dyniowej, której opis umieściłam tutaj , przyprawę można zastąpić cynamonem. Babeczki ozdobiłam białym serem zblendowanym z wiórkami kokosowymi i osłodzonym miodem. Uwieńczeniem wypieku był bardzo łatwy w wykonaniu dyniowy sos - pokrojoną w kosteczkę dynię karmelizowałam przez chwilę w miodzie i jeszcze ciepłą polałam babeczki. BABECZKI SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki(...)stopniach. KREMOWY SEREK: 250 g. twrogu białego 1 łyżka miodu 1/2 szklanki wiórków kokosowych WYKONANIE: wrzucam do blendera wszystkie składniki, blenduję do uzyskania kremowej konsystencji. nakładam łyżką na babeczki SOS DYNIOWY ( KARMELIZOWANA DYNIA): 1/2 pokrojonej w małą kosteczkę dyni 2 łyżki miodu WYKONANIE: miód podgrzewam chwilę na patelni (do momentu, aż będzie płynny) wrzucam do niego dynię i smażę
Upiecz sobie babeczkęsolą i podsmażyć kilka minut, dodać por oraz cukinię , całość smażyć pod przykryciem aż warzywa zmiękną, wlać śmietankę , dodać pokruszony ser pleśniowy , mieszać aż ser się rozpuści a sos zgęstnieje, doprawić do smaku pieprzem cytrynowym. Makaron ugotować wg wskazówek producenta na opakowaniu, odcedzić i gorący wymieszać z sosem, rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem lub cheddarem, od razu podawać
Wanilia i KardamonSkładniki: jajka 12 sztuk "L", ryba w puszce w pomidorach 1 sztuka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka, sos majonezowy chrzanowy - ile potrzeba, szczypiorek,papryka do dekoracji jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i obrać ze skorupek jajka przekroić na połowę, żółtka usunąć z białka do miski rybę w pomidorach (użyłam szprotki) wyjąć z puszki do żółtek, dodać(...)paprykę ostrą i widelcem wszystko rozgnieść na gładką masę łyżeczką nakładać masę do białek po żółtkach, układać na talerzu, posypać koperkiem, nałożyć sos majonezowy chrzanowy, przybrać szczypiorkiem, papryką - jajka faszerowane różnymi dodatkami i smakami są naszą ulubioną przystawką na okazje rodzinne, imprezy lub tak po prostu na kolację czy śniadanie.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgotujemy na parze do miękkości. Kroimy na ćwiartki. Rzodkiewki płuczemy i kroimy ma pół lub w ćwiartki, jak wolimy. Szpinak dokładnie myjemy pod zimna wodą. W szklance mieszamy składniki sosu. Do sporej salaterki wrzucamy listki szpinaku, pokrojone rzodkiewki i ziemniaki. Wszystko polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Jeśli używamy czosnku niedźwiedziego, listki kroimy w paseczki i posypujemy nimi sałatkę
Kulinarne przygody Gatityzgodnie z opisem na opakowaniu, Na każdy płat papieru, nakładamy sałatę, pomidora, następnie po szparagowej roladce, na ro kozi ser pokrojony z kosteczkę-całość zwijamy, jak sajgonkę. Do podania sos słodko kwaśny, lub nawet sos czosnkowy. Papier ryżowy można też posmarować serkiem kanapkowym i dodać listki mięty
Kopystką po garachdomowy fast food. 300 f fileta z piersi kurczaka Przyprawa do grosa ½ puszki kukurydzy ½ żółtej papryki 200 g żółtego sera 3 łyżki natki pietruszki (świeżej) 3 łyżki sosu czosnkowego (domowego) 4 placki tortilli Filet z piersi kurczaka kroimy w małe kawałki, przyprawiamy przyprawą do grosa. Mięso smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy(...)bardzo małą kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Świeżą pietruszkę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, wlewamy sos czosnkowy, ponownie mieszamy. Masę dzielimy na 4 części. Każdą cześć rozkładamy na placku tortilli, zwijamy w koperty. Tortillę grillujemy na grillu z każdej strony
VioletoweKucharzeniejakby w kształcie wachlarza, czy grzebienia. Owoce regularne, intensywnie czerwone z połyskiem. Skórka owoców ciemnoczerwona, miąższ soczysty, aromatyczny, dość smaczny. Trwałość owoców duża. Odmiana doskonała na przetwory, świetne na sosy owocowo/ warzywne chutney, wyśmienita do jedzenia na surowo. HONEOYE - to odmiana amerykańska. Owoce bardzo duże. owoce średnio jędrne, miąższ soczysty winno - słodki i aromatyczny. Typowa odmiana deserowa o wczesnej porze(...)dojrzewania owoców. Doskonałe na desery i kompoty, świetne do mięs i na sosy owocowo - warzywne chutney. CAMAROSA - to odmiana amerykańska. Polecana jako odmiana deserowa nr 1 na południu Europy. Posiada owoce duże, stożkowate, intensywnie czerwone, z silnym połyskiem, bardzo jędrne, odporne na uszkodzenia mechaniczne, soczyste, aromatyczne i smaczne. wyróżniają się twardością w transporcie i dobrą jakością handlową. Doskonałe do ciast
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 1 łyżeczka oliwy 1 nieduża papryka (lub po kawałku różnokolorowych) 180 g tartej mozzarelli (twardszej i żółtej, nie białej z zalewy) 40 g salami w plasterkach 4 łyżki sosu do pizzy 1/2 łyżeczki suszonego oregano świeża bazylia 2 łyżeczki masła 2 duże tortille (śr. 25 cm) Przygotowanie: Paprykę pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i podsmażyć chwilę na łyżeczce(...)oliwy, odłożyć na talerz. Na dużej patelni rozgrzać i rozprowadzić łyżeczkę masła. Położyć placek tortilli i wyłożyć na niego połowę tartego sera, podsmażoną paprykę i plasterki salami. Skropić równomiernie sosem, posypać suszonym oregano i listkami bazylii. Posypać drugą połową tartego sera. Przykryć drugim plackiem tortilli i podsmażać ok. 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zrumieni. Podgrzaną z jednej strony
Oka w rosole czyli KaFka gotujepokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Chwilę smażymy – aż filet będzie zupełnie biały. Dodajemy ugotowane, pokrojone w kawałki zielone szparagi. Doprawiamy solą, pieprzem. Dolewamy śmietanę 30% mieszamy- redukujemy sos. Ja dodaję jeszcze śmietanę 18%- lepiej i szybciej zagęszcza mi się sos. Wykładamy makaron na talerz, dodajemy kurczaka ze szparagami, posypujemy parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Makaron
MojaQchnia.plkapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków
Kulinarne przygody GatityDziś zapraszam Was na pyszne ryżowo pieczarkowe kotleciki. Niezwykle proste w przygotowaniu i sycące. Takie kotleciki najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu pomidorowego. Często do przygotowania takich kotlecików używam ryż, który został mi z obiadu i dodaję pieczarki i inne dostępne pod ręką składniki. Dziś postawiłam na wersję jeszcze łatwiejszą i niebywale pyszną. Do przygotowania kotlecików wykorzystałam niepełne opakowani Risotto(...)dosypujemy nadmiarowo bułki tartej). Z masy formujemy w dłoniach małe kotleciki (warto przepłukiwać ręce zimną wodą). Kotleciki smażymy z obu stron na oleju. Kotleciki najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu pomidorowego. Smacznego
Słodkie okruszkicebula -2 marchewki -mały kawałek selera -5 ząbków czosnku -1/2 szkl. wytrawnego wina -3 szkl. bulionu -3 szkl. wody -sól, pieprz -2 łyżki oleju do smażenia -ostry sos typu tabasco/piri-piri (opcjonalnie) Przygotowanie Na patelni rozgrzać olej. przesmażyć boczek przez 2-3 minuty. Dodać mięso mielone i smażyć około 5 minut aż się zetnie. Dodać mięso gulaszowe. Przełożyć do garnka(...)kostkę. Dodać do garnka. Gotować następne 20 minut od czasu do czasu mieszając. Całośc wymieszać z fasolką szparagową i kukurydzą. Podgotować około 8-10 minut. Wedle uznania doprawić ostrym sosem. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 479,7 kcal Tłuszcz: 22,1g Białko: 29g Węglowodany: 38,5g Smacznego
Zielona Kuchniasztuki średnie, cebula młoda 3 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, koperek 1 pęczek, cukier 2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, sos sałatkowy włoski Prymat 1 opakowanie dojrzałe pomidory sparzyć (można zdjąć skórkę jak ma się problemy z trawieniem), pokroić w kostkę do większej miski ogórki kiszone lub małosolne obrać ze skórki pokroić(...)kostkę paprykę czerwoną, cebule obrać i pokroić w kostkę dodać pokrojony koperek, cukier, ocet winny, pieprz mielony, wsypać sos sałatkowy włoski, wlać olej rzepakowy, wszystko wymieszać - najsmaczniejsza sałatka - surówka, u nas jest i dodatkiem do obiadu i jako samodzielna sałatka podana do tostów na kolację.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnawet mięso mielone, pamiętając o dostosowaniu czasu pieczenia, żeby mięso nie było surowe. Można też klasycznie posypać górę żółtym serem lub mozarellą. ZAPIEKANKA WARZYWNA Z ZIEMNIAKAMI W JOGURTOWYM SOSIE Czas przygotowania 40-45 minut Składniki podane do przygotowania dwóch porcji 3 ziemniaki Pomidor malinowy Pół dużej cukinii Kawałek zielonej i czerwonej papryki Pół czerwonej cebuli Jajko Szczypiorek 5 łyżek jogurtu(...)Jajko wymieszać z jogurtem, płatkami drożdżowymi, szczypiorkiem i przyprawami Ziemniaki, pomidora, cukinię i cebulę układać w formie na przemian Paprykę wyłożyć na górę warzyw Na warzywa wylać równomiernie przygotowany sos jogurtowy Zapiekać 20-25 minut aż warzywa będą miękkie a góra lekko ścięta
HealthyCreationsjuż brzmi przepysznie, a gdyby tak je zapiec, z odrobiną sera i brązowego cukru? A gdyby tak naleśnik smakował, jak najlepszy deser. Brzegi mocno podpieczone i chrupiące, gęsty sos truskawkowy, smakuje niczym karmel truskawkowy i z każdym kęsem ma się ochotę na więcej! Zapiekane naleśniki z chęcią bym zjadła rano, na obiad czy jako deser do kawy. Uwielbiam takie proste(...)zloty kolor, u mnie 35 minut. Podajemy na ciepło ;-) Naleśniki oczywiście możesz podać z gałką lodów, polać śmietanką lub jogurtem, ale ja je uwielbiam tylko takie z sosem z truskawek z naczynia. Obłędnie dobre
SMYKWKUCHNI