puszki i gotujemy do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec doprawiamy lekko solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. 3. Następnie wrzucamy na patelnię odrobinę liści szpinaku (opcjonalnie), rozbijamy jajka na sos pomidorowy ( tak jak na sadzone ), doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie ( aby przyspieszyć ten proces można przykryć patelnię pokrywką ). Szakszukę najlepiej przygotowywać(...)małych patelenkach - wtedy każdy je bezpośrednio z patelni. Jeśli nie macie takich małych patelni to po prostu z dużej patelni delikatnie przekładamy jajka z sosem pomidorowym na talerz. Do tego kromka świeżego pieczywa z masłem i… i nic więcej nie trzeba ;) Udanego dnia
W kuchni Katiesmaczna. Składniki: opakowanie miksu sałat 2 jajka ugotowane na twardo kilka pomidorków koktajlowych czerwona cebula 4 plastry wędzonego boczku kilka kostek sera feta kilka gałązek natki pietruszki sos: 1 łyżka oliwy 1 łyżka musztardy 2 łyżki octu jabłkowego pieprz mielony Wykonanie: *Wędzony boczek obsmażamy *Na talerz wykładamy sałatę. Na nią połówki pomidorków, ćwiartki jajek, kawałki boczku, półplasterki cebuli(...)Wszystkie składniki sosu mieszamy na gładko, polewamy nim sałatkę, posypujemy pokruszoną fetą oraz natka pietruszki
Z Majeczką w kuchnisuchej patelni. Rzodkiewkę, ogórka myjemy i kroimy w plasterki. Szczypiorek siekamy. Do miski przekładamy rukolę, pokrojone rzodkiewki, ogórka oraz posiekany szczypiorek. Wszystko mieszamy, posypujemy nasionkami lnu. Całość polewamy sosem. składniki na sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy
Domowy Smak Jedzeniaokoło 500 g) 500 g mrożonej marchewki z groszkiem 2 pory około 200-300 g kaszy gryczanej (u mnie niepalona) 1 łyżeczka suszonego tymianku 550-750 ml bulionu szczypiorek sos sojowy (opcjonalnie) sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Oczyszczone pory kroimy na półplasterki. Na dużej, głębokiej patelni(...)przykryciem przez około 7-10 minut. Następnie pokrywkę zdejmujemy i gotujemy kolejne 5 minut (aż kasza wchłonie cały płyn i stanie się miękka). W razie potrzeby doprawiamy niewielką ilością sosu sojowego. Danie przed podaniem możemy posypać szczypiorkiem (u mnie szczypiorek został na półce:D;) ). Źródło
Smaki Na TalerzuSkładniki sos sok z jednej pomarańczy sok z jednej cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku miód do smaku (opcjonalnie) sałatka około 4-5 szklanek szpinak lub mieszanka sałat około 2 szklanek gotowanego ryżu około 2 szklanek posiekane mango 1/2 szklanki nerkowca 1/2 szklanki suszone żurawiny 1/2 szklanki pokrojona czerwona cebula Wykonanie Wszystkie składniki dressing włożyć(...)słoika z pokrywką i wstrząsać nim do połączenia składników. Doprawić do smaku . Składniki sałatki umieścić w misce,wymieszać delikatnie z sosem
w mojej kuchnipęczki botwinki z małymi buraczkami lub 1 pęczek z dużymi 3 ziemniaki 1 marchewka 50 g kiełbaski chorizo 1,5 l bulionu lub gorącej wody wymieszanej z 3 łyżkami sosu sojowego 200 g ugotowanej soczewicy z puszki (użyłam takiej ) 70 ml śmietany 30% sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta lubczyku 2-3 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Botwinkę(...)średnim ogniu, często mieszając. Dodajemy czosnek oraz pokrojoną paprykę, ziemniaki, marchewkę i plasterki buraczków. Smażymy, cały czas mieszając przez 2 minuty. Stopniowo dolewamy gorący bulion lub wodę z sosem sojowym, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zagotowujemy i gotujemy około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy łodyżki i gotujemy jeszcze 2 minuty. Dorzucamy soczewicę z puszki (można z zalewą
cool and mintyobok nas. Składniki na 2 porcje mix sałat – wystarczy 2/3 opakowania (ważne, aby była w nim rukola) 8-10 pomidorków koktajlowych 2 jajka 80 g sera typu feta sos: 5-6 łyżek oliwy z oliwek + szczypta tymianku + szczypta oregano + 1 łyżeczka octu balsamicznego + sól + pieprz bratki do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie Zieleninę opłukać na sicie chłodną wodą. Przełożyć do salaterki(...)pozbawic skorupek i pokoić w ćwiartki. Wyłożyc na sałatę. Pomidorki umyć, przekroić na połówki lub dodać do sałatki w całości. Na sam koniec wyłożyc fetę w pożądanej ilości. Przygotuj sos i polej po wierzchu sałatkę. Sałatka bedzie pięknie wyglądała, jeśli udekorujesz ją delikatnie wiosennymi bratkami. Smacznego! Artykuł Wiosenna sałatka z fetą i jajkiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaoraz mąkę i mieszamy do połączenia. Odrywamy po kawałku ciasta formujemy wałeczki (jeśli ciasto się bardzo klei to podsypujemy mąką), odcinamy małe kluseczki, dodatkowo widelcem możemy odcisnąć rowki aby sos lepie się oblepiał. Wrzucamy partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy przez ok. 1 min. po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wybieramy łyżką cedzakową na durszlak, przelewamy zimną wodą. Podajemy okraszone(...)masłem, z ulubionymi sosami
Domowy Smak Jedzenianiespodziewanych gości. Składniki: zielone oliwki szparagi marynowane – ze słoiczka – pokrojone na kawałki ser feta pokrojony w kostkę ugotowany w osolonej wodzie brokuł ugotowany w osolonej wodzie kalafior sos: jogurt naturalny, majonez czosnek, sól, pieprz Składniki umieszczam w misce, sos podaję oddzielnie. Pycha. Polecam. Artykuł Sałatka imprezowa z marynowanymi szparagami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plbardzo dobrze do następnego dnia przechowuje się w lodówce. 200 g ulubionego makaronu 100 g orzechów włoskich 1 op. mixu sałat lub 2 mini sałaty rzymskie 100 g gorgonzoli Sos: 2 łyżki oliwy z orzechów włoskich 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczka musztardy starofrancuskiej sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku(...)Odcedzamy. Przelewamy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek, mieszamy. Orzechy grubo siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i prażymy przez chwilę. Ser dzielimy na mniejsze kawałki. Składniki na sos umieszczamy w słoiczku z wieczkiem i potrząsamy, aż do połączenia. W misce mieszamy ugotowany makaron, sałatę (jeśli mamy sałatę rzymską, kroimy ją na mniejsze części), ser oraz orzechy. Całość polewamy przygotowanym
Smaki Na Talerzuzalewą, odrobinę wody po przepłukaniu puszki oraz ciecierzycę,dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, ostrą papryką mieloną, słodką papryką mieloną i cukrem. Całość mieszaj i gotuj do momentu aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu wbij jajka. Patelnię przykryj pokrywką i smaż około 3 minut – do momentu aż białka się zetną. Patelnię zdejmij z ognia, posyp kolendrą. Można podawać z pieczywem
Moja pasja smakuSKŁADNIKI: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4-5 jajek 6-7 plasterków boczku 4-5 ogórków konserwowych sos: 2 łyżki majonezu odrobina oliwy z oliwek sok z połowy cytryny (niewielkiej) łyżeczka musztardy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ugotowane w mundurkach ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę – wrzucamy do salaterki. Ogórki kroimy w kostkę i układamy na ziemniakach. Jajka gotujemy na pół(...)miękko (około 5-6 minut w zależności od wielkości jajek) tak, by żółtko nie było całkowicie ścięte, następnie kroimy na kawałki i układamy. Polewamy ziemniaka, ogórka i jajka sosem majonezowym. Boczek podsmażamy na patelni wytapiając tłuszcz tak, by po ostygnięciu był całkowicie chrupiący. Układamy na wierzchu sałatki
Gotowanie jest łatwemiski,dodać obrane i pokrojone w kostkę awokado. Następnie dodać posiekaną cebulę i pietruszkę,wymieszać z innymi warzywami. Dodać ser pokruszony ,kawałki chleba i kurczaka, wymieszać dokładnie. Przygotować sos z oliwą z oliwek, octu , miodu ,oraz soli i pieprzu. Wymieszać wszystko dobrze, a po sprawdzeniu smaku, wlać sos do sałatki niskokalorycznej. Delikatnie wymieszać do połączenia smaków
w mojej kuchnikapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków
Kulinarne przygody Gatitynacieramy całego kurczaka. Krok 3. Układamy tuszkę grzbietem do dołu w brytfannie z rozpuszczonym masłem. W piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni pieczemy przez 1 godzinę 45 minut, polewając sosem z brytfanny (to ważne!), żeby kurczak nie wysechł. Po około 30 minutach kurczaka można luźno nakryć folią aluminiową, aby zbyt mocno się nie przyrumienił. Po upieczeniu, kurczaka wyjmujemy(...)dajemy mu "odpocząć" - kroimy nie wcześniej niż 15 minut od wyjęcia z piekarnika. Na stół podajemy kurczaka w całości (kroimy na bieżąco) z wytworzonym podczas pieczenia sosem, pieczonymi ziemniakami, sałatą lub rukolą oraz pomidorkami koktajlowymi. Smacznego :) RADA: * Warto kupić świeżego kurczaka - po upieczeniu jest smaczniejszy niż mrożony. * Przed myciem trzeba obejrzeć tuszkę. Ułóż ją na desce grzbietem do dołu
Moja Książka Kucharska