surówka z czerwonej kapusty - 1482 przepisów (strona:3/99)

Surówka z czerwonej kapusty 52

Opis surówka z czerwonej kapusty: Surówka z czerwonej kapusty to świetny dodatek do wielu dań. Surówka jest tak uniwersalna, że można ją dodać do szynki pieczonej w sosie własnym jak i do kebaba. Czerwona kapusta ma twardsze liście i nie jest aż tak soczysta jak biała, dlatego częściej przyrządza się ją w wersji duszonej. Jeżeli(...)Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 czerwona cebula sok z 1 cytryny sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści (uszkodzonych). Następnie kapustę możemy drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Poszatkowaną kapustę skrapiamy sokiem z cytryny, żeby zachować jej piękny kolor. Cebulę drobno kroimy. Kapustę mieszamy z cebulą. Dodajemy

CookMag
Surówka z czerwonej kapusty z kukurydzą 49

Surówka z czerwonej kapusty z kukurydzą Dziś zapraszam Was na przepis na prostą, pyszną i lekko zaskakującą wersję surówki z czerwoną kapustą. Dlaczego zaskakującą? Gdy pierwszy raz przygotowałam surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem kukurydzy rodzina była dość zaskoczona. Ale… po spróbowaniu już nie Surówka po dziś dzień cieszy się u nas popularnością. Jeśli(...)obiadu Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1 jabłko 2 małe lub 1 większa marchewka 1 czubata łyżka posiekanego koperku 3/4 łyżki octu cydrowego Octim 3 łyżki majonezu 3 czubate łyżki kukurydzy pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy (kroimy). Posypujemy solą, ugniatamy ręką i odstawiamy na około 10-15 minut. Do kapusty ścieramy na dużych oczkach

Słodkie okruszki
Przepisy na surówki 264

Colesław Ćwikła z chrzanem Duszona czerwona kapusta Duszona marchewka Mizeria Sałata ze śmietaną Sałata ze śmietaną i jajkiem Sałata z dressingiem jogutrowo-koperkowym Sałata z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowym Sałata z marynowaną fasolką Sałata z ogórkiem Surówka wielowarzywna weselna Surówka wielowarzywna z kapustą pekińską Surówka z buraczka ze słonecznikiem Surówka z czerwonej kapusty I Surówka(...)czerwonej kapusty II Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem Surówka ze świeżego szpinaku z pomidorem Surówka z kalarepy I Surówka z kalarepy II Surówka z kalarepy III Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem  Surówka z kapusty pekińskiej z lubczykiem Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką Surówka z kapusty

Kuchnia domowa Ani
PROSTA SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 62

czerwoną kapustę w domach a szkoda, bo jest ona skarbnicą witamin i minerałów, takich jak witamina C, A czy D ale także potasu, wapnia i magnezu. A dzięki temu, że jest czerwonym warzywem, posiada właściwości antyoksydacyjne i przeciwutleniające, które mają pozytywny wpływ, na procesy starzenia się skóry i organizmu. W skrócie mówiąc: prosta surówka z czerwonej(...)jest ona obowiązkowa. Kapustę czerwoną ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty. Do szklanki wlewamy 2-3 łyżki oleju i wsypujemy do niego nasze przyprawy i dokładnie mieszamy, po czym wlewamy to do kapusty i znów wszystko mieszamy. I gotowa nasza prosta surówka z kapusty czerwonej SMACZNEGO A jeśli

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Surówka z czerwoną kapustą, selerem i marchewką + film 6

Surówka z czerwoną kapustą, selerem i marchewką to świetny dodatek do różnych dań obiadowych. Jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych a do tego jest prosta w przygotowaniu i wyśmienicie smakuje.       składniki na 4 porcje 1 główka czerwonej kapusty ( ok 1 kg ) kawałek selera ( ok 150 g ) 1 marchewka(...)oraz marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty. Surówkę polewamy sokiem z cytryny, dodajemy oliwę, wszystko doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną surówkę wstawiamy do lodówki na 15 minut alby wszystkie smaki się przegryzły.   Artykuł Surówka z czerwoną kapustą, selerem i marchewką + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Jesienne surówki obiadowe – jak zrobić dobrą surówkę? 50650

czerwone. Lubię je za to, że nie są zbyt wyrośnięte. Jedna wystarczy na surówkę dla czterech osób. Szpiczaste kapusty nie są też tak ubite, więc o wiele łatwiej je się kroi. Smakiem jednak niczym się nie różnią od tradycyjnych kapust. Surówka z czerwonej kapusty to również surówka z majonezem. Poza tym znajdziecie w niej pora i gruszki. Używacie gruszki do surówek? Ja, bardzo często na przemian z jabłkiem czy suszonymi owocami. Przyrządzenie surówki zajmuje mi niewiele czasu. Zawsze używam malaksera do krojenia. Zwłaszcza jeśli chodzi o kapustę, to lubię, kiedy jest ona cienko poszatkowana. Przy pomocy malaksera przyrządzam surówki w dużych

codojedzenia
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z marchewką 2

fajnie zagrało, zjedliśmy wszystko za jednym zamachem. Tego typu surówki pasują mi praktycznie do każdego wytrawnego obiadu. Ryba, wiadomo. Gulasze i inne pieczyste. Kotlety mięsne, bezmięsne. Z soczewicy i kaszy. Z tego co pamiętam jedliśmy ją z pasztetem z cukinii . Dla mnie – bomba. Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z marchewką to wielgachna dawka witamin. Gdyby zrezygnować(...)Składniki: 200 g kiszonej czerwonej kapusty 2 duże marchewki 1 mała czerwona cebula pół łyżeczki cukru (opcjonalnie) sól (opcjonalnie) pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy) Kapustę odciskamy z soku, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do kapusty. Dorzucamy do nich pokrojoną

Kardamonovy
Surówka z czerwonej kapusty po tajsku 9

Surówka z czerwonej kapusty po tajsku Surówka + kotlet + ziemniaki, to dla wielu osób “must have” obiadowy. Ja surówki mogę zajadać niezależnie od towarzystwa. Z kotlecikami, z pierogami… albo po prostu same. Dzisiejsza surówka z czerwonej kapusty , jest zrobiona w tajskich klimatach . Konkretnie doprawiona, chrupiąca… No po prostu pyszna. A teraz wyobraź sobie(...)m.in. czerwona kapusta z rodzynkami , która jest ulubienicą mojej mamy. Pozostając w kapustach, mam również takie pyszności jak surówka colesław czy chakalaka – to taka afrykańska sałatka z białej kapusty. Z typowo obiadowych pozycji świetna jest surówka z marchewki oraz surówka z selera . Obie powalają smakiem! Jak widzisz, dla każdego, coś dobrego 😂 Artykuł Surówka z czerwonej kapusty

Blendman
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami 366

mojego męża, który za niemi wprost przepada. Dziś dla urozmaicenia nowe surówki. Na targowisku zobaczyłam piękną czerwoną kapustę, marchewkę… nie mogłam się oprzeć by nie przygotować z tych składników dodatku do obiadu. I tak w kilka chwil powstała pyszna surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami. Spróbujcie, polecam do obiadu. Jeśli skorzystaliście(...)podpisem) Składniki: 1/2 główki mniejszej czerwonej kapusty 1 marchewka 1 soczyste jabłko 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 mała czerwona cebula (lub 1/2 większej) 3-31/2 łyżki majonezu 11/2 łyżki octu winnego z czerwonego wina (u mnie Jamar ) sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy (kroimy). Posypujemy solą

Słodkie okruszki
Surówka z kapusty – czerwona czy modra 158

surówka z jabłkiem, cebulą, marchewką i oczywiście czerwoną kapustą. Polewana dressingiem z oliwy lub wymieszana z majonezem. Zawsze pyszna! Duża miska wypełniona po brzegi drogocennymi warzywami. Podobnie jest u mnie w domu. Obiad zaczynam od przygotowania surówki. Kapusta koniecznie musi być drobno pokrojona, najlepiej przy pomocy kuchennego robota. Surówka z kapusty zajmuje pół talerza, a ta świetnie pasuje(...)kapustę bardzo drobno. Jabłka i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z kapustą i cebulą. W małym kybeczku wymieszaj składniki na dressing. Dodaj do surówki i wymieszaj. Lubię surówkę z kapusty, kiedy jest lekko chrupiąca. Dlatego mieszam ją z dresingiem na 15 przed jedzeniem. Surówka zdąży się przegryść, jest chrupiąca i nie puszcza soków. Jeśli wolicie surówkę bardziej

codojedzenia
Surówka z czerwonej kapusty (z jabłkiem, pestkami dyni i olejem rydzowym) + rady 46

oleju lnianego.  Jeśli nie lubicie chrupiącej kapusty - to poniżej podałam sposób na bardziej miękką (*). A tu inne przykładowe przepisy (klik w przepis): surówka z czerwoną kapustą (z czosnkową nutą) surówka z czerwonej kapusty (z suszonymi śliwkami)   1/2 główki czerwonej kapusty 1 cebula (mała) 1/2 jabłka 4 łyżki oleju rydzowego 1 łyżka jogurtu greckiego(...)średnich oczkach. Kapustę drobno pokroić i wygnieść z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę wymieszaną z jogurtem oraz cebulę i jabłko. Całość doprawić do smaku (solą, pieprzem i odrobiną cukru). Surówkę wstawić do lodówki, aby smaki "przegryzły się". Przed podaniem posypać pestkami dyni. (*) Jeśli chcemy, aby kapusta nie była chrupiąca, a bardziej miękka (kapusta modra) - należy ją sparzyć: poszatkować, włożyć do garnka

Di gotuje
Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka 71

Surówka z czerwonej kapusty - kuchnia(...)podkarpacka Surówka z czerwonej kapusty to smaczny, zdrowy i szybki dodatek do obiadu. Niegdyś czerwona kapusta podawana była na dworskich stołach dla odróżnienia od plebejskiej białej kapusty. Dzisiaj ceniona jest przede wszystkim za swój smak i właściwości, jest ona bowiem bogata w witaminy, minerały, błonnik i jest źródłem przeciwutleniaczy. Ten podkarpacki przepis na surówkę pochodzi z Ziemi

Trzeci talerz
Surówka z czerwonej i białej kapusty 54

Surówka z czerwonej i białej kapusty była dodatkiem do tradycyjnych kotletów schabowych z ziemniakami. Zazwyczaj podajemy mizerię z ogórków lub surówkę(...)marchewki, lecz tym razem chciałam podać całkowicie inną surówkę. Padło na miks czerwonej i białej kapusty, lecz tradycyjną surówkę z kapust urozmaiciłam nietypowym świeżym zielem – kolendrą. Zaciekawieni? Zapraszam do lektury i do... Więcej The post Surówka z czerwonej i białej kapusty appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Surówka z czerwonej kapusty 58

Czerwona kapusta uprawiana jest niemal na całym świecie, jednak popularnością chyba nie dorównuje kapuście białej. Wykorzystywana do surówek może być również gotowana, duszona i kiszona. Oczywiście najwięcej walorów zdrowotnych zachowuje podana w formie surówki. Surówka z czerwonej kapusty. Składniki: - mała główka czerwonej kapusty - 1 cebula - 1 jabłko - 2-3 ząbki czosnku - sok z ½ cytryny - różowa(...)sitku wrzątkiem, następnie hartujemy zimną wodą, odsączamy i dodajemy do kapusty. Czosnek kroimy w drobną kostkę (nie przeciskamy przez praskę) i również dodajemy do kapusty – mieszamy. Surówkę skrapiamy olejem z awokado i do smaku dodajemy nektar z agawy. Po wymieszaniu odstawiamy, aby surówka „się przegryzła”. Surówka z czerwonej kapusty – bardzo prosta i piękna kolorystycznie. Za tę wyjątkową barwę

mojewypiekiinietylko
Surówka z czerwonej kapusty 23

długo zachowuje swój smak i wygląd. Kapusta czerwona jest bardzo smaczna, często jednak rezygnujemy z niej, gdyż dość trudno z niej wydobyć smak i soczystość. Kapusta pokrojona w tradycyjny sposób jest twarda, nieco sucha i po zrobieniu z niej surówki musimy odczekać, aby zmiękła i nabrała soczystości. Surówka z czerwonej kapusty będzie soczysta i od razu(...)majonezu sól i pieprz do smaku Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty? Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, delikatnie oprószyć solą i drewnianą łyżką energicznie wymieszać, aby była bardziej soczysta. Marchewki, jabłko, cebulę obrać i również zetrzeć na dużych oczkach tarki. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki surówki wymieszać i połączyć z sokiem z cytryny, octem jabłkowym, majonezem

Kuchcik gotuje