spody bezowe - 371 przepisów (strona:14/25)

Torcik bezowy z czekoladą, granatem i truskawkami 130

kursie z pieczenia Bez mama postanowiła od razu wykorzystać swoją wiedzę i upiekła torcik bezowy. Idealny na 4 duże porcje lub 6 mniejszych. Miał zostać na niedzielę, jednak prawie nic nie zostało, bo zjedliśmy go od razu. Składniki : 3 duże białka 170 g drobnego cukru 3 łyżeczki soku z cytryny Masa: 300 g śmietany kremówki(...)papier do pieczenia (mama kazała mi wcześniej narysować na nim 2 kółka o średnicy 10 cm). Jeden blat zrobiłam prosty i dodatkowo rękawem naniosłam okrąg (miał służyć za spód), na drugim blacie zmieniając końcówkę tylki zrobiłam do okoła wzorek . Tak przygotowane blaty piekłyśmy z mamą 15 min w tem. 150 stopni, po czym mama zmniejszyłą tem do 80 stopni

Lili w kuchni
Babeczki z rabarbarem i bezą 274

Kruche babeczki wypełnione smacznym, lekko kwaskowatym kremem z rabarbaru. Na wierzchu bezowa czapeczka dla osłody :) BABECZKI: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% MASA RABARBAROWA: 500g rabarbaru 3/4 szklanka cukru 2 łyżki wody 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 50g masła(...)lodówki na 30 min, a po tym czasie rozwałkować. Wykrawaczką w kształcie kwiatka wycinać ciasteczka i umieszczać je w foremce na muffinki. Przed pieczeniem schłodzić i nakłuć widelcem spód babeczek. Piec w temperaturze 190 *C i piec przez ok 10-15 min. Rabarbar pokroić na kawałki, dodać cukier i wodę. Podgrzewać na małym ogniu. Gotować, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie

https:KKuchniaMniam
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ, BRZOSKWINIAMI I PORZECZKAMI 168

utrzeć z mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy partiami ser, jajko oraz proszek budyniowy. Dokładnie ucieramy do połączenia składników. Masę serową wykładamy na schłodzony kruchy spód. Dodatkowo: - puszka brzoskwiń (u mnie średni słoik domowych) - czerwona porzeczka (u mnie mrożona) - 5 białek - 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego (lub zwykłego) Brzoskwinie odsączone wcześniej z zalewy, pokroić na plastry(...)serowej. Posypać mrożonymi (lub świeżymi gdy mamy) porzeczkami. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukier, po każdym dodaniu dokładnie ubijamy. Masa powinna być b.gęsta. Masą bezową przykrywamy owoce. Wierzch obsypujemy schłodzoną kruszonką. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Z termoobiegiem krócej. Ciasto wystawiamy

Smaczne Zdrowe
BISZKOPT IDEALNY 562

szymanowskiej typ480 W misie miksera umieściłam dokładnie oddzielone białka (bez grama żółtka) i ubiłam je na sztywną pianę. Następnie dodawałam po łyżce cukru i dokładnie ubijałam. Do sztywnej masy bezowej dorzucałam po jednym żółtku, w miarę dodawania kolejnego żółtka masa będzie się unosić, puszyć. Na samym końcu dodaję po jednej łyżce mąki i delikatnie, ale dokładnie mieszam. Moja mama(...)zawsze ręcznie, tzn. łopatką i b.delikatnie. Ja z wygody używam do tego miksera, na najniższych obrotach. Przed wyłożeniem do formy, dokładnie przemieszam jeszcze zawsze łopatką. Masę wykładam do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki niesmarowane) i wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę ok. 45 minut na programie do pieczenia biszkoptów (można piec na programie góra

Smaczne Zdrowe
BISZKOPT IDEALNY 562

szymanowskiej typ480 W misie miksera umieściłam dokładnie oddzielone białka (bez grama żółtka) i ubiłam je na sztywną pianę. Następnie dodawałam po łyżce cukru i dokładnie ubijałam. Do sztywnej masy bezowej dorzucałam po jednym żółtku, w miarę dodawania kolejnego żółtka masa będzie się unosić, puszyć. Na samym końcu dodaję po jednej łyżce mąki i delikatnie, ale dokładnie mieszam. Moja mama(...)zawsze ręcznie, tzn. łopatką i b.delikatnie. Ja z wygody używam do tego miksera, na najniższych obrotach. Przed wyłożeniem do formy, dokładnie przemieszam jeszcze zawsze łopatką. Masę wykładam do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki niesmarowane) i wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę ok. 45 minut na programie do pieczenia biszkoptów (można piec na programie góra

Smaczne Zdrowe
BISZKOPT IDEALNY 562

szymanowskiej typ480 W misie miksera umieściłam dokładnie oddzielone białka (bez grama żółtka) i ubiłam je na sztywną pianę. Następnie dodawałam po łyżce cukru i dokładnie ubijałam. Do sztywnej masy bezowej dorzucałam po jednym żółtku, w miarę dodawania kolejnego żółtka masa będzie się unosić, puszyć. Na samym końcu dodaję po jednej łyżce mąki i delikatnie, ale dokładnie mieszam. Moja mama(...)zawsze ręcznie, tzn. łopatką i b.delikatnie. Ja z wygody używam do tego miksera, na najniższych obrotach. Przed wyłożeniem do formy, dokładnie przemieszam jeszcze zawsze łopatką. Masę wykładam do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki niesmarowane) i wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę ok. 45 minut na programie do pieczenia biszkoptów (można piec na programie góra

Smaczne Zdrowe
Ostatnia pora na truskawki! 120

minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 160 stopni Celsjusza. Nadzienie: Truskawki umyć, oczyścić i przekroić na połówki. Do truskawek dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Podpieczony spód wysmarować dżemem truskawkowym i wyłożyć wcześniej przygotowane truskawki. Beza: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier cały czas miksując. Pianę miksować jeszcze przez 2 minuty. Ubitą pianę wyłożyć(...)posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec w temp 160 stopni Celsjusza przez 20 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piec 20 minut, lub krócej, jeżeli bezowa pianka będzie już chrupiąca. Smacznego

Receptura smaku
MAKOWO - BEZOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIERWSZY ROK BLOGA 153

dodawać mąkę z cukrem.Konfiturę wiśniową rozmieszać.Połowę tj 2 łyżki wymieszać z 1/4 wiśni i ostrożnie dodać do masy bezowej.Temperaturę zmniejszyć do 160 st C i masę bezową wyłożyć na ciasto makowe - piec przez 10-15 min. Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części.Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy.Żelatynę rozpuścić w wodzie.Pozostałą konfiturę wymieszać z resztą(...)cukru i skórką z cytryny.Żelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami kremu serowego,po czym połączyć z pozostałym kremem.dodać kremówkę i wiśnie.krem wyłożyć na spód ciasta.Przykryć drugim plackiem,tym z bezą.Wstawić do lodówki,najlepiej na noc. Przed podaniem polałam domową wiśniówką....wyszło pysznie

Niespełnione zdolności kulinarne
CIASTO ANANASOWO-KOKOSOWE 166

ksylitol) i cały czas ubijamy, masa ma być sztywna. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na samy końcu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki niesmarowane), wyrównujemy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok.20-25 minut na programie góra-dół (do lekkiego przyrumienia). Biszkopt wyjmujemy z piekarnika(...)kokosowe: - 4 białka - 1 szklanka (250ml) cukru lub ksylitolu - 200g wiórków kokosowych Białka ubijamy na półsztywną masę dodajemy po łyżce cukier i cały czas ubijamy, do uzyskania sztywnej masy bezowej. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Na blaszkę o wym.33,5x23,5cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę bezowo-kokosową, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
SPRAWDZONE PRZEPISY NA CIASTA WIELKANOCNE 147

BEZOWA ROLADA KOKOSOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BRZOSKWINIAMI! POTRÓJNIE CZEKOLADOWA BABA WIELKANOCNA ROLADA BISZKOPTOWA Z MALINAMI JADALNE KOSZYCZKI NA WIELKANOC I PROSTE ZAJĄCE DLA DZIECI! RÓŻANE BABECZKI DROŻDŻOWE NA WIELKANOC! KARMELOWE CIASTO Z ORZECHAMI SERNIK DO KAWY! BABA WIELKANOCNA PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! CYTRYNOWA BABKA Z LUKREM NA WIELKANOC SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ MIGDAŁOWO(...)CYTRYNOWĄ IDEALNY PRZEPIS NA SERNIK BEZ SPODU! TARTA Z JABŁKAMI, KROK PO KROKU

SMYKWKUCHNI
Wiśniowa chmurka z amaretto 212

Letnia poezja smakowa. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona- śmietana z gorzką czekoladą cudownie łagodzi orzeźwiającą warstwę wiśniową z amaretto   a pianka bezowa wprost rozpływa się w ustach. Wiśniowa chmurka to prawdziwa gratka dla smakoszy wiśni . To ciasto to hit wśród letnich wypieków. Składniki na   blaszkę 25/30 cm Ciasto kruche: 1 pełna szklanka mąki pszennej 10 dag masła 3 żółtka(...)minuty, zdjąć z ognia, do gorącej masy wsypać  suche galaretki, wymieszać do rozpuszczenia.  Zostawić  do całkowitego wystygnięcia. Tężejącą masę wylać  na   zimny kruchy spód. Wstawić do lodówki na czas robienia kremu. Krem straciatella: Dobrze schłodzoną kremówkę wlać do miski,połączyć z serkiem mascarpone,   ubić na gęsty krem dodając pod koniec cukier puder,   żelatynę

Wanilia i Kardamon
Beza Pavlova z owocami i kremem 142

ubijania. Każdą, kolejną łyżkę cukru dodajemy dopiero po całkowitym rozpuszczeniu poprzedniej. Gotowa ubita piana jest sztywna, gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. ¾ masy bezowej wykładamy na papier do pieczenia z odrysowanym okręgiem o średnicy, jaką chcemy uzyskać. Z reszty przy pomocy rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy mniejsze beziki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150ºC, wkładamy(...)suszymy przez 2 godz, studzimy w uchylonym piekarniku. KREM Zimną śmietanę i mascarpone ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Owoce myjemy, osuszamy. Na upieczony spód wykładamy porcję kremu, w który wciskamy rozdrobnione owoce. Wierzch dekorujemy mniejszymi bezami, kleksami kremu i pozostałymi owocami. Serwujemy przybierając zielonymi listkami mięty lub melisy. Artykuł Beza Pavlova z owocami

Kierunekuchnia
Orzechowe bezy na kruchym ciasteczku 205

Jeśli lubisz bezę, to te ciasteczka są dedykowane właśnie dla Ciebie. Ja uwielbiam! Doskonałe z gorącą i gorzką kawą, na zakończenie Wigilijnej Kolacji.  Polecam! Składniki na kruchy spód: 140g masła w temperaturze pokojowej 180g mąki pszennej 30g cukru 1 żółtko 1 łyżka wody Składniki na bezę: 140g posiekanych orzechów włoskich 140g cukru pudru 2 białka Sposób wykonania: W misce(...)około 10 minut ubijamy białka na sztywną masę. Następnie dodajemy do nich cukier i orzechy, dokładnie mieszając. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, przełożyć na blaszkę, a na wierzch nanieść łyżeczką bezową masę. Piec około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wesołych Świąt

Kuchnia Pani Wiosny
Pieczarki bezowe 161

rosnącym przy ziemi.” Autor: Stanisław Jachowicz Zbieranie grzybów jest prawdziwą przyjemnością dla wytrawnych grzybiarzy, ale co zrobić, gdy tych grzybów brak? Jako Ciasto na niedzielę , dla przyjemności zrobić… Pieczarki bezowe. Składniki: - 240 ml białek (muszą być o temperaturze pokojowej) - 400g drobnego cukru do wypieków - 2 łyżeczki cukru waniliowego (nie mylić z wanilinowym) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - ½ płaskiej łyżeczki cream(...)wyłączamy i pozostawiamy bezy w zamknietym piekarniku do całkowitego wysudzenia (można nawet na całą noc). Czekoladę deserową rozpuszczamy na parze z dodatkiem mleka lub śmietanki (ma być gęsta polewa). Spody kapeluszy pieczarek (płaskie strony) smarujemy polewą czekoladową przy użyciu pędzelka. Trzonki przycinamy ostrym nożem, maczamy w polewie i łączymy z kapeluszami. Odstawiamy do zastygnięcia polewy. Gotowe pieczarki przechowujemy w szczelnie

mojewypiekiinietylko
Jabłecznik z pianką 205

mąki pszennej 200 g zimnego masła 1 szklanka cukru  1 opakowanie cukru waniliowego 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtek 12-15 jabłek 2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 6 białek 1 szklanka cukru , najlepiej drobnego 1 opakowanie kisielu lub 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu Wykonanie:  Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszam(...)żółtku i cały czas siekając, by składniki ciasta połączyły się ze sobą. Ciasto dzielę na dwie, blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowuję na jej spód jedną część ciasta, wstawiam do lodówki na ok. 30 min, by się schłodziło. W tym czasie jabłka obieram ze skórki i kroję na cieniutkie plasterki. Przekłada do dużej miski, posypuję

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania