Torty bezowe mają u mnie jeden minus, za szybko znikają ze stołu.Jest delikatny,słodki i smakuje obłędnie.Nie będę więcej pisać o zaletach po prostu musicie go zrobić. Składniki: 6 szt białka zimne 350 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 500 ml kremówka zimna 250 g mascarpone truskawki poziomki listki mięty Przygotowanie: Zimne(...)lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 1,5 godziny. Zimną kremówkę ubić na sztywno.Serek mascarpone przełożyć do naczynia,przemieszać, dodawać po łyżce ubitą kremówkę i mieszać łyżką . Na większym spodzie bezowym rozsmarować połowę kremu ułożyć truskawki,przykryć mniejszym spodem i wyłożyć resztę kremu.Górę tortu udekorować truskawkami,poziomkami i listkami mięty. Truskawki i poziomki wcześniej umyć i oczyścić.Wyłożyć
Ala piecze i gotujeDelikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Rozsmarować ciasto. Piec około 15 minut w 150ºC, a następnie 15 minut w 165ºC. Gorący biszkopt bezowy przełożyć do góry nogami na czysty arkusz papieru do pieczenia, od spodu oderwać papier i delikatnie zrolować ciasto. Rolada na pewno się połamie, ale w ogóle się tym nie przejmujcie** Spód pozostawić w takiej pozycji(...)mocnym schłodzeniu. ** bezowy biszkopt jest bardzo delikatny, dlatego popęka podczas rolowania. Po nadzianiu kremem, udekorowaniu cukrem pudrem i schłodzeniu - pęknięcia nie będą "rzucać się" w oczy :) Sprawdzone! Przygotowywanie bezowego spodu Od lewej strony: spód przed upieczeniem, po upieczeniu i po zrolowaniu oraz przełożeniu kremem Najpierw krem na całym spodzie, następnie na środek maliny, krem na same maliny
Ugotowaćkuchni wre. Nie mogło być inaczej, taty urodziny więc przygotowanie pysznego torta to kolejna okazja do wykazania się;). W tak ciepłe dni najlepszym rozwiązaniem było zrobienie torta bezowego z kremem ze śmietany, twarożku i owoców. Pycha. Zapraszam... Skala smaku 10/10 śmietany można dać mniej, mi osobiście trochę zostało wg mnie starczyło by ok. 800 ml. Składniki: Normal(...)Bitą śmietanę ( schłodzoną) przelewamy do miski i ubijamy chwilę samą tak, aby zwiększyła objętość. Następnie dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan fixem– ubijamy aż będzie sztywna. Spody bezowe najlepiej przygotować wcześniej bo muszą być wystudzone do przekładania śmietaną. Jak będą zimne to kolejno nakładamy masę śmietanową, borówki. Przykrywamy tort drugim spodem (spód drugi przed przykryciem smarujemy cienko od spodu
Kubki smakuPyszne, lekkie i nie za słodkie ciasto (a właściwie deser), które wprost rozpływa się w ustach. Na dość cienkim spodzie bezowym, z warstwą delikatnego kremu na bazie mleczka kokosowego i bitej śmietany. Z dużą ilością pestek granatu i odrobiną frużeliny z marakui, która świetnie przełamuje słodki smak bezy. Blat bezowy można upiec z 3-dniowym wyprzedzeniem. SKŁADNIKI BLAT BEZOWY
cool and mintycukru pudru • 1/2 kg truskawek Wykonanie: Blaty bezowe • Białka ubić na sztywno. • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając. • Masa ma być sztywna i nie spadać z łyżki. • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. • Upiekłam dwa blaty na kratce, na 2 spodach od tortownic wyłożonych papierem do pieczenia(...)Krem • Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. • Pod koniec ubijania dodać ser mascarpone i szybko zmiksować na gładko. Składanie tortu • Na tortownicy ułożyć płaski spód bezowy, nałożyć połowę masy i przykryć drugim blatem delikatnie dociskając, bo beza jest krucha. • Resztę masy nałożyć na wierzch tortu. • Truskawki obrać z szypułek i podzielić
To co kochamBezowy przekładaniec z jagodami Składniki 7 białek sol 2 szklanki cukru pudru krem 500 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki cukru 250 g jagód cytryna 4 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania Do białek jaj (schłodzonych) wsypujemy szczyptę soli i ubijamy je w misie mikserem lub trzepaczka na sztywna pianę, dodając do nich partiami cukier puder. Masę dzielimy na dwie(...)się żelatyny. Garmek z jagodami zostawiamy do ostygnięcia a następnie dodajemy do niego jogurt i całośc wstiamy do lodówki aby stężała ( z rególy ok 1,5 godziny) Przestudzony bezowy spód kładziemy na płaskim naczyniu ( paterze lub dnie od tortonicy),nakładamy na niego zteżałą masę jagodową, nakrywamy drugą beza całość wastawany jezce na godzinę do lodówki po czym podajemy
Miód i pieprzbezowy przekładaniec z jagodami Kruche, lekkie, bezowe ciasto, wypełnione aromatem leśnych jagód. Czego można więcej oczekiwać od deseru. Składniki 7 białek sol 2 szklanki cukru pudru krem 500 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki cukru 250 g jagód cytryna 4 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania Do białek jaj (schłodzonych) wsypujemy szczyptę soli i ubijamy je w misie mikserem lub trzepaczka(...)całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Garnek z jagodami zostawiamy do ostygnięcia a następnie dodajemy do niego jogurt i całość wstawiamy do lodówki aby stężała ( ok 1,5 godziny) Przestudzony bezowy spód kładziemy na płaskim naczyniu ( paterze lub dnie od tortownicy), nakładamy na niego stężałą masę jagodową, nakrywamy drugą bezą, całość wstawiamy jeszcze na godzinę do lodówki, po czym podajemy
Miód i pieprzcudowny smak ciasteczka, które nas zachwyciło. Dopiero parę miesięcy temu przy okazji pierwszego przygotowywania tortu dacquoise wg pomysłu Pawła Małeckiego skojarzyliśmy, że tamten zachwycający deser był jakąś wersją torcika bezowego z orzechami. Prawdopo dobnie była to właśnie najbardziej podstawowa wersja z orzechami i daktylami. Pycha! Natomiast dziś u mnie wersja orzechowo-owocowa. W książce P. Małecki proponuje orzechy laskowe(...)truskawki nie mają swego słonecznego aromatu i smaku, dlatego zdecydowałam się na próbę wykorzystania w torcie ananasa. Dacquoise (czyt. dakłaz) jest całkiem nietrudny do wykonania. Trzeba upiec dwa spody bezowe i dobrać do nich pożądany krem, raczej niezbyt słodki, ponieważ beza jest mocno słodka. Oto czego potrzebujemy: - 6 białek - 150 g cukru - 100 g cukru pudru
I tu będę miała takie tepołasić się na Malinową Chmurkę , dzięki której wykorzystałabym mrożone maliny. Jest dużo modyfikacji, jest miksowanie przepisów, ale efekt... Kochani - to ciasto wymiata! Wszystko jest rozkosznie przepyszne i delikatne - od spodu, który jest mięciutki z kokosem i czarnymi makowymi drobinkami, przez krem oraz dużo malin, po puszystą bezę! Całość dopełniłam pijanymi biszkopcikami dla przełamania smaku. W Pijanej Chmurce rodzaj owoców(...)które często zostają nam po pieczeniu świątecznych serników, mazurków czy ogólnie kruchych ciast. REWELACJA! Pijana Chmurka Przepis na tradycyjną prostokątną blachę (27x37) szklanka = 250 ml Składniki na bezowy spód: 5 białek szczypta soli dla ułatwienia ubijania pół szklanki cukru pudru pół szklanki maku 3/4 szklanki wiórków kokosowych Białka ubijamy na bardzo sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą łyżki
Poezja Smaków - blog kulinarnybędzie większa. Składniki: 3 duże białka 180 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny +400 g śmietany kremówki, sezonowe owoce do dekoracji Jak zrobić Tort bezowy? Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy lekko się spienią dodajemy powoli cukier – łyżka po łyżce czekając(...)spody do całkowitego wystudzenia. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno w mikserze (opcjonalnie można dodać utrwalacz do śmietany np. ŚmietanFix), ja nie dodawałam już cukru, ponieważ same spody bezowe są dosyć słodkie. Torcik dekorujemy bitą śmietaną (dla wygody można przełożyć ją sobie do worka cukierniczego lub worka strunowego). Na śmietanie układamy świeże owoce. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam
CiastkozercyDelikatny jak chmurka, przełożony bitą śmietaną, z pysznymi owocami sezonowymi: torcik bezowy poleca się na podwieczorek :) Ja udekorowałam mój torcik malinami i jagodami. Składniki: 3 duże białka 180 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny +400 g śmietany kremówki, sezonowe owoce do dekoracji Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący(...)spody do całkowitego wystudzenia. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno w mikserze (opcjonalnie można dodać utrwalacz do śmietany np. ŚmietanFix), ja nie dodawałam już cukru, ponieważ same spody bezowe są już słodkie. Torcik dekorujemy bitą śmietaną (dla wygody można przełożyć ją sobie do worka cukierniczego lub worka strunowego. Na śmietanie układamy owoce. Smaczniego! ciastkożercy
Ciastkozercywcześniej i do czasu użycia przechowywać na blacie kuchennym. W dniu podania wystarczy ubić śmietankę i pokroić owoce. Podzielony na porcje torcik, najlepiej smakuje polany ajerkoniakiem. SKŁADNIKI BLAT BEZOWY 4 białka / bardzo dokładnie oddzielone od żółtek mała szczypta soli 200 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny KREM 500 ml śmietany 30% (schładzanej(...)cukier puder ze śmietan-fiksem i ziarenka wanilii. Miksujemy około 10-20 sekund, tylko do połączenia składników. Ubitą śmietanę przechowujemy w lodówce. Przed samym podaniem wykładamy na upieczony, zimny spód bezowy. Dekorujemy owocami, listkami mięty i ajerkoniakiem
cool and mintysobie wszystko to co tak bardzo lubię - jest beza, karmel, brandy, bita śmietana i oczywiście krem kasztanowy. Mont Blanc , bo tak się nazywa, zawdzięcza swą nazwę wyglądowi - na bezowym spodzie piętrzy się krem kasztanowy zwieńczony kleksem bitej śmietany. Wyglądem deser nawiązuje do ośnieżonego szczytu Mont Blanc. Nazywany we Włoszech Monte Bianco, pojawił się we włoskiej książce kucharskiej już około(...)cukierniczego. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskać spiralnie koła o średnicy ok. 5cm. Na obrzeżach koła wycisnąć małe kleksy (o średnicy 1 cm), które będą stanowiły "obramowanie" bezowej podstawy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Krem kasztanowy jest dość słodki, dlatego
KUCHARNIAmoich innych tortach bezowych, powstało takie oto cudo... Co tu dużo mówić... wygląda imponująco, smakuje również, chyba nawet bardziej niż poprzednie wersje. Zachęcam do przetestowania przepisu, u nas torty bezowe cieszą się niesłabnącym powodzeniem i to od lat... :-) A beza nie taka trudna, jakby się mogło wydawać. Warunkiem jest dokładne oddzielenie białek od żółtek i mocne ubicie piany. Moja wyszła(...)przed podaniem. W misie miksera umieszczamy kremówkę i mascarpone (ilości kremówki i mascarpone dowolne, łącznie powinno być 600g), dodajemy puder i ubijamy. Ubitą masę wykładamy na spód bezowy, rozsmarowujemy, wykładamy ulubione owoce. Gotowy tort umieszczamy w lodówce i schładzamy przed podaniem. Najlepiej smakuje przygotowany tego samego dnia, choć i na drugi dzień również jest zjadliwy, choć to już
Smaczne Zdrowekrówkowej z przepisu powyżej 1 łyżka masła orzechowego szczypta soli Składniki na sos umieszczam w niewielkim garnku, podgrzewam do połączenia składników i ściągam z ognia. Wykończenie deseru Na upieczony spód bezowy nakładam masę krówkową oraz mango curd. Całość polewam polewą i umieszczam w lodówce na 2-3 godziny. Po schłodzeniu kroję na kawałki i podaję. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja