spody bezowe - 371 przepisów (strona:12/25)

Krwawe gniazdka bezowe 191

szybciutko zabrałam się do pracy.Pierwszy raz piekłam bezę w tak niskiej temperaturze, i muszę powiedzieć, że wyszła idealna - bielusieńka, chrupiąca z wierzchu, odrobinkę ciągnąca w środku (właściwie to spód jest troszkę ciągnący, ścianki wysuszyły się zupełnie); po prostu ideał. Jeśli się więc Wam nie spieszy, zdecydowanie polecam tę metodę. Następnym razem spróbuję upiec w ten sposób Pavlovą - zobaczymy(...)lekko kwaskowa, żeby ożywić całość.Deser wygląda zachwycająco! I jest naprawdę pyszny, mocno słodki, ale wiśnie tę słodycz równoważą. Jeśli lubicie bezy, te z pewnością przypadną Wam do gustu.Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i frużeliną wiśniowąSkładniki:(na 12 sztuk)bezy:4 białka220 g cukru1 łyżeczka białego octu winnegofrużelina wiśniowa:250 g wiśni (świeżych, mrożonych lub ze słoika)110 g cukru1

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Z ŁĄKI NA TALERZ: Fiołkowe gniazdka bezowe 215

się da! Nie ma co czekać, lepiej nazbierać fiołków, utrzeć z cukrem i cytryną, a resztę umieścić w bezowych gniazdkach i zatopić w nie zęby, smakując wiosny :) Fiołkowe gniazdka bezowe 12-14 sztuk Potrzebujesz: Beza: 4 białka 150g cukru pudru szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu jabłkowego/winnego Krem: 2 łyżki kwiatów fiołka wonnego 1 łyżeczka cukru(...)łyżce - miksuj do momentu, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. 3. Dodaj mąkę i ocet - zmiksuj do połączenia. 4. Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki formuj gniazdka (najpierw spód, potem ścianki) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Susz bezy w 110*C przez 1h, a następnie zmniejsz temperaturę do 90*C i susz kolejne 40min. Krem: 1. Fiołki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Czekoladowe ciasto z masą pomarańczową i bezami 275

Połączenie czekolady i pomarańczy jest idealne, jak dla mnie, ale podejrzewam, że dla większości z Was również :)Czekoladowy i wilgotny spód wypełniony pomarańczową masą, a do

Kraina Miodem Płynąca
Czekoladowo-miętowa chmurka 447

kiedy masa będzie już bardzo gęsta i błyszcząca, dodajemy mąkę. Krótko ubijamy, aby ją rozprowadzić w białkach. Formę, w której piekliśmy biszkopt odwracamy do góry nogami i odrysowujemy jej spód na papierze do pieczenia. Następnie umieszczamy arkusz na płaskiej blasze, np. takiej jaką zwykle mają piekarniki na wyposażeniu. (Jeśli takiej nie mamy, możemy posłużyć się blachą, w której piekliśmy biszkopt(...)Bezowe wykończenie: Jeśli ciasto chcemy podać tego samego dnia, bezę polecam pokruszyć na spore kawałki i ułożyć je na kremie śmietankowym. Jednak jeśli ciasto przewidziane jest na następny dzień, ostrożnie odklejamy bezę od papieru, na którym się piekła i całą układamy na białej, piankowej warstwie. Chowamy na noc do lodówki. Po tym czasie spód bezy lekko nasiąknie od kremu, wierzch

Ratunku obiad
Rolada bezowa z kremem cytrynowo-śmietankowym 353

razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze śmietankowo-cytrynowym kremem? Ja nie mogłam… Musiałam od razu spróbować… A oto rezultat.Rolada bezowa – składniki:5 białek (o temperaturze pokojowej)225 g drobnego cukru1/2 łyżeczki białego octu winnego1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)1/2 łyżeczki esencji waniliowejNa krem:250 ml śmietany 30-36%cukier puderok(...)papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowuję ubite białka.Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 min.Po wyjęciu i ostudzeniu roladę wykładam upieczoną górą w dół aby mniej chrupki spód był na wierzchu na przygotowany kawałek papieru do pieczenia, który posypuję cukrem pudrem.Ubijam śmietanę i na koniec dodaję do niej 4 łyżki wystudzonego kremu cytrynowego.Masę wykładam na roladę. Rozsmarowuję

UgotujmyTo.pl
PANI WALEWSKA ZWANA PYCHOTKĄ 148

papierem do pieczenia i ułożyć na spodzie rozwałkowane ciasto, które należy dokładnie wyrównać. Oba blaty cista posmarować dżemem. Białka ubić na pianę , powoli dodawać cukier i miksować do momentu, aż będzie bardzo sztywna.  Na samym końcu dodać mąkę i jeszcze chwile ubijać.  Na wysmarowane dżemem ciasto wyłożyć po połowie masy bezowej i rozprowadzić po całości i posypać płatkami

Kuchnia w opałach
Kokosowe ciasteczka z konfiturą. Kruche ciasteczka z kokosową bezą 213

masę bezową i na wykrojonych ciasteczkach formujemy bezowe krążki z dziurką w środku, które wypełniamy konfiturą z czerwonych borówek lub taką jaką macie. Wstawiamy blachę z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (dół- wtedy beza się nie spiecze) i pieczemy ok. 25 minut. Beza kokosowa powinna być jasna, a kruchy spód lekko zarumieniony. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowy cmentarz na Halloween 157

znanego ciasta z cmentarną dekoracją. Intensywnie czekoladowy spód, gęsty, ale nie bardzo ciężki, przykryty cienką warstwą domowego, kwaskowatego dżemu z hibiskusem, na tym zaś klasyczny krem serowo-maślany. Tak przygotowaną bazę przykryłam czekoladową ziemią , a w nią zatknęłam nagrobki z podłużnych biszkoptów (takich jak do tiramisu). Jeśli miałabym więcej czasu, przygotowałabym bezowe duszki, może jakiś lukrowany płotek... Ale taki prototyp

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasto z bezą i śliwkami 440

prostu ułożyłam na kruchym spodzie. Duet beza - śliwka ma moc :-). Kruche ciasto z bezą i śliwkami Składniki na ciasto: 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru

Kulinarne przygody Gatity
Truskawkowe babeczki na kruchym cieście z zakręconą bezą 181

bezpośrednio do miski z masą bezową i wykałaczką robimy nieregularne wzory. Pianę przekładamy do rękawa i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy okrągłe bezy o 2 cm mniejsze niż średnica tartelek. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 60 minut.       Zostało nam już tylko złożenie deseru :) Na kruchy spód wykładamy 2-3 łyżki strawberry curd

sama złodycz
Jeżynowa babka z melisą 251

łyżki cukru trzcinowego mus jeżynowy: 40 dkg jeżyn mrożonych 1 pęczek melisy świeżej 3 łyżki cukru trzcinowego galaretka jeżynowa: 1/2 porcji musu jeżynowego 2 płaskie łyżeczki żelatyny pianka bezowa: 2 białka 70 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki żelatyny płaskie 1/4 musu jeżynowego krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki 30 % 1/4 musu jeżynowego 2 łyżeczki płaskie żelatyny Biszkopt: Jajka wyjmuję(...)łyżce cukru, i kolejna porcja cukru jak poprzedni rozpuści się. Jak piana będzie lśniąca dodaję żółtka i już tylko mieszam chwilę mikserem. Dodaje przesianą mąkę i delikatnie mieszam od spodu łyżką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę ale nie na całą blaszkę.Ciasto robię potem w keksówce o wymiarach 25x12 cm, także biszkopt musi być trochę większy

wesoła kuchnia
Tort bezowy z owocami i kremem z białej czekolady i mięty 159

Jestem wielbicielką białej czekolady i bezów. Takim cudem zaskoczyłam swoich urodzinowych gości. W połączeniu z sezonowymi owocami powstaje pyszny torcik. Upieczenie blatów bezowych za każdym razem jest dla mnie wyzwaniem. Beza (na 2 blaty): 7 białek Szczypta soli 330 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu 10% 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone(...)czasie ponownie zmniejszamy temperaturę - do 100*C. Pieczemy jeszcze przez 2 godziny. Wyłączamy piekarnik i suszymy bezy przy otwartych drzwiczkach (najlepiej całą noc). Następnego dnia delikatnie odrywamy od spodu papier do pieczenia. Krem: Na lekkim ogniu podgrzewamy (nie gotujemy!) śmietankę z połamaną białą czekoladą. Gdy ładnie się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia. Chłodzimy w lodówce przez całą noc. Kolejnego dnia ubijamy

VioletoweKucharzenie
Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą 208

jest przepyszne i jestem pewna, że przypadnie do gustu zarówno miłośnikom szarlotek, jak i zwolennikom kremu mascarpone połączonego z bezą.  Całość idealnie komponuje się z kruchym, lekko migdałowym spodem. Może jest troszkę zabawy z bezą, ponieważ najlepiej upiec ją troszkę wcześniej, ale to naprawdę nic skomplikowanego. Polecam, efekt jest warty tych kilku minut roboty!  (Forma o wymiarach(...)dodawać cukier, a na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną. (Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.) Na papierze do pieczenie zaznaczyć wielkość blachy, w której będzie przygotowywane ciasto. Masę bezową rozsmarować na papierze i posypać płatkami migdałowymi. Bezę piec około 60 minut w temperaturze 140-150 stopni. (Powinna być chrupka, wypieczona oraz lekko popękana.) Gotową bezę ostudzić - najlepiej zostawić

Di gotuje
Sernik z rosą 304

cukrami utrzeć do białości. Stale miksując dodawać po trochę zmielony twaróg, proszek budyniowy, wlać mleko i olej. Masa serowa będzie w formie płynnej i taką należy wylać na upieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 45 min. Około 10 minut przed końcem należy rozpocząć ubijanie bezy. Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną(...)Wyjąć sernik i wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie przenieść do lodówki. Na bezie po pewnym czasie pojawią się kropelki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Boże Narodzienie , Ciasta warstwowe , Serniki pieczone Tagged: budyń , twaróg

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania