strucla - 540 przepisów (strona:30/36)

Masa makowa do rogalików i strucli z makiem 239

dokładnie wymieszałam.   Do tak   przygotowanej bazy z masy makowej wystarczy dodać ubite białka i już   jest gotowa do nadziewania   rogalików, można upiec z nią struclę z makiem albo zrobić wspaniałe bułeczki. Taką masę bez dodania piany z białek   można przechować w lodówce nawet 4-5 dni. Można też ją zamrozić.     Warto zrobić taką

Kuchnia u Krysi
Chleb pszenny z zielonym pesto 165

minut w ciepłym miejscu. 2. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na omączony blat kuchenny, wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zwijamy jak struclę. 3. Zwinięty chleb przekładamy do formy do pieczenia, odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bochenka smarujemy oliwą, posypujemy grubą solą i robimy kilka podłużnych

Apetyczna babeczka
Kulebiak z wedzonym pstragiem i twarogiem czyli bardzo spoznione Srodowe Rybki odc.63 179

pieprzem oraz sokiem z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Ciasto wałkujemy na omączonym blacie na prostokąt. Układamy farsz na środku i całość rolujemy jak struclę. Dobrze łączymy ciasto i układamy w blaszce szwem do dołu. Włączamy piekarnik na 180 st.C. Póki piec się grzeje ciasto rośnie. Wkładamy kulebiak do piekarnika i pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka drożdżowo-makowa 185

masło wchłonie się w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąka i ponownie zagniatamy, wałkujemy na prostokąt, smarujemy masą makową. Zwijamy w struclę, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem, zlepiamy obydwa końce, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzoną babkę polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałów

Bajeczna Kuchnia
Drozdzowe serca z cynamonem, Biesy, tworczo i towarzysko 178

zostawiamy na 1 h. Masło rozpuszczamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Zawijamy z dwóch stron ku środkowi tak by powstały "baranie rogi". Struclę kroimy na paski. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy na pół godziny. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczemy ok 10 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowe zakończenie świątecznego ucztowania 190

okazji dzisiejszego Święta Trzech Króli zrobiłam przepyszną struclę makową. Czytaj więcej

Moje Pyszne Siódme Niebo
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3495

Karp w galarecie – naprzemiennie krokiety z kapustą i grzybami. / rogaliki z kapustą i grzybami , / kapuśniaczki/ – łazanki z kapustą i grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1645

bardzo szybko, a do tego daję Wam gwarancję, że jest bardzo smaczny. Na 100% Wasi goście będą zachwyceni jego smakiem. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. Prosty i szybki Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolada biszkoptowa z masą makową 217

Starmach "Pyszne na słodko" - jest ono po prostu idealne na roladę, wykorzystam go jeszcze nie raz. Całość jest smaczna, wilgotna, aromatyczna - rolada ta z powodzeniem zastąpi tradycyjną makową struclę na świątecznym stole.   SKŁADNIKI: Biszkopt: (forma piekarnikowa, u mnie 38x33 cm) 4 jajka L (lub 5 jajek M) 200 g cukru 2 łyżki wody 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka

Kto ugości moich gości?
Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych 250

pastą z grochu z wędzonym pstrągiem, pierogi z makiem posypane genialnym sosem z orzechami i skórką pomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Restauracja uraczyła nas barszczem wigilijnym, zupą grzybową z łazankami oraz kremem chrzanowym z wędzonym pstrągiem. Tartaletki z kapustą kiszoną

sierotka maRysia w kuchni
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 2993

zmniejszyć jeśli nie chcecie go aż tak dużo. Zapraszam również na inne drożdżowe ciasta CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI   STRUCLĘ SEROWĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM Składniki: 1 kg. mąki 10 dkg drożdży 4 jaja 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze) 1 kostka margaryny zapach np.pomara

potrawyregionalne
Apfelstrudel mocno jabłkowy ;) 151

połową masła, posypać garścią bułki tartej, połową odsączonych rodzynek, połową jabłek startych na grubych oczkach, 3 łyżkami cynamonu, połową podduszonych jabłek. Wszystko równomiernie rozprowadzić po cieście. Ciasto zwinąć w struclę przy użyciu ściereczki, wzdłuż dłuższej części ciasta. Końce zakleić, przełożyć do wysmarowanej olejem foremki. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Piec w 200 stopniach (z termoobiegiem

Corner With Recipes
Strucla orzechowo-morelowa z rumowym lukrem 134

przedświątecznym zamieszaniu nie zanalazłam wolnej chwili, aby moim gościom złożyć najserdeczniejsze życzenia. Tym bardziej, że blogowi właśnie "stuknął" roczek... W ramach przeprosin zapraszam na pyszną domową struclę, oraz obiecuję zorganizowanie małego konkursu z okazji pierwszych urodzin :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Rolada bezowo-cytrynowa 202

Rety, jakie to dobre :) Miękka beza, lemon curd i bita śmietana to połączenie idealne: lekkie i orzeźwiające. Niebo w gębie. A wykonanie banalnie proste, przekonajcie się

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania