A oto kilka rad jak i ciekawostek, które między innymi pozwolą wam na przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków :) z dodatkiem warzyw czy owoców :) Czego nie należy
W Moim Magicznym Domumoim domu bardzo lubimy ryż i jadamy go na różne sposoby . Jednym z nich jest risotto – w sam raz na lunch – bardzo sycące danie dające dużo energii potrzebnej na resztę dnia. W tej wersji użyłam grzybów mun, ale można także użyć zwykłych białych pieczarek, albo portobello . Wybrałam grzyby mung ze względu na ich ciekawy smak: są raczej(...)może być mrożony, opcjonalnie) sól, pieprz sos tamari lub sojowy do smaku 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Wykonanie: Grzyby wysypujemy z opakowania pamiętając o usunięciu saszetki z pochłaniaczem wilgoci, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Ja zwykle moczę grzyby przez kilka godzin np. rano je namoczę, a po południu ich używam. Gdy grzyby są już odpowiednio namoczone, to je odcedzamy
Lamarida.plsposób powstała nowa linia kosmetyków do wyjątkowej, morskiej pielęgnacji. Pielęgnująca linia z morskimi składnikami Le Petit Marseillais to cztery wyjątkowe produkty, o czterech różnych formułach. Kompleksowo dbają o skórę zarówno pod prysznicem, jak i po myciu, pozostawiając przyjemne uczucie nawilżenia i komfortu przez cały dzień. Teraz możesz korzystać z dobroczynnych składników z głębi morza w swoim domu. Zapraszamy(...)ALGI MORSKIE Algi aplikowane na skórę mają zdolność łatwego pokonywania jej warstw ochronnych i oddziaływania na metabolizm nie tylko naskórka, ale i komórek skóry właściwej. Odbudowują płaszcz hydrolipidowy i zatrzymują wilgoć w naskórku – tym samym chronią naskórek przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Rozjaśniają skórę i dodają jej blasku. Normalizują pracę gruczołów łojowych, zmniejszając wydzielanie sebum. Przyśpieszają także gojenie ran i odbudowę
ClauditteMissCookingDOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE Zachciało mi się domowego chleba, zatęskniłam za zapachem pieczonego pieczywa, który roznosi się po całym domu, od którego poprawia się nastrój, za chrupiącą skórką i za chlebem, który się nie zsycha i smakuje wyśmienicie. Kilka dni temu nastawiłam zakwas, dokarmiałam codziennie o tej same porze, i w piątek wzięłam się za robienie chleba, późnym wieczorem(...)kroimy gorącego, ponieważ proces studzenia chleba, ma na celu odprowadzenie wilgoci prze skórkę, dzięki czemu robi się ona chrupiąca a miąższ chleba jest idealny. Mam nadzieję, że wszystkie moje wskazówki dotyczące pieczenia chleba, pomogą Ci osiągnąć pożądany rezultat. Domowy chleb stanie się stałym gościem w Twoim domu. Smacznego
SMYKWKUCHNIświątecznych puszek... Jabłka jadam niemal codziennie, bo po prostu bardzo je lubię, a właśnie jesienią są najsmaczniejsze. Ale żeby zagnieść ciasto na szarlotkę i wykorzystać kilka sztuk w ten sposób, jakoś nie przyszło mi do głowy. Gdy więc Ania podrzuciła przepis na ciasto z jabłkami, poczuwszy wyrzuty sumienia, zabrałam się do działania. Tutaj chciałabym pozwolić sobie na małą dygresję(...)powaliło mnie na kolana (ale o książce nadal marzę), bo to w końcu tylko biszkopt ze śmietaną, ale jabłka nadały mu wilgoci, a wierzch z chrupiącymi orzechami naprawdę przypadł mi do gustu. Nie miałam w domu alkoholu sugerowanego w przepisie, więc użyłam starego, dobrego rumu. Pasuje; pamiętajcie tylko, by nasączyć blaty równomiernie; mi trafił się naprawdę mocno rumowy gryz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli czytacie ten blog, to wiecie, że uwielbiam nietypowe wycieczki, zwłaszcza jeśli można na nich coś dobrego zjeść i dowiedzieć się czegoś ciekawego o dobrych produktach. W ten sposób trafiłam na fermę ślimaków Snails Garden w Krasinie koło Pasłęka. Można tam zobaczyć jak wygląda cykl produkcyjny ślimaków śródziemnomorskich, porównać czym się różni duży szary ślimak Helix Aspersa Maxim(...)się, że przygotowanie ich w domu jest całkiem proste. Kupujemy paczkę ślimaków, które są żywe, ale zahibernowane. Jeśli będziemy je trzymać w niskiej temperaturze (lodówka) lub w suchym miejscu, mogą przespać nawet 8 miesięcy. Kiedy chcemy je przyrządzić wkładamy je na 5 minut do wrzątku (ważne, żeby ich nie wybudzić wcześniej temperaturą czy wilgocią), wyjmujemy ze skorupki widelcem, jesli
Ugotowane pozamiatanesatysfakcjonującym połączeniem. Pozostałe warzywa są dowolne (o ile można je spożywać w stanie surowym;)). Sushi w barze jest, nie da się ukryć, kosztownym daniem. Gdy chcemy przygotować je w domu, kupujemy składniki w dziale kuchni azjatyckiej w markecie. Czyli małe opakowanie ryżu do sushi, kilka arkuszy nori, mały sos sojowy... i już okazuje się, że jest to spory wydatek(...)sojowy, zamiast buteleczki 200ml. Doliczając przesyłkę, i tak wychodzi to bardzo korzystnie. I nie trzeba się martwić o wytrzymałość tych produktów- w dużych paczkach nori znajduje się pochłaniacz wilgoci, dzięki czemu paczka może być długo otwarta. Sos sojowy należy trzymać w lodówce; wtedy po roku nadal będzie się nadawał do spożycia. Także jedynym wyjściem, by jeść to przepyszne danie częściej
Wegańska kuchnia orientalnamielimy ją w młynku do kawy lub mocnym kielichowym blenderze. Tak przygotowana mąka będzie delikatna, jasna i słodka – bez śladu goryczy. Mąka z ciecierzycy – robiona jest na dwa sposoby – albo z suchych ziaren cieciorki, albo z ziaren namoczonych, lekko fermentowanych i później prażonych. Orzechowa i zdecydowana w smaku. Wysokobiałkowa – 100g mąki z ciecierzycy to aż 28g łatwo przyswajalnego białka(...)postaci proszkowanej. W niewielkim (5%) dodatku sprawdzi się do ciasta na naleśniki czy pierogi, a także do chleba – dla wzbogacenia jego struktury i smaku. Bez problemu zrobicie ją w domu, mieląc żółty groch łuskany, najlepiej w połówkach. Potrzebny tylko mocny kielichowy blender lub młynek do kawy. Mąka grochowa – jak i sam groch, jest ciężkostrawna. Mąka kasztanowa – produkowana jest
Karo in the Kitchenwiele innych. Zjedzenie niewielkiej porcji kiełków, da nam tyle samo witamin i minerałów jak zjedzenie całego warzywa. To właśnie całe bogactwo warzyw ukryte jest w nasionkach, które pod wpływem wilgoci, światła i temperatury, zaczynają kiełkować, przekazując młodej roślince wszystko co najlepsze. Kiełki możemy jeść w dużych ilościach, ponieważ zawierają niewiele kalorii. Kiełki możemy zrobić z nasion: rzodkiewki, brokułu, grochu, owsa(...)opakowanie nasion typowo do kiełkowania, możemy wybierać nasiona czyste jak i mieszanki, a nawet mieszanki o różnym smaku (łagodne, ostre, do sałatek itp). Kiełki dzień 1 Jak samemu w domu zrobić kiełki? Domowa uprawa kiełków nie jest dużym wyzwaniem. Wyhodowanie własnych kiełków zajmie nam ok 5-7 dni w zależności od rodzaju wybranych nasion. Oczywiście, możemy korzystać z gotowych
Mieszam w Garnkusposób z góry skazane są na klęskę. A przynajmniej nie zapowiadają niczego dobrego. Gdy więc wczoraj po południu wybraliśmy się do brata C. z kartonem po brzegi wypchanym pierniczkami, woreczkami pełnymi kolorowego lukru i wszystkimi cukrowymi posypkami, które udało mi się wygrzebać z czeluści kuchennych szuflad, nie miałam zupełnie nastroju na zabawę. Snułam się po domu niczym cień(...)konsultacjach przystąpiłam do pieczenia po raz drugi. I tym razem wszystko poszło jak należy. Pierniczki wyszły dokładnie takie, jak pamiętam: twarde jak kamienie . Dopiero po leżakowaniu nabierają wilgoci i miękną, żeby rozpływać się w ustach. Proszę, oto smak mojego dzieciństwa. Bez pułapek. Pierniczki z bakaliami Babci Leny Składniki: (na 40-45 sztuk) 340 g mąki pszennej 165 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzedziś, od samego rana, słońce świeci mi w oczy. Białe obłoczki leniwie płyną po niebie, a wiatr zamiast je poganiać, ledwie delikatnie muska. Nie sposób oprzeć się wołaniu - koniecznie trzeba wyjść z domu. Bez zimowego płaszcza, z szalem niedbale zarzuconym na szyję. Nieużywane od pół roku trampki znów stały się potrzebne. Taką wiosnę to ja ja lubię(...)płatki.Suszyć w 100 st. C. przez 30-60 minut, aż przestaną być miękkie.Ostudzić w piekarniku.Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce do 3 dni (potem mogą zacząć łapać wilgoć).Ciastka pokruszyć, wymieszać z wiórkami i rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Formę na muffiny dokładnie wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Równomiernie wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze ugnieść na dnie. Wstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie! Dziś mamy małą rocznice. ;-) Dokładnie trzy lata temu rozpoczęliśmy naszą blogową działalność. A więc krótko i na temat: W kuchni Katie obchodzi dzisiaj swoje trzecie
W kuchni Katieodpowie, że sernik. Tradycyjny, wiedeński jest obowiązkowym punktem w czasie rodzinnych świąt. Waszych też? A może w tym roku spróbujecie czegoś nowego? W moim domu sernik piekli wszyscy, a każdy na swój sposób. Tak się składa, że ja nie podzielałam ogólnego zachwytu sernikiem. Nigdy za nim nie przepadałam, ale nigdy też nie przestałam próbować. Całe szczęście(...)pieczenia używamy foremek silikonowych, nie trzeba ich w żaden sposób przygotowywać, a ciasto można wlać bezpośrednio do nich. Jednak jeśli używamy metalowej blachy do babeczek, należy ją najpierw bardzo delikatnie natłuścić, a denka wyłożyć papierem do pieczenia. Nie polecam natomiast używania papierowych papilotek do muffinów, które od wilgoci bardzo namiękną i nie utrzymają kształtu. Foremki napełniamy masą, pozostawiając
Ratunku obiadraczej do węgorza). Zrobienie domowego sushi wcale nie jest trudne – musimy tylko odpowiednio nauczyć się przygotowywać ryż. A samo składanie i rolowanie to świetna zabawa i fajny sposób na spędzenie czasu z drugą osobą. Przepis na 48-54 sztuki. Sushi – podstawa: 500 g specjalnego ryżu do sushi 1 opakowanie (6 szt.) suszonych alg morskich Nori 1 łyżka(...)miałam akurat w domu, ale jeśli nie macie to nie kupujcie specjalnie). Ryż gotujemy na dużym ogniu, aż do zagotowania. Gdy się tylko zagotuje zmniejszamy ogień na mały, przykrywamy ryż pokrywką i gotujemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy rondel z ognia. Zdejmujemy pokrywkę, nakrywamy rondel bawełnianą ściereczką złożoną na pół, która zaabsorbuje nadmiar wilgoci, a na to ponownie
Poezja smakuSprawdź inne wyszukiwania: