surówka z czerwonej kapusty - 1655 przepisów

Surówka z czerwonej kiszonej kapusty II 187

Prawie rok temu, na blogu pojawił się przepis na  surówkę z czerwonej kiszonej kapusty . Dzisiaj trochę inna, ale równie smaczna. Lubię kwaśną kapustę, ta była dla mnie trochę za mało kwaśna ( kupowałam na kiermaszu) , musiałam ją więc nieco podostrzyć. A efekt był smakowity, mocno koperkowy,  więc polecam.  składniki 2 porcje ok 250 g kapusty czerwonej

Stare Gary
Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty 186

Jarmarku Staropolskim zobaczyłam czerwoną , kiszoną kapustę. Niewiele myśląc kupiłam 0.5 kg. Mojej, domowo ukiszonej , były w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już dawno zapomniałam ,że je zrobiłam - zjedzone. Kapusta okazała się smaczna , ale jeszcze dosyć delikatna.  Przerobiona została więc na surówkę , z dosyć dużą ilością zielonych, podkręcających smak , składników! Przepysznym dodatkiem  okazał się ekologiczny czyli(...)prosto od chłopa" olej rzepakowy , moje odkrycie, które zawdzięczam Basi P.- nigdy wcześniej nie używałam, ale już  jestem nałogowcem! składniki ok 400 g kapusty czerwonej kiszonej 1 nieduża cebula lub 1 spora dymka pęczek koperku pęczek szczypioru lub szczypiorku 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego łyżka ziaren słonecznika łyżka pestek dyni sól pieprz przygotowanie Zioła i cebulę posiekać

Stare Gary
Surówka z kapusty czerwonej i chrzanu 255

kapusty 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka pół małego słoika chrzanu pół małego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól, pieprz Nie ma dobrego obiadu bez dobrej surówki. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie w ogóle obiadu bez dodatkowej porcji warzyw. Tym samym im więcej pomysłów na surówki - tym lepiej  :) Tym razem surówka(...)kapusty czerwonej i chrzanu - z bogatej kolekcji przepisów siostry Anastazii. Kapustę oczyścić, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jogurt, majonez, chrzan wymieszać i dodać do pozostałych składników. Przyprawić. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Surówka z kapusty czerwonej i chrzanu 441

Pierwszy raz łączyłam czerwoną kapustę z chrzanem :), wyśmienita surówka!, a do tego samo zdrowie. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka 1 mały słoik chrzanu 1 mały jogurt naturalny 2-3 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól pieprz   Kapustę oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem(...)szczypiorek drobno posiekać. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Jogurt, majonez, chrzan wymieszać i dodać do pozostałych składników. Przełożyć do miski i udekorować szczypiorkiem. źródło ,,sałatki i surówki siostry Anastazji

Apetyczna babeczka
Surówka z czerwonej kapusty 2705

dlatego, że jedyna;) siostra mojego męża na ostatni niedzielny obiad przyniosła surówkę z czerwonej kapusty. Przyznaję, że w takiej wersji dotąd jej nie serwowałam:) Surówka z wielkim apetytem spałaszowana, fotka zrobiona, zgoda na publikacje uzyskana toteż dzielę się przepisem: Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 łyżka soku z cytryny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Surówka z czerwonej kapusty 204

Jest surówka z białej kapusty. Jest też surówka z czerwonej kapusty. Wystarczy: -połówka niewielkiej czerwonej kapusty -jedna marchewka -jedno jabłko -jedna czerwona cebulka -warzywko -sos sałatkowy koperkowo-ziołowy -olej -sok z cytryny do smaku    Drobno szatkujemy kapustę.    Jabłko i marchewką tarkujemy na grubych oczkach a cebulkę kroimy w kostkę

Maminek kulinarny
Surówka z czerwonej kapusty 232

Surówka z czerwonej kapusty - jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej.Pełna witamin,ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych.Niezastąpiony dodatek do obiadu. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju sól,pieprz 1 łyżka octu Wykonanie: kapustę oczyścić ze zwiędłych liści,następnie poszatkować.Umieścić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z czerwonej kapusty 460

odżywczych i witamin. Czerwona kapusta przede wszystkim zawiera dużo witaminy C (najwięcej znajdziemy jej w głąbie) i z grupy witaminy B, (bardzo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1), ale także posiada wapń, magnez i potas. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, najsilniejszym antyutleniaczom.  Dzisiaj więc najprostsza i zdrowa surówka z tego kolorowego warzywa(...) kapusty Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 1 cebula 1 duże jabłko sok z cytryny sól cukier Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski i delikatnie oprószamy solą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie cebulę kroimy drobną kosteczkę, jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce, dodajemy do kapustySurówkę przyprawiamy i dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z czerwonej kapusty 193

swym smakiem i kolorem.   Składniki: pół główki czerwonej kapusty jabłko sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) szczypta soli   łyżka oleju Kapustę i obrane jabłko ścieram na tarce, dodaję sól, olej i kilka łyżek soku z cytryny. Wymieszane składniki odstawiam na pół godziny do przegryzienia. Do wszystkich surówek polecam  domowy ocet jabłkowy

prawdziwe jedzenie
Surówka z czerwonej kapusty 160

Słodko kwaśna surówka urzekająca swym smakiem i kolorem.   Składniki: pół główki czerwonej kapusty jabłko sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) szczypta soli   łyżka oleju Czytaj cały  przepis

w kuchni i w ogrodzie
Surówka z czerwonej kapusty 167

wcześniej, dzięki temu kapusta lekko kruszeje. składniki 1 bardzo mała główka czerwonej kapusty  1 mała cebula czerwona  1 jabłko 2 - 3 duże łyżki majonezu olej rzepakowy lub oliwa z oliwek szczypior lub szczypiorek drobno pokrojony ocet balsamiczny sól pieprz do smaku przygotowanie kapustę i cebulę poszatkować bardzo cienko, najlepiej w robocie lub tzw mandoliną. Jabłko(...)zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać w misce, dodać majonez i pozostałe składniki. Oleju lub oliwy dodać tyle aby surówka nie była za sucha . Smacznego

Stare Gary
Surówka z czerwonej kapusty 165

Surówek nigdy dość. Polecam dzisiaj jedną z nich. SKŁADNIKI  ok. 1 kg czerwonej kapusty , 2 cebule  2 łyżki tłuszczu, olej lub masło,  1 liść laurowy ,  1 łyżeczka jagody jałowca,  1 laska cynamonu ,  200 ml czerwonego wina,  6 łyżek octu,  około 3 łyżki cukru, sól , 2 kwaśne jabłka , ewentualnie 1 łyżeczka

W kuchennym oknie Ewy
Surówka z białej i czerwonej kapusty z mleczkiem kokosowym 195

pół główki  kapusty czerwonej  pół mniejsze główki   kapusty białej 1 dużą marchew  sok z połowy limonki ok 1 cm startego świeżego imbiru  2 łyżeczki cukru  sól ok pół łyżeczki  garść słonecznika  ok 70 ml mleczka kokosowego     SPOSÓB WYKONANIA: - kapusty przekrawam i szatkuję na drobno, marchew myję(...)tarce o grubych oczkach - gdy kapusty mam już poszatkowane posypuje je solą i odstawiam na ok 3-5 minut, aby puściły sok - kapustę wyciskam z soku i daję do suchego naczynia - do szklanki wyciskam połowę soku z limonki dodaję cukier, mleczko kokosowe i odrobinę wody wyciśniętej z kapust, dokładnie wymieszam - do kapusty poszatkowanej dodaję marchew oraz wlewam przygotowany sok, wszytko

Basia w kuchni
Surówka z czerwonej kapusty 161

łatwiej znaleźć. Do przygotowania tej surówki potrzebujesz niewiele czasu i niewiele składników. Z kapusty zdejmij zewnętrzne liście, wykrój głąb i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Kapustę umyj dokładnie, aby wypłukać piasek, który ewentualnie znajdowałby się w kapuście. Pozostałe warzywa, również opłucz pod bieżącą wodą. Jabłko umyj i wydrąż dokładnie środek. Do surówki z czerwonej kapusty najlepsze są jabłka(...)najsmaczniejszych odmian jest na przykład Szara Reneta. Surówka z czerwonej kapusty Przygotowaną wcześniej czerwoną kapustę zetrzyj na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Podobnie postąp z jabłkiem i również je zetrzyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa i jabłko przełóż do miski. Opcjonalnie do surówki z czerwonej kapusty dodaj koperek i natkę pietruszki

ugotuj-przepis.pl
Surówka z czerwonej kapusty II 169

Zapraszam na pyszną surówkę według przepisu mojej mamy. Składniki: połówka główki czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 1 jabłko siekana natka pietruszki lub selera sok z cytryny lub kwasek cytrynowy kilka łyżek oleju cukier do smaku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut). 2. Pod koniec gotowania dodajemy

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania