spody bezowe - 371 przepisów (strona:15/25)

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą 433

Wreszcie nadeszła moja ulubiona pora roku kiedy na wyciągnięcie ręki mam mnóstwo owoców i mogę oddać się owocowemu szaleństwu. Czerwone porzeczki,mało lubiane, wielu uważa,że

Kolorowa kuchnia Elki
Bananowa chmurka 522

zniknęło w takim tempie. Apeluję do wszystkich, którzy jeszcze jakimś cudem nie znają tego ciasta – Upieczcie je, bo jest po prostu RE-WE-LA-CYJ-NE! Kruchy spód, warstwa świeżych owoców w galaretce, na to krem śmietanowo-waniliowy, a całość przykryta czekoladową bezą. Polecam!!! Ciasto kruche: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania(...)pasma czekolady (wystarczą 2 ruchy szpatułki, nie mieszamy do całkowitego połączenia!). Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwracamy do góry dnem. Smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarowujemy na papierze na wielkość blachy. Pieczemy w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużamy (lub skracamy) czas

Smaki Na Talerzu
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I BEZĄ 1051

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I BEZĄ To ciasto jest tak pyszne, ze aż brak mi słów ;) Najlepsze kruche ciasto z dużym dodatkiem mąki ziemniaczanej, której

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort Ferrero Rocher 145

również dobrze miksujemy. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Do tak przygotowanej bezy dodajemy pokruszone wafelki, czekoladę i płatki migdałowe. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki/łyżki. Masę bezową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy ją w 150°C przez około godzinę. Powinna być przyrumieniona i krucha. Upieczoną bezę pozostawiamy do wystygnięcia. Serki mascarpone muszą być dobrze(...)przygotowany krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby się schłodził. Wodę i likier mieszamy i przygotowujemy pącz. Biszkopt dzielimy na dwie połowy. Jedna z nich posłuży nam za spód. Obie części biszkoptu pączujemy (ja używam do pączowania niewielkiej ilości płynu, ponieważ nie lubię kiedy ciasto jest „mokre”, więc pączuję głównie boki i lekko środek). Krem dzielimy na 3 części. Następnie

PatiGotuje
Kruchy placek z gruszkami, aronią i bezową pianką 209

łyżki kwaśnej śmietany czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa owocowa: 6 małych gruszek 2 szklanki aronii sok z jednej cytryny 1,5 szklanki wody 4 łyżki cukru budyń waniliowy bezowa pianka: 2 białka pół szklanki cukru pół szklanki wiórek kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Blaszkę (20x20) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką(...)chwilkę pogotować. Nie za długo, gruszki nie mogą się rozgotować, tylko lekko zmięknąć. Dodać sok z cytryny i budyń rozrobiony w połowie szklanki. Zagotować. Masę przełożyć na podpieczony spód. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując, aż powstanie szklista piana. Następnie wsypać wiórki i delikatnie wymieszać.  Bezę wyłożyć na owoce. Piec 30-40 minut

na moim stole...
Kostka alpejska 131

wmieszać do masy. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko dno) 25x36cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady(...)formę. Składniki masy: 400g masy kajmakowej z puszki u mnie o smaku tiramisu 350g prawdziwego masła 3 łyżeczki naturalnej, mielonej kawy 300g małych bezików, u mnie pokruszony mały torcik bezowy 120ml ajerkoniaku Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno kawę, masę kajmakową oraz na koniec małymi porcjami wmiksować likier. Wszystkie składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej

W garach u Gosi
Kostka alpejska 1060

wmieszać do masy. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko dno) 25x36cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady(...)formę. Składniki masy: 400g masy kajmakowej z puszki u mnie o smaku tiramisu 350g prawdziwego masła 3 łyżeczki naturalnej, mielonej kawy 300g małych bezików, u mnie pokruszony mały torcik bezowy 120ml ajerkoniaku Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno kawę, masę kajmakową oraz na koniec małymi porcjami wmiksować likier. Wszystkie składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej

W garach u Gosi
Beza jagodowa z pudrem malinowym - ciasto bezglutenowe 174

godziny w 100 stopniach i potem jeszcze z godzinkę w 80 stopniach. I wyszła idealna. Suchutka, lekka karmelizowana. Białych nie lubię , bo wyczuwam jakiś chemiczny sposób. Ostatnio kupiłam bezowego bałwanka. Smak: mogłabym się napić octu zamiast go zjeść;) 6 białek 1 1/2 szklanki drobniutkiego cukru łyżka soku z cytryny serek mascarpone (duże opakowanie) jagody mrożone+ cukier  (szklanka(...)lubi) - mieszamy, a kiedy  pianę mamy sztywną  dodajemy po łyżce cukru i sok z cytryny. Dzielimy powstałą masę na 2  równe części.  Spód zrobiłam w miarę płaski, część przeznaczoną na górę dość wysoką. - pieczemy długo ( u mnie proces pieczenia wyglądał tak: nastawiłam piekarnik na 180 stopni, włożyłam bezę i natychmiast zmniejszyłam na 140, piekłam

AZgotuj!
Sernik z żurawiną pod bezową czapą 380

łyżeczki Masa serowa żółtka 5 szt cukier 3/4 szk cukier waniliowy 1 szt twaróg mielony 0,5 kg masło 5 dkg mąka pszenna 2 łyżki budyń waniliowy 1 szt Bezowa czapa białka 3 szt cukier 3 łyżki cukier 2 łyżki żurawina 100 g Przygotowanie: Kruche ciasto : Z mąki,masła,żółtka,cukru i proszku zagnieść ciasto,(białko odłożyć do osobnego(...)dodać budyń w proszku, mąkę, roztopione letnie masło i wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wmieszać delikatnie łyżką do  masy serowej. Połowę masy wylać na podpieczony spód, posypać żurawiną i uzupełnić resztą masy serowej. Piec ok. 50-55 min  w piekarniku nagrzanym do  180 st. Na 15 minut  przed końcem pieczenia wyłożyć

Ala piecze i gotuje
BEZOWA ROLADA KOKOSOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BRZOSKWINIAMI! 219

lekka, jak chmurka. Delikatna i puszysta bita śmietana i słodkie brzoskwinie. Ciasto idealne na Wielkanoc. Rolada kokosowa to ciasto, które znika ze stołu od razu!  PRZEPIS NA BEZOWĄ ROLADĘ KOKOSOWĄ SKŁADNIKI: - 3 jaja kurze rozmiar L - 80 g cukru pudru - 80 g wiórków kokosowych - 1 łyżka skrobi ziemniaczanej - szczypta soli Białka ubij na sztywno z solą, dodaj cukier(...)wyjmij gorąco z piekarnika. Na blacie rozłóż ściereczkę, na niej połóż arkusz papieru do pieczenia.  Na ten arkusz połóż gorącą roladę stroną bez papieru.  Teraz rolada od spodu i od góry ma papier.  Delikatnie zacznij ściągać papier z rolady na którym się piekła.  Ściągnięty papier z rolady (jeśli byś chciała zdjąć, wtedy kiedy ciasto ostygnie, będzie

SMYKWKUCHNI
Rolada bezowa z czarną porzeczką. 218

Meringue with black currant. Składniki. 6 białek 300 g cukru pudru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól 500 ml śmietany 36% 2 torebki

Kulinarny karnet Christophera
Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i orzechową bezą 374

Słodkie, delikatne, rozpływające się w ustach, kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i mocno orzechową pianką bezową. Orzechowa pianka jest wilgotna w środku, a chrupka na zewnątrz. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) 1 płaska łyżeczka wanilii mielonej 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki orzechowej bezy: 3 białka 180 g cukru (3/4 szklanki(...)pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, mieloną wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy.  Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 2 cm. Ciasto ma strukturę lekko sypką, ale kleistą, więc łatwo się nim równomiernie wykłada blaszkę. Po wylepieniu boków, spód ciasta dobrze ugniatamy

Smak mojego domu
Beza orzechowa 161

wsypywać cukier, ciągle mieszając.Dodać ocet. Po dodaniu całego cukru jeszcze chwilkę mieszać. Teraz powoli wsypywać zmielone orzechy. Mieszać już chwilkę. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, wyłożyć masę bezową. Fromować bezę jak chcecie. Mogą być małe beziki lub płyta, którą potem można pokroić na małe kwadraty. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C, włożyć blaszkę i piec 5 minut(...)bezę. Polecam beza jest pyszna. RADA – chcąc mieć 100% pewności że beza jest gotowa trzeba sprawdzić w ten sposób – powdażając bezę nożem musi lekko odejść od papieru. Spód musi być twardy. Jak jest dułklejący to znaczy że nie jest jeszcze dotowa beza. Wykonanie bezy w thermomix – do naczynia miksującego wrzucić 3/4 ilości orzechów, zmielić je na drobną

Kuchnia Pokoleń
Cytrynowy sernik z bezową pianką 143

serową i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około godzinę. Upieczony powinien być w miarę równy i lekko zrumieniony na górze.  W tym czasie przygotować piankę bezową. Ubić białka na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania stopniowo cukier. Powinna wyjść lśniąca  i zwarta piana. Łyżką, delikatnie wyłożyć ją na sernik, a następnie piec przez kolejne(...)chciałam go wystudzić i zrobić zdjęcia :) Jeśli lubicie serniki, to spróbujcie także  sernika z masą krówkową ,  sernika Jasia i Małgosi  lub sernika śmietankowego na lekko słonym spodzie z masłem orzechowym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche na szybko z powidłami śliwkowo-migdałowymi i pianką bezową. 171

Ciepło na dworze więc szkoda czasu na siedzenie w domu przed komputerem. Mam dzisiaj propozycję szybkiego ciasta do kawy z powidłami i pianką bezową. Zapraszam :) Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 żółtek 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka soku z cytryny(...)jedna jest trochę większa. Zawijamy w folię o odkładamy do zamrażarki na około 30 minut.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, większą część ciasta ścieramy równomiernie na spód blaszki, następnie rozsmarowujemy powidła.Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy.Ubitą pianę wykładamy na powidła, na powidła ścieramy resztę ciasta.Pieczemy w temperaturze

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania