można dodać troszkę mąki. FARSZ Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy czosnek oraz cebulę podlewamy niewielką ilością wody i wszystko dusimy. Następnie studzimy i mielimy, dodajemy pozostały z duszenia sos i przyprawy. (polecam spróbować i doprawić po swojemu) Następnie bierzemy trochę ciasta, rozpłaszczamy dajemy farsz i zaklejamy tworząc podłużny, owalny kształt. Kartacze gotujemy po kilka sztuk wrzucając do wrzącej wody(...)gotując pod przykryciem kilka minut na małym ogniu. I gotowe. Kartacze podajemy na gorąco z dowolną okrasą, np sosem, czy tak jak ja grzybami z cebulką. Polecam i życzę smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie z majonezu i keczupu przygotowujemy sos, oba te składniki dokładnie ze sobą mieszając. Usmażone boczniaki umieszczamy na chwilę na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Chrupiące grzyby podajemy z sosem i sezonowymi warzywami. Boczniaki, placki
Kate's KitchenChciałabym zobaczyć tego śmiałka, który zje pól kilograma makaronu. I to z dodatkami! Właśnie… dodatki. To właśnie one często sprawiają, że dania makaronowe stają kaloryczne. Oliwa i inne oleje, sosy śmietanowe, sery czy tłuste mięsa znacznie podnoszą kaloryczność smakołyków z makaronami. Jednak wszystkich dbających o linię muszę uspokoić – takie kluchy np. z sosem pomidorowym i chudym mięskiem lub rybą
Kate's Kitchenmięsa i góry ziemniaków, aby był treściwy i smaczny. Takie bezmięsne krokieciki powinny zasmakować nawet zdeklarowanym mięsożercom. Ewentualnie można je również jako dodatek do jakiegoś mięsa. Krokiety podałam z sosem pieczarkowym. Będzie do nich pasował również sos pieczeniowy czy koperkowy albo barszczyk czerwony. [embed]https://youtu.be/1iI8a3iIfag[/embed] Składniki na krokiety ziemniaczane z pieczarkami (około 10 sztuk) 800 g ziemniaków
e-PrzepisyKulinarnesoczyste i miękkie, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu Zachęcam do wypróbowania Przepis na 10 kawałków dania Żeberka w kawie SKŁADNIKI: 1 kg żeberek 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 szklanki mocnej kawy 2 łyżki miodu 2 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki ketchupu łagodnego PRZYGOTOWANIE: Żeberka opłukać, osuszyć(...)papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić na mniejsze kawałki - u mnie 10 kawałków. Do miski wlać ciemny sos sojowy, ocet balsamiczny, kawę i miód, wymieszać. Dodać Ostrą i wędzoną paprykę, a także ketchup. Całość dokładnie połączyć. Do tak przygotowanej marynaty przełożyć pokrojone na kawałki żeberka i dokładnie pokryć marynatą mięso. Odstawić na minimum godzinę do lodówki. Po podanym czasie żeberka przełożyć
WSZYSTKO SMACZNEkażdej jesieni na naszym stole. W innym czasie już tak nie smakują jak właśnie jesienią. Śliwki, oczywiście węgierki najlepsze, rozpływające się w ustach, nawet specjalnie ich gryźć nie potrzeba. Sos śliwkowy powstał przypadkiem i był to dobry przypadek. Polecam gorąco. Kluchy, knedle, śliwki i sos, danie godne mistrzów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSałatka 300 g pierożków tortellini dowolnych 1 papryką czerwona 3 papryki konserwowe 15 dag sera żółtego tartego 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku i koperku sól i pieprz do smaku Sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy curry PRZYGOTOWANIE: Pierożki gotujemy w osolonej wodzi, odcedzamy. Filety z kurczaka myję j kroję(...)Pozostawiam do przestygnięcia. Papryką myje i kroję w kostkę. Paprykę konserwowa kroję w kostkę. Szczypiorek myję i kroję drobno. W misce łącze wszystkie składniki . W osobnej misce łącze składniki sosu. Polewam sałatkę ,doprawiam i mieszam
Gotowanie Patkiśrednie marchewki 1 duży korzeń pietruszki 1 średni korzeń selera 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego opcjonalnie dwie gałązki lubczyku i selera naciowego 400 g makaronu ryżowego sos sojowy ciemny, sól, pieprz biały pęczek natki pietruszki WYKONANIE Mięso i kości umyć. Marchewki, korzeń selera i pietruszki ostrugać ze skóry. Marchewki pokroić w plasterki, pozostałe warzywa pokroić na mniejsze kawałki(...)ogniu, wyciągnąć z wywaru wszystko poza kośćmi i mięsem wołowym. Gotować jeszcze około 15 minut, aż mięso również zmięknie, po czym wyciągnąć również kości i mięso. Wywar doprawić ciemnym sosem sojowym, solą i białym pieprzem. Jeżeli odparowało zbyt dużo wody, to dolać przegotowanej. Makaron ryżowy namoczyć 40 minut wcześniej w ciepłej wodzie. Ostudzone mięso wołowe pokroić w małą kostkę, zaś
Passions hobbies lifeminor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: ½kg wołowiny z kością (u mnie szponder) 1½l wody 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały por 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki białego sezamu Sól, pieprz do smaku Do podania: ½ opakowania ugotowanego makaronu nitki Jajka ugotowane na półtwardo (z płynnym żółtkiem) Talarki pora Świeża kolendra Słupki czerwonej papryki Sposób(...)można również użyć wolnowara lub jak ja- skorzystać z urządzenia wielofunkcyjnego (ustawiłam program slow cook 95⁰C na 2 godziny). Gotowy wywar przecedzamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Mięso obieramy i ponownie dodajemy do rosołu. W trakcie gotowania wywaru przygotowujemy także makaron- gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz jajka- te wkładamy do gotującej wody
Kuchnia w czekoladziemięta tutaj podpasowała! Nie tylko kolorystycznie 😋. Pora na drugie dania: udko z kaczki confit z aronią, domowymi kopytkami i czerwoną kapustą sandacz z puree z cukinii, emulsyjnym sosem z małży i jarmużem Powiem Wam, że sandacz to było mistrzostwo świata! Soczysty, delikatny, z chrupiącą skórką. Idealnie się komponował z puree z cukinii i chrupiącym brokułem łodygowym. Smakowała(...)czyli różowego musującego wina. Rozgrzewaliśmy się też bardzo aromatycznym naparem z kurkumy, cytrusami i miodem. Krem z zielonego groszku z halloumi i miętą Sandacz z puree z cukinii i sosem z małży i jarmużem Udko z kaczki confit z domowymi kopytkami Naszą kolację w Rogu zwięczył pyszny deser, a mianowicie bazyliowa panna cotta z musem truskawkowym. Uwielbiam bazylię w słodkich
Kulinarne przygody GatityPolecam! składniki 1 mały kalafior 100 g sera stilton ok 120 g jabłka (1 szt) 70 g obranych orzechów włoskich 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka kolendry - opcjonalnie sos: 5 łyżek oliwa z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu przygotowanie Kalafior podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę, wrzucić kalafior, gotować 2 minuty od momentu(...)obrać, pokroić w kostkę, ser pokruszyć. W misce ułożyć odsączone różyczki kalafiora, dołożyć pokruszony ser, pokrojone jabłko, posiekaną pietruszkę i kolendrę, posypać prażonymi orzechami. W słoiczku wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę, wymieszać. Przed podaniem, dobrze jest sałatkę odstawić na przynajmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły. Smacznego
Stare GaryDodać gruszki i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Gruszki powinny być miękkie. Przygotowujemy ciasto: Czekoladę wraz z likierem podgrzewać nad parą wodną aż czekolada rozpuści się. Jak sos czekoladowy będzie gładki zdjąć z ognia i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem do puszystej masy. Dodawać po 1 jajku cały czas ucierając ciasto. Dodać sos czekoladowy (może być ciepły
Kuchnia w oparachdobrze to nie jest najmilsze i najbardziej pachnące zajęcie na popołudnie Płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Kostkę masła przecinamy na pół . Jedną połówkę zużywamy do przyrządzenia ryb, a drugą do sosu. Nacinamy każdą rybę w poprzek z obu stron , solimy . Do środka każdej ryby wkładamy tłuczony pieprz, po jednym wyciśniętym praską ząbku czosnku , kilka gałązek kopru i masło . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)około 15 minut , ale dokładny czas zależy od wielkości -wagi użytych ryb . Pozostałe masło roztapiamy , dodajemy do niego ocet jabłkowy i wyciśnięty ząbek czosnku . Mieszamy . Upieczone gorące ryby polewamy sosem z masła i serwujemy na gorąco . Smacznego ! Artykuł Pstrąg po Wenecku , prosta pieczona ryba pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyDzień dobry :-) Dziś polecam Wam na obiad kurczaka z jabłkiem w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy. U mnie do tego ryż, ale jako dodatek może być też kasza, ziemniaki, sałatka. Kurczak z jabłkiem wyszedł pyszny, jeśli lubicie połączenie mięsa z owocami to polecam :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 większe filety z kurczaka 3 jabłka 1 łyżeczka kurkumy 1 szklanka(...)śmietanki 18% do zup i sosów sól pieprz oregano u mnie świeże 1 cebula olej do smażenia 1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i smażymy. Dodajemy oregano (jeśli mamy suszone), kurkumę, sól i pieprz. 2. Jabłka obieramy, kroimy w większą kostkę dorzucamy do reszty
kruche babeczkispotkania rodziny, znajomych, przyjaciół, szczerze polecam. Z pewnością na dokładki trzeba się przygotować:) Składniki 500 g polędwiczek wieprzowych 2 łyżki oleju kilka plastrów szynki dojrzewającej sól, pieprz do smaku Sos 400 g śliwek 50 g powideł śliwkowych 80 ml … Czytaj dalej Polędwiczki w sosie śliwkowym
gotuj ze mną