suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:85/170)

Serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto 97

serduszek drobiowych, 300 g kaszy pęczak, 20 g grzybów suszonych, 150 ml wina białego półwytrawnego, 500 ml bulionu, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, 6-7 łyżek masła, 3-4 łyżki parmezanu, Serduszka oczyścić, odciąć tłuszcz, przekroić wzdłuż na pół. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. 1/2 cebuli podsmażyć na 2 łyżkach masła

królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 109

Brzoskwiń. Z przyjemnych i długim finiszu. W końcu przyszedł czas na dania mięsne: Żeberka wołowe / polędwica wołowa / quinotto z warzywami / orzechy włoskie Jagnięcina / liście botwiny / pszenica mote / suszone grzyby Do nich zaproponowano nam wino Marques De Casa Cabernet Sauvignon. Typowy, bardzo przyjemny przykład chilijskiego Cabernet Sauvignon z Maipo Valley. O pięknym głębokim czerwonym kolorze i aromacie wiśni, czarnej

królestwo garów
Zapiekanka ziemniaczana w kaczce 84

kaczka,   800 g obranych ziemniaków, 300 g pokrojonej w półplasterki cebuli, 50 g suszonych grzybów, garść świeżego rozmarynu, sól, pieprz, 8-9 łyżek tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć(...)najmniej godzinę. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, zblanszować w lekko osolonej wrzącej wodzie. Odcedzić. Cebulę poddusić na tłuszczu z dodatkiem szczypty cukru i soli, dodać pokruszone grzyby ( bez namaczania ). Dusić około 10 minut. Dodać ziemniaki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Kaczkę napełnić farszem ziemniaczanym. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Jeżeli luzowaliśmy

królestwo garów
Szczodraki z grzybami 100

ciasto: 500 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 50 g masła, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 7 g suchych drożdży (jedno opakowanie) farsz: 100 g suszonych grzybów, 1 cebula, 3 łyżki masła, 100 g orzechów laskowych, sól, pieprz, tymianek,   1 jajko Mąkę, jajka, cukier, sól, mleko, drożdże wsypać do miski, porządnie wyrobić ciasto aż pojawią(...)dalej wyrabiać. Ciasto ma być lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut. Cebule posiekać, poddusić na maśle, dodać rozdrobnione grzyby, przesmażyć, wlać 200 ml wody i dusić do miękkości. Dodać posiekane orzechy. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać z surowym jajkiem. Odstawić do ostygnięcia. Następnie lepić bułeczki: Kawałek ciasta rozpłaszczyć

królestwo garów
Zupa grzybowa z łazankami 174

Zupa grzybowa jest prosta do zrobienia, gdyż potrzebujemy dobrych, suszonych grzybów  na wywar i ...warzywek. Grzyby płuczemy, moczymy zostawiając na noc. Nie wylewamy wody z grzybów ,ale dolewamy wodę przefiltrowaną i gotujemy z marchewką startą na grubych oczkach, czosnkiem przetartym przez praskę. Możemy dodać sól albo kostkę rosołową. Dodajemy na koniec oliwę z oliwek, u mnie Olitalia

Z Kuchni Do Kuchni
Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 224

indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby suszone sól, pieprz szczypta chili  szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku granulowanego szczypta szafranu Przygotowanie: Umyte mięso nasmarowałam solą, pieprzem i sosem sojowym na całą noc. Następnego dnia wrzuciłam

Kuchnia po mojemu
Sajgonki pieczone w piekarniku 326

sojowy lub ryżowy) 5 suszonych grzybów mun 1 jajko 50 g pędów bambusa 1/6 główki kapusty pekińskiej Sos: 4 łyżki sosu teryaki 2 łyżki miodu 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego 1/5 szklanki   wody Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego Przygotowanie: Grzyby mun moczymy w gorącej

Mania Gotowania
Multicooker Redmond M90 w akcji czyli gulasz wołowy z grzybową nutą 238

książce przepisy i trochę poeksperymentować. Składniki 750 - 800 g wołowiny (w naszym przypadku była to pręga wołowa) 2 średniej wielkości cebule pokrojone w kostkę 30 - 40 g suszonych grzybów 3 - 4 łyżki stołowe oleju 1 - 2 łyżki stołowe mąki pszennej (do zasmażki) 1 - 2  łyżki stołowe masła (do zasmażki) 450 - 600 ml przegotowanej wody lub wywaru z warzyw

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
współpraca - Bacówka - towary tradycyjne 164

produktach: * pasztet z dziczyzny - bardzo smaczny pasztet, te sklepowe się nie umywają. W smaku wyrazisty, doskonale komponuje się z czerwonym, wytrawnym winem. Pasztet został doprawiony świeżymi ziołami i suszonymi grzybami i można to wyczuć w smaku. * pasztet odświętny z żurawiną - coś pysznego, dla miłośników słodkich pasztetów. Aromatyczne połączenie kawałków mięsa z żurawiną. Mój faworyt wśród pasztetów! Pasztetem tym zachwycała

CookYourself
Pasztet tradycyjny 176

tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny

Pełny talerz
Sajgonki z mięsem wieprzowym i warzywami 131

Składniki dla 2 osób: 8 sztuk papieru ryżowego 200 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z szynki) 1 cebula 1 mała marchewka 4 liście kapusty pekińskiej 25 g suszonych grzybów mun sól, pieprz sos sojowy olej do smażenia sos słodko-kwaśny  do namaczania 1. Kapustę umyć, osuszyć i pokroić w cienkie słupki. Marchewkę i cebule obrać, a także

Ugotować
Calzone 176

łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody  farsz: 200 g startego sera żółtego 20 g parmezanu czarne oliwki suszone prawdziwki (opcjonalnie pieczarki) 20 g pora 1 duży pomidor pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę świeża bazylia, oregano, tymianek lub inne zioła do smaku 2 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek(...)pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos tylko na połowie ciasta. farsz: Suszone grzyby zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną, dodać odrobinę ziół, Następnie dodać pora, i dusić jeszcze przez chwilę. Dodać oliwę z oliwek, czosnek

KreatywnePiny
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 145

ciekawie podana - na stół wjechał bowiem talerz z uszkami i dopiero przy stole został zalany zupą. Jako danie główne zjedliśmy: ja zrazy z polędwicy wołowej z kopytkami z suszonymi grzybami, zielonym groszkiem i sosem z trawy żubrowej, a PanMąż jagnięcinę na musie śliwkowym z kopytkami na maśle palonym i puree dyniowym z imbirem. Oba dania dania były dobre (choć

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zupa grzybowa 147

ugotowałam zupę grzybową z pozostałości świątecznych grzybków;] Składniki: - 3l wody - 1 duża cebula - 2 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - 10cm białej części pora - 1/2 szklanki śmietany - 100g suszonych grzybów - 1/2 łyżki octu - 1  czubata łyżka mąki pszennej - pieprz i sól do smaku Wykonanie: Grzyby umyć i zamoczyć na 5 godzin. Wrzucić do garnka z wodą grzybki

Tanio szybko zdrowo
Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami 258

Moja rodzina lubi kwaśne potrawy. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Najlepiej do łazanek użyć kapusty kiszonej a nie kwaszonej. Pieczarki można zastąpić suszonymi grzybami (ilość według uznania). Należy je zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na całą noc. Do łazanek można dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek czy mięso mielone. Źródło

Gospodyni Miejska