sosy - 72734 przepisów (strona:1925/4849)

Bakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą 294

Bakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą Szybka i gorąca przystawka z bakłażana i cudownych włoskich serów. Zapraszam. Składniki: 1 duży bakłażan 100 g sosu pomidorowego do pizzy (przepis  tutaj ) 2 łyżki startego Pecorino Romano 2 garści startej Mozzarelli kilka łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia 1 garść oliwek sól morska  pieprz 1 łyżka oregano Wykonanie: Bakłażana umyć, osuszyć(...)plastry i każdy z osobna lekko ponacinać, oprószyć solą, pieprzem, skropić oliwą. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Nałożyć na każdy upieczony plaster sos pomidorowy, oprószyć startym pecorino, następnie ułożyć w kolejności ser mozzarella oraz oliwki. Przyprawić oregano oraz skropić oliwą. Piec 10 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco z ulubionymi sałatami oraz bagietką

Wino Francja Kuchnia
Lekka sałatka z cykorii, żurawiny i prażonego słonecznika 175

sałatki z cykorią w roli głównej, bardzo popularnej we Francji, zwłaszcza w sezonie zimowym.  Zapraszam. Składniki: 2 cykorie 1 garść suszonej żurawiny 1 garść uprażonych pestek słonecznika  Sos do sałatki: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu z czerwonych winogron 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia  1 łyżka przegotowanej wody 1 szczypta soli morskiej(...)gorzkie końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Na czystej patelni bez tłuszczu uprażyć słonecznik, przełożyć do cykorii, dodać żurawinę. W miseczce połączyć ze sobą wszystkie składniki do sosu winegret, energicznie wymieszać, aż do powstania aksamitnego kremu. Polać nim sałatkę, lekko całość przemieszać i gotowe

Wino Francja Kuchnia
Filety z kurczaka z młodym groszkiem w sosie TIKKA CURRY na białym winie i śmietanie 187

Filety z kurczaka z młodym groszkiem w sosie TIKKA CURRY na białym winie i śmietanie Ekspresowo, smacznie i pożywnie, danie w tak zwane 5 minut! Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego estragonu  2 garści mrożonego lub świeżego młodego groszku 2 łyżeczki TIKKA CURRY 1 łyżeczka prażonej szalotki sól(...)szalotkę i czosnek, oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą TIKKA CURRY, obsmażyć z obydwu stron, podlać winem, odparować, na koniec dodać śmietanę, chwilę dusić do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu, następnie dodać groszek, chwilę podgotować, aby nie stracił swojego pięknego zielonego koloru. Udekorować danie prażoną szalotką oraz rozmarynem. Podawać z ulubionymi dodatkami oraz sałatami.  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Sałatka z hiszpańską szynką serrano, francuskim serem Roquefortem, prażonymi orzechami oraz granatem 210

Składniki: 4 plastry szynki serrano (może być każda inna długodojrzewająca) 100 g sera Roquefort  1 garść uprażonych dowolnych orzechów (u mnie mieszanka) 1/2 granata 1 garść ulubionej sałaty Sos do sałatki: 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu kwiatowego Wykonanie: Opłukane liście sałaty ułożyć na półmisku, na przemian ułożyć plastry szynki oraz sera(...)oprószyć uprażonymi i posiekanymi orzechami. Granat przekroić na pół. Z jednej polowy owocu wydrążyć ziarna, a następnie ozdobić nimi całą sałatkę. Na koniec skropić wszystko zrobionym aksamitnym sosem. Podawać ze świeżą bagietką.  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Oshi Sushi z Kansai 180

ryżu do sushi Zaprawa: 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli oshi sushi: wędzony łosoś marynowana rzodkiew awokado nori serek kanapkowy śmietankowy do podania: sos sojowy Kikkoman chrzan wasabi marynowany imbir Sposób przygotowania: Najważniejszym elementem w przygotowaniu sushi jest ryż. Odmierzoną ilość ryżu zalewamy zimną wodą płuczemy go kilkakrotnie aż wypłuczemy skrobię i woda będzie przezroczysta, zalewamy(...)reszty składników, smarujemy serkiem śmietankowym i układamy plastry wędzonego łososia , całość dociskamy, schładzamy 20 minut, wyjmujemy z pudełka kroimy na małe prostokąciki. Podajemy z chrzanem wasabi, marynowanym imbirem i sosem sojowym. Wszystkie składniki do przyrządzenia domowego sushi kupicie w sklepie internetowym    Kuchnie Świata    pojedyncze składniki jak i całe zestawy, duży wybór, rozsądne ceny i wspaniała

Wanilia i Kardamon
surówka z nowalijek 214

łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku wykonanie: Ogórki i rzodkiewki myjemy, następnie kroimy w plasterki (ogonki rzodkiewek usuwamy). Do pokrojonych warzyw dodajemy posiekaną zieleninę. Całość polewamy sosem, mieszamy i podajemy. składniki na sos: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy sól, pieprz do smaku wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Dorada pieczona z ziemniaczkami i rozmarynem w białym winie 154

Składniki : • 2 dorady • 1,5 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny • sól morska • odrobina masła pokrojonego w płatki • 2 płaskie łyżeczki musztardy • 1 ząbek czosnku • 2/3 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu • ok. 500 g ziemniaków • 1-2 łyżki oliwy • 3 ząbki czosnku • 1/2 szkl białego wina półwytrawnego • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu • 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)papryka słodka Przygotowanie : Dorady opłukać i osuszyć. Z jednej strony na boku ryby zrobić po trzy ukośne nacięcia. Sos sojowy wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny i dokładnie natrzeć tym wewnątrz i zewnątrz ryby. Środek ryby wysmarować musztardą, posypać kolorowym mielonym pieprzem i wsadzić po 1/2 ząbka czosnku. Odstawić na ok 1 godz. Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej

KUCHNIA POLSKA
Tortilla z kurczakiem i kapustą pekińską 324

Tortilla z kurczakiem i kapustą pekińską Smaczne, łatwe i szybkie danie, idealne rozwiązanie na lunch, kolacje albo jako przekąska na przyjęcie. Do tortilli polecam podać domowy sos czosnkowy ( PRZEPIS TUTAJ ) lub ketchup.     Składniki na 7 tortilli: 7 placków tortilli z TEGO przepisu lub kupnych 2 pojedyncze filety z kurczaka pół główki kapusty pekińskiej 1 papryka (użyłam pół żółtej(...)tortille podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości oleju (możemy użyć patelni grillowej- wówczas uzyskamy ładne wzorki), z każdej strony do zrumienienia. Podajemy na ciepło *** *** Do tortilli polecam podać domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz

Blog z Apetytem
wspaniala salatka na drugie sniadanie ,lub kolacje 157

oliwek wymieszać z miodem,(lub cukrem) i resztą octu jabłkowego do całkowitego rozpuszczenia miodu (,lub cukru.)Odcedzić rzodkiewkę ,włożyć do miski ,dodać szczypiorek ,pieczarki,awokado ,wszystko wymieszać ,dodać sos do sałatki,Delikatnie wymieszać i gotowe:))  do sałatki można dodać makaron,lu zjeść z grzanka pokrojoną w kostkę ,możliwości jest wiele. ps, z majonezem jest również pyszna .sos najlepiej dać

w mojej kuchni
Burgery grzybowo-fasolowe 169

boczniaków lub pieczarek 1/2 szklanki płatków owsianych Garść szpinaku 1 ząbek drobno posiekanego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj grzyby, fasolę, szpinak, przyprawy, sos sojowy. Posól i popieprz do smaku. Dodaj

Niedzielny kucharz
Ziemniaki faszerowane 183

Dziś w roli głównej ziemniak faszerowany.  Składniki na ziemniaki faszerowane: 8 dużych podłużnych ziemniaków, 30 – 40 dag mielonego mięsa, 20 dag żółtego sera, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki sosu pomidorowego (można wykorzystać koncentrat pomidorowy lub ketchup), 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia, pół łyżeczki chili, sól i pieprz do smaku. Ziemniaki w skórce dokładnie myję, gotuję(...)osolonej wodzie na „pół-twardo” i odstawiam do wystudzenia. W międzyczasie podsmażam mięso mielone, przekładam do dużej miski i studzę. Dodaje do mięsa sos pomidorowy, odsączoną fasolę, starty ser, i posiekaną natkę pietruszki. Ziemniaki przekrawam wzdłuż, ostrożnie wydrążam środek pozostawiając około 0,5cm miąższu przy skórce. Wydrążoną część ziemniaka siekam i dodaję do farszu. Doprawiam farsz do smaku solą pieprzem

Gotuj Się Kto Może
Cykoria zapiekana w szynce 146

sera , sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Cykorie płuczę, przecinam wzdłuż i wycinam głąb, wrzucam do osolonej wrzącej wody i blanszuję około 4-5 minut. Przygotowuje sos łącząc ze sobą śmietanę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany koperek sól i pieprz. Odsączam cykorię i zawijam każdy kawałek w 2 plastry szynki. W zależności od wielkości(...)warzywa można połączyć połówki lub zawijać każdą oddzielnie. Układam owinięte cykorie w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym zalewam sosem i posypuję wierzch startym na tarce o grubych oczkach serem. Zapiekam w rozgrzanym do 180 o C piekarniku przez około 20 minut. Cykoria zapiekana w szynce doskonale smakuje podana z  ryżem z ziołami . SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Udka z kurczaka w tymianku 178

potrzebne do przygotowania pieczonych udek z kurczaka w tymianku: 2 udka z kurczaka, ząbek czosnku, łyżka suszonego tymianku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki sosu sojowego, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Udka płuczę i osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram sola, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Przygotowuje marynatę łącząc sos sojowy, ocet balsamiczny

Gotuj Się Kto Może
Surówka z roszponki 156

pomidory parzę wrzątkiem i obieram ze skórki. Płatki migdałowe prażę na patelni lub w piekarniku do momentu, aż staną się rumiane. Siekam szczypior, pomidory kroję w ósemki. Przygotowuję sos mieszając ocet balsamiczny, oliwę i bazylię. Łączę ze sobą wszystkie składniki i zalewam sosem, mieszam delikatnie i surówka gotowa. SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Makaron ze szpinakiem 140

minut. Szpinak sam w sobie w zasadzie jest bez smaku, dlatego konieczny jest dodatek czosnku i wyrazistej fety. Dodatkowo dodaję jeszcze mozzarellę, która sprawia, że sos przyjemni się ciągnie. Wychodzi z tego naprawdę pyszne danie bogate w przeróżne składniki odżywcze. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania makaronu ze szpinakiem (3 porcje): 200g makaronu, 450g mrożonego, rozdrobnionego(...)minut. Dodaję fetę i mieszając smażę do momentu rozpuszczenia się sera. Na koniec dodaję mozzarellę i mieszam jeszcze przez krótką chwilę. Ugotowany makaron przekładam do sosu, całość mieszam i wykładam na talerze. Makaron ze szpinakiem gotowy. Makaron ze szpinakiem SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może