sos z pomidorów - 2043 przepisów (strona:27/137)

Chlebek piknikowy 209

zabieramy gotowy chlebek, deskę nóż i dobry nastrój.     Składniki: -chleb lub bułka pszenna typu wek -szpinak lub sałata lodowa -szynka wędzona lub kiełbasa szynkowa -żółty ser -pomidory -ogórek -papryka -sos czosnkowy lub tatarski -przyprawy do warzyw Z chleba odcinamy górę. Ze spodu wydłubujemy środek. Układamy warstwami składniki według uznania. Smarujemy sosem, który będzie spoiwem. Przykrywamy i dociskamy. Zawijamy

Maminek kulinarny
CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM 144

podsmażyć z wyciśniętym czosnkiem, bazylią i oregano. 2.       Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na drobne kostki, dodać do cebuli. Całość smażyć aż pomidory osiągną konsystencję sosu. 3.       Następnie dodać usmażone mięso, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. 4.       Przygotować sos beszamelowy

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą 119

makaronu, pizzy, focacci czy np. bułeczek mlecznych panini al latte. Kuchnia włoska to przede wszystkim sosy i makarony, tych nie może zabraknąć także w sklepie, do wyboru tradycyjne sosy na bazie pomidorów pelati, ale i bardziej wyszukane smaki jak pasta z oliwkami leccino, anchois i kaparami i makarony. Bieżące informacje znajdują się na https://www.facebook.com/boskowlosko/?fref=ts   W najbliższym czasie

Moja smaczna kuchnia
Dietetyczny chlebek pita 180

jajko 200g chudego sera białego (kostka) 3 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, kminek, papryka, oregano nasiona do posypania dodatki do środka (u mnie, kurczak, pomidor, mieszanka sałat, sos jogurtowy) Sposób przygotowania: Z sera staramy się odcisnąć jak najwięcej wody (ja po prostu wycisnęłam go w ręce) dodajemy pozostałe składniki i mieszamy następnie formujemy w rękach kulę rozduszamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 112

Pulpety mielone, ale trochę inaczej. Tradycyjne mięso wieprzowe zastępujemy tu indyczym, a smażenie duszeniem w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem warzyw. Jest to moja wersja przepisu Nigelli Lawson

Milion Smaków
Tortilla z dorszem 99

mieszamy z majonezem. Podgrzewamy tortillę na suchej patelni przez ok. minutę z każdej strony. Pozostaje nam już tylko złożyć danie w całość. Na tortilli układamy pokrojoną rybkę, plastry pomidora i nasz sos porowo-majonezowy. Tortillę zwijamy wg. własnych upodobań i dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Ryba z Veracruz (Pescado a la Veracruzana) 121

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na rozgrzanej połowie oliwy. Dodać pomidory, jalapeno i oregano. Dusić aż pomidory zmiękną, a sos zgęstnieje (ok. 30 minut). Następnie dodać oliwki i kapary, dusić jeszcze ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę obtoczyć w mące, nadmiar otrząsnąć. Na patelni

Pełny talerz
Zapiekanka z tortellini 280

Przygotowanie: Tortellini ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.  Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut do rozpadnięcia pomidorów i zgęstnienia sosu.   Doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano. Dodać odlane tortellini. Wymieszać.  Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem żółtym. Zapiec do rozpuszczenia sera w 200 stopniach

Fabryka pomysłów
Pasztet w pięciu smakach 109

Składniki: -pasztet lub pasztecik z kubeczka lub pasztetowa -chleb -dodatki: ogórek kiszony, świeży ogórek, cebula, ketchup, musztarda, sos czosnkowy, sos sygański, cebula, pomidor, papryka (wybieramy dowolne 5 z nich, lub ich kombinacje)  Przygotowanie: Smarujemy chleb pasztetem i kładziemy na niego/polewamy dodatki - wielkiej filozofii tu nie ma. Koszt: 1.50 zł *Na zdjęciu w towarzystwie kultowego w środowisku akademickim goldbraynera super

Tanie przepisy studenckie
Spaghetti Bolognese z zieloną pietruszką 153

kroimy cebulę, czosnek i marchewkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone. Następnie naszą pokrojoną marchewkę. Wszystko razem smażymy przez chwilę. Następnie zmniejszamy moc palnika. Dodajemy pomidory (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion, pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, dorzucamy pokrojoną

Słodkie okruszki
826. Bananowa kasza manna & Naleśniki. 265

tylko z D, mimo to dzień jak najbardziej udany i miło spędzony. A na naleśniki na pewno jeszcze tam wpadnę, bo pyszne były. ;)Naleśnik Primavera(z mozzarellą, suszonymi pomidorami i szynką, sos koperkowo-jogurtowy)A teraz czekam na D i zabieramy się za pieczenie ciasteczek na moją jutrzejszą wigilię

More food, love and dreams
Wieprzowina ras el hanout 150

Naczynie przykryć i wstawić na około 40 minut (aż wszystko zmięknie) do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni.Ja tę potrawę podałam z kaszą jaglaną, mieszanką sałaty lodowej i pomidora oraz z sosem czosnkowym i pomidorowo-cevapcici - przepisy na te sosy wstawię lada dzień :) Życzę wszystkim smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
PIZZA Z SALAMI I CHORIZO IGLOTEX-u 153

niezwykle pachnącym i smacznym daniem. Pizza nawet po dłuższym zapieczeniu, nie stała się sucha jak wiór, sery idealnie dobrane, pyszne salami i chorizo- bardzo aromatyczne.Smakował mi też sos z przecieranych pomidorów. Ogólnie mało używam takich dań, ale jak już po nie sięgam to własnie po produkty Iglotex jak dla mnie najlepsze i sprawdzone !Zapraszam na stronę iglotex

Z Majeczką w kuchni
Salsa meksykańska na zimę 171

Salsa meksykańska to delikatnie słodko-pikantny sos na bazie pomidorów, który możemy użyć do różnego rodzaju mięs, tortilli, burgerów, czy  nachos'ów. Przepis znalazłam na stronie Filozofia Smaku. Polecam!:) Składniki: 1,5 kg pomidorów 3 papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta) 2 cebule pokrojone w kostkę 2 papryczki chili 4 ząbki czosnku drobno posiekane 6 łyżek

Czerwona Porzeczka
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 206

warzyw, koniecznie spróbujcie. Pieczenie potrafi wydobyć niesamowite słodkie nuty ze zwykłych ziemistych bulw i korzeni. Chipsy z pieczonych warzyw z solą morską to jest prawdziwa pycha! A pamiętacie sos z pieczonych pomidorów?  Podobnie jest w burakami - pieczenie usuwa ziemisty posmak tego warzywa i w takiej formie są słodsze i delikatniejsze niż ugotowane. Można pokroić je w cienkie plasterki

Chilli Czosnek i Oliwa