cztery duże calzone. Nadzienie: Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki, które akurat masz w lodówce (ser, warzywa, wędliny) Posypka(...)Jeśli nie masz czasu, nie zawracaj sobie głowy smażeniem, wrzuć surowe warzywa do calzone, upieką się razem z ciastem. Krok 3 Uformuj z ciasta placki. Posmaruj rozwałkowany placek ciasta sosem pomidorowym i nadziej je farszem. Posmaruj brzegi rozbełtanym jajkiem (w wersji wege – wegańskim mlekiem) i sklej mocno, dociskając widelcem lub robiąc warkocz, czyli sklejając na zakładkę. Generalnie stosujemy technikę
Niedzielny kucharzPrzepis na odchudzone gołąbki z niskim indeksem glikemicznym. Farsz z mielonej piersi indyka i cukinii zawinięty w liście kapusty włoskiej w pomidorowym sosie. Ten przepis leży daleko od tradycyjnych gołąbków mojej babci, jednak z pewnością wymyśliłam gołąbki z niskim indeksem glikemicznym . Zamiast ryżu w farszu albo kaszy (niektórzy przygotowują gołąbki z kaszą ) użyłam startej na tarce cukinii. Przyznajcie sami(...)ułożyć w naczyniu żaroodpornym (zawinięciem do dołu), na wierzch wylać pomidory i wstawić do piekarnika. Zapiekać 45-50 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem. Podawać gorące, najlepiej polane sosem pomidorowym. 1 porcja (2 gołąbki) to ok. 225 kcal , węglowodany: 16 g, białko: 29 g, tłuszcz: 5 g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się
DietologSkładniki: 500 g szynki wieprzowej 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 papryki 1/2 cukinii 1 marchewka 300 ml passaty lub domowego przecieru pomidorowego ( przepis tutaj ) 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki(...)wrzucamy do garnka mięso. Dodajemy przyprawy i smażymy dalej aż kawałki mięsa zetną się z każdej strony. Następnie do garnka wlewamy około 1,5 litra przegotowanej gorącej wody z sosem sojowym, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu do garnka wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę
Qchnia po prostuCzeski sen Mięso ze schabu z kolorowymi warzywami, zanurzone w aromatycznym sosie, podane z ryżem lub ziemniakami to idealna propozycja na obiad Składniki: · 1 kg schabu · Sól · Chilli · Olej do smażenia(...)pokrojone papryki w paski oraz cukinię w słupki 3. Kukurydzę następnie odlewamy z zalewu i dodajemy do mięsa 4. Fix Goulash rozrabiamy w szklance zimnej wody, hartując sos wlewamy go do wcześniej przygotowanego mięsa 5. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy chilli oraz chwilę gotujemy 6. Potrawa gotowa 7. SMACZNEGO
Kulinarna Chwiladoceniam takie dania. Kilka składników wystarczy, by powstał pożywny i zdrowy posiłek, który posmakuje małym i dużym :) Wystarczy, że podsmażycie ulubione warzywa, wymieszacie je z ziołami i podacie z sosem pomidorowym i makaronem, polecam! Składniki: 100 g makaronu uszka Lubella przecier pomidorowy Łowicz cukinia czerwona papryka łyżka oleju sól, pieprz pół pęczka natki pietruszki pół pęczka szczypiorku Ugotuj makaron zgodnie(...)makaron i wymieszaj. Przecier podgrzej i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z makaronem i warzywami. Smacznego:) Wpis powstał we współpracy z Lubella. Artykuł Makaron z podsmażonymi warzywami, ziołami i sosem pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogMakaron z boczniakami w sosie pomidorowym Ostatnio podczas wizyty na jednym z Warszawskich targowisk, natrafiłem na boczniaki królewskie, oraz te klasyczne, które można spotkać w większości marketów. Skusiłem się na obie odmiany, żeby je porównać, przetestować i… dla mnie boczniak jak boczniak… zawsze dobry 😂 Boczniaki królewskie mają dużą, grubą nogę i są bardziej mięsiste od zwyczajnych(...)boczniaków , boczniaki smażone z pietruszką oraz boczniaki panierowane . Jeśli szukasz więcej przepisów z makaronami, to sprawdź koniecznie mój spis przepisów na dania z makaronami . Artykuł Makaron z boczniakami w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
BlendmanMakaron a’la carbonara to smaczne połączenie wędzonego boczku z makaronem w śmietanowo-jajecznym sosie. Bardzo szybkie w przygotowaniu, proste i treściwe danie dla całej rodziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 400 gram ulubionego makaronu 250-300 gram wędzonego boczku, u mnie 280 gram 200 ml śmietany 30% 2 jajka 1 cebula ok 100 gram tartego sera u mnie(...)oraz przesmażoną cebulkę, chwilę razem podsmażamy i dorzucamy dobrze odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podsmażamy 1-2 minuty , wlewamy naszą śmietanę z jajkami i serem, całość mieszając podsmażamy aż sos nam ładnie zgęstnieje, po wyłożeniu posypujemy natką pietruszki, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLnadzieję, że Wam również przypadnie do smaku schab pieczony w tej pysznej marynacie Składniki: – 1 duży kawałek schabu ( u mnie 1400g) – 2 łyżki miodu – 2 łyżki sosu sojowego ciemnego – 2 łyżki sosu teriyaki – 5 ząbków czosnku – 1 łyżka kurkumy – 1 łyżka czubrycy zielonej – 1 łyżka soli – 2 łyżki musztardy francuskiej
Smaki ArmineMufinki z jajek w sosie chrzanowym są świetnym pomysłem na śniadanie wielkanocne. Pysznie smakują i pięknie się prezentują. SKŁADNIKI : 6 jajek 6 łyżek śmietany 18 % z kartonika sól, pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka chrzanu rzeżucha do ozdoby PRZYGOTOWANIE : Silikonowe foremki ( 6 sztuk ) na mufinki smarujemy oliwą, wlewamy do każdej(...)pieprzem. Układamy w blaszce 25/30 cm i na dno wlewamy wodę. Jajka zapiekamy 15 minut w temperaturze 180 % C. Majonez mieszamy ze śmietaną, chrzanem i pieprzem. Sosem smarujemy talerz, posyujemy rzeżuchą i układamy wyjęte z formy jajka. Dekorujemy. Jajeczka pysznie zmakują, polecam na sniadanie wielkanocne
Kulinarne Fantazje Marioliosolonej wodzie. Rozgrzać patelnię z oliwą, zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę lub piórka. Dodać pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotować parę minut aż sos trochę zgęstnieje. Dodać zioła i tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę podsmażać i dodać makaron na patelnię. Wymieszać i podawać gorące. Makaron powinien wchłonąć część sosu i dużo lepiej smakować
W kuchni bez szafekTerrina ze śledzi Śledzie w sosie musztardowym Terrina z łososia Żurek Zakwas na żurek Zapiekanka z białą kiełbasą Galaretka z kurczaka Pasta z wędzonej makreli z jajkiem Śledzie w sosie pomidorowym Pasztet ze słoika
Passions hobbies lifePomysł na wykorzystanie spożywczych zapasów - chili sin carne, czyli fasola czerwona, papryka i kukurydza w sosie pomidorowym. Jest to wegetariańska wersja popularnego dania chili con carne, czyli mięsa mielonego duszonego z warzywami. Warto dodać, że z języka hiszpańskiego słowo "con" oznacza "z", a "sin" - "bez". Poniższe danie jest szybkie do przygotowania i bardzo pożywne. Polecam wykorzystać pikantny przecier pomidorowy(...)cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać do niej czosnek i paprykę. Całość przyprawić i chwilę smażyć. Wlać przecier pomidorowy i wodę. Dusić pod przykryciem, aż do lekkiej redukcji sosu. Pod koniec dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę (wcześniej należy ją przepłukać pod bieżącą wodą) . Wszystko wymieszać i gotować kilka minut. Danie podawać, np. z kaszą, ryżem lub plackami tortilli. Etapy
Ugotowaćpiecz przez 50 minut. Skrzydełka z piekarnika po tym czasie będą miały chrupiącą u smaczną skórkę. Skrzydełka z piekarnika podaję ze świeżą bazylią – pycha! Jeśli szukasz pomysłu na sos, polecam mój przepis na sos czosnkowy – sprawdź. Pochwalcie się w komentarzach jak smakują Wam skrzydełka z piekarnika z tego przepisu 🙂 Smacznego! Artykuł Skrzydełka z piekarnika na chrupko pochodzi
ugotuj-przepis.pl