suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:93/170)

Zurek na domowym zakwasie-znakomity 185

koncu.Skladniki na zurek z grzybami:garstka suszonych podgrzybkow1 szklanka zakwasu zurkowego0,75-1 l wody2 marchewki,mala pietruszka,kawalek selera i pora ,2 ziemniakimajeranek - 1 lyzeczkasol,pieprz2 kielaski slaskie (do swiatecznego zurku-biala kielbasa)2 jajkasmietana Wykonanie :Dzien wczesniej dokladnie umyc i namoczyc w szklance wody suszone grzybyObrac warzywa i ziemniaki,namoczone grzyby pokroic w paseczki.Ugotowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa vegeta śródziemnomorska – bez chemii 359

lubczykiem , pietruszkową i grzybową , zrobiłam jeszcze nową w stylu śródziemnomorskim . Wspaniała , smakowita , wystarczy jedną jej łyżką posypać makaron , skropić oliwą , wymieszać i gotowe – mamy wspaniałe , zdrowe danie . Dzięki suszonym pomidorom i słodkiej papryce ,ma ona niepowtarzalny smak i aromat . Zachęcam do robienia własnych przypraw , każdy działkowicz ma nadwyżki , które można zetrzeć , posiekać i ususzyć , a później mamy(...)czubata łyżka soli Pomidory tniemy w ćwiartki i pozbawiamy komór z nasionami i galaretką . Osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do suszarki ( można suszyć w piekarniku ) do warzyw – grzybów . Proces suszenia pomidorów jest długi i zazwyczaj trwa około 10 godzin jednego dnia i dosuszenie 8 godzin drugiego dnia , wszystko zależy jak soczystych użyjemy -im bardziej suche tym krótszy czas suszenia

Ogrodnik w podróży
Eintopf jesienny- z udkami kurczaka, marchewką i grzybami 130

grzyby- 120 g (użyłam suszonych) * woda- 400 ml * suszona włoszczyzna- 2 łyżki (opcjonalnie) * olej ryżowy- 3 łyżki * sól, pieprz, słodka papryka oraz suszony rozmaryn- wedle uznania Udka z kurczaka zamarynować w oleju, soli, pieprzu, słodkiej papryce oraz rozmarynie i odstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Grzyby wraz z suszoną włoszczyzną zalać wrzątkiem- odstawić(...)minut. W naczyniu żaroodpornym ułożyć udka, pomiędzy ziemniaki pokrojone w kostkę i grzyby wyciągnięte z wywaru, następnie marchewkę, pomidorki, zalać wywarem grzybowym i przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg), dusić 60 minut, a następnie odkryć i piec 15 minut- do lekkiego zarumienienia się mięsa. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Tajskie zielone curry wegetariańskie. Thai wege green curry. 219

duży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 1 zielona papryka ćwiartka kalafiora ćwiartka brokuła 10 pomidorków koktajlowych puszka przekrojonych na pól grzybów słomianych  garść suszonych czarnych chińskich grzybów ( nie moon ) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra  1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki(...)dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać w całości. Bakłażana można zamoczyć w wodzie z cytryną aby nie był gorzki i nie zbrązowiał. Cebulę pokroić w piórka. Grzyby namoczyć kilka minut we wrzątku, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Kolendrę i papryczkę chilli drobno posiekać. Bazylię oberwać z gałązek i podzielić na pół. Każdy doda je sobie

Jemy Pijemy
Quiche z grzybami. Placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi. 141

Przygotowanie: Grzyby bardzo dokładnie oczyścić, jeśli potrzeba przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Ważna aby na grzybach nie pozostał piasek. Grzyby pokroić na niewielkie kawałki, cebulę w kostkę. Na rozgrzaną patelnię dodać olej, masło i przesmażyć na nich grzyby i cebulę. Posolić i smażyć (na małym ogniu) do zmięknięcia grzybów i cebuli. Jeśli podczas smażenia grzyby zaczną przywierać do patelni można je podlać niewielką ilością wody. Przyprawić solą, pieprzem, kolendrą i suszonym rozmarynem. Wystudzić usmażone grzyby i dodać rozbite jajka. Tak powstały farsz, lekko doprawić solą i pieprzem. Okrągłą formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim płat ciasta francuskiego. Ciasto francuskie ponakłuwać widelcem, przykryć drugą warstwą papieru do pieczenia

Codziennik Kuchenny
Pieczeń "mielonka" z fasoli i grzybów 136

Jaś 2 liście laurowe łyżeczka lub dwie suszonego cząbru 3 jajka pojemnik (jak po margarynie) grzybów mrożonych (użyłam mieszanki podgrzybków, borowików i koźlarzy) 2 suszone podgrzybki marchew śliwki suszone garść suszonej żurawiny gałka muszkatołowa (ok. 1/4) sól, pieprz kilka liści jarmużu i kapusty toskańskiej cavolo nero (ja mam swój jarmuż zielony i fioletowy i swoją cavolo(...)Olivera. 6. Osobno zmiksować obraną marchew z fasolą (wyrzucić uprzednio liście laurowe) i grzyby. 7. Wymieszać pulpy z fasoli i grzybów z jajkami i żurawiną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 8. Wyłożyć keksówkę do połowy przygotowaną masą, mocno ugniatając. Ułożyć wzdłuż suszone śliwki. Wyłożyć resztę masy i przykryć liśćmi. Piekłam ok. godziny. Zdjęłam górne liście

Weekendy w domu i ogrodzie
Stek Delmonico – najsłynniejszy nowojorski stek 167

dzięki grillowanemu fantastycznemu stekowi Delmonico. Polecamy przepis na te wyjątkowe steki Delmonico serwowane w wielu dobrych restauracjach za oceanem. Składniki: 4 steki Rib-Eye 2 grzyby Portabello, usunięte łodygi i blaszki 12 suszonych pomidorów 4 świeże gałązki rozmarynu sól i pieprz do smaku na sos: 1 szklanka bulionu wołowego ½ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki świeżego imbiru, drobno posiekanego ¼ szklanki(...)wrzenia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie rozgrzać grilla. Steki i grzyby doprawić solą i pieprzem i grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Grzyby powinny być kruche. Wszystko zdjąć z grilla. Grzyby pokroić na małe trójkąty. Kawałki grzybów i suszone pomidory nadziewać na gałązki rozmarynu. Steki umieścić na talerzu z szaszłykami rozmarynowymi i polane

naRuszcie
Risotto z grzybami i dynią 148

Najlepsze smaki jesieni razem na talerzu - czyli moja propozycja na kremowe risotto z dynią i grzybami. Gorąco polecam ... SKŁADNIKI 600g obranej dyni bez pestek300g ryżu arborio350g grzybów leśnych (u mnie mrożone, mogą być też suszone)750ml bulionu warzywnego150ml białego wina wytrawnego2 szalotki 2 ząbki czosnku4 łyżki masła2 gałązki rozmarynusól, pieprztarty parmezan lub inny twardy(...)łyżki masła.Szklimy na nim posiekane szalotki i ząbki czosnku. Dynię kroimy w 1,5 cm kostkę i wrzucamy na patelnię. Przesmażamy razem jeszcze 5 minut. Dodajemy grzyby (jeśli suszone, to oczywiście namoczone przez kilka godzin). Jeszcze kilka minut smażymy. Dodajemy ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu, aż ziarenka ryżu staną się lekko przezroczyste. Wlewamy wino

Moje Kuchenne Rewelacje
Kapusta z grzybami i pieczarkami 137

bezmięsne danie doskonałe dla tych , którzy unikają mięsa lub maja go dosyć po świętachSKŁADNIKI2 kg kapusty kiszonejszklanka suszonych grzybów1/2 kg pieczarek2 marchewkiliść laurowyjedna cebulasól, pieprz do smakpół szklanki oleju lnianego toczonego na zimnoWYKONANIESuszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 1 godzinę. Osączamy i kroimy w paski .Wywar(...)zostawiamy do kapusty.Kapustę mocno odciskamy. Jeżeli jest zbyt kwaśna, lekko przepłukujemy, zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy na małym ogniu. Cebulę obieramy i  drobno kroimy.Pieczarki płuczemy obieramy kroimy w paski. Cebulę wrzucamy na patelnię, szklimy, dodajemy pieczarki i suszone pokrojone grzyby. Wszystko dusimy na małym ogniu.Do garnka z kapustą dodajemy podduszone grzyby, pieczarki, cebulę

W kuchennym oknie Ewy
Placuszki z kaszy gryczanej z sosem z suszonych borowików 204

papryka zielona pęczek koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sos borowikowy: 50g suszonych borowików 1 l wody 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu cebula 2-3 łyżki kremówki 2 łyżki masła 1 pełna łyżka krupczatki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Sos: Grzyby opłukać i namoczyć na noc w 1 litrze wody. Następnego dnia gotować

Ze smakiem i z pasją
Pasztet sojowy z grzybami 143

Pasztet sojowy z grzybami 200 g soi 3 marchewki (250g) 1 pietruszka 0,5 pora (100g) 0,5 selera (150g) 1 jajko kilka suszonych podgrzybków olej do smażenia i wysmarowania foremki sól pieprz Przygotowanie. 1. Soja: Soję wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zamoczyć na 10-12 godzin, co pozwala skrócić czas późniejszego gotowania. Soja wyraźnie nabierze masy. Najlepiej(...)oleju najpierw por, a następnie resztę warzyw. Całość smażyć ok. 10 minut, nie przykrywać patelni, żeby pozwolić warzywom odparować. Dodać sól i pieprz według uznania.     3. Grzyby: Kilka suszonych podgrzybków zalać do połowy kubka wrzątkiem i odstawić do naciągnięcia i uzyskania pełnej miękkości (około 20 min.) Grzyby można przed zalaniem pokruszyć lub pokroić. 4. Masa

Pij soki wyciskane
Bigos staropolski 180

wędzony 20 dag kiełbasa zwyczajna 40 dag cebula 2 marchew - niekoniecznie jabłka-3 duże sztuki śliwki suszone -5 sztuk sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, masło- pół kostki grzyby prawdziwe suszone 10 dag , ewentualnie pieczarki około 500 ml rosołu Przygotowanie: "Uszatkować kapustę białą, osolić dobrze, a potem ją dobrze odcisnąć, kiszoną jeśli bardzo kwaśna odcisnąć lub przepłukać wodą(...)zmieszać razem 2 cebule usiekać, jabłka pokroić w kostkę, tak samo kiełbasę i boczek -wpierw  mięso z cebulą podsmażyć razem Grzyby namoczyć wcześniej, by miękły kilka godzin - chyba, że krojone - to krócej, potem ugotować osobno do miękkości (a jeśli mamy pieczarki to smażymy pokrojone bez namaczania)  Składniki układać w dużym garnku (nie aluminiowym!) w taki sposób

Proste Potrawy
Suszone owoce 104

Każdego roku, mniej więcej o tej porze suszę owoce. Robię to w suszarce do suszenia owoców, grzybów, warzyw.... Oprócz zamrażania, to doskonały sposób na ich przechowanie. Suszone owoce można zużyć na wiele sposobów.  Takie owocowe chipsy można chrupać zawsze i wszędzie. Doskonałe, zamiast ciasteczek. Ja z takich owoców robię również wigilijny kompot. Używam też do dekoracji deserów

Kuchnia u Krysi
Uszka z kapustą i grzybami do barszczu czerwonego 983

Uszka z kapustą i grzybami najlepiej smakują, kiedy przygotowujemy je z domowej kapusty kiszonej i suszonych leśnych grzybów. Do takich uszek gotujemy barszcz czerwony czysty niezabielany, najlepiej na własnym zakwasie z czerwonych buraków . Taki barszcz z uszkami to tradycyjne danie wigilijne w wielu Polskich domach i zdrowy, smaczny posiłek na co dzień. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Potrawka orientalna z pak choi 210

Składniki: 1 filet z kurczaka 1 marchewka garść grzybów mun 4-5 brązowych pieczarek 2-3 liście kapusty pak choi 200 g makaronu ryżowego przyprawa orientalna sos sojowy ocet ryżowy suszona trawa cytrynowa … Czytaj dalej Potrawka orientalna z pak choi

czarrna od kuchni

Proponowane wyszukiwania