Szpinakowa zapiekanka makaronowa wygląda jak jedzenie dla Shreka – jest taka zielona i zakręcona. Do zrobienia zielonego sosu użyliśmy sprawdzonego połączenia smakowego – szpinaku, sera feta oraz kremówki. Zapiekankę wzbogaciliśmy podpieczonym mięsem z piersi kurczaka oraz startym serem (parmezanem i żółtym). Tak przygotowana zapiekanka bardzo nam smakowała, była sycąca i pożywna, wprost idealna na jesienny, szybki obiad. Składniki na szpinakową zapiekankę(...)czosnek, kremówkę oraz rozdrobniony ser feta, zblendować. Mieszankę doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z mięsem i makaronem. Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną, przełożyć do niego makaron z sosem, posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o C ( z termoobiegiem ), piec 30-35 minut. Szpinakową zapiekankę makaronową podawać na gorąco. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szpinakowa zapiekanka
niecodziennikparywięcej, czas potrzebny na upieczenie także się wydłużył, ale w rezultacie otrzymaliśmy zupełnie nowy smak kaczego mięsa i dodatkowo sporą porcję nadzienia z podrobów, które doskonale smakowało z prostym sosem pieczarkowym. Składniki na kaczkę nadziewaną podrobami 1 kaczka 200 g wątróbki drobiowej 200 g serc drobiowych 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 natka pietruszki 1 duża marchew 1 pietruszka(...)folią aluminiową, wlać 1 / 2 szklanki gorącej wody i ponownie wstawić do piekarnika. Mięso piec kolejne 2,5-3 godziny , mniej więcej co 30 minut polewając je wytwarzającym się sosem. Kaczkę nadziewaną podrobami wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Podawać w całości lub pokrojoną na części. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kaczka nadziewana podrobami pochodzi z serwisu
niecodziennikparykuchnią żydowską i nieco zabawną nazwą “ gęsie pipki “. Danie jest proste do przygotowania, nie wymaga wielu składników, należy jednak pamiętać o częstym mieszaniu potrawy. Gęsie żołądki w sosie własnym najlepiej smakują z kaszą ugotowaną na sypko lub z puree z ziemniaków. Składniki na gęsie żołądki 500 g gęsich żołądków 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 / 2 szklanki(...)wino, a gdy się zredukuje, wlać tyle wody, żeby żołądki były całe przykryte. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 2 godziny – aż mięso będzie miękkie. Zdjąć pokrywkę, sos zredukować. Gęsie żołądki doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać z posiekaną świeżą natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gęsie żołądki pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyposzukiwaniu najlepszego sposobu pieczenia. Wyczytaliśmy, że mięso perliczki jest dość suche i należy obłożyć je boczkiem lub słoniną oraz wlać wodę lub rosół, a podczas pieczenia często polewać wytworzonym sosem. Mięso pieczonej perliczki jest delikatne i faktycznie chude, w smaku nieco bardziej wyraziste od kurczaka, ale nie tak bardzo jak kaczka lub gęś. Na pewno będziemy wyglądać kolejnej dostawy(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem około 1 godzinę 50 minut . Boczek mniej więcej po godzinie zdjąć. Perliczkę podczas całego pieczenia dość często polewać sosem, a w razie konieczności dolać więcej wody lub rosołu. Pieczoną perliczkę po wyjęciu z piekarnika pozostawić na 10 minut, żeby mięso odpoczęło. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczona perliczka pochodzi
niecodziennikparydzięki czemu można ją przygotować w niecałą godzinę. Podczas gdy w piekarniku piecze się dynia, można grillować bakłażana i cukinię, potem wystarczy tylko ułożyć składniki na talerzu, polać je sosem i warzywna sałatka z pieczoną dynią jest gotowa. Składniki na sałatkę z pieczoną dynią Warzywa: 300 g dyni 1 średnia cukinia 1 bakłażan 1 / 2 opakowania dowolnego miksu sałat Dressing(...)Rozgrzać patelnię do grillowania, lekko posmarować ją olejem i grillować plastry bakłażana oraz cukinii. Dressing: Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. W miseczce wymieszać majonez, kwaśną śmietanę, oliwę oraz czosnek. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wykonanie Na talerzu rozłożyć liście sałat, wyłożyć na nie grillowane warzywa oraz pieczoną dynię, polać dressingiem. Sałatkę z pieczoną dynią podawać jako samodzielny posiłek
niecodziennikparyzielone szparagi z jajkiem poszetowym Szparagi: 500 g zielonych szparagów 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka octu Jajko poszetowe: jajka 2 łyżeczki octu 10% Dodatkowo: sos holenderski (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szparagi: Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, opłukać pod bieżącą wodą. W garnku zagotować wodę (ok. 2 litry) z dodatkiem soli, cukru i octu. Włożyć szparagi(...)środek wlać jajko wbite wcześniej do miseczki. Trzymać na ogniu 2-3 minuty. Jajko poszetowe wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik. Wykonanie Szparagi ułożyć na talerzach, polać sosem holenderskim, wyłożyć jajka w koszulce. Podawać z pieczywem lub grzankami np. z żółtym serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zielone szparagi z jajkiem poszetowym pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparySzparagi dobrze smakują nie tylko z sosem holenderskim, ale również w wielu innych daniach, czego przykładem jest np. sałatka ze szparagów i szynki . Ponieważ na szparagowy weekend w kuchni kupiliśmy kilka pęczków tych sezonowych warzyw, mieliśmy spore pole do popisu. Tym samym do zeszłorocznego jednego przepisu dołożyliśmy kolejne propozycje na potrawy ze szparagami. Sałatkę ze szparagów i szynki można zrobić(...)chrzan oraz ocet gruszkowy (można zastąpić go octem jabłkowym). Wykonanie Oba rodzaje szparagów po wystygnięciu pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Włożyć je wraz z szynką do salaterki, wymieszać z przygotowanym sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatka ze szparagów i szynki najlepiej smakuje po wstawieniu na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka
niecodziennikparybyć przykryte winem), nałożyć pokrywkę, gotować 30 minut. Po tym czasie gruszki wyjąć na talerz, a wino dalej gotować na średnim ogniu przez 30 minut, aby uzyskać zredukowany sos. Gruszki w czerwonym winie serwować w całości polane winnym sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gruszki w czerwonym winie pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparypieczenie zakupionej 1,5 kg szynki trwało tak długo, że pulled pork zamiast na obiad zjedliśmy na śniadanie dnia następnego. Warto było czekać, gdyż szarpana wieprzowina w aromatycznym sosie z dodatkiem ogórków chilli i papryki w oleju była pysznym początkiem niedzieli. Udostępnij Składniki na pulled pork 1 1 / 2 kg mięsa wieprzowego (np. karkówki, łopatki lub szynki) 2 duże cebule(...)wody, naczynie przykryć przykrywką lub folią aluminiową, temperaturę zmniejszyć do 120 o C , piec 8-9 godzin – aż mięso będzie miękkie. W czasie pieczenia mięso przewracać lub polewać sosem. Na ostatnią godzinę zdjąć pokrywkę, aby wieprzowina ładnie się przyrumieniła. Po zakończeniu pieczenia naczynie wyjąć z piekarnika, pozostawić w nim mięso na 20-30 minut, aby mięso odpoczęło. Dwoma widelcami
niecodziennikparyplastrami boczku. Piekarnik rozgrzać do 170 o C ( z termoobiegiem ), na najniższym poziomie umieścić naczynie z perliczką, piec z termoobiegiem 110 minut . W trakcie pieczenia mięso perliczki polewać wytworzonym sosem. Perliczkę pieczoną z cytryną wyjąć z piekarnika i odstawić, aby mięso odpoczęło, a w tym czasie z wytopionego tłuszczu przygotować sos. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Perliczka pieczona z cytryną pochodzi
niecodziennikparyinną blachę i ponownie wstawić do ciepłego piekarnika. Na blachę, na której piekła się gęś, wlać szklankę wody, wymieszać z tłuszczem, następnie zlać do garnka, przelewając przez gęste sito. Sos podgrzewać, aż zgęstnieje, można go również zagęścić łyżką mąki pszennej wymieszaną z połową szklanki zimnej wody. Gęś owsianą pieczoną w całości z piernikami wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje, podawać(...)sosem, kluskami śląskimi lub kopytkami oraz duszoną czerwoną kapustą lub zasmażanymi buraczkami . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gęś owsiana pieczona w całości z piernikami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyfaszerowany suszonymi grzybami i cebulą , jeszcze nieco w świątecznym klimacie, z racji tych suszonych grzybów. Tak upieczone mięso nie wymaga wymyślnych dodatków, zjedliśmy więc je z surówką Coleslaw oraz sosem z pieczenia, do którego dodaliśmy słoiczek zamarynowanych duszonych prawdziwków. My naszą 1,5 kg porcję udźca z indyka mieliśmy na kilka obiadów, ale dla rodziny będzie to wielkość(...)nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 80-90 minut . Udziec z indyka faszerowany suszonymi grzybami wyjąc z piekarnika, ostrożnie rozciąć worek, uważając, aby nie poparzyć się parą. Sos przelać przez gęste sitko do garnka, podgrzewać na średnim ogniu, zagęścić go łyżką mąki rozrobionej w 1 / 2 szklanki zimnej wody. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Udziec z indyka faszerowany suszonymi
niecodziennikparyzawiera w swoim składzie dużo) Podsmażoną pieczarkę odkładamy na talerz. 4. Gotowanie i smażenie zakończone teraz zajmujemy się resztą. Ogórka i paprykę kroimy w kostkę odkładamy na bok. Robimy sos: Do majonezu dodajemy łyżkę śmietany, łyżkę musztardy i pieprz. Całość mieszamy. 5. Składamy naszą sałatkę. Wrzucamy makaron,kukurydzę, pieczarki, kurczaka, ogórki i paprykę do miski. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy(...)sos i mieszamy. W razie potrzeby możemy dosolić i dopieprzyć. Wkładamy do lodówki. Gotowe… Smacznego!!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy . Artykuł Sałatka z kurczaka, makaronu i pieczarek pochodzi z serwisu
karolgotujeżółty zetrzyj na tarce. Jeśli tak jak ja, masz ser w plasterkach - pokrój je na cienkie paseczki; 7. Do cukinii wrzuć podsmażone mięso, 1/3 sera, większość sosu śmietanowego i wszystko dokładnie wymieszaj. Na wierzch poukładaj połowę pozostałego sera i wylej resztę sosu; 8. Na sam wierzch wyłóż makaron i posyp resztą sera. (Jeżeli wolisz, możesz wymieszać makaron razem
Prosty przepis naKurczak z włoszczyzną w sosie jogurtowo-śmietanowym to proste danie z wykorzystaniem końcówek jarzyn które gdzieś plączą się po lodówce :). Lekko chrupiące warzywa, soczysty kurczak w kremowo śmietanowym sosie z nutą curry, podane z ugotowanym ryżem. Całkiem przypadkowo skomponowane danie w mojej rodzinie zrobiło furorę :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku pół
Blog kulinarny S9.PL