misce łącze ze sobą szpinak, ricottę i przestudzone mięso, doprawiam do smaku gałką muszkatołową solą oraz pieprzem. Nadziewam muszle farszem i układam na posmarowanej lekko sosem pomidorowym blasze (23cm/34cm). Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem Całość polewam pozostałym sosem pomidorowym, posypuję startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym i zapiekam w rozgrzanym
Gotuj Się Kto Możejeszcze szybciej znika. Jest prosta i bardzo smaczna. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z tuńczyka: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym lub oleju, 100g ryżu basmati lub długoziarnistego, 4 jajka, 1 czerwona papryka, 4 korniszony, 1 puszka kukurydzy, kilka łyżek majonezu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania sałatki(...)tuńczyka: Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, jajka gotuję na twardo i studzę. Odlewam olej lub sos z puszek tuńczyka i mięso ryby rozdrabniam widelcem, odcedzam kukurydzę konserwową i wrzucam do miski. Jajka, paprykę i ogórka kroje w kostkę. Mieszam w misce wszystkie składniki, doprawiam do smaku
Gotuj Się Kto Możeosób): 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej, 1 cebula, 1 większa cukinia, 2 garści liści pokrzywy, ½ łyżeczki kurkumy, 1 płaska łyżeczka garam masali, 2 – 3 łyżki sosu sojowego, olej do smażenia, sól do smaku. Sposób przygotowania kaszy jaglanej z cukinią i pokrzywą: Kaszę jaglaną prażę w suchym garnku, aż zacznie ładnie pachnieć(...)kurkumę, smażę przez chwilę mieszając i dodaję cukinię. Kasza jaglana z cukinią i pokrzywą - przygotowanie. Gdy cukinia jest już dość miękka ale jeszcze chrupka dodaję pokrzywę, sos sojowy i ugotowaną kaszę jaglaną, mieszam, smażę wszystko razem przez jakieś 3 minutki i wykładam na miseczki lub talerze. Kasza jaglana z cukinią i pokrzywą gotowa :) Kasza
Gotuj Się Kto Możedzień :) Dla osób niećwiczących idealne porcja na śniadanie dla dwóch osób :) No to lecimy. Składniki: Placki: 3 jajka 200g serka wiejskiego ziarnistego 50 g zmielonych płatków owsianych 30g mąki Sos: 250g jogurt naturalny typu grecki 1 gruszka łyżka miodu Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy żółta, serek, płatki owsiane i mąkę - mieszamy na jednolita masę. Smażymy małe placuszki na lekko(...)gruszka i miód) i miksujemy w blenderze, ja pokroiłem drobno gruszkę bo lubię jak chrupie coś na zębie ;) I gotowe - szybko smacznie, kalorycznie :) Smacznego !!!! Wartość odżywcza oraz kalorie: Placki Sos Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Smacznie Pysznie Kalorycznielody 100 g - posiekane orzechy laskowe 100 g - wiórki kokosowe 5 szt. - herbatniki 2 łyżki mleka kokosowego w proszku House of Asia 2 szt. - JAJKA opcjonalnie: sos śliwkowo-czekoladowy sezam Z lodów formujemy kule o średnicy ok 4 cm u układamy na blasze. Wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny. Ubijamy piane z białek z odrobiną soli. Dodajemy żółtka(...)wiórkami, herbatnikami i mleku kokosowym. Wkładamy do zamrażalki na ok 1 godzinę. Olej mocno podgrzewamy i każdą kulkę lodową smażymy oddzielnie przez ok 30 sekund. Lody podajemy z sosem śliwkowo-czekoladowym i sezamem (opcjonalnie). Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-prze pisy
Kuchnia w oparachcebula) garść fasolki szparagowej garść świeżego groszku 2 jajka prażone pestki sezamu sól morska do smaku (opcjonalnie) papryka ostra w proszku do smaku pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego 2 liście kafiru ziele angielskie koperek Marchewkę obieramy. fasolkę czyścimy. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Warzywa pieczemy ok 15-20 minut. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę. Dodajemy torebki(...)pół godziny oczyszczamy bulion z szumu i dodajemy pieczone warzywa, pokrojone grzybki oraz fasolkę szparagową oraz pozostałą włoszczyznę. Gotujemy wszystko na małym ogniu ok 2 godzin. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym oraz papryką do smaku. Jeżeli wolicie potrawę bardziej słoną można przyprawić solą morską Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na talerz wkładamy makaron. Zalewamy bulionem wraz
Kuchnia w oparachFARSZ: Ubijamy śmietankę mikserem. dodajemy serek, sok z cytryny, cynamon i cukier puder. Mieszamy wszystko. Kroimy gruszkę w kostkę i dodajemy do farszu. delikatnie mieszamy. SOS: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. śmietankę podgrzewamy. dolewamy do czekolady i mieszamy. Na cieście w równych odległościach układamy po łyżeczce farszu. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Wykrawamy nasze ravioli nożem lub specjalna wykrawaczką(...)nasze ravioli z nadzieniem w środku. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch. Podajemy z sosem karmelowym i migdałami Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Kuchnia w oparachpieprzem. Kurczaka rozbić na cienko. Nałożyć puree z groszku i na to pokrojony w paski pomidor. Zwijamy. Roladki obwijamy dodatkowo folią aluminiową. Pieczemy pół godzin w 180 st. Przygotowujemy sos: czekoladę rozpuszczamy. dodajemy wiśniówkę, skondensowane mleko, chili oraz szczyptę soli i wymieszać aż wszystko się połączy. Roladki odwijamy z folii aluminiowej. Kroimy na mniejsze części i podajemy z sosem czekoladowym
Kuchnia w oparachczekały na nas przekąski. Deska serów, kanapki, wytrawne babeczki, suflet i inne pyszności. Później zabraliśmy się za wspólne gotowanie. Przygotowaliśmy Dorsza w panierce orzechowo-migdałowej i musztardzie podanego z sosem groszkowo - chrzanowym i jadalnymi kwiatami tj bratki. Tego dorsza na pewni przygotuje w domu dodając odrobinę siebie :) Drugie danie to klopsiki z kaszy gryczanej, batatami i humusem oraz stokrotkami. Same(...)wyłącznie dlatego, że nie jest to mój smak. W domu pokombinuje i spróbuje zrobić podobne kotlety tylko użyje czegoś innego niż humus. Na deser były gryczane placuszki z sosem borowikowym i siemieniem lnianym. Całe danie przygotowane na bazie mleka jaglanego. Do dekoracji użyliśmy kwiatów. Jest to deser idealny dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami. Dla mnie przepyszne
Kuchnia w oparachunicorne? Styl w którym rządzi kolor, kolor i jeszcze raz kolor. Ja postanowiłam z okazji dnia makaronu przygotować makaron unicorne. Danie jest słodkie, ale też nie przesłodzone. Jest w sosie trochę alkoholu więc ten makaron nie nadaje się dla dzieci. Ciemna deserowa czekolada niweluje słodki smak hibiskusowego cukru pudru. Dodatkowo czerwone porzeczki sprawiają, że całość jest idealnie wyważona(...)odkładamy na bok, a drugą część skrapiamy sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy wiśniówki oraz cukru pudru. Mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników. Makaron mieszamy z sosem oraz owocami i Rictotta. Wykłądamy na talerz dodając na sam wierzch lody. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Kuchnia w oparachmajonezem, faszerowane, w żurku lub terrinie. U nas na stole też pojawią się jajka podane w skorupce. Skorupka jest chrupiąca z nutą orzechowo-serową. Podane są one z sosem majonezowo-ketchupowym do którego wykorzystałam klasyczny majonez dekoracyjny Winiary 10 jajek 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanych orzechów(...)Jajka po wystudzeniu obieramy ze skorki i obtaczamy je w jajku z mlekiem a następnie w orzechowo-serowej posypce. Czynność powtarzamy. Na rozgrzanym oleju smażymy do złocistego koloru. Przygotowujemy sos: Masło rozpuszczamy i przestudzamy. Dodajemy majonez Dekoracyjny Winiary koncentrat pomidorowy, ketchup, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Mieszamy. Jajka podajemy na ciepło! 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis
Kuchnia w oparachlubi. Składniki: SPÓD 1 szklanka ulubionych płatków 40 g masła 1 łyżka startego sera żółtego SERNIK: 400 g jogurtu naturalnego 250 g sera ricotta 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3/4 szklanki oliwek 1 mała puszka kukurydzy 9 suszonych pomidorów 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki posiekanego koperku 1 ząbek czosnku 5 jaj sól pieprz bazylia DEKORACJA sałata japońska(...)koperek, suszone pomidory, czosnek zblendować na mniejsze kawałki. Dodać ser ricotta i kremowy ser z jogurtu. Dodajemy kukurydzę, jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Miksujemy. Dodajemy tuńczyka odsączonego z sosu oraz szczypiorek i mieszamy do połączenia się składników. Przelewamy masę na spód serowo-owsiany. Pieczemy ok 50 minut w temp 160 st C. Schładzamy. Dodajemy na wierzch odrobinę kukurydzy
Kuchnia w oparachinnego naczynia. Na rozgrzaną patelnię wlewamy wino, a następnie dodajemy musztardę, grubo zmielony pieprz i sól. Całość ma się gotować przez około 5 minut. Pamiętajmy o regularnym mieszaniu sosu. Do miski przekładamy ugotowana kaszę gryczaną, porcję wątróbki i wlewamy sos. Całość posypujemy jeszcze pietruszką. Smacznego
Pyszny Duetmakaronu kokardki - puszka tuńczyka w oleju -10 szt. zielonych oliwek - słoik (200 g ) suszonych pomidorów w oliwie - 2-3 ogórki konserwowe - kilka liści sałaty lodowej - sos winegret z dodatkiem ziół prowansalskich Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Oliwki kroimy w krążki, pomidory w paseczki, ogórki w kostkę. Dodajemy wraz z odsączonym tuńczykiem do wystudzonego makaronu. Sałatę(...)rozdrabniamy rękoma na małe kawałki, dodajemy do sałatki. Polewamy obficie sosem winegret z dodatkiem łyżki ziół prowansalskich. Dokładnie mieszamy i dekorujemy krążkami ostrej papryczki
Kulinarne przemyslenia