam je do miski i zalewam 600 ml zimnej wody . Namoczone grzyby odstawiam na kilka godzin – najlepiej namoczyć grzyby wieczorem

Uwaga Babcia Gotuje
Tradycyjny bigos staropolski . 540

liście laurowe 2 łyżki s ł odkiej papryki   1 słoiczek przecieru pom idorowego Pudliszki 100 ml czerwonego wina sól , pieprz do smaku  5 suszonych grzybów  Wykonanie : Kapustę przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą , dodajemy ze 2 łyżki soli , listki laurowe , ziele angielskie , jałowiec . Gotujemy kapustę około 30 minut następnie odcedzamy i zalewamy nową wodą(...)Gotujemy aż będzie miękka. Odcedzamy . Mięso myjemy , kroimy na kawałki i zalewamy wodą , dodajemy troszkę soli , kilka ziarenek ziela angielskiego , kawałek pora i selera. Gotujemy mięso aż będzie miękkie . Grzyby moczymy około 30 minut , następnie kroimy w paseczki . Kiełbasę ,boczek ,   ugotowane mięso i cebulę kroimy w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy cebulę i lekko podsmażamy , następnie

Sama słodycz i szczypta chili
Barszcz czerwony z suszona sliwka i sokiem jablkowym 236

chyba mój ulubiony świąteczny barszcz. Barszcz na zakwasie z dodatkiem grzybów, suszonej śliwki i soku z jabłek. Odpowiednio słodki, odpowiednio kwaśny i mocno aromatyczny. Nie wymaga wiele pracy a efekt jest zawsze pyszny. Na święta obowiązkowy z domowymi uszkami. Polecam Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żeberka z kapustą z żurkiem 135

żeberek wieprzowych, 1 kg kapusty kiszonej, 4 cebule, 500 ml żurku (koniecznie prawdziwy w butelce), 20 g suszonych grzybów (prawdziwki), 2 listki laurowe, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód ziela angielskiego, sól, cukier, tłuszcz (wieprzowy lub gęsi, ja używam gęsi) Cebule pokroić w półplasterki. Kapustę kiszoną pokroić. Gdy jest za kwaśna, wypłukać w zimnej wodzie. W naczyniu do zapiekania(...)pokroić na porcje, podsmażyć na tłuszczu, na złoty kolor z każdej strony. Mięso wyjąć, włożyć cebulę pokrojoną w półplasterki, podsmażyć dodając szczyptę cukru i soli. Do cebuli dodać rozkruszone grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele i dusić aż cebula zmięknie. Dodać kapustę, przesmażyć razem. Dodać trochę tłuszczu, kapusta nie może być sucha. Ważne jest to, szczególnie gdy mamy chude żeberka

królestwo garów
Uszka z kapustą i grzybami oraz najlepsze ciasto na uszka 151

najlepszy Wigilijny barszcz! Składniki (na 40 uszek): Ciasto: 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 30 gram masła 1/2 łyżeczki soli Farsz z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami: 1/2 porcji z tego przepisu na kapustę z grzybami i żurawiną Farsz przygotowujemy według podanego przepisu, dzień lub nawet dwa dni wcześniej, będzie najsmaczniejszy. Masło rozpuszczamy. Do przesianej mąki

Mango Papaja
Krupnik 155

pokrojone w małą kostkę  1 korzeń pietruszki pokrojony w małą kostkę ćwiartka selera ( korzeń) pokrojona w małą kostkę kawałek pora (ok. 7 cm białej części pora) 2 suszone grzyby 3 ziemniaki pokrojone w większą kostkę   4 łyżki kaszy jęczmiennej średniej  4 ziarna ziela angielskiego duży liść laurowy 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól pieprz

Gorący kąsek
Żurek Wigilijny z grzybami 133

tradycyjna zupa, goszcząca na naszym wigilijnym stole. Składniki: 15 dag razowego chleba 5 suszonych grzybów 1 cebula 1/3 szklanki zakwasu 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz do smaku liść laurowy ziele angielskie 5 szklanek wody Wykonanie: Zagotować wodę, włożyć pokrojony chleb, pokrojoną cebulę i grzyby. Wlać łyżkę oleju i gotować do miękkości grzybów na wolnym ogniu. Następnie

Tradycyjna Kuchnia