octu jabłkowego świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie: Sałatka: Na półmisku układam szpinak, na niego oliwki, posiekaną paprykę, suszoną żurawinę, płatki migdałowe, ciecierzycę i resztę składników. Lekko mieszam ręką. Sos winegret: Mieszam musztardę z miodem i octem, dodaję powoli oliwę cały czas mieszając, przyprawiam pieprzem. Gotowym sosem polewam sałatkę. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimoże się różnić. Im grubszy makaron tym potrzebujemy więcej czasu na to by się ugotował. Ważne by makaron był dobrej jakości, wtedy mamy połowę sukcesu. Do mojego makaronu przygotowałam sos z karmelizowanej cebuli, czosnku, szynki oraz szpinaku. Całość zwieńczył kremowy ser mascarpone. Składniki: 500g makaronu (ja użyłam makaronu TAESCHLE) 100g szpinaku 200g serka mascarpone 100g chudej szynki cebula 2 ząbki(...)kiedy będzie miękka dodaj czosnek. Następnie dodaj pokrojoną w paseczki szynkę oraz szpinak. Chwile podsmażaj aż szpinak zmniejszy wsoją objętość. Dodaj mascarpone i wymieszaj. Odcedzony makaron dodaj do sosu. Wymieszaj. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Podawaj z mieszanką sałat
wysmienityliście laurowe. Smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty. Dodać przygotowane pomidory i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 30 minut w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać, aż sos się zredukuje. Papryki umyć, pokroić na ok. 7 mm plasterki i na oliwie obsmażyć je z każdej strony po około 5 minut. Położyć na ziemniakach w formie i delikatnie doprawić solą(...)międzyczasie osuszyć bakłażany z wody i na nowej patelni na oliwie smażyć po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Bakłażany ułożyć na papryce. Z sosu pomidorowego wyjąć liście laurowe i zioła i wylać go na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec bez przykrycia przez ok. 30 minut. Odczekać kilka minut przed nałożeniem
KUCHNIA POLSKAwieloma róznościami. Zawsze lubią ją nadziać na bogato aby całość stanowiła już cały posiłek. W tej wersji jest mieso mielone z dodatkiem pęczaku. Takie cukinie można podać same, z sosem czosnkowym , myślę że też idealnie pasowałby sos pieczarkowy . składniki: 3 cukinie po ok 800 g 1 szklanka pęczaku 1 duża cebula 650 g mięsa mielonego, ja zmieliłam udziec z indyka
Monia miesza i gotujeRzadko jem takie kremowe sosy, ponieważ przeważnie bazują one na śmietanie i przez to są ciężkie. Jednak ten wyszedł lżejszy, użyłam do jego przygotowania jogurtu greckiego, serka śmietankowego i mleka. Całość zaś doprawiłam na włoską nutę bazylią i oregano. Podałam z kaszą orkiszową. Możesz ugotować taką, jaką lubisz. Składniki na 4 porcje: 600g piersi z indyka (możesz zastąpić z piersią(...)paseczki suszone pomidory. Dusić około minutę. Zestaw z palnika, dodaj mleko, jogurt grecki i serek śmietankowy. Dokładnie wymieszaj. Dopraw pokrojoną w paski bazylia i oregano. Wrzuć do sosu obsmażonego indyka. Duś kilka minut do miękkości mięsa. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpokazywałam – razem smakują idealnie. Brakowało mi tylko buraczków. Cielęcina bardzo rzadko gości na stołach, dlatego jak już ją podajemy, warto przygotować z niej coś wyjątkowego. Cielęcina w sosie kurkowym: ok. 800-1000 g udźca lub łopatki cielęcej ok. 300 g świeżych kurek 2 średnie cebule pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku 400-500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego(...)koniec duszenia dolewamy śmietankę, solimy do smaku i dodajemy zioła: posiekaną pietruszkę i posiekane listki rozmarynu. Do podania polecam >> zielone kluski śląskie << Post Cielęcina w sosie kurkowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuWróciłam radosna z zakupów i czekała mnie w domu niemiła niespodzianka. Nie miałam szpinaku! O rany, co tu robić. Ratowałam się zatem kupionymi wczoraj grzybami, które miały posłużyć do sosu Ale co tam. Tarta dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Możecie pałaszować ją z sosami lub samą. Ja lubię podpiec tartę tak, aby mozzarella na górze lekko się
Mieszam w Garnkubrązowe. W smaku nie różnią się od siebie za bardzo. Osobiście wolę te ciemne ale nie wiem dlaczego Z pieczarek gotuję zupy, smażę je z jajkami, używam do sosów, robię sałatki, zapiekam. Można z nich zrobić bardzo dużo smacznych potraw. Wiem, iż są ciężko strawne, jak to grzyby. Trzeba zatem uważać z ich ilością i przy problemach z żołądkiem pewnie(...)zredukować a nawet i ograniczyć ich spożycie. Z białych pieczarek przygotowałam bardzo prostą sałatkę. Dodałam do niej tylko kilka dodatkowych składników a całość połączyłam sosem na bazie majonezu. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na sałatkę pieczarkową
mecooksLangosze 3. Pasztet z suszonymi grzybami 4. Pasta z tuńczyka i oliwek 5. Domowy chleb Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na sałatki i przystawki: 1. Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki 2. Sałatka z brokułem i kurczakiem 3. Pomidorowa rolada 4. Kolorowa sałatka grillowa 5. Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na desery: 1. Szybkie(...)jabłuszko 5. Makowa delicja A oto 3 najpopularniejsze przepisy: Miejsce pierwsze: Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem Miejsce drugie: Kluski na parze – pampuchy Miejsce trzecie: Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki Artykuł Podsumowanie III roku działalności bloga pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeszynką parmeńską, pomidorkami koktajlowymi i rukolą. Będzie równie smacznie! Składniki: ½ melona miodowego 1 opakowanie mozzarella mini Galbani ⅕ arbuza mini Kilka żółtych pomidorków koktajlowych Liście świeżej bazylii do dekoracji Sos bazyliowy: ½ szklanki listków bazylii 2 łyżeczki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek Szczypta soli i pieprzu ½ łyżeczki octu balsamicznego Sposób przygotowania: Z melona oraz arbuza wydrążamy półokrągłe cząstki(...)Łączymy ze sobą tworząc jedną kulkę i nabijamy na szaszłyka naprzemiennie z mozzarellą, listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi. Składniki na sos miksujemy i tak przygotowanym polewamy po przygotowanych szaszłykach, by nadać im wyrazistości i lepszego smaku. Podajemy najlepiej zaraz po przygotowaniu
Kuchnia w czekoladzieczasie na patelnie dorzucamy pastę curry lub sproszkowane curry i razem przez chwilę smażymy. Dodajemy śmietankę lub mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki. Mieszamy do czasu aż sos zgęstnie. Na koniec dodajemy konfiturę, pokrojone mango lub brzoskwinie. Kosztujemy, w razie konieczności doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebkiem naan. Curry z kurczakiem i papryką - doskonała(...)czasie na patelnie dorzucamy pastę curry lub sproszkowane curry i razem przez chwilę smażymy. Dodajemy śmietankę lub mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki. Mieszamy do czasu aż sos zgęstnie. Na koniec dodajemy konfiturę, pokrojone mango lub brzoskwinie. Kosztujemy, w razie konieczności doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebkiem naan. [/hide] Artykuł Curry z kurczakiem
Pogotujmy.plsekund, prędkość 6). Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Wszystkie składniki miksujemy, ustawiając czas 10 sekund oraz prędkość 8. Łopatką zbieramy masę ze ścianek naczynia. Na noże zakładamy osłonę. Do sosu dodajemy dynię pokrojoną w kostkę oraz ciecierzycę. Lekko mieszamy łopatką. Sos gotujemy, ustawiając czas na 20 minut, temperaturę 100 ℃ oraz prędkość 2. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z marką
Mienta blogsię skusi? Składniki: (na 2 porcje) 125 g mascarpone 1/3 szklanki śmietanki 30% (zimnej) 2 łyżki cukru pudru około 2 garście mrożonych malin około 14 słomek ptysiowych Brześć gęsty sos czekoladowy (około 2 łyżki) czekoladowa posypka Przygotowanie: Mascarpone dokładnie mieszamy ze śmietanką (można użyć miksera, ja zrobiłam to ręczną trzepaczką). Do masy dodajemy cukier puder, znów mieszamy. Na dno pucharków(...)wylewamy gęsty sos czekoladowy. Następnie kładziemy po około 1 łyżce kremu mascarpone, warstwę połamanych słomek ptysiowych (4 zostawiamy do dekoracji). Mrożone maliny podgrzewamy tak długo, aż puszczą sok. Wykładamy na warstwę słomki ptysiowej. Całość kończy warstwa kremu mascarpone. Na koniec dla ozdoby wbijamy po dwie słomki ptysiowe i zdobimy desery czekoladową posypką. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkidziś cztery pyszne pomysły na obiad. Myślę, że każdy tu znajdzie coś dla siebie. Aby przejść do przepisu wystarczy kliknąć w nazwę nad zdjęciem. Trójkolorowy makaron z kurkami w sosie śmietanowym Gołąbki bez zawijania Ziołowo-pomidorowy sos z kurczaka z kluseczkami
Słodkie okruszki