surówka - 20359 przepisów (strona:642/1358)

Kofta indyjska 128

którego chodziłyśmy jako filolożki aktywnie studiujące. Tym razem nie będę się rozpisywać. To trzeba po prostu zrobić. Wrzucam Wam posta i idę do Kuchni ;) Propozycja podania: kofta + brązowy ryż + surówki + sos do kofty Kofta indyjska  www.kuchniasmakow.blogspot.com 150 gram białego półtłustego sera 3 średnie ugotowane ziemniaki 1 cebula natka pietruszki papryka konserwowa - do smaku, pokroić w kostkę 1 jajko, mąka

Kuchnia smaków
Kluski śląskie 144

zwane - szagolami. Na Śląsku - kuleczki lekko spłaszczone z wgłębieniem pośrodku - kluski śląskie. Nasza propozycja kluseczek przybrała wersję po śląsku z podsmażoną cebulką i boczkiem. Agnieszka proponuje podać je z surówką  z kiszonej kapusty, ja bym dorzuciła tu jeszcze roladkę bądź kotlecika. I pomysł na obiad gotowy! Kluski śląskie www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 kg ziemnniaków - najlepiej starych mąka ziemniaczana 1 jajko sól

Kuchnia smaków
Gołąbki w skórkach 231

naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 st. C  oraz dodatkowo 15 minut bez przykrycia. Można w piekarniku razem upiec ziemniaki. Wystarczy podzielić, dodać sos, surówkę i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Klopsiki z czerwonej fasoli w warzywnym sosie 137

Spostrzegawczy czytelnicy pewnie zwrócili uwagę, że w mojej kuchni na próżno szukać klasycznych obiadów w stylu kotlet, ziemniaki i surówka. Lubię dania w których smaki przenikają się, a nie dziabać raz pyrę a raz ogóra. Obiady u mnie w domu gotowała mama, i praktycznie każdy obiad wyglądał w ten sposób, więc mam uraz z dzieciństwa. Tak sam jak przez mamę

greenscarf
Kotleciki curry z kaszy bulgur i dip z melasy z granatu 160

pszenicznych - bulgur wyróżnia się swoimi właściwościami i składnikami odżywczymi. "Bulgurowe" kotleciki to rewelacyjna propozycja na szybką przekąskę, czy niezbyt skomplikowany obiad. Idealnie smakują bezpośrednio po przygotowaniu (ciepłe) z dodatkiem surówki/sałatki i/lub dipu. Mogą też posłużyć jako dodatek np. do kotleta, ale dla mnie najsmaczniejsze są z lekkim sosem i świeżymi warzywami. Poniżej przedstawiłam przepis na przepyszny

Di gotuje
szybkowar-szynka w sosie cebulowym... 164

mielony 3/4 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1 kg, surówka - jaką lubisz z oleju, czosnku niedźwiedziego, papryki, kucharka, pieprzu wymieszać maryntę, natrzeć dobrze całą szynkę, włożyć do woreczka i schować do lodówki na całą noc w szybkowarze zrumienić szynkę, wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Pulpety z indyka w zielonym sosie 105

Delikatne pulpety z mięsa indyczego, a wszystko zatopione w zielonym sosie. Sos zrobiony na bazie szpinaku i słodkiej śmietanki. Wspaniałe pyszne mięsko. Podałam je z ziemniakami i surówką z rzodkiewki. Może i Wy skusicie się na taki obiad? Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie pomidorowym, pulpety w sosie serowym i inne   również bardzo smaczne. Składniki

O kuchni z uczuciem
Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce 176

rybach oraz wkładam do środka ryb. Okonie piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Dziesięć minut przed końcem pieczenia posypuję ryby pozostałymi migdałami. Okonie podaję z frytkami i surówką. Do przygotowania ryby wykorzystałam prażone solone migdały, które otrzymałam do testowania od firmy  MAKAR . Prażone migdały MAKAR to produkt dedykowany pod Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej. W czasie Euro

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gulasz z szynki z pomidorami 142

Gulasz z szynki z pomidorami. Podałam z kaszą i surówką z młodej kapusty . Prawda, że smaczny obiad? Jeśli macie ochotę na takie danie to zapraszam na poniższy przepis. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie tutaj . Zebrało się dość sporo przepisów na różne mięsa. Składniki 70 dag szynki bez kości 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 1 duża

O kuchni z uczuciem
Pieczony łosoś (błyskawiczny do przygotowania) 130

przez około 15-17 minut. Gotowy łosoś musi zmienić kolor na jasnoróżowy. Upieczonego łososia delikatnie przekroić wzdłuż nacięcia i przełożyć na talerz. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką

Ugotować
Surówka z młodej kapusty z musztardą 214

Kolejna kapuściana propozycja na pyszną surówkę. Najlepsza z młodej kapusty . Składniki: ½ główki kapusty 1 białe cebule 5 łyżek oleju 2 łyżki musztardy sól i pieprz do smaku cukier do smaku ocet do smaku Wykonanie: Kapustę oczyścić i pokroić razem z cebulą. Olej połączyć z musztardą i przyprawami, wymieszać z kapustą, lekko skropić octem i podawać

Tradycyjna Kuchnia
Karmelizowana młoda marchewka 126

Młode warzywa, zielenina, owoce... Uwielbiam po prostu. Młoda marchew należy do tych warzyw, które mają nieograniczone zastosowanie. Od prostych surowych kawałków do pochrupania zamiast słodkich przekąsek, do pachnących latem surówek. Karmelizowane marchewki odkryłam niedawno, ale polubiłyśmy się od pierwszego kęsa. Przygotowanie ich jest dziecinnie proste i właśnie dzieci można włączyć do ich przygotowania. Dzieciaczki szorują marchewkę pod kranem, bo przecież

Codzienna kuchnia niecodzienna
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY ZE SCHABEM I PIECZARKAMI - WARIACJA NR 4 222

Niestety już później nie smakuje ona tak, jak na przełomie maja i czerwca, tak więc staram się w tym czasie gotować z niej najróżniejsze potrawy i robić najróżniejsze surówki.  Na blogu jest już przepis na bigos z młodej kapusty - wariacja nr 1 ,  bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2  oraz   lekki bigos z młodej kapusty

Walijskie Pichcenie
Kurczak w wiosennym sosie 131

Dzisiaj na blogu przepis na kurczaka z delikatnymi warzywami. Powstał w ramach przeglądu zamrażalnika. Gulasz podałam z kaszą jęczmienną i surówką z kapusty. Składniki: 2 filety z kurczaka 2/3 szklanki mrożonego groszku 1 kalarepa 1 szklanka marchewki mini lub pokrojonej w kostkę szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól, pieprz, zioła do pizzy olej

Czerwień i błękit
Dieta CTZO, dzień szósty 103

seler korzeniowy 200 g ziemniaki 100 g jabłko Przepis: Puree z ziemniaków – ziemniaki ugotować w wodzie, zgnieść. Na końcu dodać oliwę z oliwek i przyprawy : pieprz, bazylię, curry. Surówka z selery- Seler zetrzeć na tarce o dość drobnych oczkach. Pdobnie postąpić z jabłkiem. Przyprawić pieprzem. Cielęcina w ziołach- Porcję cielęcej łopatki natrzeć czosnkiem a następnie obtoczyć w ziołach takich

Kucharzyca