sosy - 72234 przepisów (strona:1910/4816)

Brokuły z sosem ostrygowym 206

sałatka. Polecam! składniki ok 500 g  brokułów  ( jeden duży) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 - 3 duże ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu ostrygowego sól, pieprz przygotowanie Odciąć grubą łodygę brokuła, a następnie poodcinać różyczki. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Obok postawić miskę z bardzo zimną wodą, najlepiej z dodatkiem lodu(...)łyżki oleju sezamowego. Dodać plasterki cebuli, smażyć na średnim ogniu aż cebula zmięknie. Powinno to zająć ok 5 minut.  Do cebuli dodać brokuły, chwilkę smażyć, delikatnie obracając. Polać sosem ostrygowym, lekko wymieszać, doprawić pieprzem i solą (o ile trzeba). Przełożyć do naczynia w którym będziemy podawać.  Posypać chrupiącymi plasterkami czosnku. Smacznego

Stare Gary
KETCHUP Z CUKINII BEZ CUKRU (keto, LCHF, paleo) 268

smaku. Taki domowy nie dość że jest zdrowy to wychodzi o wiele smaczniejszy, gęsty, łączy w sobie różne smaki i aromaty przypraw oraz warzyw. Sprawdzi się też doskonale jako sos do mięsa czy makaronu konjac oraz jako dip do przystawek. Dzięki temu, że mamy warzywa z działki, czyli ekologiczne mam dodatkową pewność co do jakości takiego ketchupu. Składniki na ketchup

Ola la LCHF
Ketchup z cukinii i papryki 166

internetu ! Ketchup z cukinii? Ale jak? Przecież ketchup jest z pomidorów... A no właśnie z cukinii ketchup jest bardzo smaczny i uniwersalny. Możemy go używać do kiełbasek, parówek, jako sos do pizzy, a nawet jako sos do spaghetti. Do czego tylko chcemy. Najważniejsze, że nie zawiera sztucznych konserwantów. Oczywiście, aby słoiki dłużej stały i dobrze smakowały to ocet i cukier

Kuchnia Paulettes
Makaron zapiekany z pomidorami, papryką i mozzarellą 129

drobno pokrojoną cebulę na oleju. 3. Dodajemy do cebuli pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy kilka minut. 4. Dodajemy do papryki pomidory i ponownie dusimy kilka minut. 5. Doprawiamy sos wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, płatkami drożdżowymi, papryką słodką, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. 6. Łączymy makaron z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 7. Makaron posypujemy porwaną mozzarellą

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Cynamonowe bułeczki z solonym karmelem 143

nadzieniem do góry w dosyć dużej odległości obok siebie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez około 25 minut. Po tym czasie bułeczki polewamy przygotowanym sosem karmelowym i pieczemy przez dodatkowe 5-10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli mamy ochotę (i nie straszna nam cukrzyca), bułeczki możemy polać jeszcze dodatkową porcją solonego karmelu przed spożyciem lub posypać(...)nadzieniem do góry w dosyć dużej odległości obok siebie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez około 25 minut. Po tym czasie bułeczki polewamy przygotowanym sosem karmelowym i pieczemy przez dodatkowe 5-10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli mamy ochotę (i nie straszna nam cukrzyca), bułeczki możemy polać jeszcze dodatkową porcją solonego karmelu przed spożyciem lub posypać

Pogotujmy.pl
Spaghetti zapiekane z klopsikami i mozzarellą 120

jajko 3 łyżki bułki tartej 1 gałązka świeżego tymianku (listeczki) Kilka świeżych listków bazylii cytrynowej 1 kulka mozzarella Galbani Sól, pieprz do smaku Mąka do obtoczenia Olej do przesmażenia Sos: 200ml pomidorowej passaty 1 mały słoiczek suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 mała cebula Świeże zioła: bazylia rozmaryn i oregano Sól, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy Dodatkowo: 350g makaronu(...)oraz pokrojone drobniej suszone pomidory. Podgrzewamy, by zredukować nadmiar wody. Makaron gotujemy ciut krócej niż na opakowaniu. Ma być twardszy niż makaron aldente. Odcedzamy i jeszcze ciepły mieszamy z sosem pomidorowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pomiędzy makaronem układamy kulki mięsne, a na wierzchu kładziemy plastry pokrojonej mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 30 minut. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo 169

Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo -  hit sezonu grillowego Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo, obłędna w smaku, chrupiąca, podana w formie sałatki z pikantnym sosem jest idealna na każdą okazję. W pół godziny możecie przygotować danie, które zachwyci każdego. Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo świetnie pasuje jako przekąska do piwa (i nie tylko(...)sera feta Dressing Smoked Boody Mary - składniki i przygotowanie 60ml oliwy 80 ml soku pomidorowego 30 ml (2 łyżki) Tabasco Chipotle Pepper Sauce 1 łyżka czystej wódki 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj ze sobą, aż do momentu połączenia w jedną całość, dobrze dopraw

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
keczup domowej roboty z octem balsamicznym 135

kosteczkę i podsmażamy na oliwie dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w mniejsze kawałki doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodając jeszcze octu balsamicznego i cukru  redukujemy sos przez ok 20 min - może być więcej, wszystko zależy od tego jakie były pomidory (ile miały w sobie wody) na Thermomix do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną cebulę - siekamy czas(...)górę naczynia układamy koszyczek i gotujemy temp 100 st/ obr 2/ czas ok 50 min (sprawdzamy jak wygląda nasz keczup, musimy po prostu zredukować sos, więc czas może się wydłużyć) przekładamy do słoiczka i odstawimy do wystygnięcia  Smacznego

Gotowanie z pasją
Sznycle z indyka w panierce curry z cebulowym smażonym ryżem i karmelizowanymi w miodzie jabłkami 130

niej jakąś ciepłą obiado-kolację. Akurat ostatnio sporo mięsa kupiliśmy więc wybór był w miarę prosty: sznycle z indyka. Tylko trzeba je jakoś zgrabnie przygotować. Może z pieczarkami w sosie śmietanowym? Rewelacja. Pieczarki są. Ale nie ma śmietany... A do najbliższego sklepu tak daleko, że nawet nie przyszło mi do głowy udać się na taką wyprawę. Trzeba korzystać z tego(...)dusimy co najmniej 2 godziny. Po tym czasie cebula robi się miękka i słodkawa, a mięso aż rozpada pod dotknięciem widelca. A dodatkowo z mięsa wydziela się doskonały sos. Teraz nie chciałem żeby mięso się rozpadało, bo po uduszeniu chciałem je jeszcze podsmażyć. Ale pomysł wykorzystać można, po odpowiednim zmodyfikowaniu. Potrzebujemy więc to co poniżej. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
SPAGHETTI Z PULPECIKAMI W SOSIE POMIDOROWYM 140

kuchni włoskiej jest makaron. Włosi podają makaron na setki sposoby. Spaghetti to rodzaj długiego makaronu i jest podstawą dań tradycyjnej kuchni włoskiej. U nas zazwyczaj e się makaron z sosem pomidorowym. Moja wersja to spaghetti podane z pulpecikami. Taki sposób jest idealnie dla dużych głodomorów. Do dania wykorzystałam makaron Arc Pol Spaghetti . Makaron jest idealny do tego typu dania(...)rozgrzać na patelni. Smażyć kuleczki mięsne po ok 3 minuty z każdej strony. Dolać passatę pomidorową i gotować 15 minut na małym ogniu.  Makaron podajemy z pulpetami i sosem. Wpis powstał ze współpracy

Kuchnia w oparach
Spaghetti z tuńczykiem, cytryną i rukolą 252

lekkie, orzeźwiające i błyskawiczne. Spaghetti z tuńczykiem, cytryną i rukolą: 200 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti (u mnie Polmak ) 200 g tuńczyka z puszki lub słoika – w oliwie lub sosie własnym 2 łyżki oliwy z oliwek (może być ta od tuńczyka) sok i skórka z jednej ekologicznej cytryny (niewoskowanej) dwie duże garście świeżej rukoli przyprawy: 1/2 ząbka czosnku, chilli(...)jeśli używamy) – płatków chilli. Dodajemy dwie łyżki wody z gotującego się makaronu i mieszamy. Ugotowany makaron odlewamy (nie przelewamy wodą!) i od razy wkładamy do miski z sosem. Dokładnie mieszamy i dodajemy rukolę. Ponownie mieszamy i rozkładamy na dwa talerze. Możemy posypać dodatkowo płatkami chilli dla kontrastu. Lekko, orzeźwiająco i szybko! Jeśli lubicie szybkie gotowanie zachęcam do odwiedzin mojego

Poezja smaku
Sałatka z gruszką, serem brie i orzechami 207

brie);) Składniki: Sałatka sałata - dowolna (u mnie miks sałat z burakiem) gruszka - 1 większa, pokrojona w plasterki ser brie - ok. 100g, pokrojonego w plastry orzechy włoskie - garść, posiekanych Miodowy sos winegret: oliwa - 1/4 szklanki ocet balsamiczny - ok. 1 łyżeczki musztarda - 1 łyżeczka miód - 1 niepełna łyżeczka sól, pieprz Wykonanie: Sałatę dokładnie myjemy, porywamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce(...)brie);) Składniki: Sałatka sałata - dowolna (u mnie miks sałat z burakiem) gruszka - 1 większa, pokrojona w plasterki ser brie - ok. 100g, pokrojonego w plastry orzechy włoskie - garść, posiekanych Miodowy sos winegret: oliwa - 1/4 szklanki ocet balsamiczny - ok. 1 łyżeczki musztarda - 1 łyżeczka miód - 1 niepełna łyżeczka sól, pieprz Wykonanie: Sałatę dokładnie myjemy, porywamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce

Pogotujmy.pl
Grillowana pierś z kurczaka (na obiad lub do sałatki) 158

pysznie soczysta. Idealnie nadaje się na obiad np. w towarzystwie frytek i surówki lub jako składnik wielu sałatek. Ja osobiście jednak najbardziej lubię ją z małymi pomidorkami i domowym sosem czosnkowym. Pysznie Przygotowanie takich piersi jest naprawdę łatwe, a do tego danie wychodzi o wiele zdrowsze niż to smażone w panierce na tłuszczu. I nie trzeba odpalać piekarnika U mnie(...)podać w formie obiadu np. w towarzystwie frytek i surówki lub pokroić je na mniejsze części i przygotować sałatkę. Ja uwielbiam je jeść od tak z pomidorkami i domowym sosem czosnkowym. Smacznego

Słodkie okruszki
Surówka z sałaty lodowej 122

letnie przekąski. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs. Składniki 1/2 główki sałaty lodowej 2 łodygi selera naciowego 3 ogórki gruntowe 10 sztuk oliwek zielonych natka pietruszki Sos: 2 łyżki musztardy delikatesowej 2 łyżki miodu lipowego 50 ml oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki świeżo mielonej papryczki chili sól, pieprz Przygotowanie Sałatkę szatkujemy. Seler kroimy(...)plasterki. Oliwki kroimy na pół. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Natkę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Polewamy sosem miodowo musztardowym

R'n'G Kitchen
Makaron carbonara 393

moim blogu znajdziesz już makaron ala carbonara z dodatkiem śmietany, tym razem mam jednak najbardziej klasyczny przepis na pyszną carbonarę, gdzie w sosie nie ma odrobiny śmietany a jedynie jajko.Smakuje idealnie! Polecam Ci także inne przepisy: – zielone pesto – pesto z rukoli – makaron z pesto i polędwicą – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron(...)pietruszki. Kiedy patelnia już nieco przestygnie wlej jajka z serem i szybko wymieszaj. Patelnia nie może być zbyt gorąca bo jajka zetną się i stworzą jajecznicę a nie kremowy sos. Makaron przełóż na talerze, posyp pozostałym parmezanem i od razu podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Makaron carbonara pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania