był al dente. Ugotowany makaron odcedzamy na sicie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szpinak i smażymy, aż odparuje woda. Do szpinaku dorzucamy posiekane ząbki czosnku i gorgonzolę. Sos łączymy z makaronem. Razem wszystko podgrzewamy na małym ogniu, aby składniki dokładnie się połączymy i okleiły nasz makaron.Na koniec wrzucamy pokrojoną papryczkę chili, dodajemy pieprz i sól do smaku. Podajemy
Sajkofanka smakuzapiekanka jest kombinacją moich ulubionych smaków: makaronu, białej kiełbasy, brokułów i pysznego sosu serowego. Wymyśliłam ją sama, chociaż eureki nie odkryłam :-) Najzwyczajniej w świecie połączyłam to, co wg mnie do siebie pasuje :) Uważam, że większość przepisów powstających w ten sposób jest strzałem w 10! Bo chyba intuicja to najlepszy doradca, przynajmniej jeśli już działa się jakiś czas(...)ugotowanej porcji, pozostałą połowę wykorzystałam do innego dania)4 białe kiełbaski1 por2 cebule1 brokułstarty ser mozarella (ok. 100g)sólpieprzostra paprykałyżka olejuNa sos:100ml smietanki 18%1/2 serka topionego o dowolnym smaku ( 100g-ramowego)50ml mlekagałka muszkatołowaWykonanie:Makaron ugotować al dente. Brokuł również ugotować al dente. Odcedzić. Cebulę i białą część pora pokroić w piórka, podsmażyć na oleju na złoty
Walijskie Pichcenielimonki kaffir, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca, 1/2 łyżeczka pasty z krewetek, 1/2 łyżeczki pasty słodkiej chili, 1 łyżka sosu rybnego, świeży imbir, makaron ryżowy, świeża dymka, świeża kolendra, czerwona papryczka Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W moździerzu rozgniatamy nasiona kolendry, mieszamy je z kurkumą. W garnuszku rozgrzewamy olej(...)sosem rybnym. Sprawdźmy czy dobrze zupa jest doprawiona - smaki mamy różne - zawsze możemy doprawić całość dodająć więcej pasty chili czy suszonych płatków chili, albo sosu rybnego czy pasty z tamaryndowca. Do miseczki włóż makaron, wlej zupę, na wierzch wyłóż cieniutko pokrojone pieczarki - my je kroiliśmy na najcienszym rozmiarze na mandolinie, dodaj pokrojone tofu i posyp całość pokrojoną dymką i świeżą
Plate of Joykuchni orientalnej znajdziecie na stronie www.sklep.naSushi.pl. Składniki na ok 20-24 sztuki : 6-7 suszonych grzybów mun 12-15 dag makaronu chińskiego 2 ząbki czosnku 1 duża marchew lub dwie małe 40 dag mielonej wieprzowiny 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego świeży imbir, ok. 2 - 3 cm korzenia do starcia 1 mała cebula natka pietruszki(...)drobnej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić. Wszystkie składniki obsmażać na oliwie, dołożyć również grzyby. Smażyć razem przez kilka minut, dodać mięso, dalej obsmażać. Na koniec dodać sos sojowy, ocet ryżowy, makaron, wymieszać i razem chwilę smażyć. Doprawić do smaku i dodać świeżą natkę pietruszki.4. Na talerzu przygotować ciepłą wodę, zanurzać w niej papier ryżowy przez kilka sekund aby zmiękł
Apetyczna babeczkamożna przyrządzić wyśmienity i bardzo aromatyczny bulion warzywny, nie dodając do niego zbędnego mięsa. Źródłem wspaniałego smaku jest duża ilość warzyw oraz przyprawy: imbir, anyż, trawa cytrynowa, chili, sos sojowy. I to wystarczy. Wiem, że pierwszy rzut oka na listę składników może Cię zaniepokoić, ale nie ulegaj tym złudnym wrażeniom. Sukcesem może okazać się wyprawa do większego supermarketu, gdzie znajdziesz(...)kawałek imbiru 2 owoce anyżu gwiazdkowatego 1 ząbek czosnku 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka syropu klonowego 4 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 300 g kapusty pak choi 200 g grzybów shiitake 1 łyżka oleju sezamowego 250 g japońskiego makaronu Udon 4 łyżki kolendry 2 łyżki jasnego sezamu Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i zahartuj go zimną
Roślinna - blog wegańskipieprz kolorowy garść kaparów sól do smaku łyżka oleju Makaron ugotowałam al dente.Powinien być lekko twardy. Żaroodporne naczynie wysmarowałam oliwą z oliwek. Na jego dno wyłożyłam połowę ugotowanego makaronu. Posypałam go pieprzem i rozłożyłam połowę posiekanego wędzonego łososia. Na patelni wlałam olej i zeszkliłam pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. dodałam kapary i na koniec starte ząbki czosnku. Połowę przełożyłam(...)warstwa to brokuły,które wcześniej podgotowałam w lekko osolonej wodzie. Posypałam je połową startej mozzarelli. Możecie w tym miejscu polać ser śmietaną. Zapiekanka będzie miała wówczas więcej sosu. Powtórzyłam warstwy. Ponownie makaron i łosoś. Cebula,kapary i brokuły. W miseczce rozmieszałam śmietanę i pozostałą część startej mozzarelli. Posmarowałam sosem wierzch zapiekanki. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni. Wstawiłam zapiekankę
potrawyregionalnesmażenia) 0,5 paczki makaronu Chow Mein 1 mała papryka czerwona 1 mała cukinia pęczek szczypiorku 1 łyżka oleju do woka Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy następnie lekko nacinamy z obu stron i smażymy, aż kurczak się zarumieni na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie w oddzielnej miseczce łączymy sos sojowy, czosnek, pastę z kolendry, ziele(...)kroimy w cienkie paseczki i na oddzielnej patelni podsmażamy na oleju z woka. Do tej mieszanki dodajemy makaron i posiekany szczypior. Przed podaniem dodajemy ok 3 łyżek sosu z kurczaka i mieszamy makaron z warzywami. Tak przygotowany makaron podajemy z kurczakiem. Smacznego! Wszystkie składniki znajdziecie tutaj
Niezły Młynekwarzywny na zimę do pizzy, dań z makaronem a nawet jako sos do klopsików. Dość ostry ale smaczny, oczywiście kto nie lubi strych smaków może dać mniej przypraw. No i druga sprawa, można z takim sosem pokombinować jeśli chodzi o jego skład. Bo jak ktoś nie lubi jakiegoś warzywa może dać inny według swoich upodobań. Mi osobiście takie połączenie zasmakowało
Ewa w kuchniProste i ekspresowe danie, makaron z klopsikami i sosem pomidorowym. Klopsy są z mięsa drobiowego, więc delikatniejsze w smaku, do tego sos na bazie domowych pomidorów, świeże zioła, pełnoziarnisty makaron i wyszedł obiad pierwsza klasa. Porcja na 4 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŻarłoczek jest w siódmym niebie jak widzi makaron z mięsem i sosem. I nawet już nie narzeka gdy ten makaron jest pełnoziarnisty co jeszcze do niedawna miał w zwyczaju. Kluskowy ten mój Małżon, bardzo kluskowy :) A ja cóż . . . szczerze mówiąc wolę ziemniaki, ale faktem jest, że makaronu nie trzeba obierać :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaszybkie w przygotowaniu danie przywołujące orientalne Chiny. Z chrupiącymi grzybami mun, miękkim kurczakiem i ciągnącym się makaronem. Składniki: 15 g suszonych grzybów mun 90g pędów bambusa 200g makaronu ryżowego 3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 piersi z kurczaka Kawałek imbiru wielkości kciuka 2 ząbki czosnku Kolendra lub natka pietruszki do posypania Wykonanie: Grzyby mun namaczamy we wrzątku lub wrzącym(...)rozgrzanym oleju podsmażamy obrane i przeciśnięte przez praskę czosnek i imbir. Kurczaka kroimy w paski. Przesmażamy z czosnkiem i imbirem. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy sos sojowy, a następnie odsączone grzyby, pędy bambusa i makaron? Przesmażamy wszystko kilka minut. Serwujemy posypane kolendra lub natka pietruszki
Pyry na Gazmielony czarny pieprzsóloliwa z oliwekSkładniki na sos:2 średnie bakłażany, pokrojone w kostkę5-6 pomidorów, bez skórki, pokrojonych w kostkę1 mała cebula, posiekana3 ząbki czosnku, posiekane1/2 łyżeczki suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonej bazylii1/2 łyżeczki pieprzu cayenneświeżo mielony czarny pieprzsóloliwa z oliwekDodatkowo:ulubione świeże zioła (u mnie bazylia i pietruszka), do posypania500 g razowego makaronu spaghettiPrzygotowanie:Kaszę przesypać do garnka i prażyć(...)razie potrzeby dolać wody. Dodać bazylię, oregano, czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Sos połączyć z pulpetami i posypać świeżymi ziołami.W osobnym garnku ugotować makaron spaghetti. Podawać razem z sosem i pulpetami. Smacznego
Food Squarezimny dzień;) Jakoś trzeba sobie umilić tą nieprzyjemną aurę. Niestety póki co na lepszą pogodę się nie zapowiada, chyba jesień zawitała na dobre...Zatem zapraszam na makaron cytrynowy z mięsem wołowym z dodatkiem sosu mięsnego oprószonego parmezaem;) Brzmi smakowicie, prawda? A teraz trochę z innej beczki ;) Jakiś czas temu dostałam wiadomość od Ramy Smaż jak szef kuchni(...)gotującej się wody wyłożyć makaron, i gotować go przez około 10-15 minut bądź do jego miękkości. Porządnie odcedzić. Krok 9 Na talerz wyłożyć porcję makaronu a na jego środek przygotowany sos. Wierzch dania posypać startym parmezanem. Krok 10 Danie podawać gorące. Smacznego
Krakowskie smaki Aniziela angielskiego Sos szpinakowy: 200 g mrożonego szpinaku łyżka śmietany cebula łyżeczka masła ząbek czosnku 75 ml bulionu warzywnego pieprz 400 g makaronu tagliatelle Przygotowanie Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,posiekanym porem ,jajkiem ,sosem sojowym i bułką tartą (masa ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i papryką. Z przygotowanego mięsa formujemy niewielkie kulki ,gotujemy(...)ziela angielskiego. Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę ,po czym wrzucamy szpinak ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Lekko redukujemy sos i zabielamy śmietaną. Do smaku doprawiamy pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Podajemy go z sosem szpinakowym i pulpecikami
R'n'G Kitchenpieprz. Przygotowanie: Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulkę i czosnek. Następnie wlewamy pomidory, miksujemy je blenderem i przyprawiamy solą i pieprzem. W osobnym rondelku gotujemy makaron al dente. Odcedzony makaron dodajemy do sosu. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidorki bez skórki. Gotujemy jeszcze ok. minutki i nakładamy na talerz. Pomidory mają zachować swoją chrupkość, więc nie podgrzewamy makaronu
Aga w kuchni