sosy - 72734 przepisów (strona:3223/4849)

Gorczyca- jej ABC 215

gorczycę, natomiast pikantne - sarepską. Wystarczy łyżeczka nasion białej gorczycy po tłustym obiedzie aby zapobiec niestrawności . Te niewielkie nasionka dodajemy do kiszonych oraz konserwowanych ogórków, grzybów, kapusty . Gorczyca wzbogaci smak sosów, mięsa, wędlin, sałatek oraz zalew i marynat . Gorczyca ma także zastosowanie w lecznictwie . Z rozkruszonych nasion wydziela się wspomniana przeze mnie wcześniej synalbina , która pobudza wydzielanie enzymów trawiennych; wpływa

Gotuję Testuję
Rolada faszerowana kaszą 158

boki mięsa i zwinąć w roladkę. Całość spiąć nićmi. Podgotować chwilę. Następnie przełożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć przez ok. 25 minut z dwóch stron. Polać dowolnym sosem

Gotuję Testuję
Rokitnik doskonały w kuchni i kosmetologii 225

ciśnienie krwi, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Warto wiedzieć, że podczas gotowania witamina C w rokitniku nie ulega rozkładowi, ponieważ owoce rokitnika nie posiadają enzymów, które umożliwiałby rozpad tej witaminy. Sosy z dodatkiem rokitnika nadadzą mięsom i serom wspaniałego smaku i zapachu. Nalewki z rokitnika idealnie sprawdzą się na jesienne i zimowe słoty - rozgrzeją nas. Napar z liści rokitnika należy pić

Gotuję Testuję
Pieczone podudzia 186

Pyszne pieczone podudzia, nie trzeba dużo by ją przygotować. Nadają się nie tylko na pyszny obiad, ale także dla rodzinki kiedy przyjedzie. Można podać z pysznym sosem keczupowym i grzankami. Naprawdę warto! Polecam

Gotuję Testuję
Pomysły na domową zapiekankę 188

Zdecydowanymi atutami dań tego typu jest to, że można je przygotować szybko i niedrogim kosztem. Oczywiście im więcej warzyw damy, tym potrawa będzie lżejsza i zdrowsza. Wystarczy dobrać odpowiedni sos (może być pomidorowy, czosnkowy), przyprawy które tylko lubimy (bazylię, oregano, tymianek, pietruszkę) i nic, tylko zapiekać

Gotuję Testuję
Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorem 212

pieprzem, papryką. Powtarzamy warstwy jeszcze raz. Pomidory oraz cukinię kroimy w krążki. Warzywa układamy na przemian na wierzchu zapiekanki, doprawiamy.  W misce mieszamy śmietanę, jajka, sól, pieprz, zioła. Sos równomiernie wylewamy na warzywa. Piec 30 min w 180 st, ok 10 min przed wyłączeniem piekarnika kładziemy na wierzch plastry sera. Smacznego

Gotuj z Agnes
Placki warzywne 201

Dodajemy resztę składników. Posiekaną bazylię, natkę oraz resztę przypraw. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Nakładamy łyżkę masy i smażymy na rumiano. Dobrze smakują z ketchupem, można również zrobić sos czosnkowy. Smacznego

Gotuj z Agnes
Ryżowe muffinki z cukinią i papryką 196

boczkiem oraz przyprawy. Dodajemy kaszę, jajka i wszystko mieszamy. Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffinki. Pieczemy ok 30 min w 180 st. Podajemy z ketchupem, lub innymi sosami

Gotuj z Agnes
We dwoje dajemy rade! 168

gotowaniu. Jednak jak to w życiu bywa często się nie zgadzamy i kłócimy, tak też dzieje się na polu kuchennym. ONA - preferuje w gotowaniu warzywa, kasze, lekkie sałatki i sosy.. ON - mięso, mięso i jeszcze raz mięso, a z warzyw najbardziej lubi kiełbasę :) Dlatego też, strona ta będzie zawierała mocno zróżnicowane przepisy, zarówno na zdrowe, dietetyczne potrawy

Kuchnia od dwojga
Hiszpanska tortilla z lekka salatka 203

mało. W zależności od tego, co, kto lubi może sobie do takiego omleta dorzucić to, na co akurat ma ochotę lub co znajdzie w lodówce. Serwować można zarówno z sosem jak i sałatką, czy pieczywem. Dzisiaj mieliśmy zamiar zrobić tortillę z dodatkiem chorizo, ale finalnie wyszła z salami, które mieliśmy otwarte. Do tego lekka sałatka i danie gotowe. SKŁADNIKI TORTILLI

Kuchnia od dwojga
Spaghetti, skrzydełka, borowik,masło i jarmuż czyli prosty obiad w krótkim czasie. 167

oddzielamy od łodygi rwiemy na kawałki.Makaron gotujemy al dente i wprost z wody przekładamy na patelnię z mięsem. Posypujemy skórką, pieprzem i dokładnie mieszamy, aby dokładnie pokrył się sosem powstałym z resztek wody jaka spłynęła z makaronu i smaków z masła i smażonego mięsa. Na koniec dodajemy pomidorki ( można je pokroić) i jarmuż. Przykrywamy na chwilę aby wszystko razem

Dieta moja pasja
Sos pomidorowy z #smakjęzyka czyli nauka języka i kuchni. 153

siebie i troszkę spolszczyć tą potrawę. A mianowicie dorzuciłam klopsiki z białej kiełbasy. Kiełbasę wyjmujemy z osłonek i mokrymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki, które wrzucamy do gotującego się sosu. I tak gotujemy około 15 - 20 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem, odrobiną parmezanu i zielonym akcentem.  Proste? I to bardzo. Smaczne? I to jak.  Czy sam, czy też

Dieta moja pasja
Makaron z jabłkiem i wątróbką. 171

też było z wątróbką, nie odrzucało mnie od niej. Nie wzdrygałam się na samą myśl, ale byłam na NIE. Z racji jednego z konkursów postanowiłam wymyślić coś oryginalnego. Sosy, kurczaki, grzyby, mięso mielone to wszystko takie oklepane. Ja postanowiłam się zbratać z wątróbką. :) 0,5 kg drobiowej wątróbki 2 twarde jabłka łyżka majeranku 2 łyżki  skórki z cytryny łyżeczka

Dieta moja pasja
Kopytka z smażonymi pieczarkami. 160

się na moich propozycjach,  dlatego teraz stanęło na tej potrawie. Kopytka niby proste kluski, a jednak ile kucharek tyle przepisów, metod, sposobów wykonania. Pan miał jeden warunek.....żadne sosy, żadne skwarki. kg ugotowanych ziemniaków 250 g mąki pszennej jajko 2 l wody płaska łyżka soli łyżka oleju mąka do podsypania Oraz: 2 łyżki masła 10 pieczarek szczypta soli Ziemniaki

Dieta moja pasja
Kotlety z kiszonej kapusty, sezamu i kaszy manny. 225

bułce tartej, ale wtedy  będą potrzebować więcej tłuszczu. Gotowe osuszamy na papierowych ręcznikach i można podawać. Podawać z czym kto chce, jako dodatek do ziemniaków, ryżu. Z sosem grzybowym czy też pieczarkowym. Mnie jednak najbardziej  smakują same, uwielbiam smak takiej przypieczonej kapusty. Na smak kotletów ma także sezam, takie podsmażony jest bardzo aromatyczny i wyraźny w smaku. Jeszcze

Dieta moja pasja