spody bezowe - 371 przepisów (strona:4/25)

Tarta z agrestem i bezą włoską 123

Jednakże kilka dni temu w zieleniaku ujrzałem kobiałkę z niezwykle dorodnymi owocami. Część zjadłem w drodze do domu, a z reszty postanowiłem upiec tartę. Klasyczną, na kruchym maślanym spodzie z bezową czapą, której słodycz wspaniale równoważy kwaśny smak agrestu. Jednym słowem — cudowna! Jeśli akurat w Waszym warzywniaku nie znajdziecie tych owoców, to śmiało wykorzystajcie porzeczki lub jeżyny. Również idealnie się(...)widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Wstaw do pieca i piecz 20 minut. Następnie zdejmij papier oraz obciążenie i piecz dodatkowe 10-15 minut, aż spód stanie się złoty. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Nadzienie Agrest oczyść, obetnij ogonki i umieść w rondlu. Zasyp cukrem i wlej sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez

Food Square
Wielkanocne menu- 35 przepisów na święta 6504

Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Sałatka z paluszków krabowych Ceviche z dorsza — bałtycka ryba i cytrusy CIASTA I DESERY Kremowy sernik nowojorski na owsiano-orzechowym spodzie Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami Tort z kremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników Sernik

Karo in the Kitchen
48. Ciasto - budyniowa tęcza 218

Dużo kolorowego budyniu na bardzo kruchym spodzie pod bezową pierzynką. Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 różnokolorowe budynie 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 szklanek mleka masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej dowolne owoce Każdy z budyni ugotować osobno i do każdego dodać

Jadło i czytadło
Ciasta 426

adwokatowym kremem Słonecznikowiec Kremówki Gofry Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Mikołaj z piernika Flan kokosowo gruszkowy Torcik cukiniowy Szarlotka na kruchym spodzie Rolada bezowa z mandarynkami Czekoladowe z gruszkami i żurawiną Marcepanowo orzechowe z śliwkami Marchwiowe z lukrem królewskim Ciasto makowo gruszkowe Czekoladowe ciasto z malinami Ciasto odwracane z mirabelkami Kruche z pianką

Ala piecze i gotuje
Letnia Pavlova 286

został stworzony dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej na początku XX w . Jakaż by ta historia nie była jedno jest pewne  - warto się pokusić o wykonanie tego deseru . Bezowy , chrupiący spód  , solidna warstwa bitej śmietany i porcja  sezonowych letnich owoców. Jak może smakować takie połączenie ?  Jak niebo w gębie. Wykonanie dobrej bezy nie jest takie łatwe

Malinowa Kawiarenka
Sernik z rosą 568

też Sernik Złota Rosa . Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go jeść, to gorąco polecam, bo smak jest rewelacyjny. Z resztą, jakby można było nie lubić sernika na kruchym spodzie wykończonego lekką bezową pianką? W dodatku pięknie się prezentuje, zwłaszcza, gdy po upieczeniu tworzą się na bezie śliczne kropelki “rosy”. Polecam go nie tylko na Święta(...)szklanka cukru zwykłego (ok. 220 g) 2 opakowania cukru wanilinowego 2 budynie waniliowe lub śmietankowe Składniki na bezową piankę: 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru (ok. 220g) *szklanka = 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z rosą – Wykonanie: Przygotować spód z kruchego ciasta: Masło i jajka schłodzić. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść, włożyć do woreczka, a następnie schłodzić

Kulinarne Przeboje
Domowe Ptasie mleczko bez pieczenia 299

połowę porcji wylać na spód ciasta zamiast układać herbatniki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe Ptasie mleczko bez pieczenia to super pomysł na wykorzystanie białek , którego np. zostały nam po wypiekach na Tłusty Czwartek, gdzie schodzi duża ilość żółtek, a białką pozostają niewykorzystane. Z niewykorzystanych białej jaj można również upiec małe bezy lub np. tort bezowy Dakłas . A Wy jakie macie przepisy(...)cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę oraz aromat śmietankowy, ubijać jeszcze przez parę sekund do czasu połączenia się składników. Gotową piankę bezową przelać na spód wyłożony herbatnikami, wierzch wyrównać. Jeśli polewa czekoladowa już ostygła, to można ją wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić po Ptasim mleczku. Schować Ptasie mleczko do lodówki

Kulinarne Przeboje
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 148

trochę już Świątecznie, ale patrząc na scenerię nadal jeszcze jesiennie. Chcecie wiedzieć kto jest sprawcą tego zamieszania? Otóż pyszna tarta z makowo-jabłkowym nadzieniem oraz chrupiącą bezową pinką na orzechowym, kruchym spodzie. Brzmi jak bajka, tylko co robić, aby ta bajka zakończyła się happy endem, a kruche było kruche i cudownie rozpływało się w ustach? Poniżej znajdziecie 10 sprawdzonych(...)powstanie sztywna piana. 2) Następnie cały czas mieszając mikserem dodawać powoli cukier puder, po jednej łyżce, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa bezowa. 3) Na koniec dodać przesianą skrobię i wymieszać. Tarta: 1) Na kruche, przestudzony spód wykładamy masę makowo-jabłkową. 2) Na masę makową wyłożyć bezę. 3) Całość piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez

Fitsweet.me
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 179

trochę już Świątecznie, ale patrząc na scenerię nadal jeszcze jesiennie. Chcecie wiedzieć kto jest sprawcą tego zamieszania? Otóż pyszna tarta z makowo-jabłkowym nadzieniem oraz chrupiącą bezową pinką na orzechowym, kruchym spodzie. Brzmi jak bajka, tylko co robić, aby ta bajka zakończyła się happy endem, a kruche było kruche i cudownie rozpływało się w ustach? Poniżej znajdziecie 10 sprawdzonych(...)powstanie sztywna piana. 2) Następnie cały czas mieszając mikserem dodawać powoli cukier puder, po jednej łyżce, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa bezowa. 3) Na koniec dodać przesianą skrobię i wymieszać. Tarta: 1) Na kruche, przestudzony spód wykładamy masę makowo-jabłkową. 2) Na masę makową wyłożyć bezę. 3) Całość piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez

Fitsweet.me
Sernik z rosą 227

tegorocznych świątecznych przepisach stawiam na tradycję. Na pierwszy ogień idzie sernik z rosą, aromatyczny, lekko wilgotny, na kruchym spodzie z puszystą bezową pianką. Pierwsze kropelki rosy pojawiają się już po ok. pół godziny, zdjęcia gotowego sernika robiłam po ok. godzinie, ale zdecydowanie rekomenduje, żeby pozwolić mu dobrze się schłodzić , najlepiej przez całą noc. Wtedy kropelek rosy pojawi się jeszcze więcej(...)cały sernik będzie zwarty, stabilny i będzie się dobrze kroić. Mój sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm. Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko Składniki na masę serową: 1 kg sera (ja użyłam drobno mielonego twarogu w kostce) 0,5 szklanki oleju roślinnego

Ciastkozercy
Niebiańska szarlotka 1253

szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść. Uformować kulę i zamrozić (można wykonać dzień wcześniej). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce kruche ciasto i lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 18 minut. Nadzienie: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić(...)koniec oprószyć przesianą skrobią ziemniaczaną, wymieszać.  Beza: W misie miksera ubić białka na sztywną pianę.  Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana bezowa. Na podpieczony spód wyłożyć podduszone jabłka, wyrównać. Bezę wyłożyć na warstwę jabłek i wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez 35-40 minut. Beza powinna być chrupiąca i sztywna, nie gumowa

Słodka Strefa
Sernik mocno kokosowy (pieczony) 141

digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).   Że jest przepyszny - to mało powiedziane!!  Po prostu smakuje obłędnie! Jest niezwykle delikatny oraz kremowy.   Kruchy spód, masa oraz wierzch bezowy - wszystko posiada kokosową nutę. Dzięki dodatkowi oleju - długo pozostaje świeży. (Tortownica o średnicy 22-23 cm) Spód: 1 jajko 100g mąki pszennej   40g masła/margaryny 40g cukru pudru(...)łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50g wiórek kokosowych 200 ml mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ; w ostateczności może być zwykłe) 1/2 szklanki oleju Wierzch bezowy: 2 białka 1 szczypta soli 60g cukru 60g wiórek kokosowych 3/4 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić. Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i podpiec

Di gotuje
Sernik mocno kokosowy z dżemem 107

Przepis autorski (mój).   Sernik ten smakuje... obłędnie! Jest niezwykle delikatny, kremowy i długo pozostaje świeży.   Kruchy spód, masa oraz wierzch bezowy - wszystko posiada kokosową nutę i idealnie łączy się z warstwą ulubionego dżemu. Zapach podczas pieczenia tak kusi, że u mnie spora część ciasta czasami znika jeszcze na ciepło. (Cóż, luuubię takie serniki prosto z piekarnika.) Polecam(...)opakowanie budyniu waniliowego 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)   4 jajka 2 żółtka 1/2 szklanki wiórków kokosowych Wierzch bezowy: 2 białka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu (240g; u mnie truskawkowy) Przygotować spód. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem do pieczenia. Spód podpiec (w rozgrzanym piekarniku

Di gotuje
Placek bezowy z migdałami i czerwoną porzeczką 189

Pyszny, słodko-kwaśny placek bezowy na migdałowym spodzie z czerwoną porzeczką. Pyszności <3 Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie". Z przygotowanych składników przygotujemy placek o średnicy 25 cm . Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 200 g mąki pszennej szczypta soli 50 g mielonych migdałów 100 g cukru trzcinowego 2 żółtka 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę Składniki

My Culinary Art
Beza konwaliowa 185

najlepiej na całą noc. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywna masę, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz serek mascarpone delikatnie łącząc ze sobą składniki. Pierwszy wieniec bezowy  który będzie naszym spodem, kładziemy na paterę, smarujemy 3/4 części masy śmietanowej przykrywamy drugim wieńcem bezowym.  Pozostałą masą śmietanową, którą przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy górną cześć bezy

kgwjanczewo