gorczycę, natomiast pikantne - sarepską. Wystarczy łyżeczka nasion białej gorczycy po tłustym obiedzie aby zapobiec niestrawności . Te niewielkie nasionka dodajemy do kiszonych oraz konserwowanych ogórków, grzybów, kapusty . Gorczyca wzbogaci smak sosów, mięsa, wędlin, sałatek oraz zalew i marynat . Gorczyca ma także zastosowanie w lecznictwie . Z rozkruszonych nasion wydziela się wspomniana przeze mnie wcześniej synalbina , która pobudza wydzielanie enzymów trawiennych; wpływa
Gotuję Testujęboki mięsa i zwinąć w roladkę. Całość spiąć nićmi. Podgotować chwilę. Następnie przełożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć przez ok. 25 minut z dwóch stron. Polać dowolnym sosem
Gotuję Testujęciśnienie krwi, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Warto wiedzieć, że podczas gotowania witamina C w rokitniku nie ulega rozkładowi, ponieważ owoce rokitnika nie posiadają enzymów, które umożliwiałby rozpad tej witaminy. Sosy z dodatkiem rokitnika nadadzą mięsom i serom wspaniałego smaku i zapachu. Nalewki z rokitnika idealnie sprawdzą się na jesienne i zimowe słoty - rozgrzeją nas. Napar z liści rokitnika należy pić
Gotuję TestujęPyszne pieczone podudzia, nie trzeba dużo by ją przygotować. Nadają się nie tylko na pyszny obiad, ale także dla rodzinki kiedy przyjedzie. Można podać z pysznym sosem keczupowym i grzankami. Naprawdę warto! Polecam
Gotuję TestujęZdecydowanymi atutami dań tego typu jest to, że można je przygotować szybko i niedrogim kosztem. Oczywiście im więcej warzyw damy, tym potrawa będzie lżejsza i zdrowsza. Wystarczy dobrać odpowiedni sos (może być pomidorowy, czosnkowy), przyprawy które tylko lubimy (bazylię, oregano, tymianek, pietruszkę) i nic, tylko zapiekać
Gotuję Testujępieprzem, papryką. Powtarzamy warstwy jeszcze raz. Pomidory oraz cukinię kroimy w krążki. Warzywa układamy na przemian na wierzchu zapiekanki, doprawiamy. W misce mieszamy śmietanę, jajka, sól, pieprz, zioła. Sos równomiernie wylewamy na warzywa. Piec 30 min w 180 st, ok 10 min przed wyłączeniem piekarnika kładziemy na wierzch plastry sera. Smacznego
Gotuj z AgnesDodajemy resztę składników. Posiekaną bazylię, natkę oraz resztę przypraw. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Nakładamy łyżkę masy i smażymy na rumiano. Dobrze smakują z ketchupem, można również zrobić sos czosnkowy. Smacznego
Gotuj z Agnesboczkiem oraz przyprawy. Dodajemy kaszę, jajka i wszystko mieszamy. Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffinki. Pieczemy ok 30 min w 180 st. Podajemy z ketchupem, lub innymi sosami
Gotuj z Agnesgotowaniu. Jednak jak to w życiu bywa często się nie zgadzamy i kłócimy, tak też dzieje się na polu kuchennym. ONA - preferuje w gotowaniu warzywa, kasze, lekkie sałatki i sosy.. ON - mięso, mięso i jeszcze raz mięso, a z warzyw najbardziej lubi kiełbasę :) Dlatego też, strona ta będzie zawierała mocno zróżnicowane przepisy, zarówno na zdrowe, dietetyczne potrawy
Kuchnia od dwojgamało. W zależności od tego, co, kto lubi może sobie do takiego omleta dorzucić to, na co akurat ma ochotę lub co znajdzie w lodówce. Serwować można zarówno z sosem jak i sałatką, czy pieczywem. Dzisiaj mieliśmy zamiar zrobić tortillę z dodatkiem chorizo, ale finalnie wyszła z salami, które mieliśmy otwarte. Do tego lekka sałatka i danie gotowe. SKŁADNIKI TORTILLI
Kuchnia od dwojgaoddzielamy od łodygi rwiemy na kawałki.Makaron gotujemy al dente i wprost z wody przekładamy na patelnię z mięsem. Posypujemy skórką, pieprzem i dokładnie mieszamy, aby dokładnie pokrył się sosem powstałym z resztek wody jaka spłynęła z makaronu i smaków z masła i smażonego mięsa. Na koniec dodajemy pomidorki ( można je pokroić) i jarmuż. Przykrywamy na chwilę aby wszystko razem
Dieta moja pasjasiebie i troszkę spolszczyć tą potrawę. A mianowicie dorzuciłam klopsiki z białej kiełbasy. Kiełbasę wyjmujemy z osłonek i mokrymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki, które wrzucamy do gotującego się sosu. I tak gotujemy około 15 - 20 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem, odrobiną parmezanu i zielonym akcentem. Proste? I to bardzo. Smaczne? I to jak. Czy sam, czy też
Dieta moja pasjateż było z wątróbką, nie odrzucało mnie od niej. Nie wzdrygałam się na samą myśl, ale byłam na NIE. Z racji jednego z konkursów postanowiłam wymyślić coś oryginalnego. Sosy, kurczaki, grzyby, mięso mielone to wszystko takie oklepane. Ja postanowiłam się zbratać z wątróbką. :) 0,5 kg drobiowej wątróbki 2 twarde jabłka łyżka majeranku 2 łyżki skórki z cytryny łyżeczka
Dieta moja pasjasię na moich propozycjach, dlatego teraz stanęło na tej potrawie. Kopytka niby proste kluski, a jednak ile kucharek tyle przepisów, metod, sposobów wykonania. Pan miał jeden warunek.....żadne sosy, żadne skwarki. kg ugotowanych ziemniaków 250 g mąki pszennej jajko 2 l wody płaska łyżka soli łyżka oleju mąka do podsypania Oraz: 2 łyżki masła 10 pieczarek szczypta soli Ziemniaki
Dieta moja pasjabułce tartej, ale wtedy będą potrzebować więcej tłuszczu. Gotowe osuszamy na papierowych ręcznikach i można podawać. Podawać z czym kto chce, jako dodatek do ziemniaków, ryżu. Z sosem grzybowym czy też pieczarkowym. Mnie jednak najbardziej smakują same, uwielbiam smak takiej przypieczonej kapusty. Na smak kotletów ma także sezam, takie podsmażony jest bardzo aromatyczny i wyraźny w smaku. Jeszcze
Dieta moja pasja