sosy - 72234 przepisów (strona:1751/4816)

Kotlety jaglane ze szpinakiem 96

Gotowe kotlety są bardzo delikatne wręcz aksamitne w swojej konsystencji i bardzo, bardzo smaczne. Kotlety można odgrzewać lub jeść na zimno z dipami. Szczególnie polecam z dodatkiem surówek i sosów majonezowych na przykład z majonezem z nerkowców ! Print Kotlety jaglane ze szpinakiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Lekkie, proste danie, bardzo zdrowe bez glutenu(...)szpinaku 1/2 szklanki orzechów np. nerkowca wcześniej uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych 1/2 szklanki luźno upakowanych ziół dodałam; bazylię, miętę, tymianek, natkę pietruszki, zioła posiekać 2 łyżki sosu sojowego 1 średnia cebula posiekana w kostkę 1 duży ząbek czosnku 1/2 cytryny otarta z niej skórka 4 łyżki płatków drożdżowych 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 4 łyżki szczypiorku posiekany

SprawdzonaKuchnia.pl
Burgery z czarnej fasoli 89

Jeśli wybierzecie tę drugą opcję i pamiętajcie o wcześniejszym namoczeniu fasoli 🙂 Burgery z czarnej fasoli mogą być serwowane tak jak klasyczne hamburgery, czyli w bułce z przeróżnymi dodatkami i sosami lub jako tradycyjny obiad z surówką, ziemniakami lub kaszą. Ta druga opcja ucieszy zapewne osoby na diecie bezglutenowej, choć w przepisie pojawia się tarta bułka, to osoby uczulone na gluten(...)średnie jajko 4 łyżki tartej bułki dla osób uczulonych na gluten należy zastąpić ją większą ilością płatków owsianych lub jaglanych 4 łyżki płatków owsianych lub jaglanych 1 łyżka sosu sojowego pieprz do smaku sól do smaku 1 łyżka świeżych listków tymianku 3 łyżki siekanej natki pietruszki 2 łyżki siekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki nasion kolendry mielonych lub rozgniecionych 1/2 łyżeczki mielonego

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa tajska z groszkiem 74

Servings 5 Author Anna Ingredients 800 ml wywaru warzywnego lub rosołu 1 sztuka liść kafiru 150 g pieczarek 250 ml mleczka kokosowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub kokosowego 1 sztuka papryczka chilli świeża 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki sos sojowy do smaku 100 g makaronu ryżowego waga dotyczy suchego makaronu

SprawdzonaKuchnia.pl
Gnocchi z dynią 95

wyraziste w smaku. Gnocchi z dynią podaję z klarowanym masłem i chrupiącymi listkami szałwii, osobiście uwielbiam odgrzewane na patelni, lekko przypieczone. Do klusek można, zamiast klarowanego masła podać lekki sos śmietanowo-serowy, pomidorowy lub dla mięsożerców sos pieczeniowy, ale to już sami zdecydujcie, z czym zjecie dzisiejsze gnocchi. Print Gnocchi z dynią .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

SprawdzonaKuchnia.pl
Pudding chlebowy 81

delikatny aromat, więc nie obawiacie się przed podaniem go dzieciom. Oczywiście deser można przygotować bez alkoholu. Przepis jest bardzo prosty, przygotowany z niewielkiej ilości składników. Pudding można podać z sosem waniliowym lub czekoladowym. Najlepiej podawać go na ciepło. Zapraszam! Print Pudding chlebowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prep Time 15 minutes Cook Time 40 minutes(...)oraz cynamonem Odstawić na około 10 minut, żeby chałka wchłonęła płyn Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40 minut lub do czasu przyrumienienia i wyrośnięcia sosu Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić Smacznego! [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] Artykuł Pudding chlebowy pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Burgery z kaszy jaglanej 117

ciecierzycy ugotowanej 50 g płatków jaglanych lub owsianych, może być też tarta bułka 100 g cukinii tarta i odciśnięta 150 g zielonego groszku użyłam mrożonego 3 łyżki sosu sojowego pieprz do smaku sól do smaku 1/2 łyżeczki płatków chilli 1 łyżka szczypiorku siekanego 1 garść mięty świeże listki posiekane 1 łyżeczka bazylii świeżej 1 łyżeczka oregano suszone 1 łyżka skórki(...)ciecierzycy ugotowanej 50 g płatków jaglanych lub owsianych, może być też tarta bułka 100 g cukinii tarta i odciśnięta 150 g zielonego groszku użyłam mrożonego 3 łyżki sosu sojowego pieprz do smaku sól do smaku 1/2 łyżeczki płatków chilli 1 łyżka szczypiorku siekanego 1 garść mięty świeże listki posiekane 1 łyżeczka bazylii świeżej 1 łyżeczka oregano suszone 1 łyżka skórki

SprawdzonaKuchnia.pl
Papad indyjskie chipsy 104

ciekawa czy mieliście już okazję spróbować pysznych chrupiących lekkich jak piórko indyjskich chipsów Papad? Moje dzieci oszalały na ich punkcie! Miały okazję spróbować ich w restauracji z dodatkiem pysznych sosów oczywiście po powrocie do domu od razu zostałam poproszona o przygotowanie dużej porcji. Bardzo cieszę się z tego, że dzieci proszą o Papad indyjskie chipsy, a nie o klasyczne tłuste(...)należy chrupiące i pokryte mnóstwem maleńkich bąbelków. Podstawą smacznych i chrupiących Papad jest bardzo cieniutko rozwałkowane ciasto, postarajcie się rozwałkować je jak najcieniej. Papad można podawać z różnego rodzaju sosami lub też do ciasta dodać większą ilość przypraw. Upieczone i wystudzone placuszki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! Print Papad chipsy indyjskie .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

SprawdzonaKuchnia.pl
Zapiekanka z kurkami 86

lubi kurki, mam na myśli grzyby kurki? Pewnie większość z Was zgodzi i słusznie, bo są to bardzo smaczne grzyby, które chyba najlepiej smakują przygotowane w sosach śmietanowych. Moja dzisiejsza propozycja na szybki obiad to zapiekanka z kurkami w sosie jajeczno-śmietanowym otulona ciastem francuskim. Osobiście lubię tego typu proste dania, proste i do tego bardzo smaczne. Choć już widzę

SprawdzonaKuchnia.pl
Bajgle domowe 118

kratce. 🥗 Z czym podać? Odpowiedź jest prosta z tym, na co macie ochotę! Sałata, sery, twarożki , wędzony łosoś lub pasta z pieczonego łososia . Odrobina kiszonych ogórków lub pikli, kropla sosu musztardowego i już pierwsza kanapka gotowa. Można też wybrać wersję z rukolą, szynką parmeńską, pomidorami, sosem majonezowym oraz odrobiną koziego sera. Oczywiście są też tacy, którzy bajgla najbardziej lubią opieczonego

SprawdzonaKuchnia.pl
Makaron ze szparagami, szpinakiem i bazyliowym pesto 113

ślad za mną Olek, choć on jest jeszcze mniej wymagający niż ja... Jemu wystarczy sam makaron, byleby go dużo było, a ja do szczęścia potrzebuję jeszcze odrobiny sosu... Nic wymyślnego, wystarczy trochę szpinaku, czosnku i oliwy lub słoiczek bazyliowego pesto, by najeść się do syta! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na dwie porcje(...)podpiekamy przez kilka minut. Dodajemy szpinak, a jak całkowicie zmięknie dodajemy pesto. Mieszamy i doprawiamy do smaku (ja nie widziałam takiej potrzeby, więc nie doprawiałam nawet solą). Do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane płatkami parmezanu. Smacznego! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

Kuchnia w czekoladzie
Menu na dzień 1200 kcal II 111

kcal 1 średnia cukinia 100 g mielonego indyka Łyżka tartego parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki Sos do pulpetów: 1 łyżka przecieru pomidorowego Passata pomidorowa (400 g) Ząbek czosnku Szczypta oregano Szczypta bazylii Pieprz Sól Zucchini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym to jeden z naszych kulinarnych

Niedzielny kucharz
Ekspresowa pizza – ciasto bez wyrastania 206

ciepłej wody (nie gorącej!) 25 g świeżych drożdży 2 szczypty cukru 1 mała szczypta soli Dodatkowo: około 100-120 g żółtego sera (najlepiej mozzarella wiórki, ale może być inny) sos pomidorowy do posmarowania spodu 5-6 plasterków ulubionej wędliny/kiełbasy 4-5 suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym Ponti 1-2 szczypty ziół do pizzy i zapiekanek świeże liście bazylii(...)papier i ugniatamy na kształt pizzy (robimy to ręką, którą rozsmarowywaliśmy oliwę, dzięki temu wszystko przebiegnie sprawniej i ciasto nie będzie się nam do niej lepić). Na pizzy rozsmarowujemy sos pomidorowy, układamy plasterki szynki/kiełbasy i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość posypujemy startym serem i ziołami. Blaszkę z pizzą wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia

Słodkie okruszki
Bigos z cukinii 133

krojonych pomidorów w puszce opcjonalnie 200-300 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę olej sól, pieprz papryka wędzona w proszku kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, 2-3 liście laurowe sos sojowy 2-3 łyżki Rozgrzewamy olej na patelni, szklimy na nim cebulę i czosnek. Jeżeli wersja z kiełbasą, teraz wrzucamy kiełbasę i podsmażamy. Jeżeli bez kiełbasy to dodajemy kolejno warzywa(...)marchew, paprykę i pomidory) i dusimy chwilę na oleju( bez cukinii). Wlewamy pomidory z puszki, sos sojowy i razem chwilę dusimy. Do garnka wkładamy cukinię, wlewamy warzywa, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą, do połowy zawartości garnka, wszystko razem mieszamy i stawiamy na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotujemy około 30 minut. Na koniec smakujemy i doprawiamy według własnego uznania. Podobnie

gotuj ze mną
Faszerowane ziemniaki z grilla / Stuffed Grilled Potatoes 128

posmakuje fanom klasycznych smaków. Moje ziemniaki nadziewane mięsem mielonym to kolejna pyszna propozycja. Farsz do ziemniaków odrobinę przypomina bolognese albo chili con carne, możecie go doprawić tak, jak doprawiacie sos mięsny do makaronu. Ja dodałam do niego też trochę papryki, ale zamiast niej świetnie sprawdzą się pieczarki albo czerwona fasola. Ziemniaki nadziewane pieczarkami i serem to wspaniała propozycja dla wegetarian(...)skórki. Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać pokrojoną  wkostkę paprykę i cebulę. Smażyć całość kilka chwil. Dodać koncentart, podlać całość wodą, doprawić. Dusić do miękkości i zgęstnienia sosu (nie powinien być wodnisty). Nakładć mięso mielone do ziemniaków, posypać serem. Każdą połówkę ziemniaka zwinąć w folię i grillować albo zapiekać w piekarniku w 180 stopniach ok. 15- 20 minut

Lekcje w kuchni
Kotleciki wieprzowe w sosie grzybowym 101

Kotleciki wieprzowe z polędwicy , w sosie grzybowym. Na ich przygotowanie nie potrzeba dużo czasu, 15 -20 minut wystarczy. Polędwica wieprzowa (około 600 g), 2 cebule, 2 garście grzybów suszonych, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier, masło, olej, 100 ml bulionu wieprzowego lub wołowego, Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Do podduszonej cebuli dodać(...)rozklepać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać 2 łyżki oleju. Smażyć kotleciki z obu stron na rumiano – 1 minutę z każdej strony. Usmażone kotleciki przełożyć do gotującego się sosu, zagotować. Dodać 2 łyżki zimnego masła. Mieszać, aż masło się rozpuści, nie gotować. Podałam z ziemniakami i szparagami. zastawa

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania