Bardzo dobrze przyrządzone mięsa. No i na koniec przyszła pora na moje danie. Średniowysmażony idealny stek, którym bez cienia wątpliwości Dalamtina skradła moje serce. Do tego gnocchi w aksamitnym sosie z błękitnym serem pleśniowym. Oczywiście potrzebowałam pomocy w związku z wielkością dania, ale było ono niesamowite. Moja radość była ogromna, ponieważ nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam sos na bazie sera
Karola gotujesmażony boczek, tym razem z dodatkiem pysznych kurek. Ekspresowe w przygotowaniu i jakie dobre.Wszystkie smaki idealnie ze sobą współgrają tworząc danie tak pyszne, że trudno mu się oprzeć. Sos przygotowujemy z samych jajek, które dodajemy na patelnię tuż przed wyłożenie dania na talerze. Uważajmy, aby nie podgrzewać ich zbyt mocno, ani tez nie trzymajmy na patelni zbyt długo(...)powstać z nich kremowy sos, a nie jajecznica. SKŁADNIKI / 2PORCJE 160 g makaronu spaghetti 25 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g boczku (wędzonego lub parzonego) 250 g kurek 2 jajka 25 g tartego parmezanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją
cool and mintyprzygotowuję z nich np. takie placuszki. Wzbogacone cukinią, suszonymi pomidorami i sporą ilością sera halloumi są naprawdę smaczne. Polecam na lunch, kolację lub piknik- ja podałam z delikatnym sosem czosnkowo-koperkowym i pomidorkami. Składniki na ok 15 placuszków 70 gramów skórek po bobie 80 gramów cukinii, startej na grubych oczkach 1 jajko 4 łyżki mąki 2 łyżki okruchów chleba(...)niedużym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste. Odsączyć je z nadmiaru tłuszczu przekładając je na papierowy ręcznik. Podawać gorące lub ciepłe np. z dodatkiem sosu czosnkowego lub tzatziki. Smacznego! Artykuł Placuszki ze skórek bobu i sera halloumi pochodzi z serwisu Olalacooking.com
olalacookingDziś proponuje przepis na filet z indyka z piekarnika pieczonego w woreczku. Indyka możemy podawać z ulubionym sosem do obiady lub serwować jako wędlinę na kanapki. Polecam Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia(...)www.facebook.com/KulinarneePrzygody/ Składniki: Filet z indyka 500 g miód łyżka sok z cytryny łyżka olej 2 łyżki łyżka sosu sojowego ( można dodać więcej dla lubiących słone lub zastąpić solą) pieprz ziołowy łyżeczka tymianek łyżeczka słodka papryka mielona łyżeczka Przygotowanie: Z podanych składników przygotować marynatę mieszając w miseczce wszystkie składniki ( Marynaty wychodzi więcej więc można jej użyć nawet
Kulinarne przygodyZaległy przepis, jeszcze z ostatnimi już szparagami i musiałam je wykorzystać by zrobić pizzę. Więc wyszła rewelacyjna pizza ze szparagami i białym sosem śmietanowo - serowym. Taka klasyka, ale jakże smaczna. Świetnie sprawdzą się także mrożone szparagi, jeśli je mroziliście w maju. Składniki : * 500g mąki pszennej * 1/4 kostki świeżych drożdży * szklanka ciepłej wody * szczypta soli * oliwa * mała(...)Dodać sól i resztę mąki oraz łyżkę oliwy. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Śmietanę wymieszać z serem, można delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Posmarować sosem. Ułożyć warzywa. Całość posypać startą mozzarellą. Piec 15 minut w 200 stopniach. Podawać na ciepło lub zimno
Magiczne Życie Martywypróbowania przepisu Przepis na 3-4 porcje dania Filet kurczaka z fasolką szparagową i sezamem SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka lub 2 pojedyncze 4 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki przyprawy curry duża szczypta chili pieprzu cayenne 3 łyżki sezamu 400 g zielonej fasolki szparagowej 1 łyżka oleju 1 czubata łyżka masła sól PRZYGOTOWANIE: Filet(...)piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę średniej wielkości. Do miseczki wlać sos sojowy, dodać przyprawę curry i chili pieprz cayenne, dokładnie wymieszać. Do miseczki z przyprawami włożyć pokrojone w kostkę mięso i dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na około godzinę do lodówki. Na suchej patelni uprażyć sezam, a następnie przesypać do miseczki ( pozostawienie uprażonego sezamu
WSZYSTKO SMACZNEmrożonego groszku 200 g serka z ziołami (typu almette) sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente. Wodę z makaronu zachowujemy. Śmietanę podgrzewamy razem z serem, Do sosu dodajemy groszek, chwilę podgrzewamy (około 3 min). Do sosu dodajemy makaron, składniki dokładnie łączymy. W razie potrzeby, dodajemy wodę z gotowania makaronu. Całość doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenmiód do smaku **************************** 1 . Por umyć ,osuszyć ,pokroić w cienkie krążki. 2 . Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach . 3 . Warzywa że ze sobą wymieszać . 4 . Przygotować sos że śmietany , miodu , soli i pieprzu . 5 . Surówkę wymieszać z sosem .Podawać do obiadu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBliskiego Wschodu, np. w Syrii, Izrealu, Palestynie czy Iraku. W swojej podstawowej wersji sałatka tabbouleh składa się jedynie z natki pietruszki, świeżej mięty, kaszy bulgur, cebuli i pomidorów oraz sosu na bazie oliwy i dużej ilości soku z cytryny (to istotne - ma być kwaśna!). Bardzo ważne, aby wszystkie składniki były drobno posiekane, bo wtedy sałatka uzyskuje odpowiednią konsystencję. Spotkać można(...)cebulę. Kaszę bulgur odcedź i przełóż do miski z warzywami. W małym słoiku wymieszaj sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz i opcjonalnie szczyptę sumaku. Wstrząśnij i wlej sos do sałatki. Wymieszaj przy pomocy dwóch widelców. Podawaj na przystawkę, np. na liściach sałaty rzymskiej lub jako dodatek do mięsa i ryb. ➤ Rada: Kiedyś kasza bulgur była trudno dostępna
Chilli Czosnek i Oliwaschabowe po połówce żółtej, czerwonej i zielonej papryki 1 średnia marchewka połówka niewielkiej kapusty pekińskiej lyżka drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku 1/5 łyżeczki sproszkowanego chili 3 łyżki ciemnego sosu sojowego lub do smaku 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów mung Do podania: ugotowany na sypko ryż lub makaron ryżowy Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników przed rozpoczęciem smażenia(...)mieszamy wszystko razem i smażymy 2 minuty. W międzyczasie, odcedzamy grzyby – duże egzemplarze kroimy w mniejsze paski. Dodajemy je do woka. Na sam koniec doprawiamy wszystko do smaku sosem sojowym, mieszamy i ściągamy z ognia. Danie jest od razu gotowe do podania, z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym. Powrót na górę
Smaczna Stronasoczewicy 5 średnich cebul + 2 cebule 3 duże ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 pietruszka 2,5 l wywaru mięsnego (miałam z kurczaka) 1 płaska łyżka kurkumy 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wywar mięsny zagotować, dodać wypłukaną soczewicę, pietruszkę i marchewkę pokrojoną w kostkę . Gotować na małym ogniu około 10 minut. Na patelni(...)cebulę ( 5 szt) pokrojoną w kostkę. Na samym końcu smażenia dodać drobno posiekany czosnek i przełożyć do garnka z zupą. Dodać kurkumę, doprawić solą i pieprzem oraz wlać sos sojowy. Gotować do miękkości soczewicy. 2 cebule pokroić w cienkie piórka i zrumienić na 1 łyżce masła na złoty kolor. Powinna być chrupiąca. Przed podaniem posypać nią zupę. Smacznego. arabska
O kuchni z uczuciemteż się załapał Uwielbiam przygotowywać kulinarne niespodzianki, obdarowywać na różne okazje i bez, cieszyć się widokiem zjadanych na moich oczach porcji jeść razem, rozmawiać. Dziś rozmowy przy śledziu w sosie chrzanowym na bazie śmietany ze świeżo skrojonym koperkiem. Dla nas pycha! Tak więc dziś na stole smacznie przyrządzone śledzie w sosie chrzanowym z koprem, coś co lubimy i polecamy. Śledzik
Zasmakuj KuchniDanie w nieco orientalnym stylu. Ryż z klopsikami wieprzowymi w sosie curry z dodatkiem fasolki szparagowej oraz pędów bambusa. Pamiętajcie, że mleczko kokosowe samo w sobie nie jest jakieś mocno wyraziste w smaku, więc finalny efekt wiele zależy od końcowego doprawienia;) 600-800 g mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 1-2 ząbki czosnku mielony imbir 250 g zielonej fasolki szparagowej(...)ponad połową szklanki wody i dusimy przez około 8-10 minut. Następnie dodajemy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą oraz sokiem z limonki i ewentualnie jeszcze szczyptą ostrej mielonej papryki. Do sosu przekładamy klopsiki, podgrzewamy jeszcze około 5 minut. Podajemy z ryżem, posypane posiekaną kolendrą lub natką. Przepis z czasopisma kulinarnego
Smaki Na Talerzuobficie posypać danie na talerzu. Makaronem ze szpinakiem Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 0,5 szkl mleka roślinnego 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki płatków drożdżowych pieprz, sól opcjonalnie odrobina cukru Przygotowanie: Rozmrożony szpinak przełóż na rozgrzaną patelnie (można go też rozmrozić(...)patelni) z olejem. Dodaj mleko roślinne i smaż ok. 5 minut na małym ogniu, aż większość płynu wyparuje. Po tym czasie dodaj przeciśnięty czosnek i sos sojowy. Dokładnie zamieszaj i smaż ok. minutę. Następnie dodaj płatki drożdżowe, pieprz, ewentualnie sól i cukier. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Ugotowany makaron dokładnie połącz
wegujemypatelni na reszcie oliwy. Dodajemy liść laurowy i smażymy do miękkości. Następnie wrzucamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Kiedy się już podsmaży wrzucamy pomidory z puszki, mieszamy aż sos z pomidorów się ładnie zredukuje. Przygotowujemy beszamel - w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy za pomocą trzepaczki. Dolewamy powoli mleko, cały czas mieszając, aż sos się zagęści. Doprawiamy
Moje Kuchenne Rewelacje