jaglanej 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku ziele angielskie sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego lub 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki sosu sojowego garstka suszonych grzybów- opcjonalnie Fasolę i kaszę gotujemy w osobnych garnkach z dodatkiem ziela angielskiego do miękkości. Trochę wody z gotowania fasoli zostawiamy aby podczas miksowania ewentualnie dolać. Cebulę kroimy w kostkę
harrisaPolecam. składniki ok 20 liści kapusty włoskiej farsz: 500 g wołowiny 300 g ugotowanego pęczaku (ok 150 g suchego ) 2 cebule 5 - 6 ząbków czosnku 3 - 4 suszone grzyby, zmielone sól, pieprz 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku na sos: ok 750 ml bulionu 1 puszka pokrojonych pomidorów sól, pieprz czosnek przygotowanie Wolnowar
Stare Garyjajek 5 dag suszonych grzybów 2 marchewki 2 mniejsze pietruszki kawałek selera 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 4-5 ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe sól,pieprz,ewentualnie 1 łyżeczka majeranku Jarzyny z zielem angielskim i liściem laurowym zagotować.Do wrzątku dodać mięso i podgardle.Gotować aż mięso będzie miękkie,po pól godzinie posolić.Grzyby namoczyć,najlepiej
Niespełnione zdolności kulinarneindyka 500 g wątroby wołowej 50 g suszonych grzybów 2 cebule 3 jajka 3 czerstwe bułki gałka muszkatołowa, papryka ostra mielona, pieprz, sól, czosnek granulowany Bułki moczymy. Karkówkę i pierś z indyka płuczemy, kroimy na kawałki i gotujemy, kiedy już nam się mięso zagotuje dodajemy pokrojoną wątrobę, cebulę i grzyby - gotujemy do momentu aż wszystko zmięknie. Po ugotowaniu
Moje-pitraszenieduży pokrojony w dorbną kostkę 200 g boczku wędzonego surowego 2-3 żeberka opcjonalnie (ja miałam około 10 cm kości od schaba więc je wykorzystałam) 1-2 garści suszonych grzybów sparzonych i namoczonych we wrzątku przez min 30 min sól, pieprz do smaku Boczek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Jak już zacznie się lekko rumienić(...)schaba (lub żeberka co tam mamy pod ręką) i chwilę obsmażamy całość. Zalewamy całość 0,5-07 litra wody, dodajemy liście laurowe, kostkę warzywną, ziele angielskie, pieprz, ziemniaka, grzyby wraz z wodą w której się parzyły i dusimy. Jak już mięso będzie gotowe wyjmujemy kości i obieramy je z mięsa. Kawałki mięsa dorzucamy z powrotem do garnka i dorzucamy
Piekielna Kuchnia Patinadchodzące przedświąteczne dni. Składniki: ½ szklanki suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 6 buraczków ćwikłowych (małych) 1 główka białej kapusty ½ kg ziemniaków ½ szklanki koncentratu pomidorowego 1 szklanka fasoli JAŚ cukier do smaku ocet do smaku ziele angielskie (4 ziarenka) liść laurowy 1 łyżka masła Wykonanie: Grzyby namoczyć na noc w 2 ½ litrze wody z dodatkiem ziela angielskiego
Tradycyjna KuchniaWIEPRZOWINA Z PAPRYKĄ 450 g wieprzowiny 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 spora czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 15 g suszonych grzybów mun 5 łyżek sosu ostrygowego sól Grzyby wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 20 minut. Mięso myjemy, osuszamy, ostrym nożem usuwamy tłuszcz, kroimy na cienkie paseczki
peggiwkuchnisuszonych grzybów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g ryżu mała główka kapusty 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) 2 małe jajka lub 1 duże 2 - 3 łyżki bułko tartej sól pieprz majeranek tymianek sos: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 500 ml bulionu lub wody sól pieprz bazylia Wykonanie: Grzyby namoczyć przez noc, rano
Mama Gotujeminutkości schabowe ugotować do miękkości mięska, wyjąć na talerz i obrać z kości do wywaru dodać ziele angielskie, liście laurowe, rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, suszone grzyby z wodą z moczenia i zagotować wsypać kaszę jęczmienną średnią, kucharka, pieprz mielony, obrane mięsko i gotować z 20 minut, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki podawać
W Mojej Kuchni Lubięmięsa z kurczaka, pozostałego z gotowania rosołu (waga samego ugotowanego mięsa, po oczyszczeniu z kości i skór); 100 g włoszczyzny ugotowanej w rosole (np. marchewka, seler, por, pietruszka, grzyby suszone); 1/2 szklanki rosołu drobiowego; 1/4 szklanki bułki tartej; 2 duże surowe jaja + 4 jaja ugotowane na twardo; 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu; 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru
Gospodyni Miejskasłupki) kilka kiszonych ogórków (kroimy w słupki na cztery) 3 duże cebule (siekamy drobno) musztarda Dijon kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kromek chleba razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz do smaku smalec lub olej do smażenia kilka łyżek mąki pszennej 2 kieliszki wódki (opcjonalnie) Mięso kroimy w poprzek włókien na 1 cm kotlety. Przykrywamy folią spożywczą
Marder&Marder Manufacturezastąpi cały obiad. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 250 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli
Czerwień i błękitziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 kostki sosu pieczeniowego 2 łyżki oleju 40 g suszonych grzybów 0,75 l wrzątku (jeśli będzie za mało jak u mnie to dolewamy szklankę wody) 1 szklanka wina do zamarynowania karkówki mąka ziemniaczana do obtoczenia 2- 3 łyżki oleju do smażenia(...)szklanką wina (tak żeby cała karkówka była praktycznie przykryta (możemy dokładnie przemieszać by wino dobrze rozeszło się). Zamykamy pojemnik lub garnek i wkładamy do lodówki na 24 h. Grzyby blendujemy i zalewamy wrzątkiem. Po 30 min uzupełniamy ilość wody do 0,75l. W czasie gdy grzyby się parzą zabieramy się za resztę. Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chilli
Piekielna Kuchnia Patismalcu lub masła i 1 łyżka mąki. Groch płuczemy i zalewamy na noc wodą. Następnego dnia gotujemy groch w tej samej wodzie, w której się moczył. Mięso, włoszczyznę, suszone grzyby zalewamy wodą (ok. 1 litr ) i gotujemy aż będą prawie miękkie. Wyciągamy i kroimy w kostkę. Wszystko wkładamy z powrotem do wywaru i stawiamy na niewielkim ogniu. Doprawiamy
Trzeci talerz