sposób po raz pierwszy w życiu i zaskoczeniem była dla mnie kleista, wręcz ciągnąca konsystencja ciasta. Ciekawe doświadczenie ;) Składniki : 300 g mąki gryczanej 2 jajka pół dużego kubka jogurtu naturalnego 0,3 litra mleka ok. 0,3 litra wody łyżeczka cukru szczypta soli ewentualnie: pół łyżeczki mielonego kardamonu małe obrane jabłko pigwa (umyta z meszku i pozbawiona gniazd nasiennych
Weekendy w domu i ogrodziesera typu Camembert, ja robie to tak: nożyk dokładnie myjemy, opalamy nad palnikiem gazowym, czekamy aż wystygnie; szklankę wyparzamy wrzątkiem, studzimy, nalewamy ok. 1/4 szklanki przegotowanej wody; delikatnie zeskrobujemy meszek pleśni z sera, dodajemy do szklanki z wodą; po zeskrobaniu prawie całej pleśni, dokładnie mieszamy z wodą i zostawiamy na jakieś 30 minut; przecedzamy przez wyparzone sitko i dodajemy(...)niewielkiej ilości przegotowanej wody, mieszamy przez 1 min. Zostawiamy na 90 minut, cały czas utrzymujemy temp. 32oC. Cięcie skrzepu Formę serowarską stawiamy na macie/podkładzie do odciekania. Tradycyjny sposób postępowania nie wymaga cięcia i mieszania skrzepu. Wytworzony skrzep przenosimy bezpośrednio do formy, nabierając go warstwami za pomocą cedzaka. Współcześnie stosuje się również cięcie i łagodne mieszanie skrzepu przed przeniesieniem
Przepisy na domowy ser i chlebJest jak Kopciuszek. Albo brzydkie kaczątko. Niezgrabna. Żółta. Opasła. Tu i ówdzie pokryta meszkiem. Uparcie twarda. Pełna pestek. Rzadko trafia na salony. Częściej marznie porzucona w ogrodzie. Niesłusznie. Wystarczy odrzucić pozory. Poświęcić jej czas, serce i cierpliwość. Niezgrabny Kopciuszek, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, nabierze pięknego pąsowego koloru i zamieni się w prawdziwą damę. Ma na imię pigwa(...)Membrillo to tradycyjny hiszpański przysmak, najczęściej podawana z serem Manchego lub innymi serami o ostrym, wyrazistym smaku. Ten duet smakuje wybornie i jest doskonałym pomysłem na tapas. Innym sposobem na podanie membrillo jest krojenie na małe kwadraty i obtoczenie w cukrze. W tej formie można podawać ją do herbaty lub po prostu podgryzać, gdy mamy ochotę na coś słodkiego
KUCHARNIAspożycia.Nie zmieniły struktury, smaku , konsystencji, zapachu. Wyciągnęłam je z pojemnika i położyłam na talerz, włożyłam do lodówki i poczekałam. Po dwóch dniach na chlebie pojawił się zielony meszek, a szynka zaczęła zmieniać kolor, o serku nie wspomnę. Kanapkami pożywiły się tutejsze kaczki i łabędzie. Do czego zmierzam. Otóż, udowodniłam sobie, sporo ryzykując, że pojemnik próżniowy DAFI(...)ilości, bo fajnie jest się zmęczyć raz..odpocząć i zapomnieć niż parać się kilka razy i tracić czas. Normalnie robimy buraczki, wkładamy do słoików i pasteryzujemy, wiadomo, w ten sposób mogą sobie poleżeć latami ! I to żadna filozofia ! Ale tutaj kolejne ryzykowne podejście. Zobaczymy, czy pojemnik próżniowy potrafi zachować kolor, smak, konsystencję ćwikły na dobry miesiąc przed Świętami! Wyobrazcie
Z Kuchni Do Kuchnijakości. Zastanawialiśmy się nawet jak wybierać dobrej jakości karczochy i jak z nimi postępować! Obieranie ich wydawało się czymś mega koszmarnym - ostre liście, w środku serce chroni taki jakby meszek, a ręce po wszystkim pozostają całe klejące. Wprawdzie kiedy już wiemy teraz jak z nimi postępować ich obieranie ciągle nie będzie dla nas przyjemnością ;) Kiedy Frisco poinformowało(...)karczochach i poglądowej lekcji ich obierania! Kiedy poradziliśmy sobie z obraniem znacznej ich ilości zaczęła się zabawa w przygotowywanie karczochów - garnki wypełnione olejem, ziołami i czosnkiem zapowiadały w piękny sposób, że ten dzień będzie po prostu palce lizać! Zapach konfitowanych karczochów wprawił nas w błogi nastrój i mogliśmy zabrać się za przygotowanie wszystkich dań! Podzieliliśmy się na grupy
Plate of JoySprawdź inne wyszukiwania: