Mięsne kulki z mozzarellą 294były w środku, schowane pod warstwą mięsa. Tak powstałe mięsne kulki smażymy na średnim ogniu, głębokim tłuszczu, z obu stron, do zrumienienia. Podajemy najlepiej na ciepło z sosem. Świetnie sprawdzi się ten z naszego poprzedniego przepisu, który wykorzystałyśmy do spaghetti. Spaghetti z zielonym sosem z cukinii i parmezanem Podziwiamy efekt
Pyszny Duet
WIOSENNY TORCIK KANAPKOWY Z TUŃCZYKIEM 236nadaje ostrzejszej nuty. Całość tortu kanapkowego uwieńcza szczypiorek, pomidor i świeży ogórek. Składniki: 6 kromek chleba tostowego 1 WARSTWA 2 sztuki jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princess 1 op. serka naturalnego kanapkowego 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy ostrej sól pieprz 2 WARSTWA 2 jajka ugotowane na twardo 1 op. serka naturalnego kanapkowego(...)wiejskiego pół pęczka rzodkiewek 1 łyżka kwaśnej śmietany pół pęczka szczypiorku sól pieprz DODATKOWO ogórek świeży pomidorki koktajlowe szczypiorek Przygotowujemy kremy do tortu 1 WARSTWA: Tuńczyka Princess odsączamy z sosu. Jajka kroimy w kostkę. Serek mieszamy z jogurtem i musztardą. Dodajemy jajka oraz tuńczyka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 2 WARSTWA: Jogurt mieszamy z serkiem kanapkowym. Szczypiorek siekamy. Jajka
Kuchnia w oparach
Pieczone bataty z jarmużem i ciecierzycą 255ciecierzycy z puszki lub ugotowanej 100 g sera feta 1 papryczka chili 4-6 pomidorków, np. koktajlowych 1 ząbek czosnku 1 mała szalotka 1 łyżeczka pasty Harrisa 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku oliwa natka pietruszki Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stop. C (grzanie góra/dół). Batata(...)batat będzie miękki. W międzyczasie czosnek, szalotkę i papryczkę chili drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy umyty i osuszony jarmuż, czubatą łyżeczkę pasty Harrisa, sos sojowy. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, aż jarmuż zmięknie. Z upieczonego batata wydrążamy 1/2 miąższu i przekładamy do nadzienia na patelni. Dodajemy ciecierzycę. Całość mieszamy i doprawiamy czosnkiem
gutfut
Curry z soczewicą i dynią 234kciuka, pokrojony w kosteczkę) 1 łyżka oleju kokosowego 200 g dyni piżmowej, bez skóry, pokrojona w kostkę 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 4 łyżki sosu sojowego 150 ml wywaru warzywnego po 1 puszce krojonych pomidorów i mleczka kokosowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego natka pietruszki do posypania W moździerzu (lub młynku) ucieramy(...)przekładamy na sucha patelnię i prażymy kilka chwil aż zacznie ładnie pachnieć. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Dorzucamy pokrojone warzywa (dynię i paprykę) oraz soczewice. Całość mieszamy. Dolewamy sos sojowy i wywar a następnie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 15 minut. Następnie dodajemy pomidory, mleko kokosowe, przecier oraz cukier. Gotujemy dalsze 12 minut. Podajemy posypane natka pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegetariańska zupa pomidorowa + filmik 204marchewki 2 pietruszki (korzenie) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 3 puszeczki przecieru pomidorowego ok. 100 ml śmietanki 30% 250 g makaronu lub ryżu oliwa do smażenia ok. 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, czarnuszka, kozieradka, majeranek ok. 3 litry wody Wykonanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia cebulki w kosteczkę. Następnie bierzemy większy gar, na dno lejemy oliwę(...)trochę pieprzu i pół łyżeczki kozieradki. Chwilę gotujemy. 7. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Na tę ilość zupy potrzebujemy trzy puszeczki. Mieszamy i krótką chwilę gotujemy. 8. Teraz czas na sos sojowy - ok. 1 łyżki lub więcej, jak kto woli. 9. W tym momencie zupa jest praktycznie gotowa. Gdy już jest wyłączona, dodajemy słodką śmietankę
Kawa z mlekiem
Goleń wołowa z grzybami z wolnowaru 292ząbków czosnku 1 marchewka 120 g grzybów - pieczarki lub boczniaki 3-4 gałązki tymianku 2 szklanki czerwonego wina ( lub 1 białe, 1 czerwone) 1 szklanka bulionu wołowego do zagęszczenia sosu: łyżka masła 1 łyżka mąki przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie. Mięso odłożyć na bok a na patelnię(...)posolić dodać ząbki czosnku, obsmażone mięso, tymianek, podlać gorącym winem i bulionem. Gotować w ustawieniu LOW przez 10 - 12 godzin. Wyjmować bardzo ostrożnie - mięso się rozpada. Przed podaniem można sos przelać na patelnię i zagęścić dodając do niego łyżkę masła dokładnie rozgniecioną z łyżką mąki. Zagotować mieszając, aż lekko zgęstnieje. Smacznego
Stare Gary
Szybki makaron z bakłażanem w lekkim sosie jogurtowym 153Prosty, ale pyszny makaron w jogurtowym sosie z bakłażanem w roli głównej Makarony to jedne z najszybszych i najprostszych opcji obiadowych. U mnie to najczęstsza opcja, kiedy nie mam czasu na kucharzenie ;) I także ten przepis powstał z potrzeby przygotowania czegoś dobrego i zdrowego w kilka minut. A że miałam akurat pod ręką bakłażana to postanowiłam jego wykorzystać jako bohatera(...)sosu makaronowego. Wyszło pysznie, słodko i pikantnie zarazem dzięki dodatkowi moreli i ostrej papryki. W klimacie lekko orientalnym dzięki użytym przyprawom. Polecam! Nie tylko na kryzysowy obiad ;) PRZEPIS MAKARON Z BAKŁAŻANEM Czas przygotowania 15 minut Składniki na 2 porcje 120g makaronu kasztanowego (może być każdy inny) Pół bakłażana 3 suszone morele Pół czerwonej cebuli 3 łyżki jogurtu naturalnego Kilka orzechów
HealthyCreations
Sałatka w koszulce z grzankami 227ugotowanego 1/2 opakowania roszponki 5 pomidorków koktajlowych 2 jajka 10 dkg boczku wędzonego 1/2 papryczki chili 3 pomidory suszone 1 bułka 1 łyżka masła 5 dkg sera pleśniowego lazur sos vinaigrette Na patelni rozgrzewam masło, układam kromki bułki i przesmażam na grzanki, wykładam na talerz. Cienkie plastry boczku smażę na rozgrzanej patelni, powstaną fajne chipsy. W garnku zagotowuje litr wody(...)ogniu około 3 minuty. Wyjmuję łyżką cedzakową. Roszponkę myję, osuszam, układam na talerz, dodaję chipsy z boczku, pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojony ser, chili, dodaję jajka, posypuję ryżem. Sałatkę polewam sosem, podaje z grzankami z pomidorami suszonymi
wesoła kuchnia
Sałatka z młodej kapusty do obiadu lub na grilla 1901dodaję do sałatki. Do filiżanki przelewam oliwę, sok z cytryny, dodaję cukier, doprawiam solą (dałam 3 średnie szczypty), pieprzem (3 szczypty), ale doprawiamy według gustu i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam. Sałatkę przed podaniem odstawiam na około 30 minut aby przeszła smakiem. Sałatka z młodej kapusty jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego
Uwaga Babcia Gotuje
Makaron pełnoziarnisty z brokułem, kurczakiem i suszonymi pomidorami 234wtorkowy obiad polecam pyszny makaron pełnoziarnisty z brokułem, marchewką i kurczakiem w sosie śmietanowym. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Idealna na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 200g makaronu pełnoziarnistego penne, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 brokuł, 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach, 1 cebula, 1 marchewka, 200ml śmietany 30%, 100ml wody, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)minut. Dodaję marchewkę i suszone pomidory. Mieszam. Całość podlewam wodą i duszę około 10 minut. 3. Następnie dodaję brokuła oraz makaron. Potrawę zalewam śmietaną. Duszę około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Potrawę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z rukolą, pieczoną ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi 248dyni 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich garść orzechów włoskich garść pomidorków koktajlowych szczypta chili sól ziołowa sól świeżo mielony czarny pieprz sos miodowo-musztardowy Ciecierzycę odlewamy z zalewy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Dodajemy oliwę z oliwek, słodką paprykę, zioła prowansalskie, chili i sól ziołową. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie ziarenka pokryły(...)suchej patelni. Odstawiamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Na wierzchu układamy pieczoną ciecierzycę, pestki dyni, orzechy włoskie i pomidorki koktajlowe. Całość skrapiamy sosem miodowo-musztardowym. Sałatkę z rukolą, pieczoną ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi podajemy z ulubionym pieczywem. Warto wiedzieć, że rukola jest wartościową sałatą. Zawiera kwas foliowy, beta-karoten i luteinę
My Chcemy Jeść
Bakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą 317Bakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą Szybka i gorąca przystawka z bakłażana i cudownych włoskich serów. Zapraszam. Składniki: 1 duży bakłażan 100 g sosu pomidorowego do pizzy (przepis tutaj ) 2 łyżki startego Pecorino Romano 2 garści startej Mozzarelli kilka łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia 1 garść oliwek sól morska pieprz 1 łyżka oregano Wykonanie: Bakłażana umyć, osuszyć(...)plastry i każdy z osobna lekko ponacinać, oprószyć solą, pieprzem, skropić oliwą. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Nałożyć na każdy upieczony plaster sos pomidorowy, oprószyć startym pecorino, następnie ułożyć w kolejności ser mozzarella oraz oliwki. Przyprawić oregano oraz skropić oliwą. Piec 10 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco z ulubionymi sałatami oraz bagietką
Wino Francja Kuchnia
Lekka sałatka z cykorii, żurawiny i prażonego słonecznika 202sałatki z cykorią w roli głównej, bardzo popularnej we Francji, zwłaszcza w sezonie zimowym. Zapraszam. Składniki: 2 cykorie 1 garść suszonej żurawiny 1 garść uprażonych pestek słonecznika Sos do sałatki: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu z czerwonych winogron 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 1 łyżka przegotowanej wody 1 szczypta soli morskiej(...)gorzkie końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Na czystej patelni bez tłuszczu uprażyć słonecznik, przełożyć do cykorii, dodać żurawinę. W miseczce połączyć ze sobą wszystkie składniki do sosu winegret, energicznie wymieszać, aż do powstania aksamitnego kremu. Polać nim sałatkę, lekko całość przemieszać i gotowe
Wino Francja Kuchnia
Filety z kurczaka z młodym groszkiem w sosie TIKKA CURRY na białym winie i śmietanie 208Filety z kurczaka z młodym groszkiem w sosie TIKKA CURRY na białym winie i śmietanie Ekspresowo, smacznie i pożywnie, danie w tak zwane 5 minut! Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego estragonu 2 garści mrożonego lub świeżego młodego groszku 2 łyżeczki TIKKA CURRY 1 łyżeczka prażonej szalotki sól(...)szalotkę i czosnek, oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą TIKKA CURRY, obsmażyć z obydwu stron, podlać winem, odparować, na koniec dodać śmietanę, chwilę dusić do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu, następnie dodać groszek, chwilę podgotować, aby nie stracił swojego pięknego zielonego koloru. Udekorować danie prażoną szalotką oraz rozmarynem. Podawać z ulubionymi dodatkami oraz sałatami. Smacznego
Wino Francja Kuchnia
Sałatka z hiszpańską szynką serrano, francuskim serem Roquefortem, prażonymi orzechami oraz granatem 240Składniki: 4 plastry szynki serrano (może być każda inna długodojrzewająca) 100 g sera Roquefort 1 garść uprażonych dowolnych orzechów (u mnie mieszanka) 1/2 granata 1 garść ulubionej sałaty Sos do sałatki: 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu kwiatowego Wykonanie: Opłukane liście sałaty ułożyć na półmisku, na przemian ułożyć plastry szynki oraz sera(...)oprószyć uprażonymi i posiekanymi orzechami. Granat przekroić na pół. Z jednej polowy owocu wydrążyć ziarna, a następnie ozdobić nimi całą sałatkę. Na koniec skropić wszystko zrobionym aksamitnym sosem. Podawać ze świeżą bagietką. Smacznego
Wino Francja Kuchnia