kolejne danie idealnie pasujące do wakacyjnych klimatów. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym zaskakująco smaczne i sycące spaghetti aglio olio. Ten klasyczny dla kuchni włoskiej makaron bazuje na sosie z czosnku i ostrej papryki, który wzbogaciłem aromatem pietruszki i dodatkiem parmezanu. Do przygotowania spaghetti użyłem: 300 gram spaghetti pełnoziarnistego, 70 ml wysokiej jakości oliwy z oliwek(...)czym wyłożyłem makaron na talerze, delikatnie polewając z góry pozostałą na patelni resztką oliwy. Makaron z góry oprószyłem czarnym świeżo mielonym pieprzem, a następnie posypałem świeżo startym parmezanem. Polecam użycie oryginalnego sera parmigiano reggiano, ewentualnie grana padano, który świetnie dopełni smak tego sosu. Talerze udekorowałem pozostawionymi plastrami papryczki chili
Wyprawy kulinarnepracy (pamiętaj tylko, żeby dzień wcześniej zamarynować tofu). Możesz dodać np. cebulę, fasolkę, kukurydzę, prażone nasiona sezamu lub szczypiorek. Składniki: 1 opakowanie tofu kilka łyżek sosu sojowego olej do smażenia 150-200 g makaronu ryżowego/sojowego lub zwykłego (nitki) 3 ząbki czosnku 10 pieczarek ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki ½ małego brokułu T ofu pokrój w kostkę, umieść w misce i polej(...)Podlej wodą (pół szklanki powinno wystarczyć) i duś chwilę (warzywa mają być ugotowane ale chrupiące). Na koniec dorzuć wcześniej podsmażone czosnek i tofu oraz dodaj ugotowany makaron. Wszystko dobrze wymieszaj. Możesz doprawić sosem sojowym. Podawaj ciepłe. Dawno nie oglądałam tak wciągającego serialu. Jak już zaczniecie, na pewno nie skończy się na jednym odcinku. Wciąga i absolutnie nie jest przewidywalny
Qlinarnie i QlinarnieSerek mascarpone zazwyczaj używamy do kremów i słodkich wypieków. Warto pamiętać o nim również przy obiedzie, zwłaszcza makaronach, bo np. sosy z jego udziałem są bardzo smaczne. :-) Tutaj jest jeszcze prościej, bo cały obiad mamy w kilkanaście minut. Zapraszam na makaron penne z mascarpone i mielonym mięsem. Pychota! 500g mięsa mielonego 300g makaronu penne 200g żółtego sera 2 cebule 200g
Szefowa kuchnioczkach. Wędlinę pokroić w kostkę. W salaterce wymieszać makaron, szynkę, dymkę i marchewkę. Majonez połączyć z jogurtem i twarożkiem, dodać sok z cytryny, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z makaronem. Sałatkę podawać schłodzoną. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat Smakupieprzem. Dodać śmietankę, karob, pokrojoną gorgonzolę i mozzarellę. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie- al dente! Uwaga nie dodajemy do wody tłuszczu (gdyż zależy nam na tym, że sos go oblepił). Makaron dodajemy do masy i dokładnie obtaczamy każdą z rurek. Nadzienie wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na 15 minut (180 stopni). Podajemy na ciepło. Smacznego
Wielki apetytoliwa z oliwek mały pęczek szczypiorku ok. 1 malutka łyżeczka sproszkowanej chlorelli Skworcu makaron spaghetti (ja użyłam Czanieckie Makarony seria La Italia ) Wykonanie: W pierwszej kolejności wstawiamy wodę na makaron, którą musimy osolić. Na suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Liście bazylii i szczypiorek siekamy. Część zieleniny wkładamy do moździerza i rozcieramy. W trakcie rozcierania dodajemy na przemian(...)czosnek,orzechy i bazylia. Pod koniec dodajemy po odrobinie oliwy z oliwek, próbujemy i solimy do smaku. Na sam koniec dodajemy sproszkowaną chlorellę. Oliwy dodajemy tyle, aby sos łatwo rozprowadził się po makaronie. Na końcu wystarczy odcedzić makaron spaghetti i wymieszać z naszym sosem. Jeśli nie jesteśmy w stanie zużyć całego pesto od razu, możemy je przełożyć do słoiczka, zalewamy
Blondynka GotujeCzego potrzebujesz? 1 pierś z kurczaka 6 suszonych pomidorów pół cukinii makaron kokardki mała śmietanka 30 % 2 ząbki czosnku 1/4 cebuli sól, pieprz, oregano Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do czasu przygotowania sosu. Teraz potrzebujesz wyłącznie 1 patelni. Zacznij razem ze mną... Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem. Gdy kurczak będzie podsmażony dodajemy cebulkę(...)pieprzem oraz oregano. Nie przesadzajmy z solą ponieważ pomidory nadają słoność potrawie. Śmietanka jest rzadka, dlatego sos musimy gotować na wolnym ogniu do czasu aż zgęstnieje. Do sosu na patelni dodajemy makaron. Całość mieszamy i wykładamy na talerz. Danie gotowe. Prosto, szybko i jak mało zmywania ;) Dlatego tak lubię dania jednogarnkowe :) Ugotuj, zrób zdjęcie i pochwal się swoim dziełem
Mój Smak na Życiestałe w nasze menu i wraca do nas bardzo często. Wieprzowina w chińskim smaku SKŁADNIKI: 200 g szynkówki 200 g mieszanki warzyw chińskiej 150 g makaronu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2-3 łyżki przyprawy do dań chińskich 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron, przykrywamy i trzymamy około 5 minut, odcedzamy. Mięso(...)kroimy w paseczki, wrzucamy do woka na rozgrzany olej i smażymy około 7 minut, następnie dodajemy sos sojowy i podsmażamy około 2 minutki. Dodajemy warzywa i przyprawę chińską, mieszamy i podduszamy pod przykryciem 7 minut. Na koniec dodajemy makaron ryżowy, dokładnie mieszamy i zostawiamy na kilka chwil na małym ogniu. Podajemy ciepło - smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichiński makaron pszenny z warzywami i tofu:)Składniki: ząbek czosnku pół cebuli papryka czerwona pół cukinii pół kostki tofu naturalnego lub wędzonego kilka różyczek brokułu sos sojowy, 3 łyżki pieprz chiński makaron pszenny garść orzechów nerkowca (ew. orzechów ziemnych) Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a cukinie w słupki :) Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek(...)przesmaży, a nawet podpiecze, dodajemy cebulę, podgrzewamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, 3 łyżki sosu sojowego, pół szklanki wody i gotujemy kilka minut pod przykryciem, aż woda wyparuje z patelni. Dodajemy ser i orzechy. W międzyczasie zgodnie z instrukcją z opakowania gotujemy makaron. Makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię mieszamy i łączymy z pozostałymi składnikami i nakładamy na talerze. Smacznego
Taste Of My DaySkładniki brokuł, 1 sztuka około 500g szpinak świeży, 250g makaron kokardki, 300g Składniki na sos masło, 80g mąka, mleko, 800ml ser żółty, 200g sok z cytryny, 1 łyżka musztarda, 2 łyżeczki sól, pieprz, oliwa Składniki na posypkę białe pieczywo, 5 kromek orzechy włoskie, 80g ser żółty, 100g czosnek granulowany, 1 łyżeczka sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie W garnku zagotowujemy wodę(...)wrzucamy do blendera wraz z chlebem. Miksujemy, aż do momentu kiedy z chleba będą drobne okruszki. Dodajemy czosnek, sól i starty bardzo drobno żółty ser, mieszamy. Makaron mieszamy z brokułem, szpinakiem i sosem serowym. Przekładamy do żaroodpornego naczynia lub formy silikonowej. Na wierzch wykładamy posypkę chlebową. Zapiekamy około 25-30 minut w temperaturze 180st
Gotowanie moimi oczamiosóbKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI:200 g wieprzowiny (schab)150 g makaronu ryżowego (wstążki)groszek cukrowy1 marchewka (starta)1 czerwona cebulaziarna sezamuświeży imbir2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka pasty krewetkowej Tom Yumoliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Makaron ryżowy przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10-12 min. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę. Dodajemy pokrojoną w paski wieprzowinę. Podsmażamy(...)dodatkiem sosu sojowego, pasty krewetkowej i posiekanym imbirem. Następnie dorzucamy marchewkę, groszek cukrowy i makaron ryżowy. Dolewamy ok. 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż makaron zmięknie, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy sezam i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
kulinarnyJamąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy łyżkę sosu grzybowego (w celu zahartowania) i wlewamy do naszych grzybów. Mieszamy do momentu zagotowania się. Spaghetti dodajemy do ugotowanego sosu, mieszamy, aby sos dokładnie pokrył makaron. Na wierzch wykładamy usmażone wcześniej pulpeciki
Walijskie PichcenieJedno z najprostszych makaronowych dań, ponieważ nie wymaga gotowania sosu. Przygotowanie go wymaga dosłownie kilka chwil, a może być naprawdę smacznym i sycącym obiadem. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti 125 g boczku wędzonego 1/2 szklanki śmietany 2 żółtka 2 łyżki startego parmezanu 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz natka pietruszki - ewentualnie Makaron ugotować al dente zgodnie(...)wymieszać ze śmietaną. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni, pod koniec dodając wyciśnięty ząbek czosnku. Boczek powinien być rumiany i chrupiący. W dużej misce wymieszać makaron z przygotowanym sosem i boczkiem, doprawić zmielonym pieprzem i podawać. Danie można udekorować pietruszką
wyzwania kuchennepolędwiczki ze smażonymi warzywami wywodzi się z kuchni azjatyckiej i jest naprawdę bardzo udany. Nie trzeba do niego żadnych wymyślnych przypraw - tylko ogólnie dostępny sos sojowy i świeży imbir. Zamiast oleju arachidowego użyłam słonecznikowego a makaron chow main jest dostępny w większych supermarketach lub na dniach azjatyckich znanych dyskontów. Robiłam to danie wczesną wiosną dlatego groszek cukrowy zastąpiłam mrożoną fasolką(...)mieszając - aż uwolni się zapach. Następnie dodajemy paprykę i marchewkę - ciągle mieszając smażymy ok 3 minuty. Dodajemy różyczki brokuła i groszek. Do podsmażonych warzyw dodajemy makaron chow main. Wszystko delikatnie mieszamy i podlewamy sosem sojowym. Smażymy chwilę, aż sos się delikatnie zredukuje i nada smaku całemu daniu. Doprawiamy pieprzem i delikatnie mieszamy. Gotowy makaron posypujemy połową pęczka kolendrą i mieszamy
sierotka maRysia w kuchnirobiąc je ze składników, które mam w lodówce/w szafce. Dzisiaj prezentuję sałatkę z makaronem kokardki, papryką, oliwkami i tuńczykiem. Składniki (dla 2-3 osób): pół opakowania makaronu kokardki puszka tuńczyka w sosie własnym łyżeczka soku z cytryny pół czerwonej papryki 10 zielonych oliwek majonez (1-2 łyżki) Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przepłukać zimną wodą i po odcieknięciu przełożyć(...)miski. Dodać tuńczyka (wcześniej odlać sos) i sok z cytryny. Paprykę pokroić w kostkę,oliwki na pół i dodać warzywa do makaronu z tuńczykiem. Wymieszać z majonezem. Jeżeli sałatkę przygotowuje się dzień wcześniej warto dodać majonez dopiero rano przed wyjściem do pracy
Pasja Smaku