sosy - 72234 przepisów (strona:1773/4816)

Domowe chlebki pita 106

Placki pita to okrągłe chlebki popularne w krajach Bliskiego Wschodu jadane z różnymi pikantnymi sosami. Ja dziś proponuję domową pitę typu greckiego, która po przekrojeniu tworzy kieszonkę doskonale nadającą się do faszerowania. W moim domu najbardziej lubimy nadzienie z kurczaka i warzyw z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego. Domowe pity są łatwe w przygotowaniu i dużo smaczniejsze od sklepowych

Krylowa Kuchnia
Kotlety jajeczne 131

Proste bezmięsne danie, które z powodzeniem zastąpi klasycznego mielonego. Kotleciki są dobrze doprawione i mają chrupiącą panierkę. Wykonanie jest banalnie proste i ekspresowe. Można je podać z dowolnym sosem-ja polecam domowy śmietanowo-chrzanowy. Dlatego na postne piątki, nie tylko rybka:) Na 12 kotlecików 12 jajek 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku Sól(...)razem dokładnie wymieszać.  Z powstałej masy robić niewielkie kotlety, panierować je w bułce tartej, smażyć na średnim ogniu z obu stron. Podawać gorące lub zimne. Ja podałam z sosem chrzanowym

Krylowa Kuchnia
Pikantne wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku 95

bułki tartej 2 ząbki czosnku 1/4 papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 słodkiej papryki w proszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól 1 łyżka maki pszennej Na sos: 400 g pomidorów krojonych w puszce 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku suszona bazylia suszone oregano 1 świeża papryczka chili sól i pieprz Mięso i cebulę zmielić(...)ręce w zimnej wodzie), następnie obtoczyć mięsne kulki w mące i umieścić w formie żaroodpornej. Pomidory wraz z papryczką i koncentratem rozdrobnić w blenderze, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Sosem zalać klopsiki. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 40 minut. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Żeberka marynowane w wodzie z ogórków kiszonych 78

wyszło kruche, mięciutkie z wyraźnym aromatem kopru i czosnku. 1 kg mięsnych żeberek ok. 2 litry wody z kiszenia ogórkow pół główki czosnku również z zalewy  2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyzeczki miodu naturalnego 1/2 lyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka wędzone słodkiej papryki w proszku Żeberka umyc i osuszyć, następnie pokroić(...)ogórków, do zalewy dodać pół główki czosnku z kiszenia ogórków. Pojemnik szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na 48h. Po tym czasie mięso wyjąć, opłukać i osuszyć. Z miodu, sosu i przypraw przygotować marynatę i dokładnie pokryć nią żeberka. Uwaga nie dodajemy już soli, ponieważ mięso przeszło solą z wody z ogórków. Piec w piekarniku w 180 C w naczyniu

Krylowa Kuchnia
Schab w sosie z fasolką szparagową i marchewką 82

pomysłów na codzienny łatwy, ale nie nudny obiad. Tym razem padło na schab. Wyciągnęłam kotlety z zamrażarki, ale nie za bardzo miałam ochotę na oklepane schaboszczaki. Zrobiłam schab w sosie z warzywami. Mięso wyszło mięciutkie, a marchewka i fasolka szparagowa dodały słodyczy potrawie. Mięsko jest w pysznym sosie, więc można je podać z ziemniakami lub kaszą, ja podałam z moją

Krylowa Kuchnia
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem 135

tarte ziemniaki, prawdziwy domowy wędzony boczek i kapucha, to świetne połączenie, wszystko mocno doprawione pieprzem. Doskonała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków z mięsem mielonym i ryżem. Możemy je podać z sosem pomidorowym, grzybowym lub śmietanowym. Polecam wypróbować, przepis na te "inne" gołąbki. Dodatkowo oglądając program kulinarny odkryłam, że w wyciskarce wolnoobrotowej genialnie mieli się ziemniaki na właśnie takie gołąbki(...)naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez godzinę. Jeżeli gołąbki za bardzo zaczynają się przypiekać, przykrywamy je folią aluminiową. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Francuskie ślimaczki z szynką i parmezanem 102

dużą ilość masła. Tym razem przygotowałam wytrawne przekąski z szynką i parmezanem. Szynka doskonale komponuje się ze słono-ostrym serem, a delikatne ciasto francuskie zyskuje smak przez posmarowanie go sosem pomidorowym z ziołami. Wszystko razem tworzy doskonałą kompozycję. duże opakowanie ciasta francuskiego - 375g 8 plastrów szynki 12 plastrów sera gouda 4 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka(...)oliwek zioła prowansalskie bazylia suszona oregano suszone sól i pieprz  Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą i przyprawami. Ciasto rozwinąć i posmarować sosem. Ułożyć na cieście plastry sera i szynki, posypać 3 łyżkami parmezanu. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i ostrym nożem pociąć na 2 cm plasterki. Ułożyć ślimaczki na papierze

Krylowa Kuchnia
Karkówka pieczona z pieczarkami, cebulą i papryką 129

warzyw i pieczarek. Mięso piekłam w plastrach i w rękawie do pieczenia, dzięki czemu jest niemożliwie miękka i pachnąca aromatem świeżego rozmarynu i tymianku. Pieczarki i warzywa idealnie przeszły sosem z mięsa. Taką karkówkę z powodzeniem możemy zaserwować gościom, będą naprawdę zachwyceni. 800 g karkówki wieprzowej 300 g pieczarek 5 średnich cebul 1 duża czerwona papryka 3 gałązki tymianku(...)świeżych ziół. Rękaw szczelnie zamknąć. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut, następnie przeciąć rękaw i dopiekać potrawę jeszcze przez 15 minut. Podawać na gorąco. Sos z pieczonej karkówki z warzywami jest idealny do polania ziemniaków. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Makaron z tuńczykiem ,suszonymi pomidorami i zielonym groszkiem 97

produktów, które miałam w domu, bez niepotrzebnego wychodzenia z domu Na 3 porcje: 200 g makaronu farfalle użyłam Pudliszki 1 garść mrożonego, zielonego groszku 120 g dobrego tuńczyka w sosie własnym (już po odcedzeniu) 6 połówek suszonych pomidorów 3 łyżki oleju z pomidorów 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku szczypta oregano sól i pieprz  Wstawić wodę na makaron(...)wlać 100 ml wody i dorzucić zielony groszek, ciągle mieszając poczekać aż groszek zmięknie. Kiedy groszek jest już miękki (ale nie rozgotowany), dodać odcedzony, gorący makaron oraz odcedzonego z sosu tuńczyka. Wszystko razem wymieszać, doprawić, a następnie od razu podawać. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Placki z soczewicy i ryżu, bez mąki. Indyjskie dosy. 171

tradycyjną blachę kuchenną to będzie jeszcze lepiej.  Tradycja ich wypiekania pochodzi z Indii, robi się je przeważnie z czerwonej soczewicy, ryżu lub fasoli. Można je podawać z sosami warzywnymi. Na ciepło smakują najlepiej. Podaje porcję na 20 sztuk, 20 placków nakładanych zwykłą łyżką do zupy. Składniki: - 1 niepełna szklanka ryżu, możecie wykorzystać każdy rodzaj od białego po naturalny(...)patelni dajemy do łyżce masy i formujemy płaskie placki, pieczemy na rumiano z obu stron. Czas łączny opiekania 4-5 minut na średnim ogniu. Podajemy z sosami, jogurtem naturalnym lub sałatką

Apetyczna babeczka
PIECZONA KACZKA W JABŁKACH Z TYMIANKIEM 111

robimy razem? PIECZONA KACZKA W JABŁKACH Z TYMIANKIEM - 1 kaczka - 8- 6 ząbków czosnku w łupinie - świeże gałązki tymianku - sól morska - cytryna niewoskowana - 1-2 jabłka najlepiej kwaskowate *opcjonalnie sos sojowy Kaczkę ułóż na patelni żeliwnej (musi być głęboka) - w zastępstwie możesz użyć innego naczynia. Do środka kaczki włóż pokrojoną na plastry połówkę wyparzonej cytryny, 4 ząbki czosnku i kilka(...)gałązek tymianku. Dookoła kaczki poukładaj pocięte na ósemki jabłka, tymianek wciśnij między mięso a jabłko. Całość posyp solą morską i natrzyj kaczkę tymiankiem. Jeśli masz w domu sos sojowy to użyj go i polej nim kaczkę (max do 2 łyżek). Kaczkę pieczemy w zależności od jej wagi około 2 godziny jeśli będzie bardzo duża to dłużej. Moja to taka standardowa

SMYKWKUCHNI
Sobota w kuchni i nie tylko 113

pomyśleć o daniu jednogarnkowym, bo po co jeszcze dokładać sobie roboty. Skorzystaj z piekarnika i zrób Schab pieczony z pesto i suszonymi pomidorami . W naczyniu masz mięso z pysznym sosem i pieczone ziemniaki. Nic dodać, nic ująć. Z kolei ten  schab faszerowany pistacjami i suszonymi pomidorami przygotujesz w garnku. Pyszne mięso w doskonałym sosie. Możesz zjeść samo lub dogotować

MamaOskarka
FASOLOWA Z POMIDORAMI Z PUSZKI I KIEŁBASĄ 150

razem tradycyjną "fasolówkę" ugotowałam na boczku i kiełbasie, i wzbogaciłam jej smak pomidorami w sosie własnym 😎 Było trochę inaczej, ale bardzo, bardzo smacznie. Zupa jest pożywna, sycąca, a dzięki dodanym pomidorom jednocześnie orzeźwiająca. Takie zupy gotuję zazwyczaj na porządnym kawałku żeberka lub innego wieprzowego mięsa. Tym razem wystarczył boczek i dobra wędzona kiełbaska.  Polecam gorąco!  Składniki(...)piękny Jaś lub drobnej) 200 g wędzonego boczku 2-3 pętka dobrej kiełbasy 2 marchewki 1 pietruszka biała część z 1 pora 3-4 ziemniaki 1 puszka pomidorów w sosie własnym 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy słodka i ostra papryka majeranek sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Fasolę zalewamy w miseczce wodą, i odstawiamy

Walijskie Pichcenie
Pizzerinki-mini pizze 132

mąki 3 łyżki oliwy 0,5 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli Rozczyn 5 dag drożdży 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki mąki ok 1/2 szklanki wody Sos pomidorowy 1 koncentrat pomidorowy mały 2-3  łyżki wody 2 łyżki oliwy  3 małe ząbki czosnku zioła typu oregano, bazylia Wszystko mieszamy ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę. Dodatki Tutaj pełna(...)wyrośnięcia. Następnie blat podsypujemy mąką rozwałkowujemy ciasto na 2-3 milimetry.  Wycinamy szeroką szklanką. U mnie taka do drinków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy sosem. Układamy np, tuńczyk kukurydza, starty ser. Z takiej porcji wychodzi trzy duże blaszki pizzerinek, więc możemy robić rożne wersje. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, prosta wędlina 108

zaraz po wyjęciu z piekarnika może być użyta jako obiad. Czyli wystarczy dodać ziemniaki , surówkę i mamy gotowy posiłek, a reszta do lodówki i na kanapki . Uwielbiam takie z sosem tatarskim..wiem, tuczące, ale pyszne, a ja jestem ryzykantką, jak utyję będę miała nowe hobby-odchudzanie Polecam, jak się siedzi w domu to zaczyna się być twórczym.. I pamiętaj(...)składnik dania głównego lub wstaw do lodówki na noc i używaj jako wędliny do kanapek. Ta druga opcja jest w naszym domu, zdecydowanie najpopularniejsza, kanapki z plastrem pieczeni i sosem tatarskim z gigantyczną dawką pieprzu otwierają wrota niebios Smacznego i pamiętaj „zostań w domu” i zajadaj się ze smakiem, nie wychodź , jeśli nie musisz !     Artykuł Kanapkowa

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania