jadłem, więc postanowiłem po nie sięgnąć. Pesto z bazylii wychodzi delikatnie goryczkowe za sprawą oliwy. Jest stosunkowo delikatne w smaku. Dla mnie świetny dodatek do klusek, pizzy (zamiast sosu pomidorowego) czy nawet, żeby pomaczać sobie chlebki naan lub podpłomyki . Warto wypróbować! Na blogu znajdziesz również pesto z liści rzodkiewki . Smakuje bardzo fajnie, jest troszkę delikatniejsze. Z pewnością warte uwagi! Możesz
Blendmanplasterkach) 2 szklanki baby bok choy -liście duże lub posiekane, 1 szklanka pomidorów cherry 6 szklanek bulionu z kurczaka 1 puszka mleko kokosowe opakowanie makaronu ryżowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru Wykonanie Rozgrzać oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Doprawić kurczaka do smaku solą i pieprzem. Do garnka dodać czosnek, paprykę i cebulę,dusić(...)zmniejszyć ogień i gotować, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut. Dodać kolendrę, bazylię i sok z limonki,dopraw solą i pieprzem do smaku. Makaron ryżowy, połączyć z sosem rybnym i cukrem brązowym ,zalać wrzątkiem ,odstawić na około 4-5 minut. Gotowy makaron podawać z zupą. Smacznego Galangal Swoim wyglądem przypomina imbir. Niestety, chociaż w Polsce był już
w mojej kuchniplasterkach) 2 szklanki baby bok choy -liście duże lub posiekane, 1 szklanka pomidorów cherry 6 szklanek bulionu z kurczaka 1 puszka mleko kokosowe opakowanie makaronu ryżowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru Wykonanie Rozgrzać oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Doprawić kurczaka do smaku solą i pieprzem. Do garnka dodać czosnek, paprykę i cebulę,dusić(...)zmniejszyć ogień i gotować, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut. Dodać kolendrę, bazylię i sok z limonki,dopraw solą i pieprzem do smaku. Makaron ryżowy, połączyć z sosem rybnym i cukrem brązowym ,zalać wrzątkiem ,odstawić na około 4-5 minut. Gotowy makaron podawać z zupą. Smacznego Galangal Swoim wyglądem przypomina imbir. Niestety, chociaż w Polsce był już
mojej kuchniopakowanie gotowego ciasta francuskiego, 100 g serka śmietankowego, 1 opakowanie fety, czerwona cebula, boczek w plasterkach (jeśli wolisz bez mięsa – pomiń go), rukola, starty parmezan do posypania, sos: dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, sól i pieprz. Tarta na cieście francuskim z fetą , którą zazwyczaj przygotowuję ma jeszcze paprykę żółtą , ale tym razem jej po prostu(...)swojej tarty na patelni bez tłuszczu. Wystarczy tylko po dwie minuty z każdej strony. Odstaw mięso na talerzyk. Pokrój warzywa na małe kostki. Pokrój fetę w kostki. Przygotuj sos : połącz oliwę z oliwek, ocet winny oraz sól i pieprz. Polej nim fetę i wymieszaj całość. Podpieczony spód ciasta francuskiego posmaruj serkiem śmietankowym. Na to wyłóż podsmażony boczek, warzywa oraz fetę
RozdomowionaChyba najprostszy sos z możliwych z zapasów, które zawsze znajdę w szafce. I paradoksalnie robię go dość często. Kwaśny smak oliwek z pomidorami, tuńczykiem z puszki i cebulą to bardzo zgrane towarzystwo. Składniki (4 porcje) -400 g makaronu -pół puszki kukurydzy -pół cebuli -ząbek czosnku -2 puszki tuńczyka w oliwie (ok. 360 g) -1 puszka pomidorów krojonych -2 garści zielonych(...)przesmażyć ok 3 minut mieszając. Całość zalać pomidorami z puszki. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i bazylią. Poddusić 3-4 minuty. Makaron ugotować al dente. Podawać na ciepło z sosem posypany parmezanem. Smacznego
Zielona Kuchniarobię taki szybki obiad. Moje dodatki to tylko propozycje. Taką tortillę można też spakować sobie do pracy. Składniki: 1 pierś z kurczaka + dowolne przyprawy rukola pomidory ogórki żółta papryka sos czosnkowy ( KLIK ) Sposób wykonania: 1. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w paski, posypać ulubionymi przyprawami i dobrze wymieszać. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 2. Warzywa dowolnie pokroić. 3. Placek tortilli(...)podgrzać na suchej patelni z obu stron. Zdjąć z patelni, nałożyć rukolę, kurczaka i pozostałe warzywa. Dodać trochę sosu czosnkowego. Zwinąć i zajadać. Smacznego
Kuchnia domowa AniMąką pszenna do panierki · Olej do smażenia · Sól · Sos meksykański w słoiczku · 20 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Kapustę szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Warzywa zalewamy wodą, doprawiamy Vegetą(...)grudki i smażymy na naleśnik arce lub patelni 4. Na każdym naleśniku układamy rybę i trochę kapusty, zwijamy w kopertki 5. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wierzch smarujemy sosem meksykańskim i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach serem 6. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera w piekarniku w 180°C 7. Danie gotowe 8. Smacznego
Kulinarna ChwilaMoje i syna. Męża niekoniecznie :) Ja lubię jeszcze dodać kukurydzę i paprykę, ale z kolei syn nie lubi. No cóż, tak bywa :) Wszystkim się nie dogodzi. Tak więc sos, jest bez żadnych dodatkowych ulepszeń. Zrobiony ze swojskiego przecieru pomidorowego. Powiem Wam, że taki domowy przecier, bardzo dużo wnosi do smaku. Kto robi, to wie o czym mówię :) Składniki(...)pieprzem, bazylią i oregano. Wedle uznania. Smażyć jeszcze chwilę, bez przykrycia. Dosłownie 2-3 minutki. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na talerzu ułożyć makaron, na wierzch wyłożyć sos. Posypać utartym serem żółtym
Agusiowe smakołykinaciowego. Składniki: Szklanka pęczaku Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona) 2 garści pomidorków koktajlowych 6 szparagów zielonych Kawałek cukini 10 krewetek (najlepiej surowych) 2 łyżki oleju Dressing 4 łyżki sosu sojowego 4 oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego albo winnego Zaprawa do krewetek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz pęczak pod zimną wodą(...)łyżeczką soli i oregano na pastę. Obtocz nią dokładnie krewetki i wstaw je do piekarnika pod sam grill na 5-7 minut. Krok 3 Przygotuj dressing: wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami oleju sezamowego i 2 łyżkami octu ryżowego. Krok 4 Zagotuj w rondlu litr wody i wrzuć do wrzątku fasolkę i szparagi przekrojone na połowy. Gotuj
Niedzielny kucharzchłodnym dniu warto się rozgrzać pysznymi drobiowymi klopsikami w pysznym aromatycznym sosie z papryką i brązowymi pieczarkami. SKŁADNIKI na klopsy: 400g mielonego mięsa drobiowego 6-7 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii sól pieprz SKŁADNIKI na sos: 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 250g brązowych pieczarek cebula
Dziś Ja gotujeside to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds(...)moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej wymieszać wszystko razem. Wash and dry the corn
Martyna Cookspapryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette 1 medium carrot
Martyna Cookshave time – you can eat it at once! SKŁADNIKI: 200 g białego ryżu 1 puszka ananasa 1 garść rodzynek 200 g żółtego sera szynka (kurczak albo nic) Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2-3 ząbki czosnku curry, kurkuma, sól, pieprz, szczypta ulubionych ziół INGREDIENTS: 200 g white rice 1 can pineapple 1 handful raisins(...)czajniku, rodzynki wsyp do miski i zalej gorącą wodą, odstaw, żeby namokły. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach, ananasa i szynkę pokrój w kawałki. W misce wymieszaj składniki sosu – jogurt, zmiażdżony czosnek, majonez, przyprawy. Wrzuć wszystkie składniki do dużej miski i dokładnie wymieszaj i koniec pracy! Boil the rice as it’s written on the wrapping, drain
Martyna Cookstwardym serem. Dodaj pieprzu i ziół do smaku. Nie sól! Łosoś jest na tyle słony, że w zupełności wystarczy. Rurki napełnij farszem. Żaroodporne naczynie lekko nasmaruj masłem. Odrobinę sosu włóż na dno naczynia i układaj na nim dość ciasno koło siebie wypełnione farszem rurki. Całość przykryj pozostałym sosem, na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli. Wstaw zapiekankę do nagrzanego do 180 stopni
Martyna Cooksgrecki 1 jajko 250 g żółtego sera (np. Edamski) 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) Marynata: 1,5-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu kilka kropli ostrego sosu (np.: Tabasco) estragon INGREDIENTS: Pastry: 1,5 cup wheat flour 1,5 cup wholemeal flour 2 eggs 2 egg yolks 1 cube
Martyna Cooks