chilli słodko-pikantny. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i nasze danie jest gotowe. Samo smażenie nie powinno trwać dłużej jak 6-8 minut. Warzywa powinny być chrupiące. Indyka na sposób azjatycki podajemy najlepiej z ryżem ew. bagietką. Zachęcam do wykonania tego dania na chińskiej patelni wok. Patelnia jest tania a dań jakie można na niej przygotować jest bardzo wiele
Kulinarny karnet Christopherapołączenie indyka, kaczki i warzyw + dużej ilości przypraw postanowiłyśmy lekko wzbogacić by wydobyć inną głębię smaku. Od wielu lat pierogi mięsne robimy na ten sam sposób - łączymy indyka z kaczką i z dużą ilością warzyw - wszystko razem ugotowane i przepuszczone przez maszynkę. Do tego ogromna ilość cebuli i moc przypraw (pieprz ziołowy głównie). Jest
Wypisz WymalujNarodzenie jest indyk z nadzieniem. Przygotowuję go już od kilku lat a dopiero w tym roku dowiedziałam się, że tradycja ta sięga jeszcze kilku pokoleń wstecz. A mianowicie przepis ten pochodzi jeszcze od mojej... Prababci ... tak więc troszkę lat już ma... I samą mnie ciekawi czy ktoś jeszcze przygotowuje to danie w podobny sposób...? Zamiast indyka można posłużyć
Smaczne Zdroweindyka 1 serek typu oscypek 100 gram suszonej żurawiny przyprawa do indyka sól, pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia wykałaczki Sposób przygotowania: Pierś indyka kroimy w plastry, każdy kotlet delikatnie rozbijamy. Oprószamy przyprawą do indyka, solą oraz pieprzem. Oscypka kroimy w cienkie paski, żurawinę wcześniej sparzamy gorącą wodą. Na brzegu każdego
Bajeczna KuchniaPrzygotowanie w ten sposób piersi z indyka zajmuje chwilę. Warto jednak przeznaczyć trochę czasu na to, aby poleżała w marynacie. Tak przyrządzona będzie miękka i wilgotna w środku. I niewątpliwie jest bardzo dietetyczna :)A jeśli coś zostanie, następnego dnia można spokojnie pokroić w cieńsze plasterki na kanapki. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówkurczaka wybieram mięso indycze . Jest zdrowe, lekkostrawne i nie alergizuje. Ponadto indyk z natury jest ptaszyskiem pokaźnych rozmiarów, więc szprycowanie go chemią jest zbędne ;) Przedstawiam pomysł na skrzydło indycze w banalnie prostym a smacznym wydaniu. Dzięki pomidorowej nucie mój Syn je uwielbia. Do przyrządzenia indyka w ten sposób skłonił mnie wcześniejszy eksperyment z kurczakiem , którego to efekt był(...)Odstawiam na ok 20 minut do wchłonięcia soli. W tym czasie szykuję marynatę, której głównym składnikiem jest koncentrat pomidorowy. Dodaję do niego keczup, oliwę, starty czosnek oraz paprykę. Nacieram indyka tak przygotowaną papką (jeśli jest za gęsta - należy dodać odrobinę więcej keczupu, inaczej będzie się przypalać podczas pieczenia). Mięso wstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia, przed samym
Kuchnia po mojemuOstatnio jadłam głównie ryby, więc dla odmiany postanowiłam zrobić piersi z indyka w najprostszy sposób jaki znam :-) Jak się okazało obiad był pyszny. Dodatkowym atutem jest to, że danie robi się szybko. Dla mnie to istotny fakt, bo wracam późno z pracy i wolę zdążyć zjeść obiad, a nie jeść obiado-kolację. Dla osób lubiących obfite obiady polecam(...)zrobienie czterech sznyclów. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka 1 jajko 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej) margaryna do smażenia do smaku: sól, pieprz biały, papryka słodka PRZYGOTOWANIE Filety umyć i przełożyć na deseczkę. Przykryć przejrzystą folią spożywczą i rozbić tłuczkiem, następnie przyprawić z obu stron solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki
Passions hobbies lifeIndyka przerabiałam na rożne sposoby, jednak to danie jest naprawdę smaczne .PolecamSKŁADNIKI:1 kg filetu z indyka30 dag grzybów świeżych lub mrożonychgarść suszonej żurawiny1 łyżka przyprawy do indyka1 cebulaszklanka wody1 łyżka sosu sojowego1 łyżka oleju do smażeniasol , pieprz do smakuWYKONANIE:Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego i przyprawy do indyka. Mięso płuczemy , kroimy na plastry. Na 2 godziny
W kuchennym oknie Ewymarynaty składa się z sosu sojowego i octu balsamicznego, które to w cudowny sposób zatrzymują soczystość w indyku i delikatnie podkreślają jego smak. Tak przygotowany udziec jest doskonały na ciepło i świetnie się sprawdza schłodzony jako wędlina. Składniki: 1 1/2 kg udźca z indyka 1/2 szklanki pokrojonej drobno świeżej kolendry lub 2 łyżki mielonej 2 łyżki octu balsamicznego
Kuchcik gotujeSposób zatytułowania tego przepisu – pieczony udziec z indyka – właściwie nie mówi zbyt wiele nt. tego dania. Z drugiej jednak strony, z samym mięsem z indyka naprawdę nie robię tu wiele więcej oprócz jego upieczenia w ziołach i sosie własnym. W gruncie rzeczy sens temu daniu nadaje dopiero połączenie upieczonego mięsa z duszoną marchewką oraz pieczonymi ziemniakami
Kulinarna PokusaWspaniały sposób na soczysty i aromatyczny filet z indyka. Mięso po upieczeniu jest pełne miękkie i delikatne a aromat wypełnia całą kuchnię. Składniki - 70 dag filetów z indyka - 2 łyżki soli Marynata-1 łyżka bulionu drobiowego - ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki - 1 łyżka musztardy - 3 rozgniecione ząbki czosnku - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki oliwy Wykonanie Filet
Świat Smakuporcji) 250 g kurek 1 duża cebula 150 g sera z niebieską pleśnią 8-10 plasterków wędzonego boczku sól, pieprz 1/2 łyżeczki brązowego cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filet z indyka kroimy na około 8-10 plastrów, które następnie rozbijamy dłonią. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, sól
DefinicjaSmakuplastry wędzone szynki 400 g mrożonego szpinaku 50g startego parmezanu 2 jajka 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Filet z indyka umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż długim ostrym nożem i rozłozyć jak książkę. Przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem. Na patelkni roztopić maslo i wrzucić
Gosia gotujeKonserwowe 1 Cebula Czerwona 5 Pomidorków Suszonych z Zalewy SOS: 2 łyżki jogurtu naturalnego , 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka majonezu, sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z indyka wkładam do woreczka do pieczenia , posypuję przyprawą do drobiu a następnie wlewam ok 80 ml wody. Woreczek zakręcam i przewiązuję sznurkiem. Piekę w piekarniku
Gotowanie Patkipłaska łyżeczka białego pieprzu- mały ząbek czosnku - 3 płaskie łyżeczki żelatyny - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 150 g lodu - 50 ml wody SPOSÓB WYKONANIA - filet z indyka myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm, a następnie w paski o długości ok 5 cm. Kurczaka obieramy ze skóry, trybujemy i mielimy przez sitko
Basia w kuchni