się silniejszy od łakomstwa. Zawsze mi czegoś w tych szarlotkach brakowało. Dzisiaj upiekliśmy wreszcie taką szarlotkę za jaką tęskniłem- z dużą ilością jabłek z cynamonem, gałką muszkatołową i pyszną bezową pianką. Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru(...)mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać. Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę. Uwaga - jeśli nie lubicie szarlotki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawiedzą co zrobić z pozostałymi żółtkami. No bo przecież szkoda wyrzucić, a jajecznica z dodatkową porcją żółtek, omlety i kogel mogel mogą się znudzić ;) Zwłaszcza gdy torty bezowe, pieczone są średnio dwa razy w tygodniu :p Ciasto jest bardzo puszyste i aromatyczne. Ja upiekłam je z połowy porcji w małej keksówce, ale równie dobrze wyjdzie pieczone w tortownicy(...)Dodać cukier i bardzo dokładnie utrzeć do białości, przy pomocy miksera. Wsypać przesiane mąki, ziarna wanilii i otartą skórkę z cytryny. Wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki, zagarniając ciasto od spodu do góry. Na koniec wlać masło i sok z cytryny, wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestygnięciu oprószyć cukrem
Kuchnia w opałachuzyskania pożądanej masy jabłkowej. W miarę smażenia dodawaj resztę cukru i mieszaj drewnianą łopatką powstałą masę. Dodaj "bardzo dużo" cynamonu.Składniki na bezową chmurkę:4 białkaszczypta solibiały cukierPrzygotowanie bezowej chmurki:Przygotuj miskę w której najlepiej będzie można ubić białka. Porady dotyczące ubijania białka z cukrem znajdziesz tutaj:http://eatshrimps.blogspot.com/2014/06/bezy.htmlUbij białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukru, aż masa stanie(...)piekarnika i podpiekaj przez 10 minut. Nie martw się, że ciasto wyrośnie zbyt mocno. Obciążone masą jabłkową ładnie się wyrówna (dlatego nie użyję do podsypania bułki tartej). Wyjmij podpieczony spód i wyłóż jeszcze ciepłą masę jabłkową. 1/4 schłodzonego ciasta zetrzyj na tarce o średnich oczkach i rozsyp na wierzchu masy jabłkowej. Następnie za pomocą szpatułki wyłóż przygotowaną chmurkę. Rozsmaruj
Eat Shrimpswykładamy z piekarnika biszkopt dnem do góry. Przykrywamy mokrym ręcznikiem i czekamy ok 2 minut. Ściągamy ręcznik oraz pergamin z góry. Natomiast z pergaminem z pod spodu zaczynamy zwijać roladę. Zwiniętą roladę odstawiamy do ostygnięcia. Masa czekoladowa: 100g czekolady gorzkiej (jak największa zawartość kako) 50 g czekolady mlecznej 50 g mąki pszennej 500 ml mleka 6 żółtek 0,5 szklanki(...)mieszamy. Jeśli masa będzie zawierać czekoladowe grudki to proponuję przetrzeć przez sitko. Nakrywamy masę folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i łyżkami dodajemy masę czekoladową. Bezowe rureczki-atrapa brzozy 6 białek 1 szklanka cukru pudru szczypta soli kako do oprószenia Białka z solą ubijamy na sztywną, puszystą masę partiamy dodajemy cukier. Piana musi być bardzo
Moje Słodkie Piekiełkożeby była spójna – to wszystko, na tym koniec. Jeśli wiórki są starsze, suche, będą lekkie i objętościowo też wyjdzie ich więcej – może się okazać że dwa białka masie bezowej to za mało i trzeba dodać do nich jeszcze jedno białko żeby dobrze się zlepiły. Trzecie białko po prostu do masy wlewamy, nie trzeba go osobno ubijać, a po dodaniu(...)wysokość gwarantuje, że nie będą suche w środku. Blachę wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika i pieczemy ciastka 16-20 minut w zależności od wielkości – powinny się od spodu widocznie lekko zarumienić. Zbyt długie pieczenie je wysuszy – kontrolujcie jak mają się Wasze kokosanki w piecu i czy czasem już nie pora by je wyjąć. Gotowe upieczone ciasteczka studzimy na kratce
Karo in the Kitchenszklanki cukru, dodając jednocześnie po 1 żółtku i łyżce zmielonego twarogu. Na końcu białka ubić z reszta cukru i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na podpieczony spód. W międzyczasie piekarnik nagrzać do temperatury 130 stopni. Na samym dnie ustawić naczynie z wodą (może to być żaroodporna forma), parująca woda nie pozwoli wyschnąć sernikowi podczas pieczenia. Sernik piec około(...)skórki wsypać cukier puder w takiej ilości, aby po wymieszaniu otrzymać lukier o odpowiedniej konsystencji. Lubicie serniki? Ja bardzo, dlatego zapraszam, abyście zerknęli jeszcze na sernik cytrynowy z bezową pianką
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiejszy dzień zdecydowanie można zaliczyć do tych dziwnych. Zaczynając od dziwnego snu kończąc na pogodzie. Wiem, że moje sny są irracjonalne ale ten powala wszystkie dotychczasowe
ciastkarnia na kruchym spodziePyszny, kruchy placuszek z czerwonymi porzeczkami, budyniem i lekką bezową pianką. Proste ciasto, idealne na upalne dni. Kwaskowatość porzeczki świetnie przełamuje słodycz śmietankowego budyniu oraz bezy. Przepis koniecznie do powtórzenia (również z innymi owocami lata) - polecam! Składniki: Ciasto kruche 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki wody szczypta soli Masło pokroić(...)przestudzenia. Dodatkowo dżem z czarnych porzeczek ok. 500 g umytych i osuszonych czerwonych porzeczek Schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 20x30 cm, uprzednio natłuszczoną i oprószoną bułką tartą. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor. Beza 5 białek 100 g cukru pudru łyżka soku
Kuchnia EllieKruche migdałowe ciasto i śliwki przykryte białą bezową pianką,tak mogę opisać to ciasto. Migdały i śliwki,jak dla mnie połączenie idealne. ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 100 g zmielonych migdałów 250 g masła 60 g cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli beza: 4 białka szczypta soli(...)Przygotować blaszkę (ja użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożyć ją papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wylepić dno,nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w temp. 180*C Na podpieczony spód ułożyć połówki śliwek i przygotować bezę. Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Ubijać aż piana stanie się gęsta i błyszcząca po czym dodać mączkę. Ubitą pianę wyłożyć na śliwki
Kolorowa kuchnia Elkimąki * 150 g masła * pół szklanki cukru pudru * 1 jajko * 2 żółtka * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, spód blachy wyłożyć równomiernie kruchym ciastem. Piekarnik nagrzać do 180'C i zapiec ciasto około 15 minut. Masa serowa: * 1 kg twarogu we wiaderku (użyłam twarogu Wieluń "Mój ulubiony" ) * 2 jajka(...)wykonywać do wykorzystania składników. Masę serową wylać delikatnie na podpieczone kruche ciasto. Piec kolejne 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Pod koniec pieczenia sernika przygotować piankę bezową. Po upieczeniu sernika piekarnik zmniejszyć do 150'C. Pianka bezowa: * 6 białek * 1 szklanka drobnego cukru * szczypta soli Wykonanie: Białka ubić mikserem na sztywną pianę, mieszając dalej stopniowo dodawać cukier
Zrób to smaczniedodając pod koniec ubijania po łyżce cukru. Na sam koniec wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Masę bezową przelać do formy i dokładnie wyrównać powierzchnię. Piec w temp. 150 st. przez ok. 1 godz. Beza powinna być chrupka i dobrze wypieczona. W razie konieczności przedłużyć czas pieczenia(...)palnika. Schłodzone masło w trzech partiach do ciepłej masy agrestowej i za każdym razem mieszać tak długo, aż powstanie zwarta, jednolita masa. Gotową masę przelać od razu na kruchy spód. Schłodzić. Krem agrestowo-śmietanowy : Serek mascarpone zmiksować z dżemem do połączenia się składników. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody i wystudzić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić prawie
My sweet a lifeświętować nim np. zakończenie roku szkolnego, a tym samym... rozpoczęcie wakacji. Tak, za tydzień wakacje!!! Myślę, że Wy i Wasze dzieci chętnie zjedlibyście orzeźwiający, delikatny, bardzo smaczny tort bezowy. Kochani, ja też rozpoczynam moje wakacje. Tak więc na osłodę, że znikam na jakiś czas, pozostawiam Was z tym pysznym tortem... Składniki na bezę (2 szt.): 8 białek(...)zewnątrz i wilgotna w środku. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysowałam 2 okręgi o średnicy 22 cm. Oba arkusze ułożyłam na blaszkach do pieczenia stroną narysowaną na spód. Piekarnik włączyłam na 110 °C z funkcją termoobieg. Ubitą na sztywno pianę podzieliłam na pół. Jedną część wyłożyłam na środek narysowanego na papierze okręgu. Utworzyłam okrągły kopczyk, a następnie za pomocą
Kuchnia u Krysiutworzyć puszystą masę. Następnie dodajemy mleko skondensowane oraz sok i skórkę z limonki. Wszystko miksujemy razem ok. 1 min. 7. PIECZENIE MASY LIMONKOWEJ (12 min) Blaszkę z ciasteczkowym spodem wyciągamy z piekarnika i od razu wylewamy na niego masę limonkową. Dokładnie rozprowadzamy masę i ponownie umieszczamy blachę w piekarniku. Pieczemy w 160 topniach przez ok. 12 min. Po tym czasie(...)piekarniku do 200 stopni. Na wierzch ciasta nakładamy bezę, robiąc na niej fale widelcem lub łopatką – zalecamy nałożyć ją na całą powierzchnię masy limonkowej (my daliśmy tylko część masy bezowej, ponieważ chcieliśmy być wierni wizerunkowi z gry). Po nałożeniu bezy ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy tylko do lekkiego zarumienia się białej chmurki (ok. 5 min) – sprawdzajcie stan bezy
Nerds KitchenPavlova – deser australijski, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej tancerki baletowej Anny Pawłowej. Składniki: Beza 7 białek cukier szczypta soli Krem 250 g serka mascarpone 3 żółtka 3 łyżki cukru Ponadto wypestkowane wiśnie 3 łyżki cukru Wykonanie: Białka wbić do szklanki następnie wziąć 2 razy tyle cukru ile zajmują białka. Białka(...)Masa: żółtka ubić z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać dalej miksując male porcje mascarpone. Wiśnie: Wydrylowane wiśnie posypać cukrem i prażyć na ogniu ok 5 minut. Przełożenie: Na spód wyłożyć ostudzone wiśinki następnie wszystko zalać mascarpone. Deser trzymać w lodówce najlepiej kroić następnego dnia
Pychotkaaawyłożyć/wylepić spód blachy. Jeśli kruszonka jest zbyt krucha dodać odrobinkę oleju, jeśli jest zbyt miękka dodać odrobinę mąki i wsadzić na 30 min do lodówki. 7. Spód posypać równomiernie łyżeczką kakao 8. Na warstwę kakao rozłożyć równomiernie konfiturę 9. Pozostałe dwie części ciasta złączyć razem i dodać kakao. Nie ugniatać a mieszać tak by kakao zabarwiło naszą kruszonkę(...)miksować długo. 17. Gotową pianę położyć na warstwie orzechów, układać szpatułką tzw. chmurki, by ciasto wydawało się wyższe, nie układać piany na płasko, nie wyrównywać wierzchu 18. Na chmurki bezowe posypać pozostałą część kakaowej kruszonki. Piec: 30-45 minut w temperaturze 180 stopni, potem studzić w zamkniętym, wyłączonym piekarniku przez około 30 min do 1h. Smacznego :) Zobacz także: Przepis bierze
KreatywnePiny