marszczyły się na nogach, tworząc okrągłe fałdki. Raz po raz słyszało się komendę: “podciągnij selery!” 😉 Odkąd zaczęłam samodzielnie gotować, traktuję selera jako dodatek do zupy albo do surówki […] Artykuł Fusilli ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i selerem – omnomnom… pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkamartwcie się jeśli mięso będzie zimne), dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, żeby kasza całkiem zmięła, a mięso nabrało temperatury. Gotowe kaszotto możecie podać z dowolną surówką, ale ja polecam z pomidorami i rzodkiewkami
Czary - gary w kuchniświęte nie są i wcale nie jest tak, że Hania do szkoły zabiera pocięte w słupki warzywa zamiast słodkich przekąsek, a Franek w przedszkolu upomina się o drugą porcję surówki. Walczę tak samo jak każdy inny rodzic o to, żeby do obiadu zechciały łaskawie zjeść porcję warzyw, żeby nie zapominały w ciągu dnia o owocach i nie myślały, że żelki
bistro mamapory przygotowywałam ją w piekarniku, ale nie zawsze wychodziła idealnie miękka jak chciałam. Na pierwszy ogień poszła wersja w sosie bbq, którą wprost uwielbiamy. W połączeniu z surówką i pitą powstał obiad marzenie. Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 100ml wody 100ml sosu barbecue 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka soli pół łyżeczki chili pieprz wg uznania Do rondelka
Gotowanie i blogowanieokoło 40 minut. Do bulionu dodać mały słoiczek koncentratu pomidorowego, ok. 150 g. Gotować jeszcze około 1,5 godziny, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Pyszne z młodymi ziemniaczkami i surówką Ania
Ania i Marcin gotująPyszne bezmięsne kotleciki z kaszy jęczmiennej perłowej z dodatkiem cukinii oraz warzyw, najlepiej smakują podane z surówką. Składniki: 100 gram- 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej Stoisław 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora 1 cukinia żółta 3 łyżki płatków jęczmiennych Stoisław 2 łyżki mąki pszennej Pęczek szczypiorku 1 jajko Sól, pieprz 1 łyżka masła Olej do smażenia Bułka tarta
Bajeczna KuchniaMoże i trochę pracy jest, ale efekt wspaniały! Zamiast klasycznych ziemniaków do obiadu podajcie te rumiane kuleczki. Będą smacznym dodatkiem do obiadu z mięsem i surówką/sałatką. Składniki: 1 kg ugotowanych i odparowanych ziemniaków 2 jajka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 do 1 szklanki mąki pszennej sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra papryka bułka tarta tłuszcz
Zasmakuj Kuchniczarny mielony 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - w opisie, szczypiorek - ile potrzeba olej wymieszać z pieprzem, kucharkiem, czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawą w płynie, dokładnie natrzeć dwie połówki piersi, schować do lodówki na 2-3 godziny
W Mojej Kuchni LubięSurówka z pora. Ja osobiście nie przepadam na surowym porem. Ale dzisiaj był dzień na eksperymenty ponieważ pogoda sprzyjała siedzeniu w kuchni i pichceniu. Postanowiłam zrobić tą sałatkę i spróbować się przekonać do pora. Składniki nie zachęcały do jedzenia ale efekt końcowy zaskoczył mnie samą i smak jest super. Na pewno będę ją robiła teraz częściej. Zakupy: - 1 duży pory
Tanio smacznie i prostopierzem, słodka i ostrą papryką. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie według przepis na opakowaniu, odcedzamy. Na talerzu układamy porcję kaszy i wykładamy na nią gulasz, podajemy z dowolna surówką
Bajeczna Kuchniabardzo proste w wykonaniu ziemniaki mogą być dodatkiem do mięs, ale równie dobrze smakują jedynie z dodatkiem warzyw, czy surówek na talerzu. Miękkie w środku, rozpływają się w ustach. Urzekają wyglądem i delikatnym aromatem masła i ziół. Spróbujcie :) Składniki (8 sztuk na 8 porcji): ziemniaki (najlepiej młode) oliwa 20g masła rozmaryn sól/pieprz 8 plastrów boczku
ChilliJemyRoladki rozpływające się w ustach o wyrazistym smaku. Idealnie pasują z pieczonymi ziemniakami i surówką. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style
Smaki Nataliiascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Surówka z pora i marchewki Składniki: 2 białe części pora 3 marchewki 1 duże jabłko Sól,pieprz 1-2 łyżki majonezu Sposób wykonania: Pora kroimy w cienkie plasterki. Marchew oraz jabłko
Smaki NataliiKapusta pekińska idealna na surówkę do obiadu. Delikatna, orzeźwiająca i pasuje praktycznie do wszystkiego. Niezwykle prosta w obsłudze, bo choć zwana kapustą bardziej przypomina sałatę. Zasługuje na szczególna uwagę ze względu na obecność beta- karotenu. Już pół szklanki kapusty zapewni dzienną dawkę tej prowitaminy. 100 g kapusty to zaledwie 12 kcal, co niezmiernie ucieszy wszystkich dbających o linię. Koloryt
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lubię kalarepkę, a od jakiegoś czasu odkrywam ją na nowo stosując w różnych potrawach. Była kalarepka w surówce, była kalarepka pieczona, nadeszła pora na curry z kalarepy. 2 kalarepki 1 duża cebula 1 puszka pomidorów ( lub 3 – 4 pokrojone pomidory bez skóry ) 1 puszka ( 400 g ) mleka kokosowego 2 łyżki
Polska Zupa