surówka - 20359 przepisów (strona:685/1358)

Surówka z kapusty pekińskiej 286

Uwielbiam kapustę pekińska za jej delikatność , wszechstronność i krótki czas obróbki termicznej . W surówkach natomiast jest tak wspaniała ,że wystarczy lekko posolić i skropić octem winnym i już może być. Dlatego jest bardzo często gościem na moim stole. Skladniki na 4 porcje 1 kapusta pekińska 1 duże jabłko 1/2 pęczka koperku sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki

Eli Gotowanie
Klops 137

Klopsy to jedno z tych pieczeni które z powodzeniem można zastosować na obiad ,ma się rozumieć gruby kawałek w towarzystwie ziemniaków i jakiejś surówki a można go podać na kanapkach.Często do środka daje jakąś wkładkę . Dzisiaj są to grzyby leśne suszone ale z moich zbiorów tego rocznych Skład  Jak to z klopsami bywa mięso może być różne (drobiowe

Eli Gotowanie
Kotlet z jajek 147

łyżkę bułki,sól,pieprz,jajko surowe . Dokładnie mieszam , formuje kotlety , obtaczam w pozostałej bułce i smażę na bardzo rozgrzanej patelni z obydwu stron na złoty kolor . Podaje z surówką

Eli Gotowanie
Jajko w koszulce panierowane 100

jajka delikatnie zanurzyć w roztrzepanym jajku ,następnie obsypać je bułką tartą wymieszaną z przyprawami Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony do zrumienienia panierki. Gotowe .  Podawać z sałatą ,surówką lub z samym pieczywem

Eli Gotowanie
Surówka z czerwonej kapusty 344

naszych stołach . Można ją jeść gotowaną ,smażoną świeżą również . Jako kiszona spełnia się wręcz idealnie . Jest o wiele delikatniejsza i smaczniejsza od kuzynki białej.  Dzisiaj na obiad była surówka .   Składniki  na 6 porcji 1 mała kapusta czerwona 2 cebule czerwone 2 jabłka słodko -kwaśne 1 łyżeczka soli 1/2 łyzeczki pieprzu 1 łyzeczka cykru 1 cytryna - sok ( może

Eli Gotowanie
Kebab 155

jeszcze gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Krok 4 . Na rozgrzaną patelnię przekładamy porcjami kurczaka i smażymy  na zloty kolor . Po usmażeniu filetów mieszamy razem z surówką , polewamy sosem. Podawać z ryżem lub bułką

Eli Gotowanie
Zawijaski 122

Moczyć krążek naleśnikowy w jajku a potem w bułce tartej. Krok 4 . Krążki kłaść na rozgrzaną patelnię i smażyć z każdej  strony do zrumienienia. Podać można z surówką , sałatą , keczupem lub same

Eli Gotowanie
Salatka z jajkiem i polędwicą 134

Wszelkiego rodzaju sałatki czy surówki to chyba podstawa naszego menu. W moim domu jak się nie wie na co ma się ochotę , a coś by się zjadło to robimy sałatki. Nie trzymają się one konkretnego przepisu ,ponieważ rzecz jasna trudno mieć wszystko w lodówce. Mając 3-4 składniki można już jakąś sałatkę z komponować. A oto moja dzisiejsza między posiłkowa

Eli Gotowanie
Dorsz pod chrupiącą pierzynką 152

żaroodpornego . Na każdy kawałek wyłożyć kopiastą łyżkę posypki  bułkowo - orzechowej. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni do chwili zrumienienia bułki . Podawać jako samodzielne danie z pieczywem i surówka

Eli Gotowanie
Sałatka z kalafiora 177

Sałatka z kalafiora  lub  surówka z kalafiora. Nie wiem jak to nazwać ponieważ jest to tylko kalafior i cebula U mnie podaję go jako dodatek do obiadu. Jest to wyjątkowo proste danie a równocześnie smaczne . Mówie w imieniu tych którzy lubią kalafiora pod każda postacią. Składniki 1 kalafior ( u mnie duży) 1 duża cebula kilka listków bazylii świeżej

Eli Gotowanie
Pęczak z warzywami i chorizo 147

dodać odsączony    groszek , zamieszać wszystko razem . Jeśli potrzeba doprawić . Tak przygotowany pęczak podaję na dwa sposoby : 1 jako danie obiadowe - w taj wersji dodatkowi jest jeszcze jakaś surówka, 2 jako przystawka

Eli Gotowanie
Schabowe jajko 158

seler - Podlać szklanką bulionu lub wody , przykryć .Dusić ok 20 minut. - Uduszone warzywa zmiksować . Sos doprawić według uznania .    Podawać z makaronem ,ryżem lub kasą  i koniecznie surówka

Eli Gotowanie
Francja: Quiche Lorraine 139

kolorowo), wierzch zaś obsypać startym żółtym serkiem. Piec w 170 C przez 30 minut, wyłączyć piekarnik i przy otwartych drzwiczkach przetrzymać jeszcze w środku. Podawać z dowolnymi warzywami bądź surówkami. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sznycle z indyka w paście z suszonych pomidorów i śmietanie 133

się nie zważyła. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.  Sznycelki możemy zajadać tradycyjnie z ziemniakami albo ryzem czy tez kaszą. Wybór zostawiam Wam. A jaką surówkę polecacie do tego mięsa

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczary faszerowane mięsem mielonym i szpinakiem 157

serem. Nadziane grzyby pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny, w zależności od sprzętu, którym, dysponujemy. Podawać można je jako przystawkę na oddzielnych talerzach lub z frytkami i surówką, jak kotlety

Kuchenna Kontrrewolucya