wciąż nie odkrywając) pozostawia jeszcze na 5 minut. W tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę. Czerwony ryż można podsmażyć właściwie z dowolnymi składnikami, np. kawałkami piersi indyka . Tym razem przygotowałem go w wersji wegetariańskiej - z kapustą Pak Choi i papają. Papaja, czyli melonowiec właściwy, to pochodząca z Ameryki Środkowej bylina dorastająca nawet do 10 metrów wysokości(...)Choi 1 papaja 2 papryczki chilii (użyłem 'Bird's Eye') 2 cebule ze szczypiorem 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sezamowego 2 łyżki słodkiego sosu chilli Sposób przygotowania: Ryż ugotować bez dodatku soli według sposobu opisanego powyżej. Kapustę podzielić na liście i pokroić na kawałki (ogonek kroimy w poprzek). Cebulę wraz ze szczypiorem posiekać. Papaję obrać
W SMAKWitajcie :)Ostatnio dostaliśmy od Was kilka wiadomości odnośnie przepisu, który pojawił się ponad rok temu. Bardzo chwalicie filet z indyka nadziewany mozzarellą i pomidorami. Bardzo
W kuchni KatieŚwięto Niepodległości za 2 dni, a my jesteśmy w środku długiego weekendu. Tym bardziej zachęcam Was do przyłączenia się do nowej, bo pięcioletniej kulinarnej tradycji, jedzenia
W kuchni wieczoremwysmażamy resztę ciasta. Naleśniki: 2 jajka, mleko, mąka, posiekana drobno natka pietruszki, sól, pieprz Rosół: 1 szyja z indyka, 2 skrzydełka z indyka, 1 ćwiartka z kurczaka, 2 średnie cebule, 4 średnie marchewki, 1 duża pietruszka, kostka selera (klocek o boczku 5cm :), 1 por (biała część(...)być posiekane. Wszystko po ugotowaniu przecedzamy przez sito. Mój rosół wyszedł bardzo intensywny w smaku (nie mylić z przesolonym:) dlatego rozcieńczyłem go wrzątkiem i ponownie zagotowałem. Gdyby w jakiś sposób wyszedł Wam przesolony - należy wrzucić do zupy 1-2 ziemniaki i je ugotować - powinny wchłonąć nadmiar soli. Warto pamiętać aby gotować ziemniaki w garnku z przykrywką bo znowu woda
Right Behind The Kitchendorsza (baccala). Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza. Węgorz przyrządzany jest na wiele różnych sposobów w całych Włoszech, aczkolwiek obecnie staje się coraz mniej popularny. Il capitone, czyli smażony węgorz, chętnie jadany jest w Rzymie i na południu. Czy Wam też kojarzy się ze smażonym(...)ziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym mielonym mięsem, il cotechino – kiełbasa zrobiona ze świńskich podrobów, ręcznie robione tortellini, jagnięcina i indyk – oto przysmaki północy Włoch. Choć obecnie 90% włoskich dzieci wierzy w Świętego Mikołaja, jest to jedynie tradycja, a raczej moda, przywieziona do Włoch zza oceanu. Święty Mikołaj (Babbo Natale) przynosi jedynie
Chilli Czosnek i OliwaBardzo lubię świeży tymianek i dodaję go do wielu potraw. Jego lekko ostry, pikantny aromat pasuje właściwie do wszystkich mięs, a także wielu zup, zapiekanek
Walijskie Pichceniewzględem są dużo bardziej podobne do tych, które występują w naszym organizmie. Białko z mięsa przyswaja się w ok. 96%, z mleka - 90%. Warto wybierać chude produkty mięsne - indyk, piersi z kurczaka, chude mleko (najlepiej 2%) i jego przetwory, aby uniknąć "nadprogramowego" tłuszczu, obecnego w produktach zwierzęcych. Pod tym względem przewagę mają rośliny. Nie mają wiele tłuszczu, dostarczają(...)treningu, - zwiększa uczucie sytości - wiele produktów wysokobiałkowych, tj. kefiry, jogurty naturalne, twarożki ma niewiele kalorii Jeszcze jedna sprawa. Kobiety, które trenują i w ten sposób dbają o sylwetkę nie powinny martwić się, że przez większe spożycie białka "rozrosną się" niczym napakowany kulturysta. Pamiętajcie, że nasz organizm jest nieco inny, niż mężczyzn, nie tak łatwo
KatsuumiOdkąd przyrządziłam kiedyś kluski marchewkowe Mąż nie może się otrząsnąć ;) Oznacza to, że od tamtej chwili stał się wielkim amatorem pyz, uznając nawet ich "lepszość" nad
Kuchnia po mojemuwarzyw. Mięsem ze zdjęcia jest wołowina (powinna to być najlepiej chuda rosołowa), ale można użyć też np. nogi z kurczaka, skrzydeł i szyjek z kaczki, albo szyi z indyka. Ma to naturalnie wpływ na smak, więc każdy musi zdecydować jaka wersja bulionu w danym wypadku będzie dla niego odpowiednia. Technicznie rzecz biorąc, gotowanie bulionu jest podobne do gotowania rosołu(...)zbierania szumu trzeba powtórzyć 2-3 razy (z czasem nabiera się wprawy). Nie wolno dopuścić do zagotowania się wody z szumowinami, gdyż nie da się ich już w prosty sposób usunąć i zostaną one w wywarze. Wrzucamy do garnka warzywa oraz przyprawy, w tym resztę soli i zwiększamy nieco ogień. Bulion powinien gotować się dość powoli pod częściowym przykryciem
Kulinarna Pokusagotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 3-4 łyżki sosu(...)wodę od gotowania brokuła. Dodać oliwę i na wrzątek wrzucać makaron. Obgotować go przez 2 min. - nie dłużej! Wyjąć łychą cedzakową i wyłożyć na ściereczkę kuchenną - w ten sposób rurki nie będą się sklejały. SOS SEROWY: Zagotować w rondelku wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Dokładać stopniowo kawałki sera topionego i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę rozmieszać
Grunt to przepis!Kiedy informując Męża co do planów obiadowych użyłam sformułowania kapusta faszerowana, nie miał On bladego pojęcia co będzie jadł. Gdy padło hasło gołąbki - wszystko stało się
Kuchnia po mojemubezglutenowe, które do najłatwiejszych nie należy). Łatwo idzie, szybko znika, ale sprawia, że chce się do tego smaku powracać, nie tylko myślami.SKŁADNIKI NA FARSZ:- 1 kg udźca z indyka,- 2x pierś z kaczki,- tacka warzyw,- przyprawy:* pieprz czarny, (łyżka)* pieprz ziołowy, (opakowanie całe),* vegeta (najlepiej domowa, do smaku),- cebula - 75 dag- masło, dużo masła.Gotujemy wywar mięsno-warzywny(...)linii matka - córka. Starsza kuchara woli bowiem je na ciepło, a młodsza na zimno, ale z roztopionym masłem. Dla tych, co na drugi dzień chcą pierogi podgrzać w taki sposób, aby na smaku nie straciły, wskazówki: TUTAJ w przepisie na pierogi ruskie.Ostatniego pierogowego słowa jeszcze nie powiedziałyśmy - będziemy Wam proponować i inne farsze, ale żeby pierogarnia nam nie powstała
Wypisz WymalujDzis poddalam probie naczynie TERMISIL 4.6 L z GRILL&DROP SYSTEM... Co to jest ? GRILL& DROP INNOWACJA Podstawowym surowcem w produkcji naczyń Termisil
Z Kuchni Do KuchniCysteina to aminokwas siarkowy występujący w soi, spirulinie, wołowinie, wieprzowinie, mięsie z kurczaka i indyka, soczewicy, ciecierzycy, czerwonej fasoli, groszku, czosnku oraz jajach. Ciekawostką jest fakt, iż cysteina wiąże się z metalami ciężkimi, usuwa je z organizmu oraz zapobiega gromadzeniu się w wątrobie. Metionina - aminokwas piękności, znajdziemy go w rybach i mięsach(...)witaminy H; podłużne bruzdy/ nierówności- niedobór żelaza, witamin z grupy B, witaminy E, wskazują również na stan zapalny w organizmie. PAMIĘTAJMY, że zmieniając sposób żywienia, efekty będą widoczne stopniowo i minimum po dwóch tygodniach. Ważna jest regularność i różnorodność posiłków ! ! ! Do dzieła
Życie na widelcuprzez ekran poczuć smak. Jak wykonacie zadanie, to zapewne każdy od rodziny za pyszny obiad 6 dostanie. Składniki: 250 g ugotowanego mięsa (np. golonka z indyka), 150 g kaszy gryczanej, 2 cebule, 1 ugotowana marchew, 1 ugotowana pietruszka, 1 łyżka płaska przypraw toskańskich, 1 łyżka igiełek świeżego tymianku, 2 małe jajka, 4 -5 łyżek mąki pszennej(...)wystarczy odrobinę mąki i bułki. Z masy formułujemy równe krążki, które obtaczamy w bułce tartej. Żeby nam się masa nie przyklejała do dłoni, wystarczy zamoczyć je w wodzie. Mój sposób na jednakowe krążki – dużą łyżką nabieram masę do lewej dłoni, delikatnie sklejam i przekładam między palce prawej ręki (kciuk i wskazujący), które układam w okrąg. Palcami lewej ręki spłaszczam
Moniki Smakołyki