sosy - 72234 przepisów (strona:1923/4816)

Polędwiczki wieprzowe z sosem porowym i kremową polentą 155

porcjami i rozprowadzamy go z porami – wszystko zacznie ładnie gęstnieć i bulgotać, dlatego lepiej zmniejszyć ogień na minimum. Po tym dodajemy kremowego serka i dokładnie go rozprowadzamy. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do niego upieczone polędwiczki, delikatnie je zanurzamy i zostawiamy na mały ogniu około 5 minut, aby mięso doszło, zagrzało się i przeszło smakami(...)minut. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy do niej masło oraz starty ser – dokładnie mieszamy.   Gorącą, gotową polente od razu podajemy na talerz, polaną porcją gorącego sosu porowego z polędwiczkami.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Mini pizza z gyrosem – przekąska kibica 132

Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem. Podsmażamy na oleju, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym(...)krótko wyrabiamy, formujemy kulki wielkości mandarynki i cienko rozwałkowujemy. Placki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 25 minut, aby trochę podrosły. Każdą pizzerinkę smarujemy sosem pomidorowym, układamy na niej mięso mielone lub pierś z kurczaka, cebulę, kilka plasterków ogórka, mozzarellę i ser żółty. Pizzerinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka Waldorf 197

kurczaka 300 ml bulionu drobiowego * 200 g ciemnych winogron bezpestkowych 180 g selera naciowego 2 średnie jabłka 2 dojrzałe gruszki 1 łyżka soku z cytryny 60 g orzechów włoskich Sos 2 łyżki majonezu ** 2 łyżki jogurtu greckiego pieprz czarny sól Dodatkowo liście sałaty Instructions Filety z kurczaka gotujemy w bulionie około 10 minut, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Jabłka(...)odstawiamy na bok. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy winogrona, pokrojony w kostkę seler naciowy, posiekane orzechy włoskie oraz jabłka i gruszki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Sałatkę podajemy na liściach sałaty. * użyłam domowego bulionu. Można również użyć rosołu ** użyłam majonezu domowej roboty By Małgorzata

Wędrówki po kuchni
Nachosy z czarną fasolą na ostro 94

chipsów tortilla (dobrej jakości bez chemii w składzie, użyłam vegańskich nachosów z chia, z fioletową kukurydzą i z jarmużem) puszka czarnej fasoli (400 g) kopiasta łyżka pikantnego sosu barbecue pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki mielonego kuminu salsa awokado: dojrzałe awokado duży pomidor malinowy sok z połowy limonki pół łyżeczki zielonego tabasco pół pęczka drobno posiekanego szczypiorku spora szczypta soli(...)natka pietruszki lub kolendra cząstki limonki Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Nachosy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy startym serem cheddar. Odsączoną i przepłukaną fasolę mieszamy z sosem barbecue oraz kuminem i kolendrą. Cześc z niej rozgniatamy widelcem. Przekładamy ją na nachosy z serem i zapiekamy aż ser się roztopi. Avocado i pomidora kroimy w kostkę. Mieszamy

Mienta blog
Pappardelle z Pawii 110

patelni rozgrzałem masło, zeszkliłem na nim posiekany czosnek i cebulę. Dodałem szparagi pokrojone na kawałki, łososia i pomidora. Wlałem śmietanę, mieszając, gotowałem 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Dodałem papryczkę, koperek, porwane na kawałki listki bazylii i sól. Ugotowałem makaron al dente, osączyłem, wymieszałem z sosem, posypałem startym parmezanem

R'n'G Kitchen
Szybki deser z owocami i bitą śmietaną 99

wcale nie musi oznaczać pieczenia i godzin spędzonych w kuchni:).   300g truskawek 100g borówek  200ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru  liście mięty do dekoracji  sos toffi/czekoladowy  czekoladowe posypki 1. Z truskawek usuwamy szypułki, kroimy na kawałki. Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej piany.  2. Na talerzu układamy truskawki, bitą śmietanę(...)wierzch borówki. Polewamy sosami, posypujemy posypką, dekorujemy liśćmi mięty

Szefowa kuchni
Sałatka pasterzy 92

Oczyszczone z pestek strąki papryki i owczy ser pokroiłem w niedużą kostkę. Natkę i tymianek opłukałem, osuszyłem, drobno posiekałem. Migdały sparzyłem, obrałem, pokroiłem i uprażyłem na suchej patelni. Przygotowałem sos: wymieszałem ocet z sokiem cytrynowym i oliwą. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i cukrem, połączyłem z pokrojoną zieleniną. Sos wymieszałem z przygotowanymi składnikami sałatki

R'n'G Kitchen
Pierś z kaczki w pomarańczach, cynamonie i miodzie 115

miodu, dorzucić fileciki z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy, oprószyć cynamonem, solą, białym pieprzem, maizeną, podlać winem, odparować, dolać sok z pomarańczy, masło, zostawić na ogniu do zgęstnienia. Gotowy sos przelać przez sito i wstawić z powrotem na piec, przełożyć do niego na trzy minutki gotowe piersi oraz powstały z nich sok z naczynia. Ostatnia czynność: pokrojone filety na kawałki(...)polać pysznym sosem, przyozdobić świeżymi filecikami z pomarańczy oraz dowolnymi ziołami. Podawać z ulubionymi dodatkami.  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Pulpety w sosie śmietankowo-szpinakowym 167

Danie na szybko czyli pulpety w sosie. A jakich jeszcze nie robiłam? Padło na szpinak i mamy mięsne kuleczki w sosie śmietankowo-szpinakowym. Dodatki oczywiście wedle uznania, u mnie kasza orkiszowa i ogóraski. składniki: 700 g mięsa mielonego z indyka, zmieliłam udziec 200 g świeżego szpinaku sól,pieprz 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 750 ml wody 125 ml śmietanki

Monia miesza i gotuje
Muszle nadziewane kurczakiem i gorgonzolą 185

bazylii drobno pokrojonej. Następnie dodać bulion warzywny lub rozpuszczoną kostkę warzywną, łyżkę oliwy z oliwek i szczyptę cukru. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować naczynie żaroodporne. Na dno wylewamy sos pomidorowy. Podgotowane muszle nadziewamy naszym farszem z kurczaka i układamy w naczyniu wyłożonym sosem pomidorowym. Całośc posypujemy mozzarellą i zapiekamy ok. 25 minut. Artykuł Muszle nadziewane kurczakiem i gorgonzolą pochodzi

I LOVE LIFE
MAKARON Z BROKUŁAMI, BOBEM I CUKINIĄ W CYTRYNOWYM SOSIE ORAZ Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 126

porozpływała się nad nim w pełnym zachwytów, wzniosłym opisie... 😂 No więc...  Makaron casarecce, idealnie ugotowany - al dente, w towarzystwie sprężystych warzyw: brokułów, młodego bobu i cukinii, otulony kremowym sosem z delikatną, cytrynową nutą... Z dodatkiem prażonego słonecznika - dla dodania chrupkości i odrobiną parmezanu oraz listkami świeżej bazylii - dla podkręcenia smaku... 😋👌 Brzmi bogato... A to to tylko kilka podstawowych składników(...)praskę czosnek. Teraz dolej śmietanę i około 2-3 chochelki wody z gotowania makaronu. Dodaj sok i skórkę z cytryny, sol i pieprz do smaku. Zamieszaj i chwilę podgrzewaj sos. Dorzuć makaron, ponownie dokładnie zamieszaj, dołóż brokuły i bób (obierz go ze skórki wcześniej). Całość delikatnie zamieszaj i posyp parmezanem, uprażonym uprzednio na suchej patelni słonecznikiem orz listkami bazylii (opcjonalnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka grillowa 200

ręką.  kilka liści sałaty kruchej kilka gałązek świeżej bazylii 1 op mozzarelli mini 5-6 żółtych pomidorków koktajlowych 1 duży pomidor malinowy  2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sałatkowego greckiego w proszku Na półmisku ułożyć poszarpaną na kawałki sałatę,kulki mozzarelli,połówki pomidorków koktajlowych i pokrojonego w kawałki pomidora malinowego. Posypać listkami bazylii. Sos sałatkowy wymieszać z oliwą

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z pomidorków i truskawek 152

mięty- kto lubi Przygotowanie: Umyte pomidorki i truskawki pokroić na pół, umyte liście mięty lekko rozdrobnić Mix sałat jeśli trzeba umyć i osuszyć Składniki sałatki ułożyć na talerzu, polać sosem. Składniki na sos: miód sok z cytryny olej Składniki zmieszać w małym słoiczku. Mix sałat można zamienić na roszponkę czy rukolę. Inspiracja z bloga kuchennymidrzwiami.pl

Proste Potrawy
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym 298

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 cebula 1 szklanka bulionu 1 szklanka śmietany 18% do zup i sosów 2 łyżki oleju 50 g orzechów laskowych posiekana natka pietruszki do posypania 250 g pieczarek sól, pieprz Przygotowanie: 1. mięso umyj, oczyść z błon, pokrój na cienkie plastry, przełóż do miski, dodaj paprykę oraz sól i pieprz, wymieszaj, odstaw(...)patelni zalej bulionem 10. gotuj razem około 2 minut 11. dodaj orzechy 12. wymieszaj wszystko i na końcu dodaj śmietanę 13. dokładnie wszystko wymieszaj i smaż do lekkiej redukcji sosu 14. po wyłożeniu na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
beza z kremem cytrynowym 113

cytyryny na krem: 300 ml śmietanki kremówki cytryna 1 jajko 1 żółtko 40 g masła 80 g cukru łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: świeże owoce 3 łyżki sosu owocowego (jak do lodów) Białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna zacząć dosypywać cukier a na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa musi być sztywna i się(...)Żelatynę rozmieszać w kilku łyżkach wrzątku. Do ubitej śmietany dodać krem cytrynowy i żelatynę. zmiksować. Podzielić na 2 części. Blaty bezowe przełożyć kremem. Na wierzchu ułożyć owoce i polać sosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania