sosy - 72234 przepisów (strona:1904/4816)

Pikantna zupa z pieczonych warzyw 103

choć w zależności od regionu różni się składem i przyprawami. W Maroku zamiast wymienionych w przepisie przypraw dodaje się do tej zupy mieszankę ras el hanout w Japonii - makaron, sos sojowy i sos rybny, w Indiach - curry, garam masala, czasem też bataty i mleko kokosowe. Ilość wersji jest ogromna. Pikantna zupa z pieczonych warzyw to zarazem świetny sposób na wykorzystanie

Cztery Fajery
Sałatka z cukinią i świeżym ogórkiem 206

Sałatka z pieczarkami marynowanymi Przepis na sałatkę z cukinią i świeżym ogórkiem Drukuj przepis Czas gotowania: 30 minut Składniki cukinia świeży ogórek czerwona cebula ziarna słonecznika oliwa z oliwek sos balsamico sól i pieprz Przepis 1 Cukinię myjemy, wydrążamy z niej gniazda nasienne i kroimy na cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą oraz pieprzem(...)Cebulę kroimy w cienkie pióra. Słonecznik prażymy na patelni do zrumienienia. 4 Na talerz wykładamy cukinię, następnie cebulę, "spaghetti" z ogórka, posypujemy słonecznikiem, a na końcu skrapiamy oliwą oraz sosem balsamico, a także solimy i pieprzymy odrobinę do smaku.       Artykuł Sałatka z cukinią i świeżym ogórkiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Zupa miso z shimeji i soba 90

konserwowej 3 łyżki oleju arachidowego 1,2 l wrzątku 2 łyżki pasty miso 2 liście kaffiru 150 g makaronu soba dymka ze szczypiorem natka kolendry 1 łyżka mąki ziemniaczanej sos sojowy jasny Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Grzyby dzielimy, razem z pokrojoną papryką, posiekaną cebulą, marchewką, podsmażamy na oleju. Następnie zalewamy wrzątkiem, dodajemy pastę miso, liście kaffiru(...)gotujemy przez kwadrans. Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie, dodajemy do zupy i zagęszczamy. Zagotowujemy, do smaku sosem sojowym.   Podajemy z makaronem soba, posiekaną natką kolendry i szczypiorem z dymką

R'n'G Kitchen
Kociołek z szynką 117

średnie marchewki 1 pietruszka 3 łodygi selera naciowego 2 papryki żółte 1 garść fasolki szparagowej 1 puszka pomidorów bez skóry szczypiorek 1 cebula 3 łyżki masła klarowanego 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz Mięso pokroić w większą kostkę, oprószyć je solą i pieprzem. W garnku rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na lekko rumiany kolor. Następnie dodać marchewkę(...)kostkę, seler naciowy w kawałkach  i razem chwilę wszystko smażyć mieszając (około 5 min) Całość zalać 2l  wody lub bulionem mięsnym. . Dodać fasolkę szparagową pokrojoną na pół, sos sojowy i paprykę pokrojoną w kostkę. Wlać zmiksowane pomidory w puszce. Przykryć garnek pokrywką i gotować do miękkości mięsa i warzyw. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać szczypiorek. kociołek

O kuchni z uczuciem
Pizza na spodzie z kalafiora | Pizza bez mąki 202

średnicy) 1 kg kalafiora bez twardych części 2 jajka 2 plasterki sera (starte na grubych oczkach) sól i pieprz dodatki (można dodać dowolne): 3 łyżki domowego sosu do pizzy po plasterku 4 różnych serów, lub kulka mozzarelli duży pomidor malinowy salami dobrej jakości łyżeczka oregano świeża natka pietruszki i tymianek do posypania Pokrojonego kalafiora rozdrabniamy w malakserze na kształt ryżu(...)niego roztrzepane jajka, ser oraz sól i pieprz. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy spód pizzy. Podpiekamy go przez 15 minut. Następnie smarujemy sosem, na wierzchu układamy dodatki, posypujemy oregano i pieczemy kolejne 15-20 minut. Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami. Smacznego :)       Artykuł Pizza na spodzie z kalafiora | Pizza bez mąki

Mienta blog
Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy / Creamy braised cabbage 167

Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy jest jednym z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Niby zwykła kapusta duszona śmietankowym sosie z dodatkiem pomidorów, ale ma coś w sobie takiego, że chyba nigdy mi się nie znudzi. Jest cudownym dodatkiem do każdego dania głównego, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy (4 porcje) Składniki(...)mąką i wmieszaj koncentrat pomidorowy. Włóż kapustę, przykryj i duś na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut aż kapusta będzie się dosłownie rozpływać a sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj jako dodatek do dania głównego. Smacznego! English version Creamy braised cabbage (4 servings) Ingredients: 1 young cabbage, cut into quarters salt

karmelowy
SMAŻONE FIGI Z SOSEM MUSCAT 107

figi przełóż na talerz, wlej wino muscat na patelnię, podgrzewaj je przez około 3-4 minuty na silnym ogniu, aż zgęstnieje. Dodaj resztę masła, podgrzewaj jeszcze przez chwilę, ubijając sos trzepaczką. Przełóż figi na patelnię i podgrzej przez chwilę. Podawaj na gorąco, polane sosem muscat i posypane uprażonymi płatkami migdałowymi. *Np. francuskiego wina Muscat de Lunel, Muscat de Rivesaltes

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
14 dań obiadowych i przekąsek dla niemowlaka (bez mleka) 206

niemowlaka Pierogi z gotowanym kurczakiem – doskonałe dla maluchów Od 9 miesiąca Pieczony pstrąg – idealny na grilla i z piekarnika Od 10 miesiąca Chrupki z cieciorki Delikatne klopsiki w sosie pomidorowym Placuszki z kalafiora – świetna przekąska nie tylko dla maluchów Delikatne klopsiki w sosie koperkowym Młoda kapustka z koperkiem Tradycyjne kluski śląskie Mięciutkie kopytka – świetny obiad dla całej rodziny Duszony schab

Dieta bez mleka
Makaron calamarata z grzybami leśnymi 197

calamarata z grzybami leśnymi Jak przygotować makaron z leśnymi grzybami. Makaron ugotować w osolonej jedną łyżką soli wodzie. Kiedy ugotowany, odlać wodę zostawiając 100 ml, które później dodamy do sosu grzybowego. Makaron odcedzić i przelać zimną wodą. Grzyby oczyścić, pokroić na średniej wielkości kawałki. Na patelnię włożyć masło, dodać grzyby. Smażyć na średnim ogniu, aż zmiękną. Kiedy miękkie, posolić jedną(...)łyżeczką soli, dodać pieprz, śmietankę, wodę, pokrojony ser oraz pokrojoną cebulkę. Gotować 4 do 5 minut mieszając od czasu do czasu. Gotowy sos połączyć z ciepłym makaronem. Podawać posypany świeżą zieloną cebulką. Makaron calamarata z grzybami leśnymi O czym warto pamiętać przygotowując makaron z grzybami. Ja użyłam makaronu calamarata. To makaron podobny do canneloni, jest on jednak odrobinę węższy

mecooks
Pomidory pod pierzynką 181

Pomidory pod pierzynką są bardzo proste w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się jako przekąska lub jako dodatek do grilla, kanapek czy obiadu. Sos najlepiej schłodzić wcześniej w lodówce i tuż przed podaniem polać pomidory. Do posypania można użyć natki pietruszki lub koperku, może być także bazylia. składniki: 4-5 pomidorów 7 kopiastych łyżek gęstej śmietany lub jogurtu 3 kopiaste łyżki majonezu(...)Dodać 3 łyżki drobno startego sera i ponownie wymieszać. Pomidory umyć, osuszyć, można obrać ze skórki jak ktoś nie przepada. Pokroić w plastry ułożyć na talerzu. Polać wcześniej przygotowanym sosem. Posypać resztą startego sera i posiekaną natką pietruszki

Monia miesza i gotuje
Pesto z rukoli 113

Zapraszam na super zielony sos do makaronu. Pyszne i zdrowe pesto z rukoli to doskonały dodatek do dań z makaronu i nie tylko. Składniki: 50 g orzechów ziemnych 80 g rukoli 30 g twardego sera tartego 60 ml oleju rzepakowego 60 ml oleju pistacjowego sól, pieprz Przygotowanie: Orzechy prażymy na suchej patelni i odstawiamy do przestygnięcia. Do wysokiego naczynia wkładamy(...)umytą rukolę, uprażone orzechy,tarty ser, szczyptę soli i pieprzu oraz oba oleje i wszystko rozdrabniamy blenderem, aż będziemy mieć w miarę gładki sos. Przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku

słodkie i nie tylko historie kulinarne
MAKARON Z SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I RUKOLĄ 106

gotowe w dosłownie 15 minut, koniecznie sięgnijcie po ten przepis!  💕  Genialny w swej prostocie makaron z szynką szwarcwaldzką i pomidorkami koktajlowymi oraz wyrazistą rukolą w delikatnym, kremowym sosie śmietankowym 😋  Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie tyle, ile ugotowanie makaronu - całą resztę zrobicie w tzw. międzyczasie. Makaron idealny na błyskawiczny obiad, kolację z rodziną czy przyjaciółmi, również jako lunch(...)sekund , po czym szybko dodaj pokrojoną w większe kawałki szynkę. Przesmaż całość krótko, około 30 - 60 sekund , ponieważ szynka szybko się kurczy i rumieni. Teraz wlej kremówkę, chwilkę podgrzewaj sos, dorzuć makaron, pieprz oraz opcjonalnie płatki chili i sól do smaku (ostrożnie z solą, ponieważ szynka jest dość słona!), zamieszaj całość. Zdejmij patelnię z ognia i dorzuć pomidorki oraz rukolę

Słodko-Słony Świat Ilony
Wspaniały makaron z kurczakiem i kolorowymi warzywami 145

oleju cebulę w piórka i paprykę w paski, dodaję do kurczaka. Doprawiam solą i pieprzem, zalewam śmietaną. W garnku w osolonej wodzie gotuję brokuły. Ugotowane brokuły dodaję do sosu z kurczakiem, dodaję pomidorki przekrojone na pół. Chwilę duszę. Podaję sos z ulubionym makaronem.   Artykuł Wspaniały makaron z kurczakiem i kolorowymi warzywami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Pierś z kurczaka z dynią i soczewicą 154

porcje: (Inspiracja: " Kwestia Smaku ") podwójna pierś z kurczaka (ok. 500 g) ok. 400 g dyni (obranej) 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 szklanka wody 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 0,5 puszki kukurydzy 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kminu(...)przecisnąć przez praskę. Mięso natrzeć czosnkiem, oliwą i połową przypraw z miseczki. Odłożyć na chwilę.   Do naczynia żaroodpornego wsypać suchą soczewicę, zalać ją gorącą wodą wymieszaną z sosem sojowym i koncentratem, delikatnie przemieszać. Na soczewicę równomiernie wysypać kukurydzę, a na nią pokrojoną w kostkę dynię. Na wierzchu ułożyć piersi z kurczaka. Całość obsypać resztą przypraw i posiekaną natką pietruszki

Simply Food
Wtorek: Pizza diavola na cieście z kalafiora 125

Średniej wielkości główka kalafiora 1 duże jajko lub dwa małe 1/2 szklanki mąki jaglanej albo migdałowej 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki soli Nadzienie 3 łyżki sosu pomidorowego (np. według tego błyskawicznego przepisu) Kulka mozzarelli Kawałek chorizo – 15-20 cm Duży pomidor Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Kalafiora umyj, podziel na różyczki(...)wyższym rantem na brzegach. Ciasto powinno mieć około pół centymetra grubości. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut Krok 5 Kiedy placek się przypiecze, wyciągnij go z pieca, posmaruj sosem pomidorowym, połóż na nim plasterki chorizo, na nich rozłóż porwaną na kawałki mozzarelle oraz pokrojonego w plastry pomidora. Wstaw do pieca i zapiecz na złoto.   Artykuł Wtorek: Pizza diavola

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania