sosy - 72734 przepisów (strona:3222/4849)

Potrawka z ciecierzycą 192

pokroić w plasterki. Paprykę i selera naciowego dodać do cebuli, chwilę podsmażać i dodać pomidory z puszki. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso. Miękkie mięso dodać do sosu pomidorowego, a także ciecierzycę razem z zalewą. Gotować kilka minut, przyprawić i zagotować. Smacznego! "Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla

talerz przyjemności
“Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja 219

thai i steki z kapusty. Uwielbiam zupę czosnkową i chowder z kukurydzy, więc na pewno wypróbuję wersję wegańską z tej książki. Chętnie spróbuję cymesu i spaghetti z cukinii z sosem chimichurri. A na deser ciastka z cieciorki z masłem orzechowym i koniecznie surowe ciasto marchewkowe. Jeśli podoba Wam się kuchnia Wegan Nerd, to autorkę będzie można spotkać 8 listopada

Ugotowane pozamiatane
Spaghetti z oliwą, czosnkiem i tuńczykiem 236

bardzo delikatnie zamieszałem, tak aby kawałki tuńczyka pozostały jak największe. Ugotowany makaron odcedziłem na durszlaku i dodałem na patelnię. Całość delikatnie, lecz dokładnie wymieszałem, aby makaron dokładnie pokrył się sosem. Makaron wyłożyłem do miseczek. Posypałem świeżo starym serem pecorino romano i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Całość udekorowałem jagodami kaparów, których smak idealnie pasuje do smaku tuńczyka. Podałem natychmiast po przygotowaniu

Wyprawy kulinarne
Smaczny projekt - testujemy Zott Natur 196

jagody, ale wydaje mi się, że była ze wszystkich najsłodsza. I to był jej minus, ale poza tym też smaczna. Mój ideał to byłby jogurt z dwoma dodatkami: owocowym sosem i musli. Takie połączenie smakowało mi najbardziej ze wszystkich. Sprawdziłam go, gdy dzieliłyśmy się z Zuzią dwoma ostatnimi jogurtami i wymieniłyśmy połową dodatków, truskawka i tropicalne musli. Mniam! Moja opinia

Anioszek w kuchni
Chili con carne 236

się zrumieni wlewamy na patelnię pomidory, dodajemy cukier i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 20 minut (od czasu do czasu mieszamy a w razie potrzeby, gdy sos będzie zbyt gęsty, podlewamy wodą). Na końcu dodajemy fasolę oraz oregano, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy kolejne 10 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną i ryżem lub w tortillach. Smacznego

Moje-pitraszenie
Roladki z mozzarellą owinięte chrupiącym boczkiem 187

Waszych domach! :)   Jeśli mięso mielone to...? Co najczęściej z niego przyrządzasz? Ja lubię je grillować w formie kotletów lub koft albo w formie pulpetów w aromatycznych sosach. Tym razem postanowiłam jednak stworzyć pyszne roladki, z ciągnącym się środkiem za sprawą mozzarelli, i chrupiąca skórką, którą tworzy cieniutki plasterek boczku. Do mięsa dodałam przyprawy i dodatki, które nadają im włoskiego

Cooking Monster
Rio Mare: tuńczyk genialnej jakości jakiego nie znacie 197

się z szarą breją, niczym nie przypominającą ryby jaką znałam z wakacyjnych podróży. Rio Mare zdecydowanie oszałamia jakością, tuńczyk ma piękny jasny, lekko różowy kolor i skąpany jest w sosie własnym lub oliwie z oliwek – nie znajdziecie tu tuńczyka w zwykłym oleju, na szczęście! Za moimi ochami i achami idzie prawda, po otwarciu puszki tuńczyk spisuje się nie tylko wizualnie

Gotowanie i blogowanie
Zupa marchewkowa. Niepozorna, a z charakterem 221

mleko lub śmietanka kokosowa, a razem z nimi dodatek curry, garam masala, kolendry i kuminu – zupa nabierze indyjskiego charakteru. Można ją też mocno przyprawić chili, świeżym lub suszonym, odrobiną sosu sojowego i Srirachy. Na talerzu posypać uprażonym na suchej patelni jasnym sezamem, pokruszonymi wodorostami nori i świeżą kolendrą. Spróbujcie, z czym Wam najbardziej pasuje i podzielcie się proszę wrażeniami znad

Karo in the Kitchen
Kurczak po chińsku z ryżem - szybki i smaczny 185

zapakowania do pracy. Bardzo aromatyczny i doprawiony przyprawami, których nie używam w kuchni na co dzień. 200g ryżu 2 filety z kurczaka 2 papryki 2 pory 2 marchewki sos sojowy olej sezamowy sól, pieprz po szczypcie: kolendra, kurkuma, kumin, pieprz cayenne, kardamon, papryka słodka, pieprz cytrynowy sezam do posypania 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety i paprykę

Szefowa kuchni
Placki z cukini 181

Polsce. Można z niej przyrządzić wiele potraw, idealnie pasuje do makaronu czy jako zdrowa odmiana frytek. Jednak dla mnie kwintesencją są placuszki z samej cukinii, do których przygotowuję sos czosnkowy. Poniżej najprostszy z możliwych przepisów, na najpyszniejsze z pysznych placuszki. 30 min 12 placków składniki: 1 średnia cukinia sól, pieprz 2 czubate łyżki mąki 2 łyżki mleka 1 jajko oliwa

Ania i Marcin gotują
Ćwikła z chrzanem jak zrobić? Ćwikła na zimę 189

Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Sałatka brokułowa z pomidorem i jajkiem 195

Dziś przepis na bardzo szybką, prostą i zdrową sałatkę z brokułów z dodatkiem jajka, pomidorów i sosu na bazie jogurtu naturalnego. Składniki (porcja na 2 osoby): - pół brokuła - 2 jajka - 1 pomidor - jogurt naturalny - susz z natki pietruszki - susz z kopru - pieprz Przygotowanie : 1. Brokuła rozdzielić na różyczki, następnie opłukać i gotować około 10 minut.  2. Jajka gotować także

Kuchenne innowacje
Duszony karczek 242

stron. 2. W wodzie wymieszać wszystkie przyprawy, zalać mięso i dusić do miękkości pod przykryciem. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 3. Gdy mięso już jest miękkie, dodać do sosu masło, wymieszać, nałożyć pokrywkę i wyłączyć gaz. 4. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia na wzgórzu

Kuchnia domowa Ani
Ossobuco trochę inaczej 316

mięso rozpuści się w ustach. Podawaj z czym chcesz, ja podałem z pieczonymi ziemniakami. Na koniec posyp talerz natką pietruszki i skórką z cytryny. Jeśli zostanie Ci trochę sosu z gulaszu, nie wyrzucaj go. Podgrzej go, przełóż do jakiejś miseczki i podaj z pokrojoną w plasterki bułką, a wyjdzie Ci zajebista przekąska. Szczególnie polecam próbę wyssania szpiku z kości

manslogblog
Paprykowe penne z kurczakiem 344

ciągnące się grudy, nic się nie martw. Mieszaj dalej, tak długo, aż znikną pod wpływem temperatury. Poczekaj, aż mleko trochę odparuje. Generalnie nie chcemy zupy, tylko ładny, gęsty sos. Jak całość się ładnie zredukuje, danie będzie gotowe. Po nałożeniu posyp z wierzchu trochę natki pietruszki. Magnifico

manslogblog