strucla - 540 przepisów (strona:32/36)

Żegnaj 2021. Podsumowanie roku 99

pyszny jogurtowy wieniec z jabłkami. Kolejne przepis w styczniu to: pyszne bułeczki szyszki oraz ciasto w dziurki, prawie jak na urlopie w Egipcie. Oraz 2 serbskie przepisy na struclę z makiem i ciasteczka vanilice. W luty pojawiły się dwa wpisy: szybkie bułeczki twarogowe i warzywne krakersy z burakiem. Ciekawy przepis na wykorzystanie resztek w kuchni. Marzec- Kwiecień- Maj- Czerwiec Marzec

dolcevitainmykitchen
Szybki makowiec zaplatany 318

Szybki makowiec zaplatany Mięciutkie, delikatne i wilgotne ciasto zaplecione z aromatyczną masą makową oraz obsypane słoneczną kruszonką. Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu ciasto świąteczne. Jak

Blog z Apetytem
Makowiec przekładany 176

drugie słowa czekam, z pierwszych zawsze się uśmieję, czasami się wkurzę, te ostatnie sprawiają, że chce mi się jeszcze bardziej.    Zapraszam na makowca innego. Na struclę w kwadratowym wydaniu :) Ciasto krucho-drożdżowe: 380-400 g mąki 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru  100 g cukru pudru 110 g zimnego masła 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki

bistro mama
Rolada makowa 104

Rolada makowa to obowiązkowy wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Powinna się znaleźć na każdym świątecznym stole, zaraz obok pierniczków i sernika. Domowa rolada makowa, która zaprezentuję

Alle Dobre!
Kuchnia Bawarii – co spróbować w Bawarii? 122

miodzie po bawarsku . Lżejszym dodatkiem do piwa są precle (Brezel). Prócz piwa, w północnej części landu, Frankonii, popularnością cieszą się wina. Ponadto na przykład do kawy możemy zamówić struclę jabłkową (Apfelstrudel) lub wiśniową („Kirschenstrudel”). W północnej części landu słodkim przysmakiem są tzw. kule śnieżne (Schneeballen). Typowym dla Bawarii deserem są drożdżowe pampuchy (Dampfnudel). Artykuł Kuchnia Bawarii – co spróbować

ProstePesto.pl
Biszkopt z serem i truskawkami 126

przygotować ser, kruszonkę itd) – niech Was to jednak nie zraża, bo ciasto jest bardzo łatwe. W smaku jest to coś pomiędzy klasycznym biszkoptem z truskawkami, a wilgotną serową struclą. Dla mnie zdecydowanie smak lata. Biszkopt z serem i truskawkami: 500 g twarogu (w kostkach/zmielonego) w temp. pokojowej 8 jajek w temp. pokojowej 2 łyżki cukru z wanilią 4 łyżki

Poezja smaku
Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką 230

Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką Niezwykle smaczny i bardzo prosty w wykonaniu makowiec, w troszkę innej wersji niż tradycyjnie. Warto wypróbować!     Składniki: Ciasto

Blog z Apetytem
Makowiec krucho – drożdżowy 152

Wprawdzie już po Świętach, ale przepis na dobry makowiec zawsze się przyda. Wielkanoc, uroczystości rodzinne – ciasto, które jest pyszne. Pamiętajmy, że kiedyś mak na Święta

dom-agi.pl
Rolada Makowa | Makowiec 767

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Są z nami miłośnicy maku? Jeśli tak, to jesteście w dobrym miejscu, mam dla Was przepis na roladę makową , która smakuje obłędnie! Makowiec

Przepiski.pl
Wieniec drożdżowy z makiem 138

ogólnie mówiąc, symbol bogactwa i dobrobytu. W mojej rodzinie potrawy z makiem typu kluski, łazanki czy inne takie się nie pojawiają. Za to obowiązkowo musi być makowiec. Tradycyjną struclę makową niewiele osób potrafi dobrze upiec. Ja też jeszcze się na nią nie porywam, ale nie wykluczam że kiedyś podejmę wyzwanie. Tymczasem dziś postanowiłam sobie zafundować mały przedsmak Świąt i przygotowałam

Waniliowe Improwizacje
Strudel z makiem 133

W naszych rodzinnych domach na święta Bożego Narodzenia zawsze jest choć jedna potrawa z makiem. U Bartka są to makówki, u mnie kutia, ale także pieczemy

niecodziennikpary
drożdżowa gwiazda z makiem 107

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 200 ml mleka letniego 2 jajka 30 g drożdży 70

Domowy Smak Jedzenia
Niskokaloryczne i tradycyjne polskie ciasta 151

pieczony, albo sernik na zimno. Albo nawet sernik gotowany, który jest przepyszny. Tradycyjny polski makowiec Nie mniej znanym ciastem i często pieczonym w polskich domach jest makowiec . Zwany też struclą makową. Składa się z ciasta drożdżowego i masy makowej. Rozwałkowane cisto drożdżowe przekładane jest masą powstałą ze zmielonego maku, cukru lub miodu, oraz bakalii. Następnie zwijany jest w kształcie wałka

ProstePesto.pl
DOMOWE WYPIEKANIE – KAROLINA SMYK 194

niezbędne. Początkowo w „Domowe wypiekanie” miałam opublikować tylko przepisy na chleby, ale w domu wypiekam też inne pyszności, którymi chciałam się z Tobą podzielić. Dlatego znajdziesz przepis na puszysty strucel czekoladowy, chlebek bananowy, kryzysowe drożdżowe, czy puszyste bułeczki, które możesz przygotować w wielu różnych formach, jak choćby pół-bagietki, bagietki i bułeczki o dowolnym kształcie. W e-booku znajdziesz część

SMYKWKUCHNI
Strudel z dynią i mięsem mielonym 137

W tym roku sezon dyniowy był dla nas długi i obfitujący w nowe potrawy, tym strudlem z dynią i mięsem mielonym go kończymy. Po wielu deserach

niecodziennikpary
Makowiec zawijany z ciastem na piwie 119

Mnóstwo pysznego maku, świetne ciasto i doskonałe trzymanie – to uwielbiam w makowcach. A makowiec zawijany z ciastem na piwie spełnia wszystkie te wymogi. Świetna propozycja nie

Słodki sentyment
Makowiec zawijany z ciastem na piwie 166

Mnóstwo pysznego maku, świetne ciasto i doskonałe trzymanie – to uwielbiam w makowcach. A makowiec zawijany z ciastem na piwie spełnia wszystkie te wymogi. Świetna propozycja nie

Słodki sentyment
Makowiec drożdżowy z żurawiną 140

Drożdżowy makowiec to jeden z kilku wypieków bez którego nie wyobrażam sobie świąt. Tym razem mam dla Was prostą do wykonania struclę makową. Makowiec z tego przepisu jest miękki i puszysty a przede wszystkim długo zachowuje swoją świeżość. Chociaż nie nastawiajcie się, że długo pozostanie na Waszym stole, bo jestem przekonana, że szybko znajdzie zwolenników. Pamiętajcie, że mak to także

Z Hrabiną w kuchni
z dżemem i orzechami drożdżowe ciasto... 175

dwie części, każdą rozwałkować na 2 cm placek na blacie podsypanym mąką, posmarować połową dżemu i posypać 1 częścią orzechów (orzechy podzielić na 3 porcje) zawinąć ciasto jak struclę, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować wodą i piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 40 minut czekoladę stopić w kąpieli wodnej i posmarować wierzchy

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto drożdżowe z serem i żurawiną 187

składniki na ciasto drożdżowe: 550-600 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g drożdży 250 ml mleka, letniego 90 g cukru 2 jajka 70 g masła

Domowy Smak Jedzenia
Zakręcona drożdżówka z kakao… 217

Czy tylko ja mam wrażenie, że wiosna w tym roku strasznie się ociąga? Nie żebym miała coś przeciwko zimie, ale dała nam się ostatnio we znaki

brunetkawkuchni
Chleb z oregano i suszonymi pomidorami 146

ciepłym miejscu. 2. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na omączony blat kuchenny, wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto mieszanką oliwy, ziół i pomidorów, zwijamy jak struclę. 3. Zwinięty chleb przekładamy do formy do pieczenia, odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bochenka smarujemy oliwą.  4. Chleb wkładamy

Apetyczna babeczka
Rolada biszkoptowa ze szpinakiem 173

Ostatnio udało mi się jeszcze kupić świeży szpinak , uwielbiam go bardzo! Nie muszę go nawet specjalnie doprawiać- wystarczy trochę soli , lekko  sparzyć i już. Ale

Z Marcepanem
Muffinki piernikowe 201

tylko wrzuciłam wszystko do jednej miski, wymieszałam łyżką i włożyłam do piekarnika. Potem na szybko udekorowałam i jakimś cudem uraczyłam moich gości jadalnym wypiekiem. A dzień wcześniej postanowiłam upiec struclę orzechową według przepisu z pewnej gazetki z ciastami. Od początku mi szwankowały coś proporcje jednak postanowiłam zaufać przepisowi i postępować zgodnie z jego instrukcją. I masz - wyszła mi największa katastrofa

My simple kitchen
Makowiec japoński 201

blogu mam dwa makowce: makowiec z jabłkami na kruchym cieście i tradycyjną struclę . Ten pierwszy posmakował nam tak bardzo, że nie próbowałam kolejnych przepisów. I właśnie to ciasto, znane jako makowiec japoński, upiekłam na bazie pierwszego przepisu, ale bez dodatku ciasta kruchego.  Ten makowiec ma wszystko co lubię. Dobrą, wilgotną masę dzięki jabłkom, dodatek bakalii. Przy pieczeniu jest mniejszy

bistro mama
Ślimaczki z masą makową czyli Słodki Czwartek odc.140 237

miski. Dodajemy cukier, miód, jajko, masło oraz uprażona na suchej patelni płatki migdałowe oraz odcedzone namoczone rodzynki.Mieszamy dokładnie. Gotowa masę rozkładamy na rozwałkowanym cieście i zwijamy w ścisłą struclę. Zawijamy ją w papier do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie bez problemy możemy ja pokroić na ślimaczki. Krojone plastry powinny mieć ok 1 cm grubości. Układamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chałka z rodzynkami i cynamonem czyli Słodki Czwartek odc.139 219

miejsce. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Rodzynki odsączamy na sitku i osuszamy na ręczniku papierowym. Posypujemy nim ciasto. Ciasto ciasno zwijamy tak jak struclę a następnie rolujemy by stała się jak najdłuższa. Tniemy ją na 3 równe części. Każdą z nich jeszcze raz rolujemy a z powstałych wałków zaplatamy chałkę. Chałkę układamy na blasze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki śniadaniowe 193

puszyste i pięknie wyrośnięte.) Nie robiłam tak, wiec nie wiem jak to wygląda w praktyce. Piekę pieczywo drożdżowe i na przykład strucel na rozgrzanym kamieniu- super sprawa polecam  Możecie sobie zerknąć jakie cuda robią fachowcy z ciasta drożdżowego o   Tu . Przepis na chałkę zamieszczę wkrótce

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto krucho-drożdżowe 193

Uniwersalne ciasto, z którego możemy zrobić makowiec, struclę, placek ze śliwkami, bułeczki z dżemem, szarlotkę, itp. Składniki: 400 g mąki tortowej 2 czubate łyżki cukru pudru 150 g masła 2 jajka szczypta soli cukier waniliowy otarta skórka z cytryny 50 g świeżych drożdży 1 łyżka ciepłej wody 2 łyżki gęstej śmietany Dodatkowo: masa makowa, dżem, powidło, etc. Wykonanie: Drożdże rozetrzyj

Kulinarna (nie)codzienność
Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym 234

PRZYWITAĆ NARODZINY DZIECIĄTKA. Do życzeń załączam przepis na niezawodne kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem. Jest to kompilacja przepisów na kruche rogaliki z marmoladą lub masą makową , oraz na drożdżową struclę rumowo-orzechową . SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania duża szczypta soli 20 dag masła 20 dag kwaśnej śmietany 18% NADZIENIE: 15 dag orzechów włoskich

Kuchenne zapiski Edyty
Monsieur Cuisine Plus - test lidlowego robota 256

widać, że siła wyrabiania ciasta drożdżowego jest duża, bo rodzynki i skórkę rozmiotło w miazgę, co muszę przyznać - wyszło w efekcie końcowym na korzyść. A ciasto drożdżowe było na struclę niemiecką z marcepanem, czyli tzw. stollen. Mielenie cukru na cukier puder. Cukier puder Widać idealny pyłek. Nakręciłam swój pierwszy filmik, czyli zapraszam na tzw. nieme kino ;) Najpierw mielę ryż przez

bistro mama
Makowiec na kruchym spodzie 188

chyba tradycja w każdym domu i każdy ma swój ulubiony. Ja bardzo lubię taki na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakali,ale na Święta piekę również drożdżową struclę makową. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 100 g cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa makowa: 2,5 szkl . maku

Kolorowa kuchnia Elki
Masa makowa do rogalików i strucli z makiem 239

dokładnie wymieszałam.   Do tak   przygotowanej bazy z masy makowej wystarczy dodać ubite białka i już   jest gotowa do nadziewania   rogalików, można upiec z nią struclę z makiem albo zrobić wspaniałe bułeczki. Taką masę bez dodania piany z białek   można przechować w lodówce nawet 4-5 dni. Można też ją zamrozić.     Warto zrobić taką

Kuchnia u Krysi
Chleb pszenny z zielonym pesto 165

minut w ciepłym miejscu. 2. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na omączony blat kuchenny, wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zwijamy jak struclę. 3. Zwinięty chleb przekładamy do formy do pieczenia, odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bochenka smarujemy oliwą, posypujemy grubą solą i robimy kilka podłużnych

Apetyczna babeczka
Kulebiak z wedzonym pstragiem i twarogiem czyli bardzo spoznione Srodowe Rybki odc.63 179

pieprzem oraz sokiem z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Ciasto wałkujemy na omączonym blacie na prostokąt. Układamy farsz na środku i całość rolujemy jak struclę. Dobrze łączymy ciasto i układamy w blaszce szwem do dołu. Włączamy piekarnik na 180 st.C. Póki piec się grzeje ciasto rośnie. Wkładamy kulebiak do piekarnika i pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka drożdżowo-makowa 185

masło wchłonie się w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąka i ponownie zagniatamy, wałkujemy na prostokąt, smarujemy masą makową. Zwijamy w struclę, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem, zlepiamy obydwa końce, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzoną babkę polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałów

Bajeczna Kuchnia
Drozdzowe serca z cynamonem, Biesy, tworczo i towarzysko 178

zostawiamy na 1 h. Masło rozpuszczamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Zawijamy z dwóch stron ku środkowi tak by powstały "baranie rogi". Struclę kroimy na paski. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy na pół godziny. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczemy ok 10 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowe zakończenie świątecznego ucztowania 190

okazji dzisiejszego Święta Trzech Króli zrobiłam przepyszną struclę makową. Czytaj więcej

Moje Pyszne Siódme Niebo
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3495

Karp w galarecie – naprzemiennie krokiety z kapustą i grzybami. / rogaliki z kapustą i grzybami , / kapuśniaczki/ – łazanki z kapustą i grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1645

bardzo szybko, a do tego daję Wam gwarancję, że jest bardzo smaczny. Na 100% Wasi goście będą zachwyceni jego smakiem. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. Prosty i szybki Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolada biszkoptowa z masą makową 217

Starmach "Pyszne na słodko" - jest ono po prostu idealne na roladę, wykorzystam go jeszcze nie raz. Całość jest smaczna, wilgotna, aromatyczna - rolada ta z powodzeniem zastąpi tradycyjną makową struclę na świątecznym stole.   SKŁADNIKI: Biszkopt: (forma piekarnikowa, u mnie 38x33 cm) 4 jajka L (lub 5 jajek M) 200 g cukru 2 łyżki wody 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka

Kto ugości moich gości?
Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych 250

pastą z grochu z wędzonym pstrągiem, pierogi z makiem posypane genialnym sosem z orzechami i skórką pomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Restauracja uraczyła nas barszczem wigilijnym, zupą grzybową z łazankami oraz kremem chrzanowym z wędzonym pstrągiem. Tartaletki z kapustą kiszoną

sierotka maRysia w kuchni
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 2993

zmniejszyć jeśli nie chcecie go aż tak dużo. Zapraszam również na inne drożdżowe ciasta CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI   STRUCLĘ SEROWĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM Składniki: 1 kg. mąki 10 dkg drożdży 4 jaja 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze) 1 kostka margaryny zapach np.pomara

potrawyregionalne
Apfelstrudel mocno jabłkowy ;) 151

połową masła, posypać garścią bułki tartej, połową odsączonych rodzynek, połową jabłek startych na grubych oczkach, 3 łyżkami cynamonu, połową podduszonych jabłek. Wszystko równomiernie rozprowadzić po cieście. Ciasto zwinąć w struclę przy użyciu ściereczki, wzdłuż dłuższej części ciasta. Końce zakleić, przełożyć do wysmarowanej olejem foremki. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Piec w 200 stopniach (z termoobiegiem

Corner With Recipes
Strucla orzechowo-morelowa z rumowym lukrem 134

przedświątecznym zamieszaniu nie zanalazłam wolnej chwili, aby moim gościom złożyć najserdeczniejsze życzenia. Tym bardziej, że blogowi właśnie "stuknął" roczek... W ramach przeprosin zapraszam na pyszną domową struclę, oraz obiecuję zorganizowanie małego konkursu z okazji pierwszych urodzin :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Rolada bezowo-cytrynowa 202

Rety, jakie to dobre :) Miękka beza, lemon curd i bita śmietana to połączenie idealne: lekkie i orzeźwiające. Niebo w gębie. A wykonanie banalnie proste, przekonajcie się

Domowa Cookierenka Agi
Rolada jagodowa 305

Ponownie jagody w roli głównej :) A to wszystko za sprawą kremu, który popełniłam przy okazji jagodowych babeczek . Tak mi zasmakował, że zrobienie kolejnego wypieku z wykorzystaniem

Domowa Cookierenka Agi
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji 1220

Tak jak większość osób nie wyobrażam sobie świąt bez makowca, ale do tej pory jakoś nie paliłam się do jego przygotowania, bo wydawało mi się, że

Domowa Cookierenka Agi
Waflowa rolada z kaszą jaglaną, czyli zdrowsza wersja salcesonu :) 276

Odchudzona wersja popularnego ciasta bez pieczenia - bez masła, białego cukru, za to ze zdrową kaszą jaglaną i bakaliami. Przyjemność bez wyrzeczeń :) Przepis na nadzienie może się

Domowa Cookierenka Agi
Drożdżowa strucla z wiśniami 175

grubość ok. 1,5cm. Dżem wiśniowy rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta, po czym delikatnie zwijamy je w roladę. Wierzch można posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. Gotową struclę przekładamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. (po stuknięciu w spód, powinna wydać \"pusty\" dźwięk) Podajemy najlepiej na ciepło, posypaną cukrem z prawdziwą wanilią, z mlekiem

Kuchenna Kontrrewolucya
FRANCUSKA STRUCLA BUDYNIOWO-OWOCOWA 227

nakładamy budyń. Na niego owoce. Ciasto składamy od dołu do środka, zakrywając nadzienie. Górną część ciasta nacinamy w paski szerokości 1cm.  Paski składamy do dołu, dociskając lekko każdy. Struclę smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem typu kryształ gruby. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st i pieczemy ok 25 minut.  Najlepiej smakuje lekko ciepłe

Walijskie Pichcenie
Strucla z rabarbarem i amarantusem 180

znowu rabarbar :) Dzisiaj przedstawiam przepis na drożdżową struclę z rabarbarem i amarantusem. Pomysł zaczerpnęłam ze strony ' Weekendy w domu i ogrodzie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na zaczyn: 20 g świeżych drożdży 100 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 1 płaska łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej Składniki na ciasto: przygotowany zaczyn 250 g mąki  8 g cukru wanilinowego szczypta

My Culinary Art
BEZGLUTENOWA (PSEUDO)KUTIA CZYLI MAK Z AMARANTUSEM, BAKALIAMI I MIESZANKĄ ZIAREN. 205

Historia niezbyt ciekawa i smaczna, więc lepiej jej nie opisywać. Długo cierpieliśmy po próbie konsumpcji, później nastała choroba "na mak". Mieliśmy cholerną ochotę na coś makowego, co nie jest struclą. Wykombinowałyśmy sobie mak z amarantusem i... musimy przyznać, że dla nas to był strzał w 10-tkę. Obie zgodnie stwierdziłyśmy (a faceci potwierdzili), że ta propozycja, jest o niebo lepsza

Wypisz Wymaluj
Strucla orzechowa 193

W lodówce miałam drożdże a w szafie orzechy włoskie, które przed świętami Bożego Narodzenia przyniósł mi mężuś z nadzieją, że upiekę jakieś ciacho orzechowe. Musiał czekać

Amatorka kuchenna
Strucla krucho-drożdżowa z truskawkami 134

Miały być pierogi z truskawkami. Nie na obiad, na deser. W dniu przeznaczonym na sprzątanie i wszystkie zaległe zakupy. A te zaległe zakupy to najczęściej buty

bistro mama
Strucla jabłkowa 171

kontakt na surowo. Dlatego poszukuję nowych pomysłów na jego przygotowanie, bo ile razy można robić na weekend szarlotkę :) Dziś bardziej fikuśnie, choć nadal bardzo prosto, mam dla Was Struclę jabłkową, idealną na każdą porę roku, choć najlepiej smakującą późną jesienią. Zapraszam!"Składniki:2 jajka80 g masła6 łyżeczek cukru brązowego100 + 150 g mąki pszennejSposób przygotowania:Do wysokiej miski wrzucamy cukier

Słodkie Przyjemności
Najlepszy makowiec domowy 11408

makowe nadzienie. Te z puszki mają w sobie więcej bułki tartej i zagęstników niż maku i bakalii....Oczywiście jeśli ktoś nie czuje się na siłach niech upiecze bardzo łatwą Struclę z makiem, do której można wykorzystać właśnie masę z puszki. Ale zapewniam, że chociaż jest bardzo smaczna to jednak tylko namiastka porządnego makowca...ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Migdałowy makowiec 222

Jeszcze w świątecznym klimacie. W planach miałam struclę makową, jednak tym razem ciasto drożdżowe sprawiło mi psikusa. Już w chwili wyrabiania czułam, że coś jest nie tak. Dałam mu jednak szansę na wyrośnięcie. Niestety trud był daremny, pozostało wykorzystać opcję z ciastem kruchym i nie żałuję, bo wyszedł pyszny migdałowy makowiec.    Składniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej- 250g

mojewypiekiinietylko
Drożdżówki z Konfiturą Pomarańczową, Malinami i Cynamonem 238

około 40 minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt, który posmarowałam konfiturą pomarańczową, posypałam cynamonem i wysypałam maliny mrożone, których nie rozmrażałam wcześniej. Ciasto zwinęłam jak struclę, których wyszło dwie, ponacinałam na paski. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec posmarowałam mlekiem i posypałam cukrem perlistym. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.15-20 minut.SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Wieniec makowy 269

okresie świątecznym pyszne drożdżowe ciasto z makiem. Co roku zajadam się struclą makową albo taką zawijanką. Lubicie makowe wypieki?Składniki:50 g drożdży600 g mąki2 jajkapół szklanki olejuszczypta soliszklanka mleka300 g domowej masy makowejWykonanie:Mleko podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w nich drożdże. Następnie dodajemy cukier, jajka i olej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie

ciastkarnia na kruchym spodzie
MAKOWIEC JAPOŃSKI W WERSJI DE LUXE - Z KASZĄ JAGLANĄ, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE 296

gładką masę, no i jest trochę zdrowszy. Gotowym lukrem polukrować delikatnie ciasto i posypać kawałkami migdałów.Smacznego :-)Polecam także makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką (nasz ulubiony), struclę makową (na mące orkiszowej)  oraz makowiec japoński bezglutenowy

Smaczne Zdrowe
Ciasto jabłkowo bakaliowe 189

lśniące i zacznie odstawać od ręki. odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt, wyłożyć farszem z jabłek i bakali, zwinąć jak na struclę, a następnie pokroić na 10 równych części i układać w okrągłej tortownicy. Odstawić raz jeszcze do wyrośnięcia. Piec ok 50-60 minut w 175C. Po sprawdzone i pyszne bakalie zapraszam

Apetyczna babeczka
Kruche rożki z makiem 242

puder i białko jajka jako składniki lukru Wykonanie:- ze wszystkich składników zagnieść ciasto, będzie ono dość luźne- ciasto schłodzić w lodówce- masę makową wykonać jak w przepisie na struclę makową- ciasto rozwałkować cienko, dość mocno podsypując mąką - z ciasta wykrawać kwadraty, na środek każdego nakładać trochę masy makowej, składać na pół i sklejać rogi tworząc rożki- gotowe rożki

Smakołyki Bereniki
Makowiec zawijany 110

Makowiec zawijany czyli rolada makowa na cieście krucho-drożdżowym. Świetnie się kroi, dobrze się trzyma, pyszny, z dużą ilością maku. Z tego przepisu zrobicie dwa makowce

Słodki sentyment
strucel z bananami 241

Proste ciasto drożdżowe:), które fajnie wygląda i dobrze smakuje :) Jak przygotować ciasto napisałem już kilka razy np. w   http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/04/buki-z-bananami.html Poza tym wszystko widać

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania