makaronu, pizzy, focacci czy np. bułeczek mlecznych panini al latte. Kuchnia włoska to przede wszystkim sosy i makarony, tych nie może zabraknąć także w sklepie, do wyboru tradycyjne sosy na bazie pomidorów pelati, ale i bardziej wyszukane smaki jak pasta z oliwkami leccino, anchois i kaparami i makarony. Bieżące informacje znajdują się na https://www.facebook.com/boskowlosko/?fref=ts W najbliższym czasie
Moja smaczna kuchniajajko 200g chudego sera białego (kostka) 3 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, kminek, papryka, oregano nasiona do posypania dodatki do środka (u mnie, kurczak, pomidor, mieszanka sałat, sos jogurtowy) Sposób przygotowania: Z sera staramy się odcisnąć jak najwięcej wody (ja po prostu wycisnęłam go w ręce) dodajemy pozostałe składniki i mieszamy następnie formujemy w rękach kulę rozduszamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPulpety mielone, ale trochę inaczej. Tradycyjne mięso wieprzowe zastępujemy tu indyczym, a smażenie duszeniem w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem warzyw. Jest to moja wersja przepisu Nigelli Lawson
Milion Smakówmieszamy z majonezem. Podgrzewamy tortillę na suchej patelni przez ok. minutę z każdej strony. Pozostaje nam już tylko złożyć danie w całość. Na tortilli układamy pokrojoną rybkę, plastry pomidora i nasz sos porowo-majonezowy. Tortillę zwijamy wg. własnych upodobań i dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytPomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na rozgrzanej połowie oliwy. Dodać pomidory, jalapeno i oregano. Dusić aż pomidory zmiękną, a sos zgęstnieje (ok. 30 minut). Następnie dodać oliwki i kapary, dusić jeszcze ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę obtoczyć w mące, nadmiar otrząsnąć. Na patelni
Pełny talerzPrzygotowanie: Tortellini ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut do rozpadnięcia pomidorów i zgęstnienia sosu. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano. Dodać odlane tortellini. Wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem żółtym. Zapiec do rozpuszczenia sera w 200 stopniach
Fabryka pomysłówSkładniki: -pasztet lub pasztecik z kubeczka lub pasztetowa -chleb -dodatki: ogórek kiszony, świeży ogórek, cebula, ketchup, musztarda, sos czosnkowy, sos sygański, cebula, pomidor, papryka (wybieramy dowolne 5 z nich, lub ich kombinacje) Przygotowanie: Smarujemy chleb pasztetem i kładziemy na niego/polewamy dodatki - wielkiej filozofii tu nie ma. Koszt: 1.50 zł *Na zdjęciu w towarzystwie kultowego w środowisku akademickim goldbraynera super
Tanie przepisy studenckiekroimy cebulę, czosnek i marchewkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone. Następnie naszą pokrojoną marchewkę. Wszystko razem smażymy przez chwilę. Następnie zmniejszamy moc palnika. Dodajemy pomidory (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion, pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, dorzucamy pokrojoną
Słodkie okruszkitylko z D, mimo to dzień jak najbardziej udany i miło spędzony. A na naleśniki na pewno jeszcze tam wpadnę, bo pyszne były. ;)Naleśnik Primavera(z mozzarellą, suszonymi pomidorami i szynką, sos koperkowo-jogurtowy)A teraz czekam na D i zabieramy się za pieczenie ciasteczek na moją jutrzejszą wigilię
More food, love and dreamsNaczynie przykryć i wstawić na około 40 minut (aż wszystko zmięknie) do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni.Ja tę potrawę podałam z kaszą jaglaną, mieszanką sałaty lodowej i pomidora oraz z sosem czosnkowym i pomidorowo-cevapcici - przepisy na te sosy wstawię lada dzień :) Życzę wszystkim smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaniezwykle pachnącym i smacznym daniem. Pizza nawet po dłuższym zapieczeniu, nie stała się sucha jak wiór, sery idealnie dobrane, pyszne salami i chorizo- bardzo aromatyczne.Smakował mi też sos z przecieranych pomidorów. Ogólnie mało używam takich dań, ale jak już po nie sięgam to własnie po produkty Iglotex jak dla mnie najlepsze i sprawdzone !Zapraszam na stronę iglotex
Z Majeczką w kuchniSalsa meksykańska to delikatnie słodko-pikantny sos na bazie pomidorów, który możemy użyć do różnego rodzaju mięs, tortilli, burgerów, czy nachos'ów. Przepis znalazłam na stronie Filozofia Smaku. Polecam!:) Składniki: 1,5 kg pomidorów 3 papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta) 2 cebule pokrojone w kostkę 2 papryczki chili 4 ząbki czosnku drobno posiekane 6 łyżek
Czerwona Porzeczkawarzyw, koniecznie spróbujcie. Pieczenie potrafi wydobyć niesamowite słodkie nuty ze zwykłych ziemistych bulw i korzeni. Chipsy z pieczonych warzyw z solą morską to jest prawdziwa pycha! A pamiętacie sos z pieczonych pomidorów? Podobnie jest w burakami - pieczenie usuwa ziemisty posmak tego warzywa i w takiej formie są słodsze i delikatniejsze niż ugotowane. Można pokroić je w cienkie plasterki
Chilli Czosnek i Oliwawinegret i skropione octem balsamicznym. Nic dodać, nic ująć... i byle do wiosny :) Składniki (porcja dla dwóch osób)1 op. roszponki, 5-10 dag cheddara,250 g pomidorów koktajlowych,odrobina sosu balsamicznego,Sos winegret:5 łyżek oliwy z oliwek,1 łyżeczka musztardy Dijon,2 łyżki z cytryny,1 łyżka miodu,szczypta soli, Roszponkę wykładamy na platerę, na to układamy
Delicious Titbitsjabłkowy wg uznania opcjonalnie płaska łyżka kminu rzymskiego Wykonanie: Analogicznie do wcześniejszego przepisu, wszystkie składniki na sos wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na jednolitą masę. - Zielony sos aioliSkładniki: 4 ząbki czosnku żółtko 200 ml oliwy z oliwek cytryna sól, pieprz rukola, natka pietruszki Wykonanie: Do pojemnika blendera wkładamy obrane ząbki czosnku, żółtko jajka, sól, pieprz i całość(...)kroimy na pół. Każdą z części smarujemy sosem, by nie była sucha. Następnie kładziemy dodatki, ja w poniższym burgerze wykorzystałam sałatę, rukolę, ogórki konserwowe, plaster pomidora, kiełki. Na wierzch kładziemy kotlet, który również smarujemy sosem, po czym składamy obie części do siebie otrzymując pięknego burger'ka :D W kolejnej kombinacji użyłam plasterków świeżego ogórka, a na kotlecie położyłam plasterek sera
Taste Of My Day