sposób na indyka - 364 przepisów (strona:17/25)

Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną 167

przez jakiś czas mieszkałam za granicą zaczęłam się mocniej zastanawiać nad tradycjami kulinarnymi innych państw. Dlaczego, gdy my przygotowujemy postną Wigilię, to inni pieką ogromnego indyka? Dlaczego, choć świętujemy Boże Narodzenie, to robimy to zupełnie inaczej? Pamiętam swoje pierwsze Święta we Francji. Podczas gdy my zasiadaliśmy do odświętnej kolacji - u sąsiadów było coś na wzór prywatki. Na naszych stołach(...)inaczej sobie nie wyobrażam, ale wprowadzałam małe zmiany. W końcu zaczęłam też przenosić całe dania zaczerpnięte nie tylko z kuchni francuskiej, ale też z angielskiej. I w ten oto sposób wśród świątecznych słodkości znalazł się któregoś dnia pudding. Pierwszy raz powstał bardziej z ciekawości, ale szybko okazało się, że zyskał swoich zwolenników i dziś wśród bożonarodzeniowych deserów ma już

Przysmaki Karolki
Wędzony kurczak w galarecie 199

Jednym ze standardowych składników „menu imprezowego” są różnego rodzaju mięsne przystawki w galarecie. Swego czasu publikowaliśmy nasz przepis na szynkę w galarecie , teraz przygotujemy w ten sposób wędzonego kurczaka. Oprócz niego wykorzystamy również 4 popularne warzywa: kukurydzę, groszek, paprykę i czarne oliwki. Nadają one galarecie i całej potrawie specyficznego smaku, ale sprawiają również, że bardzo atrakcyjnie ona wygląda. Każde(...)kurczaka wędzonego, czy też nóg z kurczaka. Może to być filet, także pieczony, smażony czy gotowany. Prawdę mówiąc, nie musi to być nawet kurczak – możemy wykorzystać np. filet z indyka. Tutaj wszystko zależy od upodobań. Sugerujemy użycie żelatyny w nieco nadmiarowej ilości, ok. 1,5x porcji zalecanej przez producenta na daną ilość bulionu. Chodzi o to, żeby nasze galaretki

Kulinarna Pokusa
Krupnik warzywny na indyku. Sposób na recykling zawartości lodówki. 115

ziele angielskie (1 sztuka) sól, pieprz zioła prowansalskie papryka słodka siekana natka pietruszki lub koper do smaku 4-5 średnich ziemniaków Przygotowanie: W osolonej wodzie gotujemy wywar z szyi indyka. Po usunięciu szumowiny dodajemy ziele, listek oraz pora. Kiedy mięso jest prawie miękkie wrzucamy kaszę. Warzywa korzeniowe trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, a kapustę(...)obieramy z kości i podajemy wraz zupą. Tak jak pisałam - ja ziemniaki do krupniku gotuję osobno - na świeżo tuż przed podaniem. Zupa jest smakowita, zdrowa i pożywna. To idealny sposób na wykorzystanie warzyw, które zalegają nam w lodówce. Polecam

Kuchnia po mojemu
Mięsne kuleczki z kolendrą, podane ze słodko- kwaśnymi warzywami i ryżem jaśminowym. 212

smaku klasycznych pulpecików. Do tego warzywa w sosie słodkokwaśnym, jaśminowy ryż i pyszny obiad w pół godziny gotowy :) SKŁADNIKI (około 15 kuleczek) mięsne kuleczki 500g mięsa mielonego z indyka  2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli bez pestek 2 łyżku sosu worchestershire 2 łyżki sosu ostrygowego ( można pominąć lub użyć sosu sojowego albo rybnego) pół pęczka świeżej kolendry(...)tamaryndowca ( można użyć soku z limonki) 1 łyżka brązowego cukru 1 papryczka chilli 1 łyżka sosu sojowego ryż jaśminowy ( 1 woreczek na 2-3 porcje) 1 płaska łyżeczka kukrkumy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. W misce umieścić mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno papryczkę chili, sos worchestershire, sos ostrygowy, oraz posiekaną kolendrę i wyrabiać masę przez kilka minut. Doprawić

DefinicjaSmaku
Dietetyczna biała kiełbasa 225

Już od dawna chodził mi pogłowie pomysł na jakąś kiełbaskę ;) wczoraj kupiłam mięso mielone z indyka więc dziś zaraz po zajęciach zabrałam się do roboty, którą zaczęłam już wczoraj ;) strasznie nie lubię poniedziałków, dziś rano kiedy wstawałam przed 6 jak zwykle byłam nieprzytomnym zombie ;p ale teraz kiedy patrzę jak za oknem ładnie świeci słoneczko humor od razu(...)pieprzu opcjonalnie ząbek czosnku (ja zdecydowanie unikam czosnku, własnie tego nigdy nie lubiłam jak kiedyś jeszcze zdarzyło mi się zjeść wieprzową kiełbasę, co tak było rzadkością;p) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, powstałem masę wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc) żeby składniki się "przegryzły" z mięsnej masy formujemy kiełbaski a następnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Flaczki z żołądków drobiowych 129

Są ludzie, którzy na wszelkiego rodzaju podroby i tym podobne ustrojstwo – żołądki, serca, wątróbki, ozory, nerki, itd – nie mogą nawet za bardzo patrzeć. Są też jednak

Kulinarna Pokusa
Grillowane Kotlety z Indyka 122

kaszance w ogóle nie chcą słyszeć. Przedstawię zatem Wam przepis na bardzo smaczne i zdrowe kotleciki z użyciem mięsa z indyka.  Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 duża marchewka- utarta na dużych oczkach 1/2 kopru włoskiego (dla innych znany jako fenkuł)- drobno posiekany 2 jajka 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka przyprawy harisa z firmy(...)racji pory roku).  Potrawy z grilla - czy dziecko je może jeść Ekspert radzi:  "Mięso z grilla jest smaczne, kruche, soczyste i nie szkodzi, ale niezwykle ważny jest sposób jego przyrządzania. Nie należy mięsa piec bezpośrednio na ruszcie, tylko zawinięte w folię aluminiową. Tak samo trzeba postępować z rybami. W przeciwnym razie wytapiający się z mięsa tłuszcz będzie

ClauditteMissCooking
Egipskie CUDA NA PATYKU z kaszą manną! 294

mięsa, zagęści i spowoduje zwartą teksturę mięsa. Nie ma mowy żeby Wam coś się tam ześlizgiwało ;-). O to cały sekret! To do dzieła! SKŁADNIKI: - 500 g mięsa mielonego z indyka (ma być w końcu zdrowo i fit ;-) ) - 3 czubate łyżki kaszy manny błyskawicznej Kupiec - 1 duże jajo - przyprawa egipska: zatar halabi - 1/2 łyżeczki harissy (przyprawa arabska) - pęczek kolendr świeżej(...)sąsiadów ;-) (może się ktoś przyłączy ;-) ). Szaszłyki grillujemy na średniej temperaturze, na złoty kolor. Czyli taki: Tak przygotowane szaszłyki podajemy gorące, np. z frytkami! Które możecie zrobić też na zdrowszy sposób, czyli upiec w piekarniku! Ja tak robię zawsze są wspaniałe kruche i soczyste w środku! A ile kcal mniej ;-)))), zaoszczędzone wystarczą na deser heheheh ;-))) SMACZNEGO!!! ;-))) Pięknego i aktywnego dnia

SMYKWKUCHNI
Jak upiec mięso w kawałku 152

wstawiłam do piekarnika nastawionego na 125ºC. Termometr ustawiłam na 60ºC bo lubię mocno różowe mięso (medium rare). Mięso po upieczeniu owinęłam w aluminiową folię na 10 minut. W ten sposób wszystkie soki zostały w mięsie, a ja miałam czas na nakrycie stołu. Do pieczonej jagnięciny polecam zamiast sosu sałatkę z kukurydzy, zblanszowanego kalafiora i mięty . Jako ciepłą przystawkę proponuję(...)około 2- 4 stopnie, więc wyjmuję je z piekarnika kiedy termometr wskazuje 57ºC. Po owinięciu w folię mięso dochodzi, a soki nie uchodzą przy krojeniu. Na święta piekę często indyka. Skorzystajcie z tego przepisu jeśli po raz pierwszy będziecie piec indyka w całości

codojedzenia
Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 311

Lato się skończyło, sezon grillowy podobno też się już skończył. Niekoniecznie. Nowoczesne piekarniki elektryczne wyposażone są w większości w funkcję grillowania. Używaliście jej? Mój sposób na jej wykorzystanie to pieczenie szaszłyków z warzyw i mieszanych gatunków mięsa. Sprawnie, szybko i pysznie. Mięso wołowe i pierś indyczą kroimy w niezbyt małą, ale równą kostkę. Dwucentymetrowa będzie w sam raz. Kiełbasę(...)nasiennych a miąższ kroimy w kwadraty.   Z sosu sojowego, oleju, sosu Worchestershire, papryki i przypraw robimy marynatę do mięsa. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, wkładamy do marynaty pokrojonego indyka i wołowinę, mieszamy żeby mięso równomiernie pokryło się przyprawami i zostawiamy na 20-30 minut. Tyle czasu w zupełności wystarczy. Składniki naprzemiennie nadziewamy na szpadki do szaszłyków. Gotowe szpadki

Karo in the Kitchen
Zielona tarta 157

chwilę mam obiad albo deser gotowy. Do tarty możemy użyć dosłownie wszystkiego! Idealna do oczyszczania lodówki z resztek, zawsze znajdziemy albo warzywa, albo np. resztę z pieczonego kurczaka, takimi sposobami przynajmniej nie marnujemy żywności. Kruche ciasto - Michel Roux "Ciasta".  Kruche ciasto: 250 g mąki, 125 g masła, lekko zmiękczonego i pokrojonego w kostkę, 1 jajko, 1 łyżeczka drobnego cukru(...)opakowania świeżego szpinaku, 3 garści ugotowanego zielonego groszku, 1 spora cukinia, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki ricotty, 1 jajko, 3 łyżki śmietany 18%, oregano, sól, pieprz ew . łosoś, kurczak, indyk, dojrzewająca szynka, parmezan, mozzarella, chilli Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowane ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy

Plate of Joy
Pierwszy weekend marca 91

jego hodowla gołębi, ponieważ stara angielska zasada mówi, że przez środek dobrze uformowanej korony jabłoni, przeleci bez problemu gołąb. Chyba jest dobrze, bo na dzień dzisiejszy to i indyk by się zmieścił:-). Poza jabłonką przycięcia potrzebowała jeszcze wystrzelona w kosmos grusza, której owoce rosły tak wysoko, że zanim ktoś tam wlazł, zdążyły spaść do sąsiada na podjazd. Zmniejszyliśmy(...)cięcie śliw,  ale wierzymy w moc naszych mirabel. Pokrój drzewa pozostał wciąż mocno krzaczasty, ale korona jest prześwietlona i nie ma krzyżujących się gałęzi. I w ten sposób weekend minął nam częściowo w ogrodzie. Niestety konQbek musiał na trochę jechać do pracy, ale mówiąc szczerze praca w ogrodzie mnie tak absorbuje, że nie przeszkadzało mi to. Podsumowując

les mirabelles
Opowiem Wam jak ja gotuję rosół... 23379

pietruszki- 1/2 pęczka kawałek kapusty włoskiej- akurat ja tym razem nie użyłam sól pieprz nać pietruszki ugotowana w rosole marchewka makaron W garnku układamy umyte udka, skrzydełka oraz szyjkę indyka i zalewamy zimną wodą. Mięso gotujemy na średnim ogniu do momentu zagotowania, następnie zmniejszamy ogień tak by nasz wywar delikatnie "pyrkał". W tym czasie zbieramy szumowiny sitkiem o małych(...)warto posypać rosół natką pietruszki oraz dodać pokrojoną marchewką oraz mięso kurczaka. Zwykle podajemy rosół z makaronem, są to cienkie nitki. Na pozostałe warzywa oraz ugotowane mięso znalazłam idealny sposób by nic się nie zmarnowało. Postanowiłam zrobić pyszny pasztet drobiowy z warzywami i kminkiem. Ale o tym w następnym poście... Smacznego

Mango Papaja
Wyniki konkursu 161

składniki na placki miksujemy razem na wysokich obrotach, aż do uzyskania kremowej masy. 2. wszystkie składniki omletu szpinakowego miksujemy do uzyskania względnie jednolitej masy. 3. wszystkie składniki burgera z indyka mieszamy razem do połączenia składników 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. 5. Z papieru wycinamy kółka wielkości dna foremek, układamy papierki. 6. Do foremek wylewamy/wykładamy dociskając łyżką kolejne(...)p.Barbary Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * przyprawa do drobiu  * pół dużego pora * pół puszki ananasa * 10 łyżek sosu Folwark ("Dressing 1000 wysp") * 5 łyżek soku z ananasa Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy przyprawą do drobiu. Por kroimy w półtalarki, ananas kroimy

Moje domowe kucharzenie
Kaczka – porady 262

indyka, perliczki czy bażanta. Okazuje się jednak, że wielu „mistrzów rozbioru kurczaka” polegnie z kretesem, gdy po raz pierwszy będą musieli podzielić kaczkę lub podobną do niej gęś. Skutki bywają naprawdę opłakane. Dlaczego? Z jednej strony i kurczak i kaczka to ptaki, więc różnice anatomiczne nie mogą być aż tak wielkie. Jednak inaczej niż kura domowa czy indyk, kaczki(...)sprawie. Do góry Pieczenie, smażenie, gotowanie… W sklepie możemy wybrać sobie dowolną dostępną odmianę kaczki, jak również kupić mięso już podzielone – same nogi lub filety. W ten sposób uciekniemy np. od być może kłopotliwego dla nas rozbioru. Ale z jedną rzeczą musimy się ostatecznie zmierzyć: z przygotowaniem na bazie naszej kaczki jakiejś potrawy. Wiele osób „boi się” kaczki

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania