białej kapusty i cukinii Prawdziwa skarbnica witamin i kolorów. Soczysta i chrupiąca surówka wielowarzywna, to świetny dodatek do obiadu lub kolacji, którego przygotowanie nie zajmuje wcale wiele czasu. Składniki: 1/3 główki kapusty 1 młoda cukinia 1 mała cebula 1 marchew 1 jabłko 1 czerwona papryka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Sos: 3 łyżki oliwy(...)łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu *** Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski *** *** Cukinie ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej *** *** Cebulę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Cukinie, cebule i marchew dokładamy do kapusty, delikatnie solimy i mieszamy *** *** Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę *** *** Jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki *** *** Jabłko
Blog z Apetytemleniwe gołąbki: około 850-900 g mięsa mielonego 150 -180 g ryżu 1 duża cebula 2 małe jajka pół mniejszej kapusty pekińskiej opcjonalnie: około 4-5 łyżek bułki tartej do smaku (po łyżeczce): sól, czarny mielony pieprz, słodka czerwona papryka olej do podsmażenia składników Na pomidorowy sos: 2 opakowania krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem(...)liście laurowe 3-4 ziela angielskie sól i pieprz do smaku Do podania: ulubiona surówka lub sałatka – u mnie pyszna sałatka obiadowa buraczki z papryką Moryń Przygotowanie: Ryż gotujemy i studzimy. Do dużej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy nasz ugotowany ryż i drobno posiekaną kapustę. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do reszty składników. Następnie
Słodkie okruszkiSoczysta surówka z kiszoną kapustą Smaczny, zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu, który świetnie sprawdzi się szczególnie w sezonie zimowym. Prawdziwa bomba witaminowa! Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej (u mnie kapusta z marchewką) 1 jabłko 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1 niewielka marchewka 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej Sos: 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka(...)odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z miodem i dodajemy trochę soli oraz pieprzu *** *** Całość przekładamy do miseczki z warzywami i mieszamy. Surówkę możemy dodatkowo doprawić do smaku pieprzem. Nie potrzeba dodawać za dużo soli, gdyż kiszona kapusta jest dość słona *** *** Ponownie mieszamy i podajemy jako dodatek do obiadu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z Apetytemmłodej kapusty z farszem z ryżu i mięsa z wołowiny i jagnięciny. Wreszcie zaczął się sezon na młodą kapustę, Jest delikatniejsza od białej, można z niej w kilka zrobić przeróżne potrawy: surówkę , na ciepło z koperkiem , jako dodatek do mięsa np. żeberek. Młoda kapusta kiszona to wiosenny hit. Gołąbki też są pyszne, do farszu polecam dodać czerwoną paprykę. Przeważnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętemperaturę otoczenia. Ja do jednego pojemniczka utrzymujące ciepło zawsze wkładam danie główne (np. mięso), a do drugiego wlewam zupę, wkładam ziemniaki lub ryż. Pozostałe pojemniczki wykorzystuję na przekąski lub surówkę. Co jest jeszcze fajnego w tym termosie? Wszystkie 4 miski można podgrzewać w kuchence mikrofalowej. Dodatkowo do termosu dołączona jest poręczna i wygodna torba z paskiem na ramie. Co ułatwia(...)szybką zupę, pikantny sos pomidorowo-paprykowy i zdrową przekąskę My zjedliśmy w domy drobiowe polędwiczki z ziemniakami, surówką z białej kapusty i sosem czosnkowym Jak przygotować chrupiące drobiowe polędwiczki? Składniki: 7 polędwiczek 2 jajek 2-3 łyżki mleka po solidnej szczypcie słodkiej czerwonej papryki i przyprawy gyros sól i pieprz 2 łyżki mąki kukurydzianej Dodatkowo: 7 łyżek mąki
Słodkie okruszkiJestem wielką fanką surówek. Może nie być ziemniaczków, ryżu, makaronu, kaszy, ale jak nie ma surówki to już gorzej. Na ryneczku zlądowała młoda kapusta, więc najwyższy czas na jej wykorzystanie. Potrzebujemy: 1 mała główka młodej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 czerwona cebula 0,5 pęczka koperku 0,5 pęczka pietruszki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka
Emskie SmakiSkładniki: 1/2 główki kapusty włoskiej (ok 500 g) 1 mała puszka kukurydzy 2 nieduże marchewki 1 czerwona cebula natka posiekanej pietruszki sól, cukier, pieprz do
Kuchnia domowa AniSałatka Gyros Składniki: 4 piersi kurczaka kapusta pekińska 6 ogórków konserwowych 2 średnie cebule 1 puszka kukurydzy papryka czerwona olej do smażenia 2 ząbki czosnku
Ukojenie PodniebieniaSkładniki: 1 garść kapusty pekińskiej, kapary Ole, ser solankowy Ole, oliwki zielone Ole, oliwki czarne Ole, papryka czerwona konserwowa, kukurydza, sos vinegrette. Przygotowanie: Na
Aga w kuchniPost Sałatka Gyros pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojeziemniaki , kaszę czy chociażby ryż . A jako zdrowy warzywny dodatek świetnie sprawdzi się surówka z kapusty kiszonej , bądź tak jak w moim przypadku marynowana papryka -> PRZEPIS TUTAJ . Gulasz z łopatki z marchewką i papryką – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 3 marchewki 1 czerwona papryka 2 liście laurowe 5-7 ziarenek ziela angielskiego łyżeczka przecieru pomidorowego sól pieprz(...)minut cały czas mieszając aby się nie przypalił. Możemy doprawić go do smaku solą i pieprzem. Gulasz z łopatki wieprzowej podajemy z kaszą/ryżem/ziemniakami i surówką. Smacznego! Post Gulasz z łopatki z marchewką i papryką pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przeszkadzają. Spróbujcie sami. Do dania polecam surówkę. Oczywiście zamiast surówki z pora można dać dowolną – z selera, z marchewki i jabłka czy z kapusty. Ja porową uwielbiam, więc mając dorodnego pora w domu nie potrafiłam z niej zrezygnować. Kotlety z soczewicy i marchewki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pęczek dymki (białe(...)morska, świeżo mielony pieprz olej lub oliwa do smażenia do podania: jogurt grecki z wyciśniętym dużym ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem i odrobiną soku z cytryny oraz solą i pieprzem Surówka z pora: 1 duży por 1 mała marchewka 1 jabłko 1 kalarepa 1 łyżka soku z cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka musztardy sól morska, świeżo
Poezja smakuTo przepis dla osób, które co prawda wegetarianami nie są, ale lubią duże ilości rozmaitych warzyw. Jakkolwiek bowiem jednym z najważniejszych składników jest wędzony kurczak, to
Kulinarna PokusaZdrowa i pełna witamin surówka z białej kapusty, marchewki, jabłka, suszonej żurawiny, winogron i orzechów włoskich. Doprawiona dressingiem z oliwy, octu ryżowego, soku z cytryny i miodu. Składniki: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 1/4 główki kapusty 1 jabłko 1 marchewka 1/3 szklanki suszonej żurawiny kiść czerwonych winogron kilka orzechów włoskich 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu(...)cytryny 2 łyżeczki octu ryżowego sól, pieprz Kapustę drobno posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce. Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie na 5 minut. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Winogrona przekroić na pół (w razie potrzeby usunąć pestki). W miseczce wymieszać oliwę, ocet, miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie składniki surówki wymieszać w misce. Polać dressingiem. wymieszać
Moja Galeria Smaku