większość przepisów się powtarza, ale raz na jakiś czas lubię urozmaicić makaronowe menu i wymyślić coś nowego. Tak też zrobiłam teraz, przy okazji degustowania nowego makaronu Malma. Robiłam już wcześniej pupleciki w sosie z pieczonych pomidorów, teraz przyszła więc pora na zmianę koloru sosu na biały, czyli sos śmietanowy z pulpecikami i bardzo zdrowymi brokułami. Spaghetti w sosie śmietanowymi(...)troszkę rozrzedzić odrobiną wody. Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy ( zalewamy wrzątkiem na 20 sekund i odcedzamy). Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.Brokuły wrzucamy do sosu śmietanowego, przyprawiamy, dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu, rozgnieciony ząbek czosnku i delikatnie mieszamy.Spaghetti wykładamy na talerze, polewamy sosem
Kulinarne przygody Gatitykonkursie zmagań blogerów organizowanym przez Makarony Polskie. A Wasze głosy pomogły mi wygrać zestaw naczyń żaroodpornych, które wczoraj do mnie dotarły :) Składniki: Na 12 sztuk: 200g makaronu typu świderki 3 tortille o śr ok 30 cm 4 pomidory 6 pieczarek 10 dkg sera żółtego 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku 1 łyżeczka bazylii świeżej lub suszonej 1/2 cebuli(...)zredukowania się sosu i wyparowania nadmiaru wody. Dosypujemy pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki siekamy w talarki i podsmażamy bez dodatku tłuszczu. Dokładamy do sosu pomidorowego. 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju smakowego na al dente. Odcedzony i przelany zimną wodą łączymy z sosem pomidorowym. Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze rożki z tortilli, końce
Kuchnia w czekoladziesycące, pikantne, rozbudzi wszystkie nasze zmysły. Sos Madziarów firmy FOLWARK idealnie podkreślił smak tego wspaniałego dania-Ci który sosu nie posiadają, zastąpią go pikantnym ketchupem. Lecz to już nie będzie to samo ;-) Składniki: 40 dag makaronu penne 30 dag drobnej czerwonej soczewicy 20 dag suszonych kabanosów 1 duża cebula ½ cukinii lub 1 nieduża 1 ząbek czosnku(...)zalewamy rosołem i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy gałązkę rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy suchy makaron, dodajemy przecier i sos Madziarów i gotujemy jeszcze 15 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody lub rosołu. Podajemy gorące danie. Szukasz inspiracji kulinarnych? Rozpocznij kulinarną przygodę z sosami Folwark
Wanilia i Kardamonpuszki, solimy, pieprzymy, przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy wszystko na niezbyt dużym ogniu przez ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji podanej na opakowaniu, z odrobiną oliwy lub oleju. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Wracamy do sosu. W tym momencie najlepiej będzie go po prostu spróbować – moje pomidory okazały się trochę kwaśne, więc dodałam trochę cukru, około(...)przesadzić, to w końcu obiad, a nie deser :). Doprawiamy sos także przyprawami i ziołami, te dodaję zawsze na końcu, żeby nie zrobiły się gorzkie. I to koniec – sos podajemy z makaronem, rzecz jasna. Smacznego
wcinaj toMinął pierwszy miesiąc Nowego Roku 2014...i postanowiłam robić co miesięczne podsumowanie...[zobaczymy, czy dam radę tak co miesiąc] ..W miesiącu styczniu opublikowałam 42 wpisy..[w
Moje domowe kucharzeniebardzo smaczny sos pomidorowy. Jedynie mięsko zamieniłabym na drobiowe :) Całość świetnie się komponowała a dodatek przypraw wzbogacił danie w jeszcze lepszy smak :) Konsystencja: Bez zastrzeżeń. Sprężysty makaron z delikatnie gęstym sosem :) Zapach: Naturalny, prawdziwy, zachęcający do jedzenia :) Podsumowanie: Szybki w przygotowaniu sycący posiłek. Duża porcja białka i węglowodanów
Zdrowie na języku :Ppapryczka chili 500 g wieprzowiny (u mnie schab) 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/4 szklanki bulionu 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej do sosu 1 łyżka cukru makaron ryżowy lub chiński Wykonanie: Brokuły blanszujemy (zalewamy wrzątkiem) przez minutę, odcedzamy na sitku. Mięso kroimy w centymetrowe plastry, a następnie w podłużne paski. Przyprawiamy(...)Bulion mieszamy z sosem sojowym, cukrem i 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej. Zalewamy nim mięso i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy troszkę bulionu. Podajemy makaronem lub ryżem
Kulinarne przygody Gatityszynki, co jakiś czas mieszając mięso podsmażyć świeże pomidory w dzbanie blendera zmiksować i wlać do mięsa wsypać przyprawę do makaronu, pieprz mielony i gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając na średnim ogniu uzyskując dość gęsty sos po odparowaniu wody foremka z wysuwanym(...)dnem z wysokim rantem 18 cm włożyć do naczynia żaroodpornego, sos jak wycieknie będzie dobrze przypieczony, w fomie na stojąco poukładać ciasno podgotowane cannelloni, napełniać sosem cannelloni, resztę sosu wylać na makaron piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra dół, po wierzchu posypać serem startym mozzarellą i piec z 35-40 minut, makaron z formy wysunąć na talerz
W Mojej Kuchni Lubiępomidorowy Zimą kupuję gotowe pomidory w puszce, ale jak już pojawiają się pomidory sezonowe to czy do zupy czy do sosu takie są najlepsze. Generalnie takiego sosu używam do makaronu typu spaghetti, ale można go użyć też do innych makaronów, ryżu lub kaszy. Polecam zwłaszcza zapracowanym, naprawdę szybki i prosty, a przy tym smaczny :) To do dzieła ! Sos pomidorowy
apetytnapieczenieporcje: 100 g suchej czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka 400 g pomidorów 1 marchewka 1 gałązka seler naciowego 1 cebula przyprawy po łyżeczce: sól, oregano, bazylia, czosnek suszony, sos sojowy opakowanie makaronu Przygotowanie: seler, marchew, cebulę i paprykę wyczyścić, obrać, pokroić po czym zblendować z niewielką ilością wody. Powstały sos podsmażyć na 2 łyżkach oliwy około 5 minut
greenscarfsłodka i ostra * sól, pieprz Do dzieła! Gotujemy makaron al dente. Odstawiamy. Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy. Dodajemy ząbek czosnku, sól i pieprz. Odstawiamy. Szklimy grubo posiekaną cebulę, dodajemy ząbek czosnku i wrzucamy mięso mielone. Smażymy. Przyprawiamy je na dość ostro paprykami i pieprzem. Odstawiamy. Rzodkiewkę kroimy w ok 2 mm plasterki. Robimy sos tak jak w poprzednich przepisach, czyli mieszamy śmietanę(...)mlekiem, mąką, jajkiem, ziołami, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. W naczyniu żaroodpornym (na patelni z przykrywką lub naczyniu do zapiekanek) układamy: makaron, mięso, szpinak, posypujemy rzodkiewką, znów makaron i polewamy sosem. Genialnie pasuje do tego jeszcze ser żółty ale ja nie miałam :-(. Zapiekamy ok 20-30 minut, w przypadku naczynia żaroodpornego pod koniec zdejmujemy przykrywkę i jeszcze chwilę zapiekamy
sierotka maRysia w kuchniplastry grubości 1,5 cm. Kłaść na rozgrzanej patelni - grillowaćaż się zrumienią. Cukinię zblendować, dodając serek, bazylię i sól do smaku. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron połączyć z sosem. Smacznego
kolorowotorcikowoczyli makaron są jednym z przysmaków mojego dzieciństwa :) robiła go moja mama, babcia, no i oczywiście ja :) Ciasto makaronowe ma dość elastyczne zastosowanie, tzn. można je użyć, jako makaron do zup, sosów, bringoli , pierogów , ale również, jako płatki do lazanii , czy ciasto pierogowe, albo jako przysmak sam w sobie, czyli makaron upieczony ma patelni, czyli tzw. maca (wystarczy zrobić makaron
Smakowy Rajbazylii sól morska pieprz oliwa z oliwek 100 g twardego żółtego sera 500 g makaronu spaghetti Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i przesmażamy na niej mięso. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie się dusił sos pomidorowy, na patelni natomiast szklimy cebulę, a następnie przekładamy ja do garnka z mięsem(...)obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, dodajemy do sosu. Wszystko dusimy około 15-20 minut, na koniec przyprawiamy. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Po odcedzeniu makaronu dodajemy do niego sos, dokładnie mieszamy, posypujemy serem i od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatity