też marynowania mięsa lub ryb, na przykład do różnego rodzaju serów (żółtych, twarogu, fety, mozzarelli) lub do dań, których chcielibyśmy wykorzystać aromat wędzarniczego dymu (na przykład: zup, sosów, czy też potraw jednogarnkowych). I ja postanowiłam się skusić na wypróbowanie tego płynnego dymu, bo słyszałam od różnych osób, że daje bardzo ciekawe efekty smakowe. Zastanawiałam się jakie danie przy jego
Kulinarne przygody GatityBezmięsne kotlety z jajek i pieczarek. Dobrze smakują same ale można je też podawać np. z sosem grzybowym. Kotlety są dość delikatne w smaku i nie rozpadają się w trakcie pieczenia. Z podanego przepisu wychodzi 9 średniej wielkości kotletów. 5 jajek na twardo 500 g pieczarek 1 średniej wielkości cebula 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonej, słodkiej
Bullioprzygotowaną masą. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na końcu wrzucamy płatki kukurydziane. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 min. Placki smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ketchupem lub innym sosem. Można do nich podać sałatę. Wersja na słodko: 2 szklanki płatków kukurydzianych => Tesco 2 jajka => Tesco 1/2 szklanki mleka => Lidl 1/2 szklanki mąki => Lidl
Kuchnia MagdaLenyparmezanem. Piec pod przykryciem 30 minut w temperaturze 180 stopni. Zdjąć przykrycie i piec jeszcze 10 minut przenosząc bliżej górnej grzałki piekarnika. Zapiekankę podawać samą lub z ulubionym prostym sosem jogurtowym
zadanie-gotowanieDodatkowo dodałam do ciasta wiśnie marki Stovit (ułożyłam równomiernie w rzędach 6x5, następnie posypałam czekoladą i dopiero wstawiłam do pieczenia). Po upieczeniu, dla przełamania słodyczy podawałam także polane sosem wiśniowym i wiśniami
Tradycyjna Kuchniacytryny. Gremolata to charakterystyczny dodatek do włoskiego dania ossobuco (kość z dziurą), to gicz cielęca lub wołowa duszona w winie i pomidorach. Skład tej ziołowej mieszanki doskonale podkreśla smak sosu i słodycz mięsa, wnosi odrobinę ostrości, cierpkości i świeżości. Z gremolatą świetnie smakuje też cielęcina, drób, królik czy ryby. Ale bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do lekkich dań
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębatatów w ogóle smakują? Bardzo dobrze! I to powinno Wam wystarczyć, żeby się za nie zabrać Powiem Wam jednak, że są dzięki batatom słodkawe, natomiast w połączeniu z wytrawnym sosem nie jest to słodycz odpychająca, a bardziej coś pożądanego. Konsystencja zależy już od tego jaką macie wprawę w ich robieniu, niestety. Wszystko rozgrywa się o odpowiednią konsystencję ciasta. Jednak, jeśli
Blendmanugotować tykwę w wodzie lub na parze. W tym celu lepiej pokroić ją w małą kostkę aby skrócić czas gotowania. 5. Pure z tykwy to znakomita baza do zup, sosów, mięs czy też ryb. Wspaniale nadaje się jako dodatek do sałatek, farszy, marynat a nawet ciast. 6. Nasiona możemy zetrzeć i ususzyć by później wykorzystać je jako przyprawę
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySmażony filet rybny pod smaczną warzywną kołderką w lekko pikantnym sosie. Przepis zapisany wiele lat temu w starym zeszycie,trochę zapomniany. Ryby można użyć dowolnej,kto jaką lubi najbardziej. Ja akurat miałam mintaja,postanowiłam go użyć i reaktywować ten stary przepis. Potrawa bardzo smaczna,warta kontynuacji i godna polecenia na zbliżające się Święta. 400 g mrożonego filetu z mintaja
Kolorowa kuchnia Elkiwysokości zrazów, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Zagotować, sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić solą lub pierwszym. Gotować na najniższej temperaturze. Czym wolniej tym lepszy smak uzyskacie. Zagęścić sos łyżką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości wody. Powoli wlewać do sou, cały czas mieszać. Jak zauważycie że już jest gęsty, to więcej nie dodawajcie. Podawać zrazy z kaszą
Kuchnia Pokoleńpieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy ketchupem, tworząc na każdej papryczce oczka. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniłyżka orzechów włoskich (ok. 10 g), - 2 łyżeczki soku z cytryny, - świeży korzeń imbiru. Sposób przygotowania 1. Mieszamy rukolę z ziarenkami granatu i prażonymi orzechami. 2. Sałatkę polewamy sosem (mieszamy sok z cytryny z miodem i odrobiną tartego imbiru).\ Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo, - magnez (pochodzący
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachnatką pietruszki i owocami jałowca - gotujemy do miękkości mięsa. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, taką zasmażkę dodajemy do gotującego się mięsa i mieszamy aż powstanie sos. Smacznego
Moje-pitraszenietego nauczyć. Wkładamy gołąbki do naczynia żaroodpornego i zalewamy sokiem pomidorowym, dodajemy sól i pieprz oraz oliwę z oliwek. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku od momentu zagotowania się sosu. Jakieś 180-190 stopni. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniłagodny i śmietankowy w smaku mus z selera, zaskakujący nie tylko barwą, ale i smakiem ziemniak truflowy, kwaśno-słodka konfitura z żurawiny, orzeźwiający cytrynowy puder i głęboki w smaku sos z palonej cebuli. Wszystkie smaki idealnie się komponowały i dały dużo możliwości łączenia. Jedyny żal mam do tego, że porcja była tylko degustacyjna, bo na takie danie chętnie przyszedłbym
Food Square